Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΜΕΤΟΧΟΥ - Ο φιλέλληνας εμίρης με τις 3 γυναίκες και τα 24 παιδιά

Ο φιλέλληνας εμίρης με τις 3 γυναίκες και τα 24 παιδιά
Τρίτη 30 Αυγούστου 2011
Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας τράπεζας που προέκυψε από τη συγχώνευση της Alpha Bank και της..
Eurobank, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "φιλέλληνας".

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Τανί, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος μέτοχος της νέας τράπεζας που προέκυψε από τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και "φιλέλληνας".
Το ενδιαφέρον του έχει ξεκινήσει με τις επενδύσεις που θέλει να κάνει από καιρό στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Αστακού και φυσικά στο Ελληνικό. Ο σεΐχης επιδιώκει ξανά μέσω του δικού του Qatar Investment Authority που επενδύει 50 δισ. ευρώ σε κάθε γωνιά της Γης και ελέγχει το fund Paramaount Services Holding Limited το οποίο συμμετέχει στην Alpha Bank, να τοποθετήσει χρήματα στην ελληνική οικονομία.
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου του 1952 στην Ντόχα και από τις 26 Ιουνίου του 1995 είναι ο εμίρης που κυβερνά το Κατάρ, ένα από τα πιο πλούσια πετρελαιοπαραγωγά κράτη. Η οικογένειά του κυριαρχεί στο κρατίδιο εδώ και δύο αιώνες. Μάλιστα το περιοδικό "Forbes" κατατάσσει τον εμίρη στην 7η υψηλότερη θέση της λίστας με τα πιο πλούσια μέλη βασιλικών οικογενειών στον κόσμο. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Χαμάντ ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στο Κατάρ και φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία. Επέστρεψε το 1971 και του απονεμήθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη. Προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και διορίστηκε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Κατάρ.
Ο εμίρης του Κατάρ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων Αράβων ηγετών κι έχει αναθέσει στη δεύτερη σύζυγό του, Σεΐκα Μοζάχ, αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών
Ο εμίρης του Κατάρ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων Αράβων ηγετών κι έχει αναθέσει στη δεύτερη σύζυγό του, Σεΐκα Μοζάχ, αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών
Το 1977 αναγορεύτηκε διάδοχος του θρόνου και ανέλαβε και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Αμυνας. Στις αρχές του 1980 ηγήθηκε του Ανωτάτου Συμβουλίου Σχεδιασμού του Κατάρ, που στην ουσία παίζει καθοριστικό ρόλο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του κράτους. Το 1992 ο Χαμάντ ανέλαβε ουσιαστικά τη διακυβέρνηση του Κατάρ. Στις 27 Ιουνίου του 1995 πρωτοστάτησε σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό, και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Επίσημα στέφθηκε εμίρης στις 20 Ιουνίου του 2000.
Ο σεΐχης Χαμάντ έχει τρεις συζύγους. Κι έχει αποκτήσει 24 παιδιά, 11 γιους και 13 κόρες. Ενας από τους γιους του είναι ο 31χρονος σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Καλίφα Αλ Τανί, ο οποίος από το 2003 ορίστηκε ως ο φυσικός κληρονόμος του Κατάρ. Από την τρίτη του γυναίκα έχει τέσσερις γιους και πέντε κόρες.
Ο εμίρης του Κατάρ θεωρείται ένας εκ των προοδευτικότερων Αράβων ηγετών κι έχει αναθέσει στη δεύτερη σύζυγό του Σεΐκα Μοζάχ αρμοδιότητες για την εκπαίδευση και τα δικαιώματα των παιδιών. Ο Χαμάντ θεωρείται από τους βασικούς χρηματοδότες του Al Jazeera κι ο πραγματικός του ιδιοκτήτης, αν και ο ίδιος το αρνείται, παραδεχόμενος βέβαια ότι έχει βοηθήσει αρχικά με 137 εκατ. δολάρια και στη συνέχεια και με άλλα χρήματα. Τον περασμένο Μάιο το Κατάρ εξαγόρασε το πολυκατάστημα Harrods, στο Λονδίνο, προσφέροντας 2,2 δισ. δολάρια στον Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ. Επίσης έχει σημαντικές συμμετοχές στη Volkswagen και στην Porsche, στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Τον Ιανουάριο του 2011 έκανε πρόταση εξαγοράς 1,6 δισ. λιρών Αγγλίας για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αν και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της την απέρριψαν.
Παράλληλα προσέφερε 125 εκατ. ευρώ στην Μπαρτσελόνα για τη διαφήμιση της φανέλας και κατέθεσε πρόταση για το Μουντιάλ του 2022. Είναι ιδιοκτήτης του πέμπτου μεγαλύτερου γιοτ στον κόσμο. Η θαλαμηγός Αλ Μίρκαμπ είναι 133 μέτρα κι έχει πέντε σουίτες, πισίνα, ελικοδρόμιο, γυμναστήριο, τζακούζι κλπ. και πέρυσι είχε καταπλεύσει για λίγες μέρες στη Ρόδο.
ΕΘΝΟΣ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: