Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

"Τελικά οδηγούμαστε σε πρόωρες εκλογές;" του Γιάννη Κορομήλη

http://www.olympio-bima.gr/images/logo.gif 

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Κάνω και ξανακάνω τους λογαριασμούς, όμως δεν βγαίνουν. Και με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να πείθουν ότι θα βγούμε τελικά από την κρίση έστω και μετά από 20 ...χρόνια! Μέγα και πρώτο το δημόσιο χρέος που πλησιάζει τα 360 δις ευρώ δηλ. το 150% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) και που βέβαια για χρόνια (άγνωστο πόσα) θα αυξάνεται συνεχώς. Κι ας δούμε τι λέει σχετικά μ’ αυτό, σε πρόσφατη έκθεση του, η σοβαρότερη δεξαμενή σκέψης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ινστιτούτο Bruegel.

Σχετικά με την προϋπόθεση που βάζει η Γερμανία για να «βοηθήσει» στην ενίσχυση του Ταμείου Σταθερότητας και να προχωρήσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας είναι να μειωθεί το χρέος στο 60% του ΑΕΠ, και να μην αυξάνεται πέραν αυτού, το Ινστιτούτο Bruegel λέει:

Για να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 60% του ΑΕΠ σε 20 χρόνια (όχι σε τρία έως πέντε) θα πρέπει η χώρα μας να έχει πρωτογενές πλεόνασμα δηλ. να περισσεύει κάθε χρόνο (αφού πληρώσει όλες τις κρατικές δαπάνες: μισθούς, συντάξεις, ΕΣΥ κλπ) 8,4% του ΑΕΠ δηλ. 20 δις και για 20 συναπτά έτη 2014-2034. Αυτό είναι αδύνατο να επιτευχθεί. Δεν το πέτυχε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Εκτός κι αν στο μεταξύ βρούμε πετρέλαιο και μας «επιτραπεί» η εξόρυξη του… Στην περίπτωση που επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου της Τροϊκας (τα 110 δις ευρώ) και μειωθεί το επιτόκιο στο 3,5% τότε κάθε χρόνο και για 20 επίσης χρόνια θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 6%. Κάτι τέτοιο μοιάζει με θαύμα…

Οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Bruegel, που σημειωτέον χρηματοδοτείται από τη Γερμανία και τη Γαλλία και φημίζεται για την αξιοπιστία του, οδηγούν  στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως αδύνατο να αποφύγει τη στάση πληρωμών και τη χρεοκοπία. Το γεγονός αυτό έκανε τους τροϊκανούς και τον «φιλέλληνα» Ζ.Κ. Γιούνγκερ (όπως και την κυβέρνηση μας) να μιλούν για πώληση (ή αξιοποίηση) δημόσιας περιουσίας μας που θα αποφέρει και θα διατεθούν απαραιτήτως για μείωση του χρέους τουλάχιστον 50 δις ευρώ! Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, το Σεπτέμβριο του 2010 σε ομιλία του στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ:

«Ξεκινούμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων, όπως μεταφορές, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΟ και Τράπεζες, μέσω απ’ ευθείας πώλησης, υπογραφής σύμβασης παραχώρησης, δημοσίου διαγωνισμού, ιδιωτικοποιήσεων, στρατηγικών συνεργασιών ή εταιρειών holding».

Προχθές στην Αθήνα δήλωσε: «Δεν πουλάμε γη, κι αν κάτι τέτοιο χρειασθεί θα γίνει με διαφάνεια και θα περάσει από κοινοβούλιο» Εύλογα θάλεγε κανείς ότι αν αποφασίσει η κυβέρνηση να πουλήσει γη μάλλον θα το «περάσει» από τη Βουλή αφού κατά τεκμήριο διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επομένως η θέσπιση νόμου μ’ αυτό το περιεχόμενο δεν εξασφαλίζει τη μη πώληση γης. Αλλά και χωρίς την εκποίηση γης όπως δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός υπάρχουν και πολλά άλλα δημόσια αγαθά που μπορούν να εκποιηθούν ή να άλλως πώς να αξιοποιηθούν (μεταφορές, ενέργεια, τηλεποικοινωνίες, ακίνητα, ΔΕΚΟ, Τράπεζες κ.α.)
Σύμφωνα με τα παραπάνω η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο.

To μνημόνιο, παρά τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα, δεν έφερε τα προσδοκόμενα αποτελέσματα. Και πώς να τάφερνε άλλωστε; «Έβλεπε» μόνο το έλλειμμα (λάθος ή σκοπιμότητα; Άγνωστο) και άφηνε απ’ έξω το χρέος. Το χρέος είναι πέρα από τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Προκύπτει λοιπόν η άμεση ανάγκη εκποίησης ή αξιοποίησης κρατικής περιουσίας. Κι αυτό γιατί για να υπαχθούμε σε κάποιο ευνοϊκό για μας ευρωπαϊκό πρόγραμμα, όπως τονίζουν διαπρεπείς αναλυτές πρέπει να μειώσουμε άμεσα το χρέος. Τουλάχιστον κατά 50 δις ευρώ. Όσα ακριβώς ανακοίνωσαν τροϊκανοί και κυβέρνηση.

Η εκποίηση προκαλεί όχι μόνο απέχθεια (καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία) αλλά και οργή στο  λαό. Έχει με άλλα λόγια, τεράστιο πολιτικό κόστος. Άσε που για να προχωρήσει θα πρέπει να γίνουν, λόγω της κατάστασης της χώρας, σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές. Θα το τολμούσε άραγε η κυβέρνηση και σε ποιο βαθμό; Η αξιοποίηση εξάλλου όταν μάλιστα, κατά Λοβέρδον κι όχι μόνο, «δεν υπάρχει σάλιο» είναι μια δύσκολη υπόθεση και χρονοβόρα. Άρα δεν επιφέρει άμεσα αποτελέσματα. Υπάρχουν βέβαια, όπως αναφέρεται μετά από έρευνα, τον ΙΣΤΑΜΕ Ανδρ. Παπανδρέου 110 μόνο από τα 71.000 δημόσια ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, σύντομα. Αλλά είναι αδύνατο να καλύψουν έστω και το μισό από το ζητούμενο ποσό.

Η κυβέρνηση κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα ελλείμματος και χρέους. Ούτε μπορεί να διαχειρισθεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε απέναντι  στην Τρόϊκα. Ούτε και να περιμένει συναίνεση από την αντιπολίτευση. Εξάλλου όταν ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση πάντα αρνιόταν στην εκάστοτε κυβέρνηση αυτό που σήμερα επίμονα ζητάει. Τέλος εξαντλείται η υπομονή του «παλιού Πασοκ» αλλά και στελεχών της «προεδρικής φρουράς». Όλα αυτά εύλογα γεννούν τη σκέψη ότι είναι πολύ πιθανό ο Γ. Παπανδρέου να προκηρύξει – σύντομα μάλιστα, ίσως τον επόμενο μήνα – πρόωρες εκλογές. Ίδωμεν.
Γιάννης Κορομήλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: