Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

"Ναι" ΠΑΣΟΚ, "ίσως" ΔΗΜΑΡ Πηγή:www.capital.gr

https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR3P8Un41V402RiGky9Fi5fwhS13sWE7GllM1hy0pMvKQffBOl-kA 
Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012
Η κλεψύδρα εξακολουθεί να αδειάζει, αλλά η συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων δεν επέρχεται. Μετά το «ναι» του ΠΑΣΟΚ, το ενδιαφέρον στρέφεται (και πάλι) στη ΔΗΜΑΡ.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου εμμένουν στα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης και ότι υπάρχει χρόνος γι’ αυτήν, χωρίς...
να ερμηνεύουν περαιτέρω ούτε τη συνάντηση του Φ. Κουβέλη με τον Γ. Βρούτση ούτε τη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.

Συνεργάτες του, πάντως, παραδέχονται σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αυτό που έχει κατ’ επανάληψη αναφέρει το capital.gr: ότι αυτό που αναζητείται είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός», ο οποίος και δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί κυβερνητική κρίση και ταυτόχρονα δεν θα οδηγήσει σε πλήγμα στο προφίλ της ΔΗΜΑΡ και προσωπικά του κ. Κουβέλη.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, σήμερα θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χάνες Σβόμποντα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, θα μεταφέρει στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τις πιέσεις των Βρυξελλών για συμφωνία, ψήφιση των μέτρων και αποσόβηση της κρίσης, με αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σ’ αυτό ακριβώς ποντάρουν και οι επιτελείς της ΔΗΜΑΡ, όσον αφορά στην πολιτική διαπραγμάτευση που ζητούν από τον πρωθυπουργό: στις επαφές του, δηλαδή, με τις Βρυξέλλες, καθώς εκτιμούν ότι η Ε.Ε. είναι πιο διαλλακτική σε σχέση με το ΔΝΤ.

Ψηφίζει τα μέτρα το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ήδη από χθες, σε σύσκεψη με βουλευτές και στελέχη, ότι διαχωρίζει πλέον τη θέση του με τον κ. Κουβέλη και θα ψηφίσει τα μέτρα, στηρίζοντας έτσι την κυβέρνηση «με ορίζοντα τετραετίας».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν θα πειστούν γι’ αυτό οι βουλευτές του και εάν ο κ. Βενιζέλος θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Τούτο μοιάζει πλέον το πιθανότερο, αν και στον 6ο όροφο της Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου και ενδεχομένως το κόμμα να διαλυθεί… εις τα εξ ων συνετέθη. Τουλάχιστον δύο βουλευτές, άλλωστε – Θ. Παραστατίδης και Μ. Κασσής – έχουν δηλώσει δημοσίως την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα και πολλοί άλλοι βρίσκονται στο μεταίχμιο.

Το πρώτο κρίσιμο crash test για τη συνοχή της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι η αποψινή ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ. Η πρωτοβουλία του Γ. Στουρνάρα να ζητήσει… σύσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε χθες ένα νέο επεισόδιο στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις του με την Ιπποκράτους, αλλά ταυτόχρονα έδωσε στον κ. Βενιζέλο άλλοθι για να συσπειρώσει (όσο μπορεί) την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Την ίδια στιγμή, στον Ανδρέα Λοβέρδο, που στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του επανέλαβε την πρόθεσή του να εκδηλώσει πολιτική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση των μέτρων και τόνισε ότι «υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος», προστέθηκε και ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Μετά το άρθρο του στα «Νέα», σε χθεσινή συνέντευξή του στη ΝΕΤ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και εκείνος σε πολιτική πρωτοβουλία. Τούτη «φωτογραφίζει» την προσέγγιση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ σε ένα «μέτωπο κατά του λαϊκισμού και του ρατσισμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πηγή: Capital.gr-Του Αιμίλιου Περδικάρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: