Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Σχέδιο για σκούπα στο Δημόσιο - Δίκες - εξπρές για επίορκους λειτουργούς αλλά και αποχωρήσεις

Πέμπτη 09 Αυγούστου 2012
Με δίκες - εξπρές για επίορκους υπαλλήλους και μια εναλλακτική πρόταση για εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας στους οργανισμούς που θα ..
καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν θα επιδιώξει η κυβέρνηση να περικόψει θέσεις εργαζομένων στο Δημόσιο και να «δελεάσει» την τρόικα, η οποία επιμένει στην άμεση απόλυση υπαλλήλων που θα βρεθούν χωρίς οργανική θέση.
Μέχρι αύριο το οικονομικό επιτελείο πρόκειται να στείλει στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη μια λίστα με μέτρα τα οποία - κατά την κυβέρνηση - θα επιφέρουν περικοπές μεγαλύτερες από τον στόχο των 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι ενδεχόμενες ενστάσεις, είτε των κυβερνητικών εταίρων είτε της τρόικας, για κάποια από αυτά.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εστιάζει στο ζήτημα της άμεσης δίωξης των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων επιχειρώντας να δημιουργήσει, εκτός των άλλων, και ένα «επικοινωνιακό αντίβαρο» στα επώδυνα μέτρα.
Σήμα για μαζικές απολύσεις τους αμέσως επόμενους μήνες όσων δημοσίων υπαλλήλων πρωταγωνιστούν ή εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς έστειλε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με βασικό αντικείμενο τις προτάσεις για τη συμπλήρωση του «πακέτου» των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως το τέλος Αυγούστου.
«Ενα κράτος μπορεί να είναι αυστηρό, όταν είναι πρώτα δίκαιο» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά. Η βασική γραμμή της κυβέρνησης είναι πως η ταχεία αποπομπή των επίορκων υπαλλήλων θα αποτελέσει δείγμα γραφής τόσο προς την τρόικα όσο και προς την ελληνική κοινωνία και, παράλληλα, θα διασώσει αντίστοιχες θέσεις για έμπειρους και ενσυνείδητους υπαλλήλους που κινδυνεύουν να βρεθούν μετέωροι.
Για τον λόγο αυτόν κρίθηκε επιβεβλημένο να υπάρξουν άμεσα αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, οι οποίες θα εξεταστούν σε σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την επίσπευση των σχετικών δικών και την άρση των νομικών εμποδίων για την απόλυση επίορκων υπαλλήλων να φθάσουν στη Βουλή πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, στις 8 Σεπτεμβρίου.
Στη σύσκεψη έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις συντάξεις - μαϊμού και τις πρωτοβουλίες για να επιστραφούν στο δημόσιο ταμείο τα ποσά που έχουν εισπραχθεί παρανόμως, αλλά - κατά πληροφορίες - ο κ. Σαμαράς επέμεινε ότι δεν αρκεί η επιστροφή των χρημάτων, αλλά θα πρέπει να χτυπηθούν και τα κυκλώματα στις δημόσιες υπηρεσίες που ευνόησαν και συντήρησαν αυτό το καθεστώς. Ο υπουργός Εργασίας επικαλέστηκε τις νομικές αγκυλώσεις για την άμεση απόδοση ευθυνών και ο Πρωθυπουργός ζήτησε το όλο θέμα να αντιμετωπισθεί ριζικά σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης.


ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή να ελεγχθούν όλες οι διοικήσεις ΔΕΚΟ τόσο ως προς την αντιμετώπιση των κρουσμάτων διαφθοράς που καταγράφονται στον χώρο τους όσο και για την εφαρμογή των αποφάσεων που έχουν ήδη ληφθεί για περικοπές δαπανών. Κυβερνητικές πηγές, βάζοντας στο στόχαστρο επιχειρήσεις, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΕΥΔΑΠ κ.ά., προαναγγέλλουν καρατομήσεις διοικήσεων που εμφανίζονται ελαστικές και καθυστερούν, σε μια ιδιότυπη συμμαχία με τα συνδικάτα, όπως έλεγαν, την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν από μήνες εγκριθεί.
Ταυτόχρονα με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση - παρά τις αντιδράσεις των άλλων κυβερνητικών εταίρων - φέρνει οριστικά στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα και το θέμα της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, ευελπιστώντας ότι το μέτρο μπορεί να εγκριθεί και να αποφευχθεί η άμεση απόλυση 15.000 υπαλλήλων από τους φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση.
Στη βάση αυτή, είναι προφανές ότι διαφοροποιείται το αρχικό σχέδιο για μετάταξη των συγκεκριμένων υπαλλήλων, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονταν χθες πεπεισμένοι ότι οι κραδασμοί από τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ και, κυρίως, της ΔΗΜΑΡ μπορούν να απορροφηθούν.
Οι ίδιες πηγές παραδέχονταν ότι δεν γίνονται αποδεκτές από την τρόικα οι προτάσεις για το δημοσιονομικό όφελος από το σχέδιο συγχωνεύσεων και καταργήσεων οργανισμών, εφόσον δεν οδηγούν και σε μείωση των υπαλλήλων του Δημοσίου.


Η στάση των εταίρων. Με διστακτικότητα παρακολουθούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό σε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, εμμένοντας στην αντίθεσή τους με την πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία, αλλά στέλνοντας και σαφή μηνύματα ότι το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την προοπτική της κυβέρνησης.
Στην Ιπποκράτους χαρακτηρίζουν την εφεδρεία «αδιέξοδη» όχι μόνον πολιτικά αλλά και τεχνικά, όπως λένε, επειδή αποδυναμώνει το Δημόσιο από έμπειρα στελέχη και, δεύτερον, γιατί με τον οριζόντιο τρόπο που εφαρμόστηκε η μείωση του προσωπικού δεν συνοδεύτηκε από ουσιαστική μείωση των δαπανών.
Επιτελικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα και της κίνησης με τις εξπρές διαδικασίες για τους επίορκους, εκτιμώντας ότι πρόκειται για κίνηση «επικοινωνιακού χαρακτήρα» που δύσκολα θα αντιμετωπισθεί ως ισοδύναμο μέτρο από την τρόικα.
Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επέμεναν και χθες ότι η εφεδρεία θα αποδειχθεί «φιάσκο» και πιθανολογούσαν ότι θα αποσυρθεί από το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του κ. Κουβέλη φρόντιζαν να διαμηνύσουν ότι για το θέμα της εφεδρείας δεν σκοπεύει η ΔΗΜΑΡ να ρίξει την κυβέρνηση.ΝΕΑ

ΚΡΑΧΤΗΣ http://kraxtis-gr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: