Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Βρέθηκε... η "λίστα Λαγκάρντ" Από χέρι σε χέρι κατέληξε στον Οικονομικό Εισαγγελέα


Τετάρτη 03 Οκτωβρίου 2012
Στο ΣΔΟΕ διαβιβάστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, η περιβόητη λίστα με τα ονόματα 1.991 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε στο γραφείο του πρωθυπουργού...
φάκελο, ο οποίος περιέχει τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».
Το Μέγαρο Μαξίμου την διαβίβασε στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και το ΣΔΟΕ στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.
Από χέρι σε χέρι
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παρέδωσε στην κυβέρνηση τη «λίστα Λαγκάρντ», την οποία είχε παραλάβει ως αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών από τον τότε υφιστάμενό του, ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.
Λίγο πριν από το μεσημέρι, η «λίστα Λαγκάρντ», ή «λίστα Φαλτσιάνι» όπως έχει γίνει αλλιώς γνωστή, παραδόθηκε από τον προσωπάρχη του Μαξίμου, Δημήτρη Κανελλόπουλο, στον προϊστάμενο του ΣΔΟΕ Στέλιο Στασινόπουλο εντός ενός φακέλου, ο οποίος περιείχε μία αποσπώμενη μνήμη «φλας» με τα ονόματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στασινόπουλος, χωρίς να ανοίξει το «φλασάκι» (όπως ο ίδιος ισχυρίζεται) συνέταξε σχετικό πρωτόκολλο και το παρέδωσε «πάραυτα» στον κ. Πεπόνη.
Το «ταξίδι» της «Λίστας Λαγκάρντ» ήταν το πρώτο θέμα που ανέφερε ο κ. Στασινόπουλος στον οικονομικό αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, κατά τη συνάντηση που είχαν χθες.
Μάλιστα, ο κ. Στασινόπουλος, σύμφωνα πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, επισήμανε στον αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ότι ρώτησε όλους τους διευθυντές των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ (πανελλαδικά) εάν έχουν στα χέρια τους τη «Λίστα Λαγκάρντ» και η απάντηση ήταν αρνητική.
Δεύτερο θέμα που τέθηκε κατά τη συνάντηση Παντελή και Στασινόπουλου ήταν η δεύτερη γνωστή λίστα με τα ονόματα 36 πολιτικών προσώπων (νυν και τέως υπουργών και βουλευτών κ.λ.π.) οι οποίοι φέρονται να έχουν παράνομο πλουτισμό.
Δηλώσεις Βενιζέλου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας-Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα.
«Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη "λίστας" με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί.
Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Την αποστολή της επίμαχης λίστας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση επιβεβαίωσε και η εκπρόσωπος Τύπου Φώφη Γεννηματά.
«Όταν ο κ. Βενιζέλος αντιλήφθηκε ότι δεν έχει φτάσει η λίστα στα χέρια του σημερινού ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, έστειλε αμέσως το υλικό που του είχε δώσει ατύπως ο (πρώην επικεφαλής του Σώματος) κ. Διώτης, στην κυβέρνηση.
Η λίστα υπάρχει, δεν είναι κρυφή και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα ζήτημα γύρω από αυτό» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM.
Ερωτηθείσα γιατί ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν παρέδωσε τη λίστα στο διάδοχό του Στ. Στασινόπουλο, η κ. Γεννηματά αρκέστηκε να πει ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ερωτηθεί ο ίδιος ο κ. Διώτης.
Σε κάθε περίπτωση, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε πως η λίστα είναι προϊόν υποκλοπής, «επομένως δεν μπορούσε να είναι αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας, καθώς αυτό θα ήταν ποινικό αδίκημα».
Από την άλλη πλευρά, όμως, σημείωσε, «η αδυναμία νόμιμης επεξεργασίας των στοιχείων και η συγκρότηση ενός νόμιμου αρχείου, δεν σημαίνει ότι δεν εξαντλούνται οι προσπάθειες αξιοποίησης των πληροφοριών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: