Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΙ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟ Ρήξη των «έξι» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Ρήξη των «έξι» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Παρασκευή 09 Νοεμβρίου 2012
Στα άκρα η αντιπαράθεση μετά τη διαγραφή. Στην τοπική οργάνωση για εγγραφή και συμμετοχή στο Συνέδριο, το μήνυμα της Ιπποκράτους. «Φυσικά» απάντησε ο Κ. Σκανδαλίδης και δήλωσε ότι «θα είναι οπωσδήποτε στο Συνέδριο»...

Ρήξη των «έξι» με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ
Στα... άκρα οδηγείται, όπως φαίνεται, η κόντρα των έξι βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία, μετά τη διαγραφή τους από την κοινοβουλευτική ομάδα.
Η αλήθεια είναι ότι οι έξι, παρότι δεν αποτελούν συμπαγή ομάδα και έχουν διαφορετική αφετηρία εκκίνησης αλλά βρέθηκαν στο ίδιο σημείο κατάληξης με τη μη υπερψήφιση του νέου άγριου πακέτου μέτρων, προκαλούν τουλάχιστον «δυσφορία» στην Ιπποκράτους, που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο περαιτέρω συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας.
Στη λογική πάντως ότι «τώρα πρέπει να γίνουν κινήσεις για να προλάβουν τα χειρότερα στο άμεσο μέλλον», το επιτελείο της Ιπποκράτους ενέκρινε χθες εισήγηση να σκληρύνει η στάση της απέναντι στους διαγραφέντες, μεταξύ των οποίων και το ιστορικό στέλεχος Κώστας Σκανδαλίδης.
Μ. Μπόλαρης
Μ. Μπόλαρης
Είναι αυτονόητο -διαπίστωναν με νόημα κύκλοι του ΠΑΣΟΚ- ότι οι βουλευτές που βρίσκονται ήδη εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας με απόφαση του προέδρου, βρίσκονται και εκτός ΠΑΣΟΚ. «Αρα δεν μπορούν πια ως βουλευτές να συμμετέχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες», έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν το επιθυμούν πραγματικά τότε «ο μόνος δρόμος είναι να απευθυνθούν στην τοπική τους οργάνωση, όπως ο κάθε απλός πολίτης που θέλει να επανενταχθεί και να υποβάλει αίτηση εγγραφής στο νέο ΠΑΣΟΚ!». «Φυσικά», είναι η πρώτη λέξη με την οποία απαντά ο Κώστας Σκανδαλίδης. Υπογραμμίζει ότι, αν και δεν υπάρχει επίσημα απόφαση διαγραφής από το κόμμα, εντούτοις ο ίδιος «βεβαίως» και θα κάνει αίτηση στην τοπική του οργάνωση, «αφού θα είναι οπωσδήποτε στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ».
Η σχέση μου με το ΠΑΣΟΚ -τονίζει ο κ. Σκανδαλίδης, που έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος και υπουργός επί χρόνια- είναι βιωματική: ήμουν, είμαι και θα είμαι ΠΑΣΟΚ. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Κ. Σκανδαλίδης, ως εκ των βασικών υποστηρικτών του Ευ. Βενιζέλου για τη διεκδίκηση και μετά την εκλογή του στην ηγεσία, θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» της διάλυσης των οργάνων και της επανεγγραφής στο ΠΑΣΟΚ δια αιτήσεως στην τοπική οργάνωση ακόμη και των κορυφαίων ή ιδρυτικών στελεχών.
Α. Γκερέκου
Α. Γκερέκου
Είναι όμως σχεδόν σίγουρο ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν προκαλέσει ρήγμα στη σχέση του με τον Ευ. Βενιζέλο. Χθες -οι ίδιοι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ- θεωρούσαν αυτονόητο ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του ΙΣΤΑΜΕ, παρότι μία ημέρα πριν τόνιζαν ότι το Ινστιτούτο έχει ανεξαρτησία σκέψης.
Την ίδια ώρα που ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άναβε στους συνεργάτες του το «πράσινο φως» για να «καθαιρέσουν» από το ΙΣΤΑΜΕ τον Κ. Σκανδαλίδη και να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στους έτερους διαγραφέντες, τους κ. Μπόλαρη, Κουτσούκο, Κασσή, Παραστατίδη και την κυρία Γκερέκου, αποφάσιζε να κάνει νέο κύκλο επαφών με το σύνολο των βουλευτών. Θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους βουλευτές και εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καλέσει στο γραφείο του και τον Ανδρέα Λοβέρδο (άλλωστε θα λείπει στο εξωτερικό).
Γ. Κουτσούκος
Γ. Κουτσούκος
Στόχος του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ είναι να συσπειρώσει την 26μελή πλέον κοινοβουλευτική ομάδα. Αλλωστε συνεργάτες του του προτείνουν να τη συγκαλέσει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, κι αν κριθεί ασφαλής καθ' όλα κίνηση, να ζητήσει «ψήφο εμπιστοσύνης» προς την ηγεσία. Προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η υποχώρηση σχετικά με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ως φαίνεται παραμένει -μέχρι νεωτέρας- κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (μίλησαν χθες αναλυτικά με τον κ. Βενιζέλο).
Το πρόβλημα όμως υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ και η δίνη απλώς περιγράφεται. «Δεν μπορούμε να είμαστε κλεισμένοι στο κέλυφος του δικού μας μικρόκοσμου και να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα», προειδοποίησε χθες ο Χρ. Αηδόνης, ο οποίος θεωρείται εκ των βασικών συνομιλητών του Ανδρέα Λοβέρδου.
Θ. Παραστατίδης
Θ. Παραστατίδης
«Η παράταξη συρρικνώνεται και είναι ώρες ευθύνης», συνέχισε εξαπολύοντας πυρά και σε όσους εκτιμούν ότι το μέλλον του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση και σε όσους πιστεύουν ότι υπάρχει απεριόριστος χρόνος για μια ατέρμονη συζήτηση για την ανασύσταση της παράταξης.
Την αποχώρηση από την κυβέρνηση «απαιτεί» με δήλωσή του ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, που ως επικεφαλής της Αριστερής Πρωτοβουλίας ζητεί τον προοδευτικό επαναπροσανατολισμό του ΠΑΣΟΚ.
«Συντρίμμια η χώρα, κουρέλια το ΠΑΣΟΚ», διαπιστώνει, ενώ η Αντζελα Γκερέκου επιδιώκοντας να ξεκαθαρίσει τους λόγους που την οδήγησαν να μην πει «ναι» στα μέτρα, «θυμίζει» ότι η σύνθεσή τους «αμφισβητεί τις ίδιες τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη διαπραγμάτευση που ουδέποτε έγινε».
Ζητώ από την κυβέρνηση -καταλήγει σε δήλωσή της η κυρία Γκερέκου- να αναθεωρήσει τις προτεραιότητές της, να επιδείξει την τόλμη που απαιτείται ώστε να ανακτήσει την αξιοπιστία της και από το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει πιο αποφασιστικό, ουσιαστικό ρόλο στη διαμόρφωση και εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει την Κυριακή τον προϋπολογισμό, όπως και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος μάλιστα προτίθεται να μιλήσει για να παρουσιάσει τις απόψεις του σχετικά με την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικών αντίβαρων.
Θ. Πάγκαλος
«Δηλητήριο» κατά Σκανδαλίδη
Με... δηλητήριο απάντησε στον Κώστα Σκανδαλίδη, χθες, μέσω Διαδικτύου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος. «Συγχαρητήρια Κώστα μου, πάντα γλίστραγες με ευκολία...», έγραψε στο Twitter ο κ. Πάγκαλος. εξαπολύοντας πυρά προς τον κ. Σκανδαλίδη με αφορμή την «αποχή» του από την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή.
Από τα πυρά δεν ξέφυγαν και οι άλλοι που προτίμησαν το «όχι» στην ψηφοφορία: «Με συγκινούσε πάντα η ιδιαιτερότητα, το θάρρος της γνώμης μέχρι και την αποστασία. Είχα το πρώτο, ίσως το δεύτερο, δεν τόλμησα ποτέ το τρίτο. Θα έβλεπα με συμπάθεια τις αποσκιρτήσεις, εάν ήμουν σίγουρος ότι αποκλειστική αιτία είναι η πολική διαφωνία. Ελα όμως που είναι τόσο αβανταδόρικο το επιχείρημα που τους ταυτίζει με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο και τη Χρυσή Αυγή. Ελα που όλοι οι προηγούμενοι στον ίδιο δρόμο εκλέχτηκαν θριαμβευτικά, ενώ με το κατασπαραγμένο ΠΑΣΟΚ θα ήταν εκτός Βουλής».
ΕΘΝΟΣ-ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: