Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα εισπρακτικά μέτρα βαθαίνουν την κρίση

Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2011 

Τα εισπρακτικά μέτρα βαθαίνουν την κρίση
Η χώρα μπορεί να αποφύγει την «αναδιάρθρωση» ή την «χρεοκοπία» αν δοθεί συνολική λύση για τις χώρες της Ε.Ε., υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας και ...τάχθηκε υπέρ της οικειοθελούς επαναγοράς των ομολόγων με έκπτωση, της επιμήκυνσης του χρέους και της έκδοσης ευρω-ομολόγου
Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται δικαιωμένη από την στάση και τις σοβαρές επιφυλάξεις που κράτησε για το μνημόνιο, υποστήριξε ο αναπληρωτής του τομέα Οικονομικών, βουλευτής Χρήστος Σταϊκούρας. Ο βουλευτής Φθιώτιδας, έδωσε συνέντευξη τύπου στα μέσα ενημέρωσης, κατά την παραμονή του στην Κατερίνη, με την ευκαιρία της πρόσκλησης για την ετήσια συνεστίαση του ΕΒΕ Πιερίας.
«Η Νέα Δημοκρατία αισθάνεται δικαιωμένη», είπε ο κ. Σταϊκούρας, αφού όλα τα «ποσοτικά μεγέθη της οικονομίας». Ο πληθωρισμός δεν μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, η ύφεση βαθαίνει και οι δημόσιες επενδύσεις έχουν μειωθεί, υποστήριξε, τονίζοντας ότι για όλα αυτά τα ενδεχόμενα το κόμμα του, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση, κατά την ψήφιση του μνημονίου.
Ο κ. Σταϊκούρας χαρακτήρισε «αυτονόητη» την αδυναμία να πληρώσει η χώρα μας 200 δισεκατομμύρια ευρώ την τριετία 2012-2015, ενώ τάχθηκε θετικά υπέρ της οικειοθελούς επαναγοράς των ομολόγων με έκπτωση, της επιμήκυνσης του χρέους και της έκδοσης ευρω-ομολόγου. «Η Κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευτεί για αυτά τα τρία σημεία», υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα δεν είναι «Ελληνικό» μόνο, αλλά Ευρωπαϊκό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις χώρες της Ένωσης.
Συνεχίζοντας, τόνισε οτι η θέση του κόμματός του είναι, πως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα όσο τα επιτόκια είναι υψηλά και μόνο με περιοριστικά-εισπρακτικά μέτρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική, η ανάπτυξη θα κινείται σε αρνητικούς ρυθμούς, θα αυξάνονται τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και θα προσθέτονται άνεργοί, στον ήδη μεγάλο αριθμό ανέργων που υπάρχει, εκτίμησε ο βουλευτής Φθιώτιδας.
Ερωτηθείς, για το εάν η χώρα θα αποφύγει την χρεοκοπία ή την αναδιάρθρωση, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι αυτό μπορεί να είναι εφικτό, εφόσον υπάρξει συνολική αντιμετώπιση του χρέους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ υπογράμμισε πως αποδείχθηκε ότι το πρόβλημα της Ελληνικής Οικονομία δεν είναι πρόβλημα που δημιούργησε η Κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ένα γενικότερο που απασχολεί τα κράτη-μέλη της Ένωσης. Στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι το ποσοστό αύξησης των δαπανών, επί κυβερνήσεων Καραμανλή, ήταν στον μέσο όρο του ποσοστού των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απαντώντας στο εάν «βλέπει» νέα μέτρα, είπε ότι πρόκειται για κάτι που επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Όπως υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά δεν διευκρίνισε αν αυτή η δέσμευση έχει να κάνει με αυτά που ήδη περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο ή αν η δέσμευση αφορά νέα μέτρα εκτός μνημονίου. «Η κυβέρνηση, οφείλει να προσδιορίσει, βάση του μνημονίου, μέτρα 12 δισεκατομμυρίων ευρώ», είπε σε άλλο σημείο, εκτιμώντας ότι αυτό θα γίνει από την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και την κατάργηση των φορολογικών ελαφρύνσεων για πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει εκλογές, αλλά δεν μπορεί να τις επιβάλλει, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα επιζήμια την εκλογολογία για τη χώρα. «Η εμπειρία δείχνει, ότι αν ανοίξει η εκλογολογία, δύσκολα κλείνει», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μετά την διακαναλική συνέντευξή του πρωθυπουργού, λίγο πριν τις εκλογές της Τοπική Αυτοδιοίκησης, όταν έθεσε δίλημμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τα σπρεντς την επομένη εκτινάχθηκαν.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα συνεχίσει να ασκεί «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και να στηρίζει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που κινούνται σε θετική κατεύθυνση, κατανοώντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Πολιτεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: