Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Αναζητώντας «ταυτότητα»

Politeia 16-02-2011

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Τους στόχους της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την Αγροτική Ανάπτυξη, παρουσίασε χθες η αντιπεριφρειάρχης. Η κ. Μαυρίδου, κατέθεσε προτάσεις μέσα από τις οποίες φιλοδοξεί στη... διατήρηση της «Πιερικής ταυτότητας στο πλαίσιο της ενοποιημένης Περιφέρειας», γνωρίζοντας όπως είπε ότι κυρίαρχο στοιχείο για την αγροτική παραγωγή και την ανάπτυξη της υπαίθρου, είναι η ανταγωνιστικότητα η οποία στηρίζεται στην ποιότητα «και ειδικά στην πιστοποίηση των αγροτικών προϊόντων».
Η αντιπεριφερειάρχης, υπογράμμισε ότι η διατήρηση και η ανάδειξη της ταυτότητας των τοπικών αγροτικών προϊόντων, με την δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων ονομασία προέλευσης αποτελεί την βάση της αγροτικής ανάπτυξη για το νομό.
Στο πλαίσιο αυτό, επιλογή της αντιπεριφέρειας να επικεντρώσει την προσπάθεια στην ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων και στην απόκτηση ονομασίας προέλευσης, στην ανάδειξη προϊόντων που συνθέτουν τη μεσογειακή διατροφή, καθώς και στην ενίσχυση βιολογικών καλλιεργειών.
Σε πρώτη φάση, ο στόχος είναι η δημιουργία πιστοποιημένων προϊόντων όπως τα κεράσια Ράχης, το σκληρό σιτάρι βόρειας Πιερίας, τα κάστανα Ολύμπου και Πιερίων, τα Βότανα Ολύμπου και Πιερίων, καθώς και το κρασί Πύδνας.
Η κ. Μαυρίδου αναφέρθηκε και σε μια άλλη σειρά τοπικών προϊόντων ακόμη και κτηνοτροφίας τα οποία όπως είπε μπορούν να αποκτήσουν ονομασία.
Το δεύτερο σημείο στο οποίο προτίθεται να επικεντρώσει είναι η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας του καπνού, αφού αποτελεί όχι μόνο βασικό πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης για την Πιερία, αλλά και βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. «Το πλαίσιο που διαμορφώνεται δεν δίνει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της καλλιέργειας του», υποστήριξε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία συμπλήρωσε πως γνωρίζοντας το αγροτικό εμπορικό πλαίσιο που διαμορφώνεται η αντιπεριφέρεια στοχεύει παράλληλα στην ανάπτυξης της καλλιέργειας της Ακτινιδιάς, Ελιάς, επιτραπέζιων οπωροφόρων καλλιεργειών, επιτραπέζιών σταφυλιών και υπαίθριων κηπευτικών καλλιεργειών και θερμοκηπίων
Η τρίτη πρόταση αφορά την «έγκαιρη και έγκυρη» ενημέρωση των αγροτών για την εφαρμογή προγραμμάτων επιδοτήσεων αγροτικών επενδύσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα και σε νέους ανθρώπους, να ασχοληθούν σε επιχειρηματική βάση με την παραγωγή αγροτικών προϊόντων.
Το τέταρτο θέμα αφορά την τυποποίηση και τη μεταποίηση των προϊόντων με την στήριξη της δημιουργίας εταιριών για αυτούς του σκοπούς.
Η τελευταία πρόταση,  αφορά τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών μέσω των επιδοτουμένων προγραμμάτων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με τη κατασκευή φραγμάτων και ταμιευτήρων, αρδευτικών δικτύων, την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων και την κατασκευή αγροτικών οδών.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των προτάσεων της, η κ. Μαυρίδου υπογράμμισε ότι η ίδια και οι συνεργάτες της είναι δεκτικοί σε κάθε πρόταση που θα κατατεθεί, είτε από αγροτικούς συλλόγους, είτε από φορείς, είτε από τους περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης. Σε σχετική ερώτηση μάλιστα, για το αν οι προτάσεις συζητήθηκαν με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της μειοψηφίας «θα μπορούσαν οποιαδήποτε στιγμή να παρουσιάσουν κάποια πρόταση και θα χαρούμε να την ακούσουμε».

Για την απουσία από τη σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
«Το ότι δεν υπήρχε φυσική παρουσία, δεν σημαίνει ότι δεν εκπροσωπήθηκε η Πιερία», απάντησε η κ. Μαυρίδου, όταν ρωτήθηκε για την απουσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, από τη συσκεψη που έγινε πρόσφατα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια. «Όλοι οι αγρότες ξέρουν ότι θα διεκδικώ για την Πιερία, όπως το έκανα και στο παρελθόν», απάντησε ο εντεταλμένος σύμβουλος για αγροτικά θέματα κ. Τσιμήτρης, ο οποίος δικαιολογήθηκε για την μη παρουσία του στη σύσκεψη λέγοντας ότι εκείνη την ημέρα υπήρχε ημερίδα της ΠΑΣΕΓΕΣ στο νομό μας, ενώ αργά το μεσημέρι τον εμπόδισε να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ένα προσωπικό πρόβλημα, όπως είπε χαρακτηριστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια: