Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Πυρά Παπακωνσταντίνου κατά τρόικας και ΝΔ «Ρεαλιστικός και φιλόδοξος» ο στόχος για τα 50 δισ.

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
«Ρεαλιστικό και φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της ..
δημόσιας περιουσίας.

Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου «αφήνουμε ανεκμετάλλευτη την δημόσια περιουσία, η συζήτηση θα έπρεπε να ήταν για το ‘’
πώς’’. Ακόμα κι αν δεν πετύχουμε τον στόχο αυτό, θα έχουμε καταγράψει την περιουσία μας και θα έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίησή της», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, στηλίτευσε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι «ξεπέρασαν τον ρόλο τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα», καθώς «ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση».

«Ενόχλησαν όλους μας για το ύφος αλλά και το περιεχόμενο όσων είπαν που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «αναγνώρισαν ότι δεν έπρεπε να είχε συμβεί αυτό, αναγνώρισαν τις προσπάθειες που κάνει ο ελληνικός λαός και ότι οι αποφάσεις ανήκουν στην εκλεγμένη κυβέρνηση του τόπου».

Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, δεν πρόκειται να επαναληφθεί η σχετική πρακτική των συνεντεύξεων Τύπου των «τροϊκανών». «Δεν θα ξανασυμβεί αυτή η διαδικασία», τόνισε και επισήμανε ότι «αν δεν είχε γίνει αυτή η συνέντευξη, η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα να διαβουλευτεί και να εξηγήσει τι σημαίνει να βάζεις έναν στόχο 50 δισ. ευρώ, πώς θα το κάνεις και με ποιο στόχο». «Η ευκαιρία αυτή δεν μας δόθηκε», συμπλήρωσε.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, λέγοντας ότι «το χρέος πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα έχει ξεπεράσει το 150% και οτιδήποτε βοηθάει τη μείωσή του είναι αναγκαίο».

«Η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας όπως ταυτόχρονα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικά βήματα και τα χρειαζόμαστε», τόνισε.

Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ διερωτήθηκε: «Είναι μνημονιακός στόχος τα 50 δισ. ευρώ. Όχι! Γιατί ξεπερνά τα όρια (2013), αλλά και γιατί οι στόχοι δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα όπως άλλοι στόχοι, π.χ. να μειώνουμε το έλλειμμά μας με συγκεκριμένους ρυθμούς κ.λπ.».

Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «αβάσταχτη ελαφρότητα, απύθμενο λαϊκισμό και τεράστια υποκρισία».

Επικαλούμενος την ομιλία του προέδρου της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, στο Ζάππειο το περασμένο καλοκαίρι, τον κατηγόρησε ότι ζητούσε «να κάνουμε μνημονιακή υποχρέωση» την άντληση 50 δισ. ευρώ μέσω της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας εντός δύο ετών.

Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης είπε: «Δεν πουλάμε δημόσια γη. Δεν πουλάμε το Ελληνικό. Το εκμεταλλευόμαστε με μακροχρόνιο μίσθωμα. Αυτό ισχύει παντού και πάντα; Όχι. Μόνο στις περισσότερες περιπτώσεις εκτός από εκεί που κρίνουμε διαφορετικά». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν το Δημόσιο πάρει ένα ακίνητο από έναν φοροφυγά, αυτό θα το πουλάει».

Επίσης, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας «να κάνουμε συζήτηση επί πραγματικών στοιχείων ώστε να μειώσει η χώρα το τεράστιο χρέος», ενώ σχετικά με την στάση που τηρούν τα κόμματα είπε ότι «όλοι κρινόμαστε για την υπευθυνότητά μας». «Θέλουμε διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, θέλουμε συναίνεση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας όπως έχει τεθεί είναι μείζον και η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να συμφωνήσει με το συνολικό πλαίσιο που συζητείται».

Όπως παρατήρησε, το μείζον είναι η περίφημη συνολική λύση και η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι κάτι τέτοιο αφορά περισσότερους πόρους για το Ευρωπαϊκό Ταμείο, περισσότερη ευελιξία του Ταμείου, καλύτερους όρους δανεισμού και την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

«Δύσκολη η συζήτηση. Λίγος ο χρόνος. Οι προσδοκίες στην Ευρώπη είναι πολύ μεγάλες. Πιστεύω και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά οι αποστάσεις εξακολουθούν να είναι μεγάλες», κατέληξε.

Κόντρα με Κεφαλογιάννη
Η ομιλία του υπουργού Οικονομικών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., Μανώλη Κεφαλογιάννη.

«Πουθενά δεν έθεσε ο κ. Σαμαράς ζήτημα Μνημονίου. Είπε πως τα 50 δισ. ευρώ μπορούν να βρεθούν από εμπορική αξιοποίηση μικρού μέρους ακίνητης περιουσίας και πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσα, σύγχρονες μορφές προχρηματοδότησης, το λεγόμενο bridge financing, για τη μείωση του χρέους», είπε.

«Αυτό δεν συνιστά ξεπούλημα, σε αντίθεση με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός ψεύδεται εντός του Κοινοβουλίου, και δεν είναι η πρώτη φορά», υποστήριξε.

«Εμείς δεν ξεκινάμε κακόπιστα, δεν λέμε πως θέλατε να τα ξεπουλήσετε», απάντησε ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Λέμε, όμως, πως κάποιος που λέει πως θα φέρει 50 δισ. από την ακίνητη περιουσία χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα, καθιστά το μέτρο αυτό, μνημονιακή υποχρέωση».(NEA)

Δεν υπάρχουν σχόλια: