Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Τιμή και δόξα στις γυναίκες του αγώνα

ginaikesΑνακοίνωση-κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών Κατερίνης (Παράρτημα Ο.Γ.Ε)
Με συλλαλητήριο τιμά ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης, την 8η Μαρτίου και τη μνήμη των γυναικών που θυσιάστηκαν για τα εργατικά δικαιώματα, την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανεξαρτησία και τη λεφτεριά.
Μεθαύριο Δευτέρα, στις 6.30 το απόγευμα, στο Σιντριβάνι (Πλατάνι), με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το παράρτημα της ΟΓΕ στην Κατερίνη και το ΠΑΜΕ Πιερίας μνημονεύουν και τιμούν όλες τις γυναίκες του αγώνα και διαδηλώνουν, ενάντια «στη βαρβαρότητα των νέων αντιλαϊκών-αντιδραστικών μέτρων».
Σε ανακοίνωση-κάλεσμά του, ο Σύλλογος Γυναικών Κατερίνης αναφέρει:
«Στη μνήμη και τη θυσία των απεργών-εργατριών στις κλωστοϋφαντουργίες και τα ραφτάδικα του Σικάγου και της Νέας Υόρκης για το ....ευλογημένο 10ωρο στις 8 του Μάρτη 1857. Στον απολογισμό της πολύχρονης πάλης για την ισοτιμία, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.
Στη Γυναίκα του Αγώνα και της Θυσίας, δακτυλοδεικτούμενη με περίσσια περηφάνια σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο γυναικείο κίνημα της χειραφέτησης και της πρωτοπορίας. Στη φωνή της Ύπαρξης και της Αλήθειας, υποκλινόμαστε και τιμάμε!
Ιδιαίτερη, όμως, μνεία πρέπει να κάνουμε και στις ηρωίδες γυναίκες του τόπου μας. Τις αγωνίστριες και μαχήτριες κάθε όμορφου ιδανικού. Φυλακισμένες γυναίκες στου «Αβέρωφ». Γιαγιάδες, μάνες κι αδελφές, σύζυγοι και αρραβωνιαστικές, νοικοκυρές, εργάτριες, αγρότισσες, δασκάλες, άπραγα κοριτσόπουλα, με το χωνί της ΕΠΟΝ, τις άγριες νύχτες της κατοχής, του τρόμου και της πείνας, με το πινέλο και την κόκκινη μπογιά βάφανε στους τοίχους για το προμήνυμα της Λευτεριάς. Όλες στις επάλξεις και τα μετερίζια του αγώνα για Ειρήνη, Δημοκρατία, Ανεξαρτησία, Λευτεριά.
Ίσως το πένθιμο εμβατήριο που θα ακουστεί να 'ναι η αρχή του θρήνου, το δάκρυ και η στάση προσοχής με υψωμένη τη γροθιά. Κι η συνέχεια στη μνήμη τους και το παράδειγμά τους.
Για ποιες χτυπάει η καμπάνα; Ίσως, σήμερα χτυπά για σένα σεβαστή μας συντρόφισσα. Ίσως αναταράξουμε τα κελιά της εξόντωσης και των στρατοπέδων και πεταχτούν πανέμορφες στεφανωμένες σκιές θριάμβου και δικαίωσης. Για όσες θυμάμαι κι όσες με παίρνει το χαρτί.
Ηλέκτρα Αποστόλου, Έλλη Αλεξίου, Μέλπω Αξιώτη, Ρόζα Ιμβριώτη, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, Ναταλία Αποστολοπούλου, Πέπη Δαράκη, Αλέκα Παΐζη, Βάσω Κατράκη, Αθηνά Μπανάκου, Κατερίνα Σισμάνη, Μάριον Σαράφη, Ρούλα Κουκούλου, Χρύσ. Γκόγκογλου, Φρόσω Κοτορού, Μαρία Ράπτη, Ανθούλα Κακουλίδου...
Κι όσες χάθηκαν στα πεδία της μάχης: Ευαγγελία Κουσάντσα, Διαμάντω Παναγ. Σταθοπούλου, Μαρ. Ρέππα, Γ. Πολυγένους, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, γιαγιά Βαΐτσα... και τόσες, τόσες άλλες αμέτρητες τον αριθμό, επώνυμες κι ανώνυμες. Με δυο μόνο λέξεις: Τιμή και Δόξα, Αθάνατες!».

Κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση-συλλαλητήριο της ΟΓΕ και του ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους στους δήμους του νομού η παράταξη «ΔΑΣ-ΟΤΑ» του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Πιερίας.
«Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Ό,τι κατακτήσαμε είναι αποτέλεσμα αγώνων. Δε χρωστάμε τίποτα για την κρίση που η κυρίαρχη τάξη δημιούργησε, για τα άδεια ταμεία που αυτή άδειασε για να γεμίσει τα θησαυροφυλάκιά της, για τα χρέη που θέλει να κληροδοτήσει σε μας και τα παιδιά μας», αναφέρει η Διακήρυξη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, την οποία προσυπογράφει η «ΔΑΣ-ΟΤΑ» Πιερίας, καλώντας τις γυναίκες να ξεσηκωθούν πριν είναι αργά, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να κάνουν τη δύναμή τους «Ανατροπή».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: