Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Το σκληρό ροκ της κάλπης Δυναμικό φίνις της προεκλογικής εκστρατείας από τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Μιτ Ρόμνεϊ στις αμφίρροπες πολιτείες

Τρίτη 06 Νοεμβρίου 2012
Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις αυριανές εκλογές στις ΗΠΑ έχει αρχίσει, οι δύο διεκδικητές της προεδρίας οργώνουν τις ΗΠΑ για τις τελευταίες εμφανίσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις αμφίρροπες πολιτείες και ακόμη μεγαλύτερη στο Οχάιο που «ξεκλειδώνει» τον δρόμο για τον ...Λευκό Οίκο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ομπάμα και τον Ρόμνεϊ ισόπαλους με ποσοστό περίπου 48%, όμως στις κρίσιμες πολιτείες - ιδιαίτερα στις Μεσοδυτικές, όπως η Αϊοβα, το Γουισκόνσιν και το Οχάιο - ο αμερικανός Πρόεδρος δείχνει να έχει πάρει ελαφρό προβάδισμα, που θα του εξασφαλίσει τις 270 εκλεκτορικές ψήφους που χρειάζεται για την επανεκλογή του. Ο Ομπάμα πάντως συνεχίζει με φρενήρη ρυθμό την κούρσα του από πολιτεία σε πολιτεία με στόχο να κινητοποιήσει όσους τον είχαν ψηφίσει με ενθουσιασμό το 2008 και τώρα απογοητευμένοι σκέφτονται να απόσχουν: Νιου Χαμσάιρ, Φλόριδα, Οχάιο και Κολοράντο ήταν οι χθεσινοί σταθμοί του, ενώ σήμερα και αύριο θα επισκεφθεί και άλλες πολιτείες - επέστρεψε για ύπνο λίγων ωρών το βράδυ του Σαββάτου στον Λευκό Οίκο και συνεχίζει την περιοδεία του.
Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει στο Μπρίστοου της Βιρτζίνια μαζί με τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος λόγω της δημοφιλίας του αποτελεί ένα από τα ισχυρά όπλα της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα. Με βραχνή φωνή ο Κλίντον τόνισε ότι «έχω δώσει τη φωνή μου στην υπηρεσία του Προέδρου» και δεν σταμάτησε να επιτίθεται στον Ρόμνεϊ επειδή αλλάζει θέσεις διαρκώς λέγοντας: «Θα μπορούσε να γίνει ακροβάτης στο Cirque de Soleil». Το προεκλογικό επιτελείο του αμερικανού Προέδρου ανακοίνωσε ότι ενέγραψε στους εκλογικούς καταλόγους των κρίσιμων πολιτειών 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόρους, σχεδόν διπλάσιο νούμερο από το 2008, ενώ εθελοντές πραγματοποίησαν 125 εκατομμύρια προσωπικά τηλεφωνήματα ή επισκέψεις σε σπίτια ψηφοφόρων.
Και ο Ρόμνεϊ όμως συγκέντρωσε χιλιάδες υποστηρικτές του κατά τη διάρκεια των πολλών εμφανίσεών του το Σαββατοκύριακο. Επισκέφθηκε κρίσιμες πολιτείες όπως το Οχάιο, αλλά και την Πενσιλβάνια, πολιτείες όπου ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει κερδίσει τις τελευταίες πέντε προεδρικές εκλογές.
Περισσότεροι από 27 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει σε 34 πολιτείες, αλλά οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν ότι το προβάδισμα του Ομπάμα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο ήταν έναντι του Τζον ΜακΚέιν πριν από τέσσερα χρόνια και ελπίζουν ότι ο Ρόμνεϊ μπορεί να το ανατρέψει το βράδυ της Τρίτης.  Πάντως το Σαββατοκύριακο είδαν το φως της δημοσιότητας τα παράπονα χιλιάδων κατοίκων του Νιου Τζέρσεϊ που επλήγησαν από τον κυκλώνα Σάντι, οι οποίοι δεν έχουν λάβει ακόμη καμία βοήθεια από το κράτος - άλλωστε σε δυόμισι εκατομμύρια νοικοκυριά δεν έχει αποκατασταθεί η παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σημειώνεται μεγάλη έλλειψη σε καύσιμα.
Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι έρχεται μεγάλο κύμα κακοκαιρίας στις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, γεγονός που προκαλεί έντονα προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της Νέας Υόρκης οι οποίοι επλήγησαν από τον κυκλώνα. Οπως δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της πολιτείας Αντριου Κουόμο, θα πρέπει να μεταστεγαστούν καθώς το δριμύ ψύχος καθιστά τα σπίτια που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση «ακατοίκητα». Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ εκτίμησε ότι μόνο στην πόλη του η ανάγκη μετεγκατάστασης αφορά «30.000-40.000 κατοίκους».

ΝΕΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: