Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Επί τάπητος τα εργασιακά - Κρίσιμη συνάντηση Βρούτση με τρόικα


Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012
Κρίσιμη ημέρα για τον κατώτατο μισθό. Αποφασίζουν τρόικα και υπουργός Εργασίας για όλες τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά...
Στη μία μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα τεθούν ο κατώτατος μισθός, με την κυβέρνηση να προτίθεται να προχωρήσει σε διευθέτησή του μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Το μοντέλο που αναμένεται να υιοθετηθεί θα προβλέπει τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και σε συνάρτηση με την κατάσταση της οικονομίας μας.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιμένει πάντως πως δεν τίθεται θέμα νέας μείωσης του κατώτερου μισθού και ημερομισθίου.
Από την πλευρά της η τρόικα φέρεται αποφασισμένη να ασκήσει πιέσεις και για άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως νέες παρεμβάσεις στα θέματα των αποζημιώσεων και της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με περαιτέρω ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος στον καθορισμό των ωρών εργασίας.
Για τις αποζημιώσεις τα σενάρια αναφέρονται στο χρόνο προειδοποίησης - που σήμερα φτάνει μέχρι τους έξι μήνες - για την καταβολή μειωμένης κατά 50% αποζημίωσης και ειδικότερα σε μείωση του χρόνου.
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επιμένει ωστόσο ότι στην παρούσα φάση δεν θα συζητηθούν θέματα που αφορούν σε νέες αλλαγές στις αποζημιώσεις και το ωράριο εργασίας.
Αντιθέτως, κατά τις σημερινές συνομιλίες, αναμένεται να αναφερθούν στις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που έχουν συμφωνηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: