Οι λαμαρίνες, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, αποτελούν, ουσιαστικά, ένα τείχος, το οποίο έχει υψωθεί ανάμεσα στα μαγαζιά και τους αγοραστές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ (ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ)

Πέντε διαρρήξεις καταστημάτων και άλλες τρεις απόπειρες έγιναν μέσα σε ένα μόλις μήνα, στα μαγαζιά που βρίσκονται επί της οδού Μοναστηρίου, στο Βαρδάρι, γύρω από το εργοτάξιο του μετρό. Και σαν να μην έφταναν τα... βάσανα των καταστηματαρχών από τις διαρρήξεις και την αναδουλειά, ήρθε να προστεθεί και η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, η οποία επιχείρησε να τους επιβάλει πρόστιμα για κατάληψη πεζοδρομίων!

Οι καταστηματάρχες είναι αγανακτισμένοι, καθώς εδώ και 3,5 χρόνια είναι αποκλεισμένοι από τις λαμαρίνες του μετρό και η αναδουλειά, μέσα στη γενικευμένη οικονομική κρίση, έχει χτυπήσει κόκκινο. Οσο για τις διαρρήξεις στα καταστήματά τους, τείνουν να γίνουν... επιδημία.

«Στο δικό μου μαγαζί μπήκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Το ίδιο βράδυ προσπάθησαν να ανοίξουν άλλα τρία μαγαζιά. Οι διαρρήκτες είχαν το χρόνο με το μέρος τους και έδρασαν ανενόχλητοι. Δεν τους είδε κανείς, αφού από την περιοχή, μόλις πέσει το σκοτάδι, δεν περνά ψυχή. Και μέσα σε αυτήν την κατάσταση είμαι και... ευχαριστημένος, αφού δε σήκωσαν όλο μου το εμπόρευμα, αλλά μου άφησαν κάτι για να μπορώ να δουλεύω», σημειώνει ο Συμεών Ατλαμάζογλου.

«Είμαστε αποκλεισμένοι και το χειρότερο είναι ότι δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσουν τα έργα. Οι αρχαιολόγοι εργάζονται με... ρυθμούς χελώνας κι εμείς φτάσαμε στα όριά μας», τονίζει ο Θεοδόσης Τζούτζος.

Πρόστιμα

Εξάλλου, τις προηγούμενες μέρες έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή και η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης, η οποία, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, επιχείρησε να τους επιβάλει πρόστιμα για κατάληψη πεζοδρομίων. Ωστόσο, μετά τις εντονότατες διαμαρτυρίες τους, αποχώρησε, χωρίς τελικά να βεβαιώσει παραβάσεις.

«Μας κοροϊδεύουν όλοι και ειδικά ο δήμος. Αντί να μας βοηθήσουν να αντέξουμε μέχρι να τελειώσουν τα έργα και να βγούμε από την κρίση, έρχονται να μας κυνηγήσουν. Ισως και να είναι φυσικό, αφού έχουν χρόνια να πατήσουν στην περιοχή», αναφέρει ο καταστηματάρχης Γιάννης Διαβάτης.

Ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Θόδωρος Αθανάσαρος, τονίζει ότι η υπηρεσία επιλαμβάνεται μετά από καταγγελίες πεζών, οι οποίοι βρίσκουν εμπόδια στο δρόμο τους.

Ο κ. Διαβάτης, πάντως, σημειώνει ότι ζητούμενο είναι να αντικατασταθούν οι λαμαρίνες από πλέγματα, ώστε -αν μη τι άλλο- τα μαγαζιά να φαίνονται από το δρόμο. Ομως η αντικατάσταση των λαμαρινών φαίνεται ότι σκοντάφτει στους αρχαιολόγους, οι οποίοι στο εργοτάξιο αυτό πραγματοποιούν αρχαιολογική ανασκαφή.

Στο μεταξύ, στα δελτία που τηρούν οι φύλακες των εργοταξίων, έχουν καταγραφεί οι προσπάθειες κάποιων να πηδήξουν πάνω από τις λαμαρίνες και να μπουν στα εργοτάξια. Γιατί; Διότι, ενδεχομένως, θεωρούν ότι μπορεί να βρουν θησαυρούς, που όμως δεν υπάρχουν, αφού κάθε κινητό εύρημα απομακρύνεται άμεσα από το εργοτάξιο.

Στον εισαγγελέα

Τη διεξαγωγή προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του μετρό Θεσσαλονίκης, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στις αρχές Ιανουαρίου.

ΚΡΑΧΤΗΣ
http://kraxtis-gr.blogspot.com/