Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010
Μη γελιόσαστε. Αυτά τα μέτρα δεν τα πήρε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τα πήρε το διεθνές κύκλωμα των τραπεζιτών ή αν θέλετε στην επιεικέστερη έκδοση η κλίκα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
***
Και είμαι πεπεισμένος γι’αυτό. Καλώς ήρθε ο Ολι Ρεν και μας είπε βρείτε 4,8 δις ευρώ. Και καλώς αν ...θέλετε η κυβέρνηση θα εξοικονομήσει τα μισά από μείωση δαπανών. Τα υπόλοιπα όμως 2,4 θα μπορούσε να πει, πάρτε τα από τις τράπεζες. Αστεία πράγματα.
***
Εγώ ξέρω ότι όταν μια χώρα οδεύει στην πτώχευση υπάρχουν κάποιες κλασικές  συνταγές γενικής λιτότητας, περικοπές στην ηλεκτροδότηση, στα καύσιμα, στα εισαγόμενα είδη. Ένα μοντέλο λιτότητας και προστατευτισμού που ίσχυε πριν ο μονεταρισμός φέρει τα πάνω-κάτω.
***
Σήμερα, δυστυχώς οι ευρωπαϊκές οικονομίες τέθηκαν στις υπηρεσίες τραπεζιτών και των περίφημων οίκων με στόχο τη συγκέντρωση πλούτου και την εξαθλίωση των μαζών.
***
Όταν τραπεζικά παράγωγα είναι πολλαπλάσια του πραγματικού παγκόσμιου πλούτου αντιλαμβάνεσθε ότι η παγκόσμια οικονομία στηρίζεται σε γυάλινα πόδια.
***
Ας έρθουμε όμως στα μέτρα που πήρε  η κυβέρνηση. Εκτιμώ ότι θέλουν και μια δεύτερη ανάγνωση,  ειδικά στο σκέλος της περικοπής μισθών. Είναι άδικο να επιβαρύνονται εισοδήματα μισθωτών κάτω από 1.500 ευρώ και να απαλλάσσονται συντάξεις πάνω από 2.000 ευρώ.
***
Θα’πρεπε η επιβάρυνση να γίνει με βάση την ονομαστική αξία του μισθού και όχι με βάση την κοινωνική τάξη. Υπάρχουν δυστυχώς συνταξιούχοι των 3000 και άνω ευρώ και μισθωτοί των 1000 ευρώ και αντιλαμβάνεσθε ποιοι θίγονται.
***
Η έκτακτη εισφορά σε εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ στο 1% έχει μόνο σημειολογική αξία καθότι μόνο λίγες δεκάδες φορολογουμένων υπερβαίνουν το όριο.
***
Τι προτείνουμε. Σύγκριση των δηλωθέντων εισοδημάτων της τελευταίας πενταετίας με όλα τα αποκτηθέντα περιουσιακά στοιχεία και  άμεση επανόρθωση.
***
Δεν είναι δυνατόν για όλους όσους καρπώθηκαν μαύρο χρήμα να καλούνται εκ νέου οι νομοταγείς να υποβληθούν σε θυσίες.
***
Με άλλα λόγια ενεργοποίηση σε βάθος χρόνου του «πόθεν έσχες» αλλά και καθιέρωση αυστηρότερων τεκμηρίων.
***
Για την ώρα επιβάλλεται να γίνει συμφωνία κυρίων μεταξύ κυβέρνησης και αγοράς, η αύξηση του ΦΠΑ να απορροφηθεί σε βάρος των επιχειρήσεων και να μην δούμε πάλι στρογγυλοποιήσεις που βγάζουν μάτια.
***
Απ’τη δική μας πλευρά επιβάλλεται ν’αλλάξουμε νοοτροπία. Καμία συναλλαγή χωρίς απόδειξη, κανένα αίτημα που θα υπηρετεί το άτομο και όχι τη συλλογικότητα, κανένας πια διακόπτης κατεβασμένος, κανένας αποκλεισμός δρόμων. Ο,τι κερδίζει μεμονωμένα ένας κλάδος λειτουργεί σε βάρος όλων και αμβλύνει τις ανισότητες.
***
Και επιτέλους, όχι άλλη υποκρισία από πολιτικούς. Όταν λέμε Γιώργο θα πληρώσουν οι έχοντες το εννοούμε, δεν κοροϊδευόμαστε.
***
Κι όταν λέμε κύριε Σαμαρά ότι δεν συμφωνούμε με τα μέτρα παρά μόνο με την αύξηση σε τσιγάρα και ποτά γινόμαστε γραφικοί.(ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: