Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Και το όνομα αυτής «Alpha Eurobank» Πρόεδρος του νέου σχήματος ο Γ. Κωστόπουλος και διευθύνοντες σύμβουλοι οι Δ. Μαντζούνης και Ν. Νανόπουλος.

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πέντε νέες κοινές μετοχές Alpha Bank για κάθε επτά κοινές μετοχές Eurobank EFG που κατέχουν, θα λάβουν οι μέτοχοι της Eurobank EFG, που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής 0,714 μετοχές Alpha Bank για κάθε μία μετοχή Eurobank EFG.
Όπως...
επισημαίνεται σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των εκτάκτων γενικών συνελεύσεων των τραπεζών καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Από την συγχώνευση η νέα τράπεζα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά και οικονομικά μεγέθη:
- Η επωνυμία της νέας τράπεζας είναι «Alpha Eurobank», με λογότυπο τα χρώματα της Alpha Bank.
- Συνολικές καταθέσεις 80 δισ. ευρώ και συνολικές χορηγήσεις 100 δισ. ευρώ.
- Δίκτυο καταστημάτων εντός και εκτός Ελλάδος που ξεπερνά τα 2.200 με περισσότερους από 30.000 εργαζόμενους.
- Πελατειακή βάση άνω των 8 εκατομμυρίων πελατών.
- Ο νέος τραπεζικός Όμιλος θα έχει σημαντική παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία.
- Πιο συγκεκριμένα στην Ρουμανία θα έχει μερίδιο αγοράς 11%, στην Βουλγαρία 14%, στην Σερβία 11% και στην Κύπρο 9%.
- Συνολικές χορηγήσεις εκτός Ελλάδος 21 δισ. ευρώ. Χορηγήσεις 6,9 δισ. ευρώ στη Ρουμανία, 5,3 δισ. ευρώ στη Βουλγαρία και 2,2 δισ. ευρώ στη Σερβία
- Ο νέος Όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δις. ευρώ.
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής θα είναι ο Γιάννης Κωστόπουλος και επικεφαλής του διοικητικού σχήματος θα είναι δύο συν-διευθύνοντες σύμβουλοι, ο κ. Δημήτρης Μαντζούνης, υπεύθυνος των κεντρικών λειτουργικών υπηρεσιών (εταιρικό κέντρο) και ο κ. Νικόλαος Νανόπουλος, υπεύθυνος των επιχιερηματικών δραστηριοτήτων.
Το όνομα της νέας τράπεζας θα είναι Alpha Eurobank και θα φέρει τα χρώματα της Alpha Βank.
Ερωτηθείς για τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Γ. Κωστόπουλος είπε ότι «οι στρόφιγγες είναι ανοικτές αλλά νερό δεν υπάρχει», ενώ πρόσθεσε ότι «σαφώς θα αλλάξει η τάση με τη νέα τράπεζα».
Ο Νίκος Νανόπουλος ανέφερε ότι «ευελπιστούμε ο Έλληνας καταθέτης να φέρει τα χρήματα του στην νέα αυτή τράπεζα. Με τα χρήματα αυτά θα συμβάλουμε στην επανεκκίνηση της οικονομίας διοχετεύοντας ρευστότητα στην αγορά.
Τα στελέχη της νέας τράπεζας επισήμαναν ότι θα γίνει εξορθολογισμός του δικτύου καταστημάτων, το κλείσιμο τους όμως δεν αποτελεί αναγκαιότητα. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να περιοριστεί το λειτουργικό κόστος. Σημείο άντλησης καταθέσεων τα καταστήματα, είπε ο Δημήτρης Μαντζούνης.
Η παρουσία μας στην Ελλάδα πολύ ισχυρή. Πρώτη σε μέγεθος δεν σημαίνει ότι σταματάμε εκεί. Βελτιώνουμε ποιότητα και παρεχόμενες υπηρεσίες τόνισε ο Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Tον Δεκέμβριο η νομική συγχώνευση – οι βασικοί όροι
Τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση της Alpha Bank με την Eurobank και η έναρξη διαπραγμάτευσης μετοχών του ενιαίου οργανισμού, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών συμβουλίων των δύο τραπεζών.
Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Η σχεδιαζόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και έκδοση του MCN (μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου) προγραμματίστηκε για το πρώτο εξάμηνο του 2012.
Ως μέρος της συναλλαγής, ο νέος Όμιλος θα προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση Σχεδίου Ενίσχυσης Κεφαλαίων ύψους περίπου το ισόποσο 3,9 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Το σχέδιο περιλαμβάνει: οργανικές πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier 1 άνω των 2,1 δισ. ευρώ, την έκδοση υποχρεωτικά μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο θα καλυφθεί από την επενδυτική εταιρεία Paramount (Κατάρ), καθώς και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.
Βασικοί Όροι της Συγχώνευσης
Οι μέτοχοι της Eurobank EFG θα λάβουν 5 νέες κοινές μετοχές Alpha Bank για κάθε 7 κοινές μετοχές Eurobank EFG που κατέχουν, που αντιστοιχεί σε σχέση ανταλλαγής 0,714 μετοχές Alpha Bank για κάθε μία μετοχή Eurobank EFG. Με βάση την προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής, η pro forma μετοχική σύνθεση του νέου Ομίλου θα αποτελείται κατά 57,5% από μετόχους της Alpha Bank και κατά 42,5% από μετόχους της Eurobank EFG.
Η συγχώνευση της Eurobank EFG και της Alpha Bank θα υλοποιηθεί, δια απορροφήσεως της πρώτης από τη δεύτερη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2515, όπως ισχύουν. Η διαδικασία της συγχώνευσης αναμένεται να περατωθεί έως το τέλος του έτους, μετά από έγκριση των Εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων των Τραπεζών Alpha Bank και Eurobank EFG, καθώς και τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμόδιων εποπτικών αρχών.
Πιο αναλυτικά το Σχέδιο Ενίσχυσης των Κεφαλαίων του νέου Ομίλου περιλαμβάνει τα εξής:
- Ενέργειες για την οργανική δημιουργία κεφαλαίων, πολλές εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ενέργειες αυτές αναμένεται να εισφέρουν άνω των 2,1 δισ. ευρώ (ή περίπου 260 μονάδες βάσης) στα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier I), ως ακολούθως:
«Σειρά οργανικών πρωτοβουλιών που αναμένεται να δημιουργήσουν το ισοδύναμο κεφαλαίων Core Tier I ύψους 1,8 δισ.ευρώ: Πώληση των δραστηριοτήτων της Eurobank EFG στην Τουρκία (περίπου 60 μ.β.), αναδιάρθρωση του ισολογισμού (περίπου 50 μ.β.), πλήρης εφαρμογή της Προσέγγισης Εσωτερικών Διαβαθμίσεων (IRB) για τον υπολογισμό των σταθμισμένων για κινδύνους εποπτικών κεφαλαίων (σε όλο το νέο Όμιλο (περίπου 60 μ.β.) και λοιπές ενέργειες διαχείρισης του ισολογισμού που αναμένεται να έχουν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2013.
«350 εκατ. ευρώ από μετατροπή των υφιστάμενων ομολογιακών τίτλων Tier 1 της Eurobank EFG σε κοινές μετοχές: αναμένεται ότι οι συγκεκριμένοι προνομιούχοι μετατρέψιμοι ομολογιακοί τίτλοι της Eurobank EFG, ονομαστικής αξίας €350 εκατ. θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.
- Εξωτερική άντληση κεφαλαίων Core Tier I ύψους 1,75 δισ. ευρώ (ή 190 μ.β.)
«500 εκατ. ευρώ Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Τίτλων (MCNs) που θα καλυφθούν από την Paramount: Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Paramount έχει δεσμευθεί να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ με τη μορφή MCNs. Οι τίτλοι MCN, συν-υπολογιζόμενοι στα κεφάλαια Core Tier 1, αναμένεται να είναι 3ετούς διάρκειας, με ετήσιο κουπόνι 10%, και τιμή μετατροπής 1.70 ευρώ ανά μετοχή (που αντιπροσωπεύει ένα discount της τάξεως του 20% σε σχέση με την pro forma τιμή της μετοχής του ενιαίου σχήματος την 26η Αυγούστου 2011).
Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 1.250 εκατ.ευρώ: Οι οίκοι Citi και JP Morgan, που ενεργούν ως σύμβουλοι της Alpha Bank, καθώς και οι οίκοι Barclays Capital και Goldman Sachs International που ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Eurobank EFG, εργάζονται από κοινού προς την κατεύθυνση της εγγύησης της κάλυψης της προτεινόμενης ΑΜΚ μέσω συμφωνίας αναδοχής, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και υπό την αίρεση των επικρατουσών συνθηκών της αγοράς εκείνο το διάστημα και των όρων της αύξησης.
Βιογραφικά
Πρόεδρος (Εκτελεστικό Μέλος): Γιάννης Σ. Κωστόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε Ναυπηγός στο King/s College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Γενικός Διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank. Από την 23.2.2005 είναι Εκτελεστικός Πρόεδρος της Alpha Bank.
Διευθύνων Σύμβουλος: Δημήτριος Π. Μαντζούνης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille. Εργάζεται στην Τράπεζα από το 1973 και το 2002 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής. Την 23.2.2005 εξελέγη Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank.
Διευθύνων Σύμβουλος: Νικόλαος Κ. Νανόπουλος
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1952. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής (Ευρωεπενδυτική Τράπεζα), Γενικός Διευθυντής (Carroll McEntee & McGinley, μέλος του Ομίλου HSBC στη Νέα Υόρκη), και Διευθυντής του Τμήματος Επενδύσεων (The World Bank). Κατέχει Πτυχία Μηχανoλογίας, Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Massachusetts Institute of Technology, το London School of Economics και το INSEAD. Επίσης κατέχει Διδακτορικό Οικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Reading. Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και από τα ιδρυτικά της στελέχη.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: