Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς μας θέλουν εκτός ευρώ!

Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτο ΘΕΜΑ

Μετά το τρομοκρατικό δημοσίευμα των New York Times ότι «οι εταιρείες στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για Grexit» (Διαβάστε σχετικά εδώ), νέες δημοσκοπήσεις αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, έρχονται στο φως της ...
Νέες δημοσκοπήσεις

Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς μας θέλουν εκτός ευρώ!


 

Μετά το τρομοκρατικό δημοσίευμα των New York Times ότι «οι εταιρείες στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για Grexit» (Διαβάστε σχετικά εδώ), νέες δημοσκοπήσεις αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με τους Γερμανούς και τους Αυστριακούς ανάμεσα στους ερωτηθέντες Ευρωπαίους να κρατούν για ακόμη μία φορά την πιο σκληρή στάση.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μόνο το ένα τέταρτο των Γερμανών τίθεται υπέρ της παραμονής της χώρας μας στην ευρωζώνη ή υπέρ της λήψης περαιτέρω βοήθειας από άλλες χώρες. Ίσως αυτή η αντίδραση των Γερμανών να σχετίζεται με το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, κ. Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «εσωτερικό» δίλημμα, σχετικά με το αν πρέπει ή όχι να συμφωνήσει σε …πίστωση χρόνου ή αν θα δοθεί η δόση για το δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, ύψους 174 δισεκατομμυρίων.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση των Financial Times / Harris στην οποία συμμετείχαν 1.000 ενήλικες από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Βρετανία  μόνο το 26 % των Γερμανών πιστεύουν ότι η Ελλάδα "θα καταφέρει κάποτε να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσής της", σε σύγκριση με το 77 % των Ιταλών και το 57 % των Ισπανών.
Ακόμη, σχεδόν το ήμισυ των ερωτηθέντων Γερμανών δεν πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε ποτέ να είναι σε θέση να μεταρρυθμίσει την οικονομία της, αρκετά ώστε να απαλλαγεί από τη διεθνή βοήθεια. Αντιθέτως, το 88 % των Ιταλών και το 70 % των Ισπανών εμφανίζονται τουλάχιστον "κάπως σίγουροι" ότι η Αθήνα θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει την οικονομία της.
Παρά τις όποιες διαφορές αναφορικά με τους Έλληνες ανάμεσα σε τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, Ιταλοί και Ισπανοί εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες τους θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την κρίση. Ωστόσο, το 44 % των Βρετανών ερωτηθέντων δήλωσε ότι «δεν είναι καθόλου βέβαιο» ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί θα αντιμετωπίσουν την κρίση.
Την ίδια ώρα, εκτός από τους Γερμανούς, κατά της περαιτέρω βοήθειας προς τη χώρα μας τάσσονται και οι Αυστριακοί. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Karmasin για την εφημερίδα Heute, δύο στους τρεις Αυστριακούς λένε «όχι» σε νέα βοήθεια.
Με δείγμα 500 άτομα, το 39 % εμφανίστηκε εντελώς αντίθετο σε νέα βοήθεια, ενώ το 26 % έτεινε να αντιταχθεί στην ιδέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 12 % ήταν απολύτως υπέρ, ενώ το 19 % των ερωτηθέντων έτειναν να υποστηρίζουν περισσότερο τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι και οι δύο έρευνες φαίνεται να αντικατοπτρίζουν τον έντονο σκεπτικισμό των ισχυρών βόρειων χωρών του ευρώ προς τα νότια μέλη της νομισματικής ένωσης που ταλανίζονται από την μεγάλη κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: