Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

ΑΓΝΟΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ Ν.Δ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
http://www.andrianopoulos.gr

Η ΝΔ λοιπόν πρόκειται να εκλέξει καινούργιο αρχηγό. Δεν είναι κάτι νέο αυτό για μια παράταξη που μόνιμα ψάχνει για τις εύκολες λύσεις. Οποτε βυθίζεται στις κάλπες οπαδοί και στελέχη αναζητούν την διάσωση στο πρόσωπο του καινούργιου ηγέτη. Δίχως αξιολόγηση σε βάθος και χωρίς κουβέντα, και πολιτική ζύμωση. Το αποτέλεσμα είναι σχεδόν πάντοτε ζημιογόνο. Διότι πολιτική δίχως συζήτηση, ανάλυση και κονταροχτύπημα δεν είναι πολιτική. Είναι χειρισμοί εξασφάλισης βολέματος και πρόσκαιρης αισιοδοξίας. Η τραγική κατάληξη της κυβέρνησης Καραμανλή έδειξε ακριβώς αυτό. Παρά τις κραυγές κάποιων για νεοφιλελεύθερες και κεντρώες δήθεν πολιτικές η παράταξη κύλισε στον βόρβορο της πολιτικής απαξίωσης γιατί δεν είχε ακριβώς προσανατολισμό.

Στηρίγματά της υπήρξαν δύο απόλυτα νεφελώματα. Ο ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός και ο μεσαίος χώρος. Ο πρώτος, με την ερμηνεία που του δίνουν τα περισσότερα στελέχη της ΝΔ δεν σημαίνει απολύτως τίποτε. Ηταν ένα εφεύρημα του Κ. Καραμανλή για να διευκολύνεται να εφαρμόζει όποια πολιτική του άρεσε δίχως να κατηγορείται για ιδεολογικό επαρχιωτισμό και έλλειψη ταυτότητας. Δίχως τον Κ. Καραμανλή ο ρ.φ. κατέληξε γράμμα κενό. Και η επίκλησή από ορισμένους επιγόνους του φάνταζε με ανέκδοτο. Μιλούσαν για κάτι που δεν υπήρχε και που ούτε κι αυτοί καταλάβαιναν. Ηταν σαν να προσπαθούσαν να φτιάξουν ψαρόσουπα δίχως …ψάρια!!

Οσον αφορά τον μεσαίο χώρο η σύγχυση υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη. Στην λεγόμενη κεντροδεξιά στην Ελλάδα επιμένουν να αγνοούν μια δραματική πραγματικότητα. Οι μετεμφυλιακές ενοχές που ενστάλαξαν επάνω της οι ρεβανσιστικές δυνάμεις της Αριστεράς για τις άδικες εν πολλοίς διώξεις της εποχής εκείνης την έχουν εξορίσει σε ιδεολογική έρημο. Και στελέχη και οπαδοί της συχνά φέρονται σαν να ντρέπονται που δεν είναι αριστεροί. Η καταξίωση των απόψεων της αριστεράς είναι σχεδόν καθολική. Ουδείς τολμά να αμφισβητήσει την ορθότητα των ιδεών της. Σαν αποτέλεσμα οι αντίπαλοί της επικεντρώνονται στην πράξη. Αισθάνονται πως μοναχά εκεί μπορούν να διεκδικήσουν κάποια ανωτερότητα. Όταν λοιπόν η κεντροδεξιά αποδειχθεί κακός διαχειριστής, η κατάρρευση είναι ολοσχερής. Ετσι έγινε το 1993, έτσι έγινε και τώρα.

Τότε, κορυφαία στελέχη του χώρου αμφισβητούσαν κρίσιμες επιλογές της τότε κυβέρνησης. Με επιχειρηματολογία μάλιστα της απέναντι πλευράς. Σε συμμαχία με μηχανισμούς του εργολαβικού/εκδοτικού παρασκηνίου βάφτισαν - εκείνοι πρώτοι, και πριν από την αριστερά – τις φιλελεύθερες επιλογές ασύδοτες και δίχως δήθεν κοινωνική ευαισθησία. Τώρα βρέθηκαν στην παγίδα που από τότε είχαν οι ίδιοι στήσει. Δίχως ιδεολογικό έρμα και με τον τρόμο της αριστερής αποδοκιμασίας έμειναν δίχως ραχοκοκαλιά και πολιτικούς στόχους. Ονόμασαν «μεσαίο χώρο» ότι αγκάλιαζε τις πολιτικές ευαισθησίες της αριστεράς (μέχρι και σε τελετές στα Μακρονήσια βρέθηκαν εξαίροντας τον συμβολικό ρόλο του Χ. Φλωράκη!!) και ..ξέχασαν να κυβερνήσουν. Σαν κάκιστοι κι’ ερασιτέχνες διαχειριστές που αποδείχθηκε πως ήσαν, σύντομα έχασαν και το υποτιθέμενο συγκριτικό πλεονέκτημα που διέθεταν στον τομέα της πρακτικής πολιτικής. Μην τολμώντας να πάρουν αποφάσεις, το μόνο που έμενε ήταν η άλωση του κράτους. Και η κατεξευτελιστική συντριβή.

Τώρα ο αγώνας είναι ανηφορικός. Και εξαιρετικά δύσκολος. Η παρουσία του ΛΑΟΣ και οι ευφυείς χειρισμοί του αρχηγού του, από την μία πλευρά, και οι θεαματικές πρώτες κινήσεις του κ. Παπανδρέου από την άλλη κινδυνεύουν να αποψιλώσουν την ΝΔ από κοινωνικά στηρίγματα και πολιτικές αναφορές. Οι οπαδοί της λεγόμενης λαικής δεξιάς, μιάς εκλαικευμένης δηλ. παλαιοσυντηρητικής τιποτολογίας με προμετωπίδα την οσφυοκαμψία στην πολιτική ανωτερότητα της αριστερής ιδεολογίας, θα την σπρώχνουν αναγκαστικά προς την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη. Ενώ το νέο Πασόκ, από την άλλη, (μη έχοντας σοβαρό πρόβλημα στα αριστερά του) θα κάνει κτήμα του την μία μετά την άλλη τις μεταρρυθμιστικές, φιλελεύθερες και μοντέρνες επιλογές της εποχής. Η αντιμετώπιση της κρατικής αυθαιρεσίας μέσω της ηλεκτρονικής διαφάνειας (από τις πρώτες εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου) λ.χ αποτελούν τον βασικό μοχλό πολιτικής του Βρετανικού συντηρητικού κόμματος και της έγκυρης δεξαμενής σκέψης Demos του Λονδίνου!!

Ο ένας λοιπόν θα σπρώχνει από τα δεξιά και ο άλλος θα πιέζει εκσυγχρονιστικά και συντηρητικότερα από το κέντρο. Προς τα πού θα κινηθεί η ΝΔ; Και με τι είδους πολιτικό οπλοστάσιο; Είναι φανερό πως οι διακπληκτιζόμενοι στις τηλεοράσεις βουλευτές και στελέχη της έχουν πλήρη άγνοια κινδύνου. Γι αυτό κι’ ακούγονται και απίστευτες υποψηφιότητες για την αρχηγεία. Οι επιλογές του πολιτικού τους προσανατολισμού είναι το πρώτο πρόβλημα. Η επιλογή της ηγεσίας έρχεται μετά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Προβόπουλος: «Το έλλειμμα θα αγγίξει το 12%»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 -(ΝΕΑ)

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 το ταμειακό έλλειμμα ήταν 10% και η δυναμική, δυστυχώς, είναι να αγγίξει το 12% στο τέλος του έτους δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών Φ.Σαχινίδης και ο προέδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΗΧ) Σπ.Παπανικολάου.

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Προβόπουλου ο υπουργός δήλωσε: «όπως καταλαβαίνετε, έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε» και ξεκαθάρισε πως για την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την Eurostat.

Την Πέμπτη, ο διοικητής της ΤτΕ, στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι του και το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ φέτος.

Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι εξελίξεις στην οικονομία είναι «αρκετά ανησυχητικές».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε πολύ σοβαρή την κατάσταση της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης εκτινάχθηκε στα 292,3 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2009, από 282,07 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου.

Με άλλα λόγια, η υπέρβαση σε σχέση με το στόχο του προϋπολογισμού (για το σύνολο του έτους) ήταν περίπου 18 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο εξάμηνο.

Τα Ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου ήταν στις 30 Ιουνίου 9,555 δισ. ευρώ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΝΔ: Πρόσκληση προς επίδοξους διαδόχους - ΟΕ: Δώστε το παρών το απόγευμα του Σαββάτου

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 ( ΝΕΑ)

Τους «ενδιαφερόμενους» για να διεκδικήσουν την εκλογή τους στην προεδρία της ΝΔ καλεί να δώσουν το «παρών» το απόγευμα του Σαββάτου η Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου που συνεδρίαζε σήμερα.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Συνεδρίου, ο Δημήτρης Σιούφας σημείωσε ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες σκέψεις και προτάσεις.

Η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

* Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει πολιτικό κεφάλαιο για την παράταξη και τη χώρα

* Καθήκον όλων είναι η ενότητα της Νέας Δημοκρατίας

* Η ενασχόληση με το συνέδριο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει το θεσμικό ρόλο της ΝΔ, ο οποίος είναι ο έλεγχος της κυβέρνησης.

* Σχετικά με τη διεύρυνση του αριθμού των συνέδρων θα ακολουθήσει νέα συζήτηση της Επιτροπής το απόγευμα του Σαββάτου και για αυτό τον λόγο καλούνται να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

VIDEO: Οι άνθρωποι της Ντόρας. "H τελευταία μέρα στην ταράτσα"

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 Οκτ 2009

http://taxalia.blogspot.com/2009/10/video_09.html

Σαμαρά εσύ έχεις επιτελείο;
Αβραμόπουλε, εσύ;
Γιώτη;
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:


ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει νέα ενημέρωση για τα 500 εκατομμύρια Ευρώ.

Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2009 Εκτύπωση
Συντάχθηκε απο τον/την Agroschannel

Με την ΄΄πλάτη στον τοίχο΄΄ ενημερώνεται η νέα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Agroschannel η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου , νέα......

ενημέρωση για το πακέτο των 500 εκατομμυρίων Ευρώ . Η Κα Μπατζελή μιλώντας στο Agroschannel στη προεκλογική περίοδο , είχε τονίσει οτι η Επίτροπος, κα Μποέλ, έχει ρίξει δύο φορές «κίτρινη» κάρτα στη χώρα μας για το «πακέτο» των 500 εκατ. € του κ. Χατζηγάκη. Δύο φορές ζήτησε η Επιτροπή στοιχεία από τη χώρα μας που να αιτιολογούν επαρκώς τα 500 εκατ. σαν αποζημιώσεις και όχι σαν κρατική ενίσχυση. Και τις δύο φορές τα στοιχεία που στάλθηκαν κρίθηκαν ανεπαρκή. Προσωρινά το θέμα έχει παγώσει, γιατί η Επιτροπή δεν θέλει να εμπλακεί στην προεκλογική αντιπαράθεση, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι με το «καλημέρα σας» είναι ένα από τα θέματα που ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει. Δε θεωρώ ότι ήταν λάθος τα χρήματα που δόθηκαν. Πιθανά έπρεπε να δοθούν και περισσότερα. Αυτό που ήταν λάθος ήταν ο χρόνος που δόθηκαν (την επομένη των κινητοποιήσεων), ο τρόπος που δόθηκαν (τα περισσότερα χρήματα πήγαν στη Θεσσαλία, ενώ αποκλείστηκαν τομείς που πράγματι είχαν ανάγκη, όπως ο τομέας της κτηνοτροφίας) και ο θόρυβος που δημιουργήθηκε. Ακόμα και ο κ.Χατζηγάκης στην πρώτη φάση μίλαγε δημόσια για επιδοτήσεις και στη συνέχεια, όταν πήγε στις Βρυξέλλες αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Αχιλλέας Καραγκιοζόπουλος τόνισε οτι η νέα Υπουργός γνωρίζει τα προβλήματα των αγροτών και τα μέλη της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησαν απο την Κα Μπατζελή , να ζητήσει παράταση απο τις Βρυξέλλες μέχρι και το τέλος Μαίου του 2010 για την ψηφιοποίηση. Απο την πλευρά της η νέα Υπουργός τόνισε οτι θέλει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΛΓΑ και να στηρίξει την Κτηνοτροφία .

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Μεγαλύτερο 10 φορές από το σκάνδαλο Κοσκωτά το σκάνδαλο Βατοπαιδίου!

Παρασκευή, 9 Οκτώβριος 2009

http://laikoyra.blogspot.com/2009/10/10_09.html


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Μελαχροινή Μαρτίδου
Για το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολεμικής περιόδου το οποίο ήταν σαν οικονομικό μέγεθος 10 φορές μεγαλύτερο απ’ αυτό του Κοσκωτά, που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία γιατί παραδόξως σ’ αυτό είχαν εμπλακεί μοναχοί, έκανε λόγο στην τοποθέτησή του χθες ο εισαγγελέας της έδρας Βασίλης Φλωρίδης, ζητώντας την τιμωρία κατά το κατηγορητήριο της εφέτου Σύρου πλέον Μαρίας Ψάλτη, του καθηγούμενου της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου που εκπροσωπείται δια του συνηγόρου του στο εφετείο Θράκης.
Η δίκη ξεκίνησε χθες το πρωί και συνεχίζεται και σήμερα με ένα κατάμεστο ακροατήριο και την παρουσία πολλών μοναχών και ιερωμένων όχι μόνο προερχόμενων από την μονή Βατοπαιδίου αλλά και από άλλες μονές του Αγίου Όρους.
Υπήρξε η ανάγνωση των

επίμαχων εγγράφων από τον πρόεδρο του δικαστηρίου και στην συνέχεια η εξέταση τριών μαρτύρων υπεράσπισης. Ο ηγούμενος της μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους Νικόδημος εξέφρασε την άποψή του ότι ο καθηγούμενος γέροντας Εφραίμ που παρουσιάζεται ως «τέρας» από τα ΜΜΕ, είναι ένας βαθιά πνευματικός άνθρωπος, διατηρεί την μεγαλύτερη αδελφότητα νέων και μορφωμένων μοναχών που ξεπερνούν τους 100 και απολαμβάνει εκτίμησης όλων, αγωνιζόμενος εν ομονοία, πιστότατοι όλοι στο πρόσωπο του γέροντά τους.

Δεν είμαστε άνθρωποι των δικαστηρίων, ούτε θέλουμε να προσφεύγουμε σε αυτά. Παραλάβαμε μια περιουσιακή κατάσταση και πρέπει να την επαυξήσουμε, αλίμονο αν χάσουμε ένα περιουσιακό στοιχείο, θα ήταν έγκλημα για μένα προσωπικά αν μου συνέβαινε, αυτό είπε ο ηγούμενος Νικόδημος στην κατάθεσή του.
Τι τα θέλετε τα περιουσιακά, εσείς δεν είστε των ουρανών; Είπε ο εισαγγελέας
- Προσωπική περιουσία δεν έχουμε τα θέλουμε για να συντηρηθούμε, για να φιλοξενήσουμε τους πιστούς, να προσφέρουμε ελεημοσύνη, να βοηθήσουμε τον κόσμο, πράγμα που δεν το δημοσιοποιούμε, να κάνουμε το έργο της αναζωογόνησης της, μονής της συντήρησης των κειμηλίων. Η μονή είναι μια κυψέλη δημιουργίας. Έχουν διασφαλιστεί μεγάλης αξίας θησαυροί. Απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρων διαβεβαίωσε ότι άλλες μονές που έχουν διεκδικήσει εκτάσεις σε νησιά δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια, ενώ δεν θέλησε να κατονομάσει τα νησιά για να μην σκανδαλίσει.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ
«Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του σκανδάλου είναι η κυρία δικαστής, αν δεν υπήρχε αυτή η κυρία δεν θα υπήρχε σκάνδαλο Βατοπαιδίου, το δημόσιο θα ήξερε ότι είχε δικαιωθεί και δεν θα περνούσε στην ανταλλαγή των κτημάτων λίμνης κλπ», υποστήριξε ο εισαγγελέας που ανέπτυξε ένα πλήρες σκεπτικό, λέγοντας ότι σ’ αυτή την υπόθεση εμπλέχτηκαν με ιδιαίτερους τρόπους προσέγγισης των μοναχών ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι, πολιτικοί και δεν θα είχε αποκαλυφθεί τίποτα αν οι μοναχοί δεν είχαν αυτά τα υπερβολικά σχέδια. «Το Βατοπαίδι έχει μια μακρόχρονη ιστορία που δεν αμφισβητείται, αλλά δεν έχει σχέση μ’ αυτά που γίνονται με την παρούσα ηγεσία, ούτε βαρύνει τους μοναχούς. Χωρίς να υπάρχει κάτι ουσιαστικό ήθελαν να πάρουν 27.000 στρέμματα δια τρόπων όχι νομίμων. Η γνωμοδότηση του 1998 τους αναγνωρίζει κυριότητα σε 1.632 στρέμματα, ενώ προέκυπτε θέμα προσδιορισμού από την επιτροπή αιγιαλού και παραλίας και η απόφαση ουσιαστικά ήταν η κεκρόπορτα των υπολοίπων αποφάσεων για να ακολουθήσουν όπως είπε, οι δύο κατάπτυστες γνωμοδοτήσεις του 2002 που αναφέρουν ότι το δημόσιο δεν έχει κυριότητα επί των κτημάτων αυτών. Ο κ. Φλωρίδης ήταν απόλυτος, λέγοντας, ότι η Μονή πλήρωσε την απληστία της. Στόχος ήταν να πάρει σε χρόνο ρεκόρ τα ακίνητα τα οποία αντήλλαξε με τα καλύτερα φιλέτα στην Θέρμη, το Πανόραμα, το Ωραιόκαστρο την λίμνη Πλαστήρα. Ακούσαμε φούμαρα ότι θα κάνει γηροκομεία και μόλις πήραν τα χρήματα τα διοχέτευσαν σε οφ σορ εταιρίες, αφού πήραν 10πλάσιας αξίας ακίνητα. Πόση αξία είχαν τα βοσκοτόπια στην Ξάνθη και ανταλλάχθηκαν με φιλέτα στην Χαλκιδική κι αλλού; Γιατί δεν πήγαν στον Λαγκαδά που είχε κουνούπια κι επέλεξαν τα «φιλέτα»; Εκεί συνεπλάκησαν όλος ο υπόκοσμος άνθρωποι που δεν είχαν μία και βρέθηκαν με περιουσίες, αφού αντηλλάγησαν ακίνητα με μηδαμινή αξία με άλλα υπερπολαπλάσιας. Κοιτάξτε τι κυκλώματα λειτούργησαν και μιλούμε για τον Θεό, την ευσέβεια και κάνουμε μεγάλους σταυρούς. Έχουν σχέση αυτά που έγιναν με την θρησκεία μας; Αν η δικαστής έκανε το καθήκον της δεν θα προχωρούσε αυτή η ιστορία, θα δικαιωνόταν το δημόσιο και δεν θα είχε λόγο να συναινέσει στην σύμπραξη για μη έκδοση απόφασης. Τα χρήματα είδαμε ότι πήγαν σε Κυπριακές εταιρίες. Νομίζουν ότι εμείς είμαστε οι ασεβείς που θέλουμε να κάνουμε το καθήκον μας. Η κυρία αυτή ήταν σε μόνιμη συνεννόηση με τους καλογέρους. Πήγε και πήρε μόνη της την υπόθεση, ενώ δεν ήταν η σειρά της, την χρεώνει σε μια καλή γρήγορη και τίμα δικαστή στην κ. Σακάλογλου η οποία ερευνά την υπόθεση και λέει ότι έχει δίκαιο το ελληνικό δημόσιο. Μιλώντας για τις σχέσεις των δικαστών ανέφερε: «Εδώ γινόταν κόλαση, δεν ακούστηκε ένα νομικό επιχείρημα από τη κυρία Ψάλτη για την άποψή της που στηριζόταν σε θεολογικές αντιλήψεις». Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στους Έλληνες δικαστές και στο πως απονέμεται η δικαιοσύνη. «Αν έτσι απονέμεται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα να πάμε να κρεμαστούμε όλοι! Εδώ είναι δικαστήριο έρχεσαι με τους σταυρούς όταν δικάζεις μια υπόθεση με την Μονή και προκαλείς, τον βγάζεις τον σταυρό», είπε απαντώντας στο γεγονός ότι είναι πάντα με τον ολόχρυσο σταυρό οικογενειακό κειμήλιο που φορούσε και στην χθεσινή δίκη η κατηγορουμένη. Ειδοποίησε τους καλογέρους ότι τα πράγματα είναι …ζόρικα, κι εδώ είναι η διαρροή των μυστικών συνεδριάσεων, ήταν σε συνεννόηση με τους μοναχούς γι’ αυτό φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Η μονή με την εξέλιξη που έφερε εμφανίστηκε να μην θέλει να αντιδικήσει με το ελληνικό δημόσιο και να καταλήξουν στην κοινή απόφαση ματαίωσης της απόφασης της αγωγής. Αν ξέραμε ως δημόσιο ότι κερδίζαμε δεν θα βγάζαμε την απόφαση για την ματαίωση είπε ο νομικός σύμβουλος. Είναι γνωστό ότι όσοι υπουργοί ενεπλάκησαν στην υπόθεση Βατοπαιδίου έμειναν εκτός ψηφοδελτίου. Ο πατήρ Ευδόκιμος παραδέχεται στην κατάθεσή του ότι καθυστερούσαμε την έκδοση απόφασης μέχρι να τα βρούμε. Μη δημοσιεύεις την απόφαση έλεγαν στην δικαστή είμαστε κοντά στους υπουργούς θα τα βρούμε. Ο εισαγγελέας παραδέχτηκε ότι όλοι οι δικαστές έχουν εκκρεμότητες ή αργούν να διασκεφθούν σε κάποιες αποφάσεις. Εδώ όμως υπήρξε μεθόδευση. Είναι δύσκολο να δικάζονται δικαστές κατέληξε, αλλά ο κόσμος περιμένει πολλά από την δικαιοσύνη. Ο κόσμος, όχι αυτοί που είναι μέσα στην αίθουσα του ακροατηρίου είναι κλακαδόροι, ο έξω από εδώ κόσμος. Και κάλεσε το δικαστήριο να ορθοτομήσει με την απόφασή του.

ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ
Η χθεσινή μέρα αναλώθηκε στις απολογίες των κατηγορουμένων. Η κ. Ψάλτη αρνήθηκε καθ’ ολοκληρία τις κατηγορίες υπερασπιζόμενη με σθένος τον εαυτό της. Πληρώνω την ευγένειά μου, είπε που δεν έκλεισα στα μούτρα το τηλέφωνο που μου πήραν οι μοναχοί και απλά τους άκουσα, λέγοντας ότι θα γίνει ότι είναι δικονομικώς ορθόν. Τηλεφωνήματα όπως είπε η δικαστής είχε πάρει από τον επίσκοπο Ξάνθης που αυτός εκφράζει την εκκλησία κι αν είχε να επηρεαστεί από τον μητροπολίτη θα έπρεπε να επηρεαστεί και όχι από τους μοναχούς, από το νομάρχη Ξάνθης και άλλους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας. Ήμουν ξένη, ερχόμουν από την Αθήνα δεν είχαν σχέσεις με κανένα πέρα από τις τυπικές, θα πει. Για τη καθυστέρηση της δικογραφίας επικαλέστηκε μια ισχυρή τενοντίτιδα στο δεξί της χέρι που την παρόπλισε από τα καθήκοντά της για 40 μέρες, λέγοντας ότι από συναίσθηση του χρέους της διέκοψε την αναρρωτική της άδεια - αν και οι γιατροί της επέμειναν να αναρρώσει- νωρίτερα.
Για τον υπερμεγέθη σταυρό της, είπε ότι φορά ένα οικογενειακό κειμήλιο που αποτελεί έκφραση της θρησκευτικής της πεποιθήσεως. Η μοναδική επικοινωνία με Εφραιμ και Αρσένιο έγινε για να της ζητήσουν να προστατευθούν κατά την εκδίκαση της αγωγής από το πλήθος που θα τους λύντσαραν αντιμετωπίζοντάς τους ως παλιανθρώπους και κλέφτες. Δεν έχουμε ανάγκη καμιάς υπομνήσεως θα κάνουμε ότι επιτάσσει το καθήκον τους είπα και δεν έδειξα καμία εύνοια προς καμία πλευρά ανέφερε λέγοντας ότι η υπόθεση ήταν εξαιρετικά δυσχερής απαιτούσε μελέτη και η ίδια υπολόγιζε να ολοκληρώσει την έρευνά της και να εκδώσει απόφαση στον Αύγουστο.
Για την ίδια υπόθεση της τηλεφώνησε και ο νομάρχης Ξάνθης και του είπα ότι οι δικαστές αποφαίνονται δια της αποφάσεως.
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα χρυσόβουλα κι αν αποτελούν ή όχι τίτλο κτήσης και κατοχής όπου επικαλέστηκε όπως είπε δικαιωμένες ιστορικές πηγές αναγκάστηκε να μελετήσει ειδικά συγγράμματα να κάνει έρευνα κι σε άλλες μονές λέγοντας ότι ο Μωάμεθ είχε εγγυηθεί τα δικαιώματα των μοναχών και αποδεικνύεται στον διάλογο με τον πατριάρχη Γρηγόριο Σχολάριο όπου απέκτησαν προνόμια οι μονές τα υπερασπιζόταν με τα βεράτια και τα χρυσόβουλα. Προσκόμισε στο δικαστήριο συμβόλαιο του 1992 που αναφέρεται σε χρυσόβουλα του Αλεξίου Κομνηνού που ο προσφεύγων παίρνει την περιουσία του με την αναγνώρισή τους. Για την καθυστέρηση ανέφερε ότι καθυστέρησε και σε άλλη απόφαση του εφετείου Αιγαίου, δεν με τιμά η αργοπορία μου με τιμά η απόφαση που πήρα και ήταν εν συνειδήσει, ανέφερε λέγοντας ότι και σε άλλη απόφαση χρειάστηκε να γίνουν πέντε διασκέψεις για να καταλήξει ότι «έπραξα ευόρκως το καθήκον μου».

«ΟΤΑΝ ΗΜΟΥΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ ΚΙ ΕΓΩ ΤΑ ΕΒΑΖΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ», ΕΙΠΕ Ο ΑΡΣΕΝΙΟΣ
Ο μοναχός Αρσένιος ήταν πιο λακωνικός στην απολογία του, επικαλέστηκε προβλήματα υγείας όπως εγκεφαλικό ανεύρισμα που τον ανάγκασαν να απέχει για καιρό από τα καθήκοντα που του ανέθεσε η γεροντία, όπως το θέμα των αναστηλώσεων της Μονής Βατοπαιδίου και την υπόθεση της περιουσίας.
«Υπάρχει η πάλη των ιδεών ότι τα μοναστήρια κάνουν έργο και άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Υπήρξα κομμουνιστής κι εγώ και τώρα καταλαβαίνω κι εγώ τον πόλεμο που γίνεται, αφού τα έβαζα με τους παπάδες… Η μονή το 1987 ήταν ερείπιο, μας κάλεσαν οι γέροντες να την αναλάβουμε. Πήραμε το μοναστήρι το 1990 και το κάναμε κοινόβιο μετά από 500 χρόνια. Είπαμε από τότε παύει να υπάρχει προσωπική περιουσία. Μας δόθηκε από το πατριαρχείο η βυζαντινή ακρόπολη που έπρεπε να κάνουμε το παν να την συντηρήσουμε. Ανέλαβα τις επικοινωνίες με την πολιτική ηγεσία. Συνάντησα τον κ. Δρυ. Μου είπε ότι δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης και μου είπε να συνεχίσουμε δικαστικά. Νομικούς συμβούλους δεν είχαμε. Όσοι περνούσαν από την μονή δικηγόροι μας βοηθούσαν. Υποβάλλαμε το ερώτημα στο γνωμοδοτικό συμβούλιο του κράτους και βγήκε θετική απόφαση επί υπουργίας του Απόστολου Φωτιάδη. Και αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έκανε στις πληροφορίες που του μετέφερε ο υπεύθυνος του αλιευτικού συνεταιρισμού της Βιστωνίδας Νικόλαος Παπαδόπουλος ότι «χάσαμε το δικαστήριο στην Κομοτηνή». Βρισκόμουν σε δίλημμα ήθελα να μάθω τι έγινε. Είχα ευθύνη ήμουν υπόλογος στην γεροντία που μου ανέθεσε το έργο, στην ιερά κοινότητα του Αγίου Όρους και στο Οικουμενικό πατριαρχείο. Πήρα την γραμματέα του πρωτοδικείου Κομοτηνής και ζήτησα το υπηρεσιακό τηλέφωνο της κ. προέδρου, μου το έδωσε. Την πήρα τηλέφωνο και ήταν ενοχλημένη, τότε πήγα στον γέροντα Εφραίμ και του το μετέφερα. Δεν ήθελα να θεωρηθεί ότι από την αδιακρισία φθάσαμε στην αυθάδεια. Πραγματικά την πήρε ο γέροντας. Θέλαμε, σαν Έλληνας πολίτης νάρθω να μαρτυρήσω χωρίς να με βρίζουν. Υπήρχε ένα άσχημο κλίμα. Θέλω να ζητήσω συγνώμη που έκανα το τηλέφωνο και δημοσίως δεν το ήξερα ότι δεν έπρεπε…».
Ο μοναχός Αρσένιος είπε ότι στην τσέπη του δεν έχει ούτε ένα ευρώ και κατέληξε λέγοντας ότι είναι έτοιμος να θυσιαστεί για την πατρίδα και το Άγιο Όρος.

ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΑ ΤΑ ΦΡΟΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΕΙΣΤΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΤΕ, ΕΙΠΕ Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ
Ακολούθησε η πρώτη αγόρευση του γνωστού ποινικολόγου Παναγιώτη Μιχαλιόλα που εξέφρασε το σχόλιο ότι η εμφάνιση του εισαγγελέα του έδωσε την εντύπωση καρδινάλιου ιεράς εξέτασης. Για την υπόθεση είπε ότι ανασύρθηκε το 2008, βαφτίζεται ως «σκάνδαλο», οι υπουργοί που την χειρίστηκαν είναι αποδιοπομπαίοι, ενώ σκοτεινοί δίαυλοι επιστρατεύουν τις αρχές για να δώσουν υπόσταση στο λεγόμενο σκάνδαλο που δεν έχει νομικές, πολιτικές και εκκλησιαστικές προεκτάσεις. Για την δικαστή είπε ότι παρουσιάζεται ως το εξιλαστήριο θύμα και ζήτησε το δικαστήριο να γίνει η ασπίδα προστασίας της, αποδεικνύοντας με την απόφασή του ότι ούτε διέρρευσε την απόφαση, ούτε παρενέβη του καθήκοντός της. Αν το ελληνικό κράτος διανοηθεί να αμφισβητήσει τα χρυσόβουλα θα δημιουργηθεί μέγα εθνικό θέμα. Είναι λίγα τα φρούρια όπως του ελληνισμού της δικαιοσύνης που καλείστε να προστατεύσετε, δεν αποδείχθηκε η παράβαση των άρθρων 259 και 251 κατέληξε. Πάντως στο ακροατήριο το κοινό είναι νέα άτομα μοναχοί, γυναίκες που όπως μαθαίνουμε ανήκουν στους ευεργετηθέντες της μονής, πρώην κρατούμενοι αποφυλακισθέντες που παρακολουθούν στωικά και συμπαρίσταται τους Βατοπαιδινούς, ενώ από την πλευρά της δικαστού στο πλευρό της βρίσκονται δικαστές και ακαδημαϊκοί.
Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των υπολοίπων διακεκριμένων δικηγόρων υπεράσπισης.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


«Παρελθόν» Μηλιάκος και Χατζηεμμανουήλ για ΑΤΕ και ΟΠΑΠ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ)


«Παρελθόν» Μηλιάκος και Χατζηεμμανουήλ για ΑΤΕ και ΟΠΑΠ

Δεκτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την παραίτηση του διοικητή της Αγροτικής Τραπέζης κ.Δημήτρη Μηλιάκου και του προέδρου της ΟΠΑΠ ΑΕ κ.Χρήστο Χατζηεμμανουήλ. Αν και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απέφευγαν να ξεκαθαρίσουν αν έχουν υποβληθεί και άλλες παραιτήσεις, σχολίαζαν πως «στην κυβέρνηση δεν είμαστε κυνηγοί κεφαλών».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Γ. Βαρδινογιάννης: Δικαίωση η απόφαση του ΣτΕ


Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης αναφέρθηκε στη πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την έναρξη των εργασιών στο Βοτανικό για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και έκανε λόγο για δικαίωση των προσπαθειών.

«Σήμερα είμαστε ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλαμε μέχρι σήμερα και ξεκαθαρίζει μια για πάντα το νομικό πλαίσιο γύρω από την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Προσβλέπουμε στην αρωγή, για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων, της νέας κυβέρνησης και τους δήμου Αθηναίων», δήλωσε ο εκ των μεγαλομετόχων της ΠΑΕ.

Από τη σημερινή απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι μπορεί να προχωρήσει η κατασκευή του γηπέδου, του πάρκινγκ και των εμπορικών χώρων του γηπέδου χβρίς κανένα πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 22 αναφέρει: «... ως εκ τούτου η χωροθέτηση των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους στάθμευσης στον κοινόχρηστο χώρο πρασίνου του Βοτανικού, αφού προηγουμένως εξετάσθηκαν και αποκλείσθηκαν οι περιοχές του Γουδή, εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, και του παλαιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ως περιοχές Μητροπολιτικού Πάρκου, δεν αντίκειται στο άρθρο 24 του Συντάγματος».

Αντιθέτως το ΣτΕ δεν επιτρέπει την κατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου αλλά και του εμπορικού κέντρου του Μπάμπη Βωβού. Μάλιστα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός περιμένουν να δουν αν θα υπάρξει αντίδραση από τον τελευταίο, καθώς οι νομικοί του εκπρόσωποι έχουν στα χέρια τους την απόφαση του ΣτΕ και τη μελετούν.

Πηγή: www.goal.com/gr


Αναδιάρθρωση ΕΛ.ΑΣ. και Π.Σ.

Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Απογοητευμένος από την κατάσταση στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική εμφανίστηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσής του προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε ότι θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα το καθεστώς ανομίας στη συμπεριφορά των αστυνομικών προς τους πολίτες. «Αστυνομικός, που ακουμπά παράνομα πολίτη, δεν έχει θέση στην αστυνομία και θα φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες, με πρωτοβουλία δική μου», τόνισε και έκανε λόγο για «δημοκρατική και φιλική αστυνομία προς τον πολίτη».

«Είμαστε απέναντι σε φαινόμενα βανδαλισμών και χουλιγκανισμού. Σας λέω, λοιπόν, ότι θα παταχθεί άμεσα και η αστυνομική βία και ο χουλιγκανισμός» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την επαναφορά του «αστυνομικού της γειτονιάς». Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «από τη δεύτερη ημέρα του επόμενου έτους ο αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι παρών και ταυτόχρονα τότε θα λειτουργήσει και ο θεσμός της πεζής περιπολίας».

Αντίπαλοί μας είναι οι χούλιγκαν και οι βάνδαλοι, υπογράμμισε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως στόχος είναι να ξαναγίνει η Αθήνα μία ειρηνική και ασφαλής πόλη.

Αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε για κομματική διάλυση του Πυροσβεστικού Σώματος και προανήγγειλε αναδιάρθρωση όλων των υπηρεσιών του Σώματος, όπως και της Αστυνομίας «με στόχο την επιβολή κανόνων νομιμότητας και στο εσωτερικό των Σωμάτων Ασφαλείας».

«Ευτυχώς κάηκε μόνο η βορειοανατολική Αττική», παρατήρησε με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, θέλοντας να δείξει την κατάσταση που επικρατεί στην Πυροσβεστική.

«Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει διαταραχθεί η τάξη στο όνομα του κομματισμού», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι στο Σώμα θα γίνει μεγάλη τομή χωρίς κανένα κομματικό κριτήριο. «Οποιος θέλει κομματισμό να πάει στα Κόμματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Εδώ θα κάνουμε υπηρεσίες στην υπηρεσία των πολιτών και όχι των κομμάτων».

Ριζικές τομές

Προανήγγειλε επίσης:

- Δημιουργία πολύ μεγάλης σε μέγεθος Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, στην οποία θα συμπεριληφθεί και η Υπηρεσία Δίωξης του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με στόχος «να χτυπήσει παντού και με κάθε τρόπο το οικονομικό έγκλημα και το βρόμικο χρήμα».

- Επανασύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Έλεγχου, της γνωστής υπηρεσίας των Αδιάφθορων, με στόχο τον εντοπισμό και την πάταξη φαινόμενων εσωτερικής διαφθοράς στην Αστυνομία.

- Αναδιάρθρωση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας με πλήρη και εκ βάθρων επανασχεδιασμό, χωρίς να επανέλθουν στην υπηρεσία αυτοί αξιωματικοί, που πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός τόνισε με έμφαση οτι δεν παρέλαβε κανένα φάκελο και δεν είχε καμία ενημέρωση σχετικά με τα θέματα τρομοκρατίας.

- Αντικατάσταση της ηγεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με στόχο να τεθεί η υπηρεσία στην προστασία εθνικών τομέων, όπως είναι η αποστολή της και έτσι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της.

- Αντιμετώπιση του οργανωμένου Εγκλήματος με ριζικό τρόπο.

- Πλήρη και στενή συνεργασία με το Συνήγορο του Πολίτη στην έκθεση του οποίου αναφέρεται συγκεκριμένα και για συγκεκριμένες αιτίες το Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την κατάργηση της Αγροφυλακής και προανήγγειλε αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ


Επαφές των δελφίνων με στελέχη της Ν.Δ Συναντήσεις Μεϊμαράκη με τους τρεις υποψήφιους Συνεδριάζει η Επιτροπή Συνεδρίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=90514

Σ' εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρώην υπουργού Άμυνας με τη Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ θα ακολουθήσει επαφή και με τον Δ. Αβραμόπουλο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του κ. Μεϊμαράκη για δέσμευση των τριών φερομένων ως υποψηφίων για την προεδρία της Ν.Δ στο θέμα της διαδικασίας. Άγνωστο εάν θα δει τον Α. Σαμαρά.

Την πρωτοβουλία του αυτή είχε προαναγγείλει από χθες ο πρώην υπουργός, ο οποίος, μιλώντας στο Alter, τόνισε ότι βασικό ζητούμενο είναι η ενότητα της παράταξης. Διευκρίνισε ότι η πρότασή του είναι να λειτουργήσει ως μεταβατικός πρόεδρος το πρόσωπο που θα εκλεγεί γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, έτσι ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για συζήτηση επί των αιτίων της ήττας και της πολιτικής πλατφόρμας του κάθε υποψηφίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης τάχθηκε υπέρ της εκλογής προέδρου από τη βάση, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει εάν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος. "Με ενδιαφέρει η φανέλα και όχι το περιβραχιόνιο του αρχηγού" τόνισε.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί εάν ο πρώην υπουργός θα έχει συνάντηση σήμερα και με τον Α. Σαμαρά.

Νωρίτερα σήμερα το γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη επισκέφθηκε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ενώ ο Δ. Αβραμόπουλος είχε συνάντηση με τον Μιλτιάδη Έβερτ.

Στις 12 συνεδριάζει στη Ρηγίλλης υπό τον Δ. Σιούφα και η Εκλογική Επιτροπή της Ν.Δ. Ζητούμενο είναι εάν θα υπάρξει απόφαση για χρονική διεύρυνση του συνεδρίου πέραν της μιας ημέρας, ενώ μέσω συνεργατών ο κ. Καραμανλής διαμηνύει ότι στις 8 Νοεμβρίου αποχωρεί απο την αρχηγία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ-ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ECOFIN Παροχές μόλις εισπράξουμε τα 2,5 δισ. ευρώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Με το μάζεμα ανείσπρακτων φόρων, τελών και εκτάκτων εισφορών συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ ξεκίνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, πριν θέσει σε εφαρμογή το πακέτο των δικών της παροχών 2,5-3 δισ. ευρώ από το 2010.

Μετά τις πρώτες αναγνώσεις των φακέλων που παρέλαβαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης και τις συνεχείς συσκέψεις άρχισαν να σχηματίζουν την πρώτη εικόνα για την ουσιαστική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Με το έλλειμμα να ξεπερνάει ήδη το 10% το οικονομικό επιτελείο θέτει πρώτο στόχο «να περιμαζέψει ό,τι μπορεί να μαζευτεί», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργού, και τόνιζαν πως σε κάθε περίπτωση «δεν πρέπει να χρεωθεί κι άλλο ο προϋπολογισμός του 2009».

Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα σκιαγραφήσει στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου στο Ecofin της 20ής Οκτωβρίου, όπου και θα συναντηθεί με τον επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, από τον οποίο και θα ζητήσει την τριετή παράταση προσαρμογής της οικονομίας, ενώ ήδη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει μιλήσει με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Eurogroup Ζ. Κλ. Γιουνκέρ.

Κι ενώ εκκρεμεί η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και του τελικού σχεδίου στις 20 Νοεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο επιδίδεται σε έναν αγώνα δρόμου για να μαζέψει στα ταμεία του Δημοσίου τα ανείσπρακτα έσοδα της προηγούμενης κυβέρνησης που φθάνουν στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούν:

1 Την αποστολή των ειδοποιητηρίων πληρωμής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων σε περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες για το οικονομικό έτος 2008, εκ των οποίων υπολογίζεται ότι θα εισπράξει περίπου 300 εκατ. ευρώ πλέον των περίπου 200 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εισπραχτεί.

2 Την αποστολή 3.500.000 ειδοποιητηρίων σε ισάριθμους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή του ΕΤΑΚ του 2009 συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

3 Την είσπραξη της έκτακτης εισφοράς από περίπου 128.000 φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ, εκ των οποίων θα εισρεύσουν συνολικά έσοδα 274 εκατ. ευρώ.

4 Τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων σε περίπου 5.500.000 ιδιοκτήτες θα αποφέρουν 1,06 δισ. ευρώ, ενώ ο ειδικός φόρος 150-650 ευρώ στα οχήματα μεγάλου κυβισμού, άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών, θα οδηγήσει σε είσπραξη 80 εκατ. ευρώ. Κορυφαίος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου διευκρίνιζε ότι η απόσυρση θα εφαρμοστεί κανονικά, ενώ υπό εξέταση παραμένει το ύψος των τελών κυκλοφορίας, καθώς στόχος είναι να μην υπάρξει επιβάρυνση στα χαμηλού κυβισμού οχήματα.

5 Κοντά 70 εκατ. ευρώ θα εισπραχτούν από το τέλος και την έκτακτη εισφορά στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και τα ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων.

6 Σε 180 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο φόρος από την επιβολή του φόρου 10% στο πρώτο ευρώ κέρδους από τα λαχεία και τα τυχερά παιχνίδια, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 22 Οκτωβρίου, μετά την παράταση που δόθηκε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τιμαριθμοποίηση κλίμακας

Οσον αφορά το πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης, τα σχετικά νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή μέχρι τα τέλη του έτους (όπως αυτό που προβλέπει την καταβολή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης 500-1.300 ευρώ αναλόγως οικογενειακής κατάστασης), ενώ ειδικά για το φορολογικό θα υπάρξει διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς, όπως άλλωστε και με το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα δουν σε συνεργασία επίσης με τους φορείς. Ειδικά το φορολογικό πακέτο που θα ισχύσει το 2010 θα περιλαμβάνει τη νέα ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, κατάργηση αυτοτελώς φορολογούμενων εισοδημάτων, επανεξέταση φοροαπαλλαγών, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών σε επιχειρηματίες, κατάργηση ΕΤΑΚ και επαναφορά Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, επαναφορά φόρου κληρονομιάς και γονικής παροχής, κατάργηση ΚΒΣ κ.λπ. *

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ - ΒΙΝΤΕΟ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Η μεγαλύτερη καταστροφή αρχείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο. Πήραν ακόμη και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών από το υπουργικό γραφείο!» ανέφερε σοκαρισμένος στο «Βήμα» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Προσπαθώ να καταλάβω από τα χαρτιά τα έσοδα και τις δαπάνες. Δεν άφησαν τίποτε οργανωμένο. Το υπουργείο είναι απολύτως διαλυμένο, πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή» συμπλήρωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το γεγονός ότι δεν διαγράφηκαν απλώς κάποια στοιχεία αλλά ανοίχτηκαν οι υπολογιστές και αφαιρέθηκε από αυτούς το βασικό εξάρτημα της λειτουργίας τους εγείρει υποψίες στα στελέχη της νέας κυβέρνησης ότι υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση με κεντρική εντολή για την καταστροφή στοιχείων στα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης.
Δείτε το βίντεο και τί απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας στις καταγγελίες..
.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Η καρδιά όλων των πολιτικών»


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Από όσα ελέχθησαν κατά τις πανηγυρικές συνεδριάσεις και τις παραδόσεις-παραλαβές υπουργείων, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης λειτουργίας του ...καταστήματος Ελλάς, «υπό νέα διεύθυνση», συγκρατώ εκείνο το οποίο κατά την ταπεινή μου κρίση είναι η Λυδία λίθος επί της όποιας θα δοκιμαστεί αν πράγματι η νέα κυβέρνηση θα μπορέσει «να αλλάξει την Ελλάδα».

Είναι μια φράση από την σύντομη ομιλία της νέας υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννας Διαμαντοπούλου:

«Η Παιδεία είναι ο πυρήνας και η καρδιά όλων των πολιτικών».

Αν δεν αλλάξει εκ βάθρων η Παιδεία μας, αν δεν γίνει σκοπός της η διαμόρφωση πολιτών με επίπεδο πολιτισμού και γνώσεις ικανές να βοηθήσουν την κοινωνία να βελτιώνεται καθημερινά και όχι τυφλοσούρτες-εισιτήρια για την εισαγωγή σε μια οποιαδήποτε σχολή, τότε όλοι οι δείκτες θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικοί. Να μας καταγράφουν ως ένα έθνος σε διαρκή υποχώρηση. Μια χώρα με σύνδρομα αυτοκαταστροφής. Με ένα λαό απαίδευτο που μονίμως θα του φταίνε οι άλλοι.

Αν δεν αλλάξει όχι μόνο το ύφος αλλά και το ήθος της Παιδείας μας και όχι απλώς της παρεχόμενης τυπικής εκπαίδευσης, θα εξακολουθήσουμε να εμφανιζόμαστε πρωταθλητές στα αρνητικά. Στα σκάνδαλα, στα λαδώματα, στη φαυλότητα, στους αιώνιους φοιτητές, στη διαπλοκή, την κακομοιριά, τις πελατειακές σχέσεις.

Μεγάλες οι προκλήσεις. Και οι απαντήσεις δεν μπορούν να δοθούν ακόμη και από μια ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, με νωπή εντολή. Απαιτούν συναινέσεις.

Κατά τούτο είναι παρήγορο το ότι η νέα υπουργός έχει αποδείξει ότι είναι οπαδός του συναινετικού διαλόγου, καθώς παρέμεινε σταθερά στον διάλογο που επιχείρησε ο προκάτοχος της - και εκ των διεκδικητών, ως φαίνεται, της ηγεσίας της Ν.Δ. κ. Σπηλιωτόπουλος.

Για το ΚΚΕ δεν έχω καμιά ελπίδα ότι πρόκειται να αλλάξει τακτική. Αναρωτιέμαι αν εκεί στην Κουμουνδούρου θα συνειδητοποιήσουν ότι, όσοι τους ψήφισαν, για να μη χαθεί η φωνή μιας αντιδογματικής Αριστεράς, δεν τους θέλουν ως ούρα του ΚΚΕ στην απόλυτη άρνηση. Και πολύ περισσότερο στην -καταραμένη σε όλη την ιστορική διαδρομή της ελληνικής Αριστεράς - πρακτική της ...αποχής.

Μακάρι αυτή τη φορά να γίνει ευρύτατος και ουσιαστικός διάλογος και όχι ατέρμονες και ατελέσφοροι τακτισμοί.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Πρωτοσέλιδο 9.10.2009
Κλείσιμο Παραθύρου

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Επανεγκατάσταση» του κράτους! Υπολογιστές από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι σκληροί δίσκοι βρήκαν οι περισσότεροι νέοι υπουργοί στα γραφεία τους

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Η εικόνα των χαρτόκουτων έξω από τα υπουργικά γραφεία μερικές ημέρες πριν έκανε άσχημη εντύπωση. Η πορεία των πραγμάτων απέδειξε ότι επρόκειτο για πταίσμα σε σχέση με αυτό που θα ακολουθούσε

Υπολογιστές από τους οποίους είχαν αφαιρεθεί οι σκληροί δίσκοι, οι «εγκέφαλοι» δηλαδή στους οποίους αποθηκεύονται όλα τα αρχεία, εγκαταλείφθηκαν στα περισσότερα υπουργικά γραφεία! Οι νέοι υπουργοί και οι συνεργάτες τους όχι μόνο δεν μπορούσαν να θέσουν στοιχειωδώς σε λειτουργία τα μηχανήματα, σε όποια γραφεία τα βρήκαν στη θέση τους, αλλά έχασαν και κάθε ελπίδα να ανακτήσουν απόρρητα στοιχεία, ώστε να έχουν εποπτεία της κατάστασης που παραλαμβάνουν. Κρούσματα διαγραφής αρχείων εντοπίστηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μεγαλύτερη καταστροφή αρχείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. «Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο. Πήραν ακόμη και τους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών από το υπουργικό γραφείο!» ανέφερε σοκαρισμένος στο «Βήμα» ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. «Προσπαθώ να καταλάβω από τα χαρτιά τα έσοδα και τις δαπάνες. Δεν άφησαν τίποτε οργανωμένο. Το υπουργείο είναι απολύτως διαλυμένο, πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή» συμπλήρωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών. Το γεγονός ότι δεν διαγράφηκαν απλώς κάποια στοιχεία αλλά ανοίχτηκαν οι υπολογιστές και αφαιρέθηκε από αυτούς το βασικό εξάρτημα της λειτουργίας τους εγείρει υποψίες στα στελέχη της νέας κυβέρνησης ότι υπήρξε συντονισμένη επιχείρηση με κεντρική εντολή για την καταστροφή στοιχείων στα γραφεία των υπουργών, των υφυπουργών και των ανώτατων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης. Σε ορισμένα υπουργεία σβήστηκαν από τους υπολογιστές ακόμη και οι κατάλογοι με τα εσωτερικά τηλέφωνα των κτιρίων, με αποτέλεσμα να γίνει περίπλοκη η συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας με τους διευθυντές και τους τομεάρχες. Σε άλλα, οι προηγούμενοι αποχώρησαν κυριολεκτικά μαζί και τις καρέκλες τους, οπότε προσετέθη ένα ακόμη πρόβλημα. Μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα, οι κούτες με τα έγγραφα και οι γλάστρες με τους φίκους φαντάζουν πταίσματα.

Ε τσι σε λιγότερες από 24 ώρες η πολιτική κοσμιότητα των επίσημων τελετών έδωσε τη θέση της στην αγριότητα της πραγματικής πολιτικής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου την έζησε από πρώτο χέρι όταν εν συνεχεία κάλεσε τους γενικούς γραμματείς να τον ενημερώσουν για την κατάσταση της οικονομίας. Οι κκ. Εμμ. Κοντοπυράκης , ΓΓ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, και Ι. Σιδηρόπουλος , ΓΓ του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, προσήλθαν με σχεδόν άδειους φακέλους, απρόθυμοι να συνεργαστούν με τη νέα ηγεσία. Εξαίρεση αποτέλεσε η κυρία Ιουλία Αρμάγου, ΓΓ Δημοσιονομικής Πολιτικής, η οποία παρέδωσε έναν ικανοποιητικό φάκελο με στοιχεία για τον προϋπολογισμό.

Αντίστοιχη κατάσταση αντιμετώπισαν και άλλοι υπουργοί. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι συνεργάτες του κ. Χ. Καστανίδη ανακάλυψαν ότι σε ολόκληρο τον τρίτο όροφο, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργού και του γενικού γραμματέα, είχαν σβηστεί από τη μνήμη των υπολογιστών όλα τα προγράμματα εφαρμογής.

O ι υπολογιστές επί αρκετές ώρες ήταν άχρηστοι, ώσπου να κατορθώσουν να τους θέσουν ξανά σε λειτουργία οι τεχνικοί υπάλληλοι. Και πάλι όμως δεν μπόρεσαν να ανακτήσουν κρίσιμα αρχεία, με αποτέλεσμα ο υπουργός να βρίσκεται στο σκοτάδι για τις οικονομικές εκκρεμότητες του υπουργείου του.

«Τabula rasa» θύμιζαν οι οθόνες των υπολογιστών και στο γραφείο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου στο υπουργείο Παιδείας.

Ούτε προγράμματα εφαρμογής ούτε Ιnternet και φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για ενημέρωση από τα ηλεκτρονικά αρχεία του υπουργείου.

Κατά τα άλλα, στο συγκεκριμένο υπουργείο έπαθαν σοκ από την πολυτέλεια των γραφείων, όπως ομολόγησε η υφυπουργός κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να μοιράζει υπολογιστές στους μαθητές εισάγοντάς τους στην εποχή της τεχνολογίας, το ίδιο όμως επέστρεψε στην εποχή του χειρογράφου πασπαλισμένου με τη χλιδή της εξουσίας.

Tροχάδην επιβάλλει ο Γιώργοs

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - (ΕΘΝΟΣ)

Ο πρωθυπουργός προωθεί όλα τα θέματα των πρώτων ημερών σε διαδοχικές επαφές με τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στενούς συνεργάτες του. Επίσημη πρώτη για την πρωινή ομάδα κρούσης

Με φουλ τις μηχανές ξεκίνησε τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Παπανδρέου. Ο νέος πρωθυπουργός πραγματοποιεί ήδη το πρώτο του ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Ατυπη Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.


Tροχάδην επιβάλλει ο Γιώργοs

Πριν από τη συνεδρίαση θα έχει συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο, και μετά τη συνεδρίαση, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Η χθεσινή, πρώτη, μέρα εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν αφιερωμένη στην οικονομία και στην προετοιμασία των προγραμματικών δηλώσεων της ερχόμενης Παρασκευής.

Ο Γ. Παπανδρέου είχε ακόμη σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο (Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη), συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, και διαδοχικές συνεργασίες με όλους τους υπουργούς του.

Ενημέρωση
Στόχος των τελευταίων επαφών ήταν να υπάρξει ενημέρωση για το τι παρέλαβαν. Κοινός τόπος όλων των κατόχων χαρτοφυλακίων ήταν ότι... «δεν παραλάβαμε τίποτα»! Χθες, ήταν και η επίσημη πρώτη του νέου πρωινού καφέ, αν και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να πουν προς τα έξω ότι δεν πρόκειται για όργανο, αλλά για συνάντηση που θα γίνεται με άλλη σύνθεση κάθε φορά.

Κάποιοι, όμως, θα είναι σταθεροί. Αποτέλεσμα των πρώτων επαφών ήταν και το πρώτο εντός ελληνικής περιφέρειας ταξίδι. Επιλέχθηκε η πυρόπληκτη Ηλεία ώστε να υλοποιηθεί και η προεκλογική δέσμευση για την παρουσίαση του προγράμματος ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών.

Η Κυριακή ταίριαξε και για έναν επιπλέον λόγο: είναι η παγκόσμια ημέρα... φυσικών καταστροφών. Τη Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει το πρώτο του επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. Για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς επιλέχθηκε ως προορισμός η Λευκωσία, η πρώτη πρωτεύουσα που είχε επισκεφθεί ως πρωθυπουργός και ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου.

ΟΜΑΔΑ ΚΡΟΥΣΗΣ
Νέος καφές με οκτώ κορυφαίους

Οπως έχει ήδη αναφερθεί χθες εμφανίστηκε για πρώτη φορά το νέο συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης.

Ο Γ. Παπανδρέου έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 09.15 και σε 15 λεπτά τον είχαν ακολουθήσει οι κύριοι Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Ν. Αθανασάκης, Γ. Πεταλωτής, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας και Χρ. Παπουτσής. Σε αυτή τη σύνθεση θα προστίθεται κάθε φορά και ο υπουργός του οποίου τα θέματα θα βρίσκονται στην επικαιρότητα ή στην ατζέντα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Στόχος είναι από αυτή τη σύσκεψη να βγαίνει η πολιτική και επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης η οποία στη συνέχεια θα διαχέεται και στα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Σε ό,τι αφορά στην οργάνωση της δουλειάς συμφωνήθηκε και η τακτική συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και του υπουργικού συμβουλίου, ώστε να διασφαλιστεί η συλλογική λειτουργία και η ενότητα λόγων και έργων της νέας κυβέρνησης.

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γ. Πεταλωτή θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα και θα πραγματοποιείται καθημερινά. Για το Σαββατοκύριακο, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα πραγματοποιεί δηλώσεις από την εκλογική του περιφέρεια, τον Νομό Ροδόπης.

Ειδικός ρόλος
Στην προβολή του κυβερνητικού έργου αναμένεται πως θα έχει ρόλο και ο Π. Γερουλάνος, ο άνθρωπος που έχει την τεχνογνωσία από τις καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ στα χρόνια που το Κίνημα ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Τις ερχόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί και η διάταξη μάχης στη Βουλή και θα εκλεγεί νέος γραμματέας του εθνικού συμβουλίου, πιθανότατα και νέο πολιτικό συμβούλιο.

Ο Γ. Παπανδρέου έχει σκοπό στις διαρκείς επιτροπές της Βουλής να προτείνει για τις θέσεις των προέδρων ισχυρά πολιτικά στελέχη, από την κατηγορία όσων έμειναν εκτός του κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να τις αναβαθμίσει.

Σε ό,τι αφορά στο κόμμα τα σενάρια αναφέρουν ότι η θέση του γραμματέα θα προταθεί είτε στον Θ. Τσούρα είτε σε στέλεχος της νεότερης γενιάς, όπως ο Δ. Στεφάνου.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Στο Διαδίκτυο η προκήρυξη για γενικούς γραμματείς

Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έχουν διορία όσοι ενδιαφέρονται για θέσεις γενικών γραμματέων υπουργείων και περιφερειών να υποβάλουν την αίτησή τους.

Θα πρέπει να ανοίξουν τη «σελίδα» www.opengov.gr (σ.σ.: σηματοδοτεί τον στόχο της ανοιχτής διακυβέρνησης), να επιλέξουν μέχρι πέντε από τις προτεινόμενες θέσεις και να συμπληρώσουν την αίτηση με τα στοιχεία και τα προσόντα τους.

Η αξιολόγηση θα γίνει από τους πολιτικούς προϊσταμένους του κάθε τομέα κυβερνητικής δραστηριότητας σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού. Υπάρχει, μάλιστα, σκέψη και για εμπλοκή ανεξάρτητου φορέα, παρότι πρόκειται για θέσεις εμπιστοσύνης.

Οπως επισημαίνεται στο μήνυμα που θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην προαναφερθείσα ιστοσελίδα «στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη που έχει τα απαιτούμενα προσόντα, το ήθος και τη διάθεση να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από μια τέτοια θέση ευθύνης».

Η αρχή γίνεται από τις θέσεις των γενικών και των ειδικών γραμματέων των υπουργείων και των γενικών γραμματέων των περιφερειών, και θα ακολουθήσουν σταδιακά ανάλογες διαδικασίες και για τις υπόλοιπες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπου αυτό είναι δυνατό.

Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα υποβολής ετεροπρότασης και διασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα της συμμετοχής. Οσοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους, ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια.

ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Παραλάβαμε το... τίποτα από τη ΝΔ

Οι υπουργοί που πέρασαν διαδοχικά χθες το απόγευμα την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου είχαν να πουν από μία παρόμοια ιστορία.

«Δεν μας άφησαν ούτε... τηλέφωνα, πήραν μέχρι και τους πίνακες» είπαν οι μισοί, «δεν βρήκαμε ούτε γενικούς γραμματείς ούτε διευθυντές στις θέσεις τους» οι υπόλοιποι. «Κάποτε λέγαμε παραλάβαμε χάος, η ΝΔ κατάφερε να κάνει ένα ακόμη βήμα, να μην παραδώσει τίποτα» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχη, όμως, ήταν και η αφήγηση που άκουσαν από τα χείλη του... Γ. Παπανδρέου. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν λειτουργούσε ούτε το τηλεφωνικό κέντρο ούτε καν η επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνα πρωθυπουργού στη διεύθυνση www.primeminister.gr!ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Νέα Δημοκρατία: Το μαγαζί "βαράει διάλυση" και τα βγάζει όλα στη φόρα...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Την απαξίωση φοβάται ο Μεϊμαράκης!!!

«Θα μιλάμε χωρίς ακροατήριο»

Δηλώσεις σοκ από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δηλώσεις στις οποίες κατέθεσε τις ανησυχίες του για το «σπίτι» του, για την ενότητα του κόμματος και για την πιθανή απαξίωση από την κοινωνία…
Και όλα αυτά πριν από το συνέδριο της ντροπής. Γιατί, περί αυτού πρόκειται… Ένα συνέδριο στο οποίο κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και πως και όλοι περιμένουν κάποιους(;) να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τις διαδικασίες. Ο Καραμανλής εκδικείται τους πάντες και τα πάντα. Έθεσε κανόνες, βάσει Καταστατικού και τους οδηγεί στην διάλυση. Καλώς ή κακώς αποφάσισε να μην παραδώσει το κόμμα σε ανθρώπους που έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια και που, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτών, δημιούργησαν ένα εικονικό περιβάλλον και αποξένωσαν τον πρωθυπουργό από την πραγματικότητα, αλλά και από διαφορετικές απόψεις…
Συγκλονιστικός ο κύριος Μεϊμαράκης, καταγράφει την αγωνία του λέγοντας πως «θα πούμε στον κόσμο ότι καταλάβαμε τα λάθη μας». Απαριθμήστε τα τότε κύριε Μεϊμαράκη. Ποια είναι αυτά τα λάθη; Πότε ξεκίνησαν; Γιατί δεν τα είδατε όταν γινόντουσαν ή έστω και αργότερα, αλλά έγκαιρα; Γιατί, η σημερινή τους αποδοχή, πέρα από άκαιρη φαντάζει πολύ ψεύτικη και δεν πείθει κανέναν από όλους αυτούς που συγκρούονταν καθημερινά για να στηρίξουν εσάς που είχατε στρέψει τα βλέμματά σας αλλού, οπουδήποτε αλλού εκτός από την βάση του κόμματός σας, τους ανθρώπους δηλαδή που σας έκαναν εξουσία…
Βέβαια, υπάρχει και η παράμετρος εκείνη, κύριε Μεϊμαράκη, σύμφωνα με την οποία είδατε τα λάθη σας, γνωρίζατε επακριβώς τι κάνατε και απλά απαξιώσατε την ίδια σας την βάση επειδή είχατε καβαλήσει το καλάμι της εξουσίας; Και γιατί, αλήθεια, να σας δοθεί «συγχώρεση», κύριε Μεϊμαράκη, από αυτούς που ντροπιάσατε, από αυτούς που απαξιώσατε και που επανειλημμένα αρνηθήκατε;
Στο πνεύμα –περίπου- του Βαγγέλη Μεϊμαράκη (ο οποίος επί 5χρόνια δεν έκανε εξοπλισμούς επειδή δεν ένιωθε πως υπάρχει εθνική απειλή) και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, έτερος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος θυμωμένος μιλά για ενόχους και κυκλώματα που υπήρχαν μέσα στο Μαξίμου και που έπαιρναν αποφάσεις και επηρέαζαν τον Κώστα Καραμανλή για να τις αποδεχθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του κυρίου Παναγιωτόπουλου «Ο κόσμος περνάει σοκ. Υπάρχει οργή, ενστάσεις για συμπεριφορές, καταγγελίες για ρόλο προσώπων (κάποιοι έσπρωξαν τον Καραμανλή στις εκλογές), το Μαξίμου έχει ιστορικές ευθύνες». Φωνάζει, τώρα, για ιστορικές ευθύνες κάποιων, χωρίς όμως να βρίσκει το πολιτικό θάρρος να καταγγείλει τους υπεύθυνους… Καλεί ο γνωστός βουλευτής σε ενότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: η παράταξη δεν θα γονατίσει» και επιβεβαιώνει έτσι την πολύ μεγάλη πιθανότητα διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να αναλάβει ρόλο προστάτη και να ενδυναμώσει την ψυχολογία των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνεται και τους βεβαιώνει πως δεν θα επιτραπούν ρεβανισμοί εκ μέρους μερίδας –μικρής αλλά υπαρκτής- του ΠΑΣΟΚ που θα αρχίσει διώξεις (στον δημόσιο τομέα, γιατί στον ιδιωτικό ο κύριος Παναγιωτόπουλος δεν δίνει απολύτως τίποτε… και αφήνει στο πιθανό έλεος όλων εκείνων που δεν έχουν την τύχη να είναι δημόσιοι υπάλληλοι).
Όσο και αν ο κύριος Παναγιωτόπουλος ή ο κύριος Μεϊμαράκης προσπαθούν να εγείρουν τα φιλεύσπλαχνα συναισθήματα των ψηφοφόρων, της βάσης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αν αποδέχονται πως ο λαός προειδοποίησε στις Ευρωεκλογές, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτε, όσο και αν καταγγέλλουν (δεν λένε όμως ονόματα, απλά και γενικά αναφέρονται σε κλίκες), δεν μπορούν να πείσουν απολύτως κανέναν. Μάλλον ούτε τους ίδιους τους εαυτούς τους. Και γνωρίζοντάς το, ικετεύουν για ένα Συνέδριο στο οποίο δεν θα υπάρξουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη, αλλά ούτε και «τακτικές» υποψηφίων…
Τελικά, η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις εξελίξεις, ήταν κυβέρνηση, αλλά είχε προ πολλού παύσει να είναι κόμμα… Γιατί, συν τοις άλλοις, δεν έχουν ούτε καν λίστες εγγεγραμμένων ψηφοφόρων – μελών.
Δεδομένο πλέον είναι πως ο Καραμανλής θέλει να φύγει και φεύγει τρέχοντας… και αφήνει πίσω του συντρίμμια. Απομακρύνεται από την σαπίλα στο κέντρο της οποίας ζούσε επί χρόνια. Με πλήρη προσωπική του γνώση διαλύει το κόμμα του θείου (αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή) και δεν επιθυμεί να δώσει ούτε την ευκαιρία να το αρπάξουν φιλοτομαριστές και απολίτικοι επαγγελματίες πολιτικοί.
Το χειρότερο, γι αυτούς που μέχρι χθες κυβερνούσαν, είναι πως όσο περνάνε οι ημέρες, γίνονται όλο και περισσότερο λαλίστατοι, "βγάζοντας στη φόρα" πολλά, για να γλυτώσουν την υστεροφημία τους. Το "αστείο" είναι πως σε λίγο θα μάθουμε τόσα που θα απορούμε για το πως κυβερνούνταν η χώρα... Αλλά όσο δεν βγαίνουν ονόματα, οι δηλώσεις αυτές θα στρέφονται μόνο εναντίον εκείνων που τις κάνουν... Ονόματα κύριοι... ονόματα για να γίνετε, επιτέλους, έστω και για μία και τελευταία φορά, πιστευτοί...
Και μέσα σε όλα αυτά, με πλήρη ανυπαρξία στην αντιπολίτευση από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας τα μέλη ασχολούνται με την διαδοχή και όχι με την πολιτική, εμφανίστηκε ο Μέγας Σωτήρας, ο Μάκης ο Τριανταφυλλόπουλος, ο Δημοσιογράφος, που δήλωσε πως ΑΥΤΟΣ θα είναι η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ…!!!
Όμοιως ομοίω και η κοπριά στα λάχανα… που λέει και ο σοφός λαός…Κωνσταντίνος
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

opengov.gr - Ανοιχτή διακυβέρνηση

Παρασκευη 9 Οκτωβγριου 2009 (κρογιας)

Πρόσκληση για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών.


Δύο μέρες μόνο στην κυβέρνηση...
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Στο διαδίκτυο οι αιτήσεις για τις θέσεις γενικών γραμματέων και περιφερειαρχών - Αξιολόγηση από ειδική ομάδα με υποχρέωση υποβολής του πόθεν έσχες

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Δημοσιεύθηκε η προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της κυβέρνησης και των περιφερειαρχών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση, που βρίσκεται στην ιστοσελίδα opengov.gr.

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 13 Οκτωβρίου και όσοι επιλεγούν θα κληθούν να υποβάλουν αναλυτική κατάσταση της περιουσίας τους.

Πάντως, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι δεν πρόκειται για δημόσιο διαγωνισμό, αλλά θα γίνει επιλογή απο ομάδα αξιολογητών(πιθανότατα υπουργούς), δεδομένου ότι οι θέσεις αυτές είναι πολιτικές. Δηλαδή, όσοι θα επιλεγούν θα κληθούν να εφαρμόσουν την πολιτική της κυβέρνησης.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αρχίζει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων γ.γ.του υπουργείου Υποδομών

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - naftemporiki.gr
Ο υπουργός ζήτησε την κατάργηση των επιτροπών με υψηλά αμοιβόμενα στελέχη, να μη γίνει καμία εκταμίευση για έργα που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και τη σύνταξη «Μέμο» με τις προτεραιότητες του υπουργείου, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Σήμερα ή αύριο ανοίγει η διαδικασία προκήρυξης των θέσεων για τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημήτρης Ρέππας .

Στο πλαίσιο επίσης των πρώτων απόφάσεών του, ο κ. Ρέππας ζήτησε από τους υπάρχοντες γενικούς γραμματείς να παραμείνουν στις θέσεις τους, αλλά δεν θα υπογράφουν αποφάσεις και θα έχουν αρμοδιότητα μόνο για ενημέρωση, ενώ ζήτησε ακόμα να ενημερωθεί για επικαιροποιημένα προγράμματα του υπουργείου.

Παράλληλα ο υπουργός ζήτησε την κατάργηση των επιτροπών με υψηλά αμοιβόμενα στελέχη, να μη γίνει καμία εκταμίευση για έργα που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά και τη σύνταξη "Μέμο" με τις προτεραιότητες του υπουργείου, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Ανησυχητικές» οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα Γ. Προβόπουλος: Έλλειμμα κάτω του 10% φέτος

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009
Αισιόδοξος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ φέτος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Αισιόδοξος ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας δεν θα υπερβεί το 10% του ΑΕΠ φέτος εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιώργος Προβόπουλος, ο οποίος είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Γ. Προβόπουλος: Ανησυχητικές οι δημοσιονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Εγώ αισιοδοξώ ότι (το έλλειμμα) δεν θα ξεπεράσει το 10%», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

«Ενημέρωσα (τον πρωθυπουργό) σε βάθος για τις συζητήσεις στο ΔΝΤ και για τις δημοσιονομικές εξελίξεις (στην Ελλάδα), που είναι αρκετά ανησυχητικές», πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Κάναμε μία αρκετά εκτεταμένη συζήτηση πάνω σ' αυτό το θέμα, συζήτηση που θα επαναλάβουμε σε επόμενη συνάντηση, που είπε ο πρωθυπουργός ότι θα έχουμε, διότι δίνει πολύ μεγάλη έμφαση σε όλα αυτά τα θέματα, στο πως δηλαδή θα μπορέσουμε θετικά να φύγουμε απ' αυτές τις δυσκολίες».

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριζόταν στο 6% φέτος, αν απέδιδαν τα φορολογικά μέτρα που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, η χώρα θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες παράταση δύο ετών για τη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω του ορίου 3% του ΑΕΠ που θέτει της ΕΕ και ότι η ανάληψη νέου δανεισμού δεν θα είναι αναπόφευκτη το 2010.


Σήμερα τα στοιχεία για το εξαμηνιαίο χρέος

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Προβόπουλος με τον πρωθυπουργό παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του διοικητή της ΤτΕ

«Τα προβλήματα της οικονομίας είναι γνωστά. Η δυναμική της, επίσης, είναι γνωστή. Τα υπόλοιπα, τα συγκεκριμένα, θα τα ακούσετε στις προγραμματικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ύψος του ελλείμματος, ανέφερε ότι η υπόθεση της ελληνικής οικονομίας παρά είναι σοβαρή για να πετάμε αριθμούς ελλειμμάτων μετά από συναντήσεις, όπως αυτές.

Αυτές οι συναντήσεις είναι πάγιες, συνηθισμένες και πολλές και ότι θα υπάρξουν πολύ περισσότερες και «βέβαια ο πρωθυπουργός θα παρακολουθεί από πολύ κοντά όλα τα ζητήματα της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, εάν ανακοινώθηκε κατά τη συνάντηση το ύψος του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «έχουμε τα στοιχεία αυτά, θα τα ανακοινώσουμε». Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, εντός της ημέρας θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για το εξαμηνιαίο χρέος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής της θέσης του κ. Προβόπουλου.

Συνάντηση Παπούλια – Προβόπουλου

Διάλογος Κ. Παπούλια - Γ. Προβόπουλου

Διαβήκαμε τη δύσκολη κατάσταση, η επόμενη, όμως, διετία, τριετία, δεν φαίνεται να είναι περίοδος γρήγορης ανάκαμψης διεθνώς, ανέφερε ο πρόεδρος της ΤτΕ, ενημερώνοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις.

Στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε μπροστά στους δημοσιογράφους, ο κ. Προβόπουλος πρόσθεσε πως υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες ότι τα πράγματα δεν θα κινούνται τόσο αισιόδοξα διεθνώς όσο θα θέλαμε και περιμένουμε, διότι υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Επισήμανε πάντως ότι περάσαμε τον κάβο, καθώς το τραπεζικό σύστημα κράτησε στην κρίση.

KKE: Αναμενόμενη σύμπνοια Παπανδρέου - Προβόπουλου

«Το πρώτο βήμα έγινε. Η αναμενόμενη σύμπνοια ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κ. Προβόπουλο επιβεβαιώνει το ήδη γνωστό: Τη μεθόδευση των μέτρων που θα φορτώσουν τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος στο λαό», σχολίασε το ΚΚΕ με αφορμή τη συνάντηση του πρωθυπουργού με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Τόνισε δε πως «οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία ευθύνη για το χρέος και τα ελλείμματα», τα οποία, όπως σημείωσε, «δημιουργήθηκαν από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που υπηρετούν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Καλέσε τέλος την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα «χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν την πάλη και την αντεπίθεση κατά της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, για να πληρώσουν την κρίση τα μονοπώλια».

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνικά ασύμφορες οι συνταγές της ΤτΕ

«Αναμενόμενη» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την εκτίμηση του Γ. Προβόπουλου ότι το έλλειμμα φέτος δεν θα ξεπεράσει το 10%, κάνει ωστόσο λόγο για «σιωπή» και «συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια» από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου.

«Αυτό, που ίσως πολλοί δεν ανέμεναν, είναι η σιωπή και η συνεχιζόμενη μετεκλογικά ασάφεια του κ. Γ. Παπανδρέου, η οποία σαφώς υποδηλώνει ότι οι κοινωνικά ασύμφορες συνταγές της Τράπεζας της Ελλάδας θα αποτελέσουν πάνω-κάτω και για άλλη μια φορά το νέο κυβερνητικό μονόδρομο», σημειώνει ο Π. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ

Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε επίσης αναμενόμενο «το γνωστό αντεργατικό συνταγολόγιο που εξέπεμψε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από τη Σύνοδο του ΔΝΤ».

NAFTEMPORIKI.GR

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)