Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο στόχος για της άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι "ρεαλιστικός και φιλόδοξος", είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου Αντιπαράθεση για την περιουσία

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο στόχος για της άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι "ρεαλιστικός και φιλόδοξος", τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή.
Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, "όπου "αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να ...ήταν για το "πώς". Ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό, θα έχουμε καταγράψει την περιουσία μας και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίησή της" τόνισε. Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου στηλίτευσε την στάση των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι αυτή την φορά "ξεπέρασαν το ρόλο τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα", αφού "ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση".
<="" του="" κυβέρνηση="" εκλεγμένη="" στην="" ανήκουν="" αποφάσεις="" οι="" ότι="" και="" λαός="" ελληνικός="" ο="" κάνει="" που="" προσπάθειες="" τις="" αναγνώρισαν="" αυτό,="" συμβεί="" είχε="" να="" έπρεπε="" δεν="" ?αναγνώρισαν="" ωστόσο="" επισημαίνοντας="" πρόσθεσε,="" πραγματικότητα?="" την="" με="" σχέση="" είπαν="" όσων="" περιεχόμενο="" το="" αλλά="" ύφος="" για="" μας="" όλους=""> Ανακοίνωσε εξάλλου ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η σχετική πρακτική των συνεντεύξεων Τύπου των "τροϊκανών".
Όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν θα ξανασυμβεί αυτή η διαδικασία" και επισήμανε ότι "αν δεν είχε γίνει αυτή η συνέντευξη, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις έναν στόχο 50 δισ. ευρώ, πώς θα το κάνεις και με ποιο στόχο". "Η ευκαιρία αυτή δεν μας δόθηκε" συμπλήρωσε.
Κατά την παρέμβασή του με την ευκαιρία της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε ξεκάθαρα υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, λέγοντας ότι "το χρέος πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα έχει ξεπεράσει το 150% και οτιδήποτε βοηθάει τη μείωσή του είναι αναγκαίο".
<="" χρειαζόμαστε?="" τα="" βήματα="" θετικά="" είναι="" αποκρατικοποιήσεις="" ταυτόχρονα="" όπως="" περιουσίας="" της="" αξιοποίηση="" σωστή="">
Κόντρα με Κεφαλογιάννη
Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
<="" χρέους?,="" μείωση="" τη="" financing,="" bridge="" λεγόμενο="" προχρηματοδότησης,="" μορφές="" σύγχρονες="" άμεσα,="" χρηματοδοτηθούν="" προκειμένου="" αποκρατικοποιήσεων,="" πρόγραμμα="" ακίνητης="" μέρους="" μικρού="" εμπορική="" από="" βρεθούν="" μπορούν="" ευρώ="" δισ.="" 50="" πως="" είπε="" μνημονίου.="" ζήτημα="" σαμαράς="" κ.="" έθεσε=""><="" φορά?,="" πρώτη="" η="" κοινοβουλίου,="" εντός="" ψεύδεται="" υπουργός="" ο="" υόρκη.="" νέα="" στη="" εξαγγελίες="" πρωθυπουργικές="" αντίθεση="" σε="" ξεπούλημα,="" συνιστά=""><="" μνημονιακή="" μέτρο="" καθιστά="" μέτρα,="" άλλα="" λαμβάνει="" χωρίς="" περιουσία="" ακίνητη="" φέρει="" θα="" λέει="" κάποιος="" όμως,="" ?λέμε,="" πρόσθεσε:="" παπακωνσταντίνου="" απάντησε="" ξεπουλήσετε?,="" θέλατε="" λέμε="" κακόπιστα,="" ξεκινάμε="">
Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα
Δημοσίευμα της επίσημης εφημερίδας της ΕΕ, με τις αποφάσεις του Ecofin της 20ης Δεκεμβρίου του 2010, κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, όπου αναφέρεται ο στόχος της είσπραξης εσόδων "από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ακίνητης περιουσίας και χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση χρέους και φυσικά δεν θα μειώσουν την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης".
Καθώς δε, η σχετική αναφορά υπαγόταν σε κεφάλαιο που αφορούσε την "Καλύτερη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου με σκοπό την αύξηση σε 7 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013", ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως "αργότερα, αυξήθηκαν οι απαιτήσεις".
Ο κ. Τσίπρας συνέδεσε τις αποφάσεις του Ecofin με τις αναγγελίες περί αποκόμισης 50 δις από "αξιοποίηση" της δημόσιας περιουσίας, για να καταγγείλει την κυβέρνηση πως "καμώνεται πως τσακώνεται με την τρόικα, για πράγματα όμως, που είχε συζητήσει μαζί τους, είναι συναποφασίσει και υπογράψει".
Ομιλίες Καρατζαφέρη και Κουβέλη
Έκκληση προς τον πρόεδρο της ΝΔ να προσέλθει στον διάλογο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, αναφέροντας πως "δεν μπορούμε να αφήσουμε τον υπουργό Οικονομικών να σηκώσει το βάρος μόνος του". Ο κ. Καρατζαφέρης συμφώνησε με τον στόχο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και την εκποίησή της.
Από πλευράς του, ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, απευθυνόμενος προς τον κ.Παπακωνσταντίνου του υπέδειξε πως οφείλει να ενημερώνει τις πολιτικές δυνάμεις για τα όσα συζητά, διαπραγματεύεται και εντέλλεται από την τρόικα. "Και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτή η ιταμή συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, για να μας απευθύνεται επιστολή, προκειμένου να συναντηθούν εκπρόσωποι των κομμάτων με εσάς για να πληροφορηθούν το τι ακριβώς συμβαίνει".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: