Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Διεκδικεί την 3η του Σεπτέμβρη!

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2012
Έθνος 
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του πως η διακήρυξη αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη «δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, δεν.....
«ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ» ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Διεκδικεί την 3η του Σεπτέμβρη!

Κτήμα του ελληνικού λαού χαρακτήρισε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη Νίκαια σε εκδήλωση της ΠΑΣΟΚογενούς συνιστώσας «Νέος Αγωνιστής»

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του πως η διακήρυξη αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη «δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία οποιουδήποτε»
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε στην ομιλία του πως η διακήρυξη αρχών της 3ης του Σεπτέμβρη «δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία οποιουδήποτε»
Τη θετική παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ του 1974 και της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη «δανείστηκε» ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή ομιλία του από τη Νίκαια, για να προτάξει την ανάγκη συγκρότησης της δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. Η χθεσινή εκδήλωση του «Νέου Αγωνιστή» ?μίας εκ των ΠΑΣΟΚογενών συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ?, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς συνέπεσε με την επέτειο της ίδρυσής του, αξιοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα για να επικαλεστεί συνθήματα της μεταπολίτευσης, τα οποία, όπως επεσήμανε, παραμένουν και σήμερα επίκαιρα.
Ο κ. Τσίπρας απάντησε στην κριτική που ασκήθηκε περί οικειοποίησης της διακήρυξης αρχών του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «δεν ήταν αφήγηση της δικής μας Αριστεράς», για να προσθέσει ωστόσο ότι η 3η του Σεπτέμβρη «αντλεί από το ιδεολογικό, προγραμματικό και αγωνιστικό απόθεμα της ιστορικής Αριστεράς». Με όρους «ΠΑΣΟΚικούς» ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διακήρυξη αρχών «δεν έχει κληρονόμους και δικαιούχους, δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία από κληρονομιά οποιουδήποτε. Είναι κτήμα του ελληνικού λαού», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα του σήμερα τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν τεμαχίζεται και δεν εκχωρείται».
Εντονη κριτική
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποσύνδεσε το ΠΑΣΟΚ της ριζοσπαστικής του φάσης από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, ασκώντας δριμεία κριτική τόσο στον Γιώργο Παπανδρέου όσο και στον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Η μνημονιακή αφήγηση του σημερινού ΠΑΣΟΚ δεν εμπνέεται από την 3η του Σεπτέμβρη», είπε ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζοντας «αποφράδα μέρα» την 23η Απριλίου του 2010, που ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε από το Καστελόριζο την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό του ΔΝΤ. Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι ο κ. Βενιζέλος είναι «φυσικός αυτουργός του Μνημονίου», για να θέσει το ερώτημα πού βρίσκεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η λαθροχειρία: «Να συζητά η Αριστερά και οι τίμιοι αγωνιστές του σοσιαλιστικού χώρου για τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ή το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου και της παρέας του να προσπαθεί να συνδέσει την 3η Σεπτεμβρίου με το Μνημόνιο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ουκ ολίγες φορές την αναγκαιότητα μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας, λέγοντας πως «έφτασε η ώρα της Αριστεράς» να αποτιμήσει «χωρίς συμπλέγματα» τη συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ του 1974 και της 3ης του Σεπτέμβρη. Μάλιστα επεσήμανε ότι η Αριστερά οφείλει να δει σφάλματα και παραλείψεις καθώς «δεν θέλουμε να εκφυλιστούμε από ριζοσπαστικό κίνημα σε πολιτικό φορέα αυτοαναφερόμενου κυβερνητισμού».
Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς, επικαλούμενος σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου «για τον λαό στην εξουσία».
Παναγιώτης Τσούτσιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: