Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Κεραμίδα... Μαριέττας στο Επικρατείας


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Η πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, αποφάσισε στο παραπέντε να «μεταθέσει» τη Μαριέττα Γιαννάκου από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ελληνική Βουλή και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, έπεσε σαν κεραμίδα στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Η τοποθέτησή της στις πρώτες θέσεις -κάποιοι μιλούν ακόμη και για την πρώτη θέση στο Επικρατείας- δείχνει την πρόθεση του Κ. Καραμανλή να έχει όλο και περισσότερους συμμάχους στην κούρσα για τη διαδοχή, που είναι πιθανόν να αρχίσει μετά την ήττα της ΝΔ στις εκλογές. Σημειώνεται ότι ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι με τις επανειλημμένες δηλώσεις και διαβεβαιώσεις της ίδιας της κ. Γιαννάκου, όσο και του κόμματός της, ότι πάει στην Ευρωβουλή για να... μείνει.

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ!!
  • ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΚΑΙΡΟΣ ΗΤΑΝ! ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Καιρός ήταν! Σε πέισμα όσων τον αντιμάχνονταν λυσσαλέα και μετά ιτ ςπονηρές δηλώσεις του Βαγγέλη, πέρασε απαρατήρητη (και μπορώ να πώ ότι ίσως έτσι ήθελε και η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού) η απουσία απο τα ψηφοδέλται του Κώστα Σημίτη!
Καιρός ήταν! για τον Γιώργο Παπανδρέου να του επιτρέψουν να ξεδιπλώσει τις ηγετικές αρετές του που τόσο αμφισβήτησαν τα οργανωμένα συμφέροντα αυτά τα έξη χρόνια που ειναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!
Καιρός ήταν! και ο Γιώργος Παπανδρέου φάινεται ότι εδώ και καιρό είχε πάρει το μήνυμα του λαού οτι θέλιε να αλλάξουν πολλά και στο ΠΑΣΟΚ και στην Ελλάδα.Καιρός ήταν!
Η αποφασιστικότητά του να πάρει στις πλάτες του την παραπίουσα χώρα μας, όπως πήρε στις πλάτες του το παραπαίον ΠΑΣΟΚ του 2004.
Καιρός ήταν! Και απο την ομιλία του χτές στη ΔΕΘ και απο τη σημερινή συνέντευξη, έδειξε ότι καταλληλότερος είναι αυτός που έρχεται με πρόγραμμα, θέσεις εντελώς διαφορετικές, πρόγραμμα εφικτό, υλοποιήσιμο και πρωτίστως απο πολιτικό που έχει όραμα και "κλείνει το μάτι" στα λαικά στρώμματα και όχι στους "ταβαντζήδες της πολιτικής".Ο Γιώργος έρχεται και ο "Κωστάκης" φέυγει. Κουνάει μαντήλι σε όλους εμάς, όταν κατάλαβε ότι δέν υπάροχυν άλλα περιθώρια κοροιδίας, όταν κατάλαβε ότι οι εποχές άλλαξαν και αφού "άκουσε" και του "μουγκούς" να μιλάνε και να του λένε, "τέρμα πιά φτάνουν τα ψέμματα"
Καιρός ήταν!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

"Γραμμή" να ψηφίσουν ... ΠΑΣΟΚ από τον Αριστοτέλη Παυλίδη!

13 Σεπ 2009

Τι λέει ότι θα κάνει αν τον κόψουν από το ψηφοδέλτιο. Έχει ξεκινήσει κανονικά την προεκλογική εκστρατεία του!!!


.
Από τον Άκη Σκαρφή
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.
Δραματική είναι η κατάσταση για τη ΝΔ και με το θέμα του Αριστοτέλη Παυλίδη στα Δωδεκάνησα. Ο βουλευτής όχι μόνο αρνείται να δηλώσει ότι αποσύρεται και δεν κατεβαίνει υποψήφιος, αλλά έχει ξεκινήσει κανονικά και την προεκλογική εκστρατεία. Περιοδεύει στο νομό και μάλιστα οι συγκεντρώσεις του έχουν και πολύ κόσμο που τον αποθεώνει κιόλας. Τον υποστηρίζουν ανοικτά και τοπικά στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το χώρο της ΝΔ.
Και τι λέει στους δικούς του ανθρώπους ο Αρ. Παυλίδης ότι θα...

κάνει εφόσον τον "κόψουν" από το ψηφοδέλτιο; Ότι θα δώσει "γραμμή" στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Και οι ίδιοι εκτιμούν ότι αυτή η "γραμμή" μπορεί να περάσει σε τουλάχιστον 1.000-1500 ψηφοφόρους που είναι τώρα μαζί του...

Τα χαρτιά του για την οικονομία άνοιξε ο Γιώργος Παπανδρέου H συνέντευξη στη ΔΕΘ


ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Με το δίπτυχο «αποτελεσματικότητα και δικαιοσύνη» στον τομέα των δαπανών και της φορολογίας απαντά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο ερώτημα για το πού θα βρει τα λεφτά για την εφαρμογή του προγράμματος που ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ.

Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου διέψευσε κατηγορηματικά ότι προτίθεται, εφόσον κερδίσει στις εκλογές, να προχωρήσει σε έκτακτη φορολογία ή δανεισμό, τονίζοντας ότι «λεφτά υπάρχουν» αλλά θα πρέπει να «να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ένα σύνολο τομέων όπου μπορεί να υπάρξει περικοπή της σπατάλης, όπως εκείνες της πελατειακής φύσης, οι ανείσπρακτοι φόροι, το νοικοκύρεμα στο Δημόσιο, οι χαριστικές πράξεις όπως ασφαλιστικές στις τράπεζες και τους μεγαλομετόχους, οι πολυάριθμες επιτροπές, οι ανεξέλεγκτες δαπάνες των νοσοκομείων.

Ως προς το σκέλος των εσόδων, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα θα φέρει περισσότερα έσοδα. Εξάλλου εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν νέα βάρη στη μεσαία τάξη και στους χαμηλόμισθους, είπε όμως ότι οι έχοντες θα πληρώσουν.

«Τα λεφτά θα τα βρούμε και από αναπτυξιακή πολιτική. Εμείς υπολογίζουμε θα μπορέσουμε στο πλαίσιο του 3ετούς προϋπολογισμού να έχουμε τα απαραίτητα έσοδα και το νοικοκύρεμα της σπατάλης μέσω των μέτρων που έχουμε εξαγγείλει. Η επανεκκίνηση της αγοράς θα φέρει έσοδα στο κράτος», είπε.

Στον τομέα των προσλήψεων, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων, σημείωσε όμως ότι «βεβαίως «όπου υπάρχουν παρανομίες δεν θα τις επικυρώσουμε». «Η στελέχωση του κράτους θα γίνει με αξιοκρατικές και ανοιχτές διαδικασίες. Θέλουμε τους άξιους όχι τους αρεστούς», πρόσθεσε.

Ανοίγοντας τα χαρτιά τους για τις ΔΕΚΟ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι για την το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει τη συνεργασία Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ για τον ΟΤΕ μίλησε για την πρόθεση του κόμματός του να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom για ουσιαστικότερο ρόλο του Δημοσίου στον Οργανισμό.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παπανδρέου, το όφελος από το πάγωμα των μισθών για το οποίο μιλά η ΝΔ υπολογίζεται στα 160 εκατ. Ευρώ, ενώ τα κέρδη πρώτου εξαμήνου του ΟΤΕ στα 300 εκατομμύρια. Εκτός από το κέρδος, όπως πρόσθεσε, σημασία έχει το Δημόσιο να έχει στρατηγικό ρόλο στις αποφάσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τηλεπικοινωνιακό τομέα.

Σε ό,τι αφορά την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τα ψηφοδέλτια, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στον Κ.Σημίτη, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήθελε τον πρώην πρωθυπουργό στη Βουλή αλλά «σέβομαι τη δική του απόφαση». Επαίνεσε επίσης το έργο του κ. Σημίτη, χαρακτηρίζοντάς τον «ανεκτίμητο και αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη» τόνισε όμως ότι κριτήριό του για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας είναι να έχει «μία μάχιμη ομάδα την επομένη των εκλογών».

Ο Γ.Παπανδρέου δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τη φημολογούμενη συμμετοχή του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου στο Επικρατείας και την ενδεχόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομίας. Είπε όμως ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα το εφαρμόσει το Υπουργικό Συμβούλιο και «θα αξιοποιήσουμε όλο το δυναμικό, εντός και εκτός Ελλάδας». Περιέγραψε δε το προφίλ του ανθρώπου που θα εμπιστευόταν στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργείου Οικονομίας, λέγοντας ότι «θα είναι αυτός που θα αντιστέκεται στα ηλεκτρικά ρεύματα και θα προχωρά μπροστά για να υλοποιεί το πρόγραμμά μας».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο τηλεοπτικό τετ-α-τετ με τον Κ.Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε: Εγώ δεν θα αξιολογήσω την επικοινωνιακή άνεση του Καραμανλή, μπορώ να αξιοποιήσω την πολιτική του» και έκανε λόγο για «πολλά λόγια και οι βαρύγδουπες κουβέντες που εξανεμίζονται εν μία νυκτί». Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις του κόμματός του για «καθαρή προεκλογική εκστρατεία» και πρότεινε εκ νέου «μία άμεση συζήτηση, ώστε να συγκριθούμε ουσιαστικά».

Ο Γ.Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι υπάρχει και διαδικασία δανειοδότησης που είναι σε εξέλιξη και στόχος του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι να φορτώσουμε την Ελλάδα με νέο χρέος, όπως έκανε η ΝΔ». Θα χρηματοδοτήσουμε το χρέος για να ξεκινήσει η αναδιάταξη οικονομία. Αν δεν ξεκινήσει τότε θα έχουμε ανάγκη δανεισμό.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κόμμα του δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ («θα ήταν ευχής έργον» είπε χαρακτηριστικά) αλλά δεσμεύτηκε να μην τον αυξήσει. Παράλληλα επανέλαβε την πρόθεσή του όλα τα εισοδήματα θα φορολογούνται με ενιαία κλίμακα και τόνισε ότι θα υπάρξει αναπροσαρμογή των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια ώρα απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας απογραφής «σαν αυτή που έκανε η ΝΔ». «Εμείς θα προστατέψουμε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, σημείωσε ότι η προσπάθειά του έχει ξεκινήσει ήδη με επαφές με τους κ.κ. Τρισέ και Αλμούνια και υπογράμμισε ότι «εμείς θα διαπραγματευτούμε σκληρά για το συμφέρον του τόπου -κάτι που δεν έκανε η κυβέρνηση».

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την πρόθεσή του να πάμε σε αλλαγή του «πολιτικού συστήματος», όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο -για τον οποίο εξέφρασε ικανοποίηση ότι υπάρχουν φωνές που συμφωνούν με την αλλαγή του. Η αλλαγή του πολιτικού συστήματος θα δώσει τη βάση για αυτονομία της πολιτικής, πρόσθεσε, και επανέλαβε τη θέλησή του για «καθαρές σχέσεις και καθαρούς κανόνες» μεταξύ των ΜΜΕ, του κράτους και της πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της Εκκλησίας, δήλωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει διάλογος και πρόσθεσε: «Θα βρούμε το έδαφος των λύσεων για το θέμα αυτό. Είμαι σίγουρος ότι και η εκκλησία δεν θα θέλει να λείψει στην εθνική αυτή προσπάθεια».

Για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «εμείς ήμασταν η κυβέρνηση που ξεκίνησε τον αγωγό» και «έτσι όπως πάει εμείς θα το ολοκληρώσουμε. Βούλησή μας είναι να προχωρήσει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν διαπραγματευόμαστε κατά τη διάρκεια των συμφωνιών» σε θέματα όπως η περιβαλλοντική προστασία.

Ως προς το ενδεχόμενο να εθνικοποιηθεί κάποια τράπεζα, ο κ. Παπανδρέου επανάλαβε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, «που έχουν τεράστια κέρδη και δεν είναι στόχος τους πρωταρχικώς η ανάπτυξη, αλλά βλέπουν μόνο τους ισολογισμούς τους». Τόνισε δε την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρχει ένας ισχυρός πυλώνας, στον οποίο θα έχει λόγο το Δημόσιο, για να συμβάλλει και στον ανταγωνισμό.

Ως προς το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει κλείσει το θέμα. Το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε, θα ψηφίσει τον Κ.Παπούλια, εφόσον ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος και από εκεί και πέρα «ας αναλάβει η ΝΔ τις ευθύνες της. Ας αποφασίσει τι θέλει να κάνει»

Ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι λόγος νέων εκλογών μία ενδεχόμενη ισχνή πλειοψηφία. «Η πλειοψηφία είναι πλειοψηφία» είπε, σημειώνοντας ότι «η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορούσε να κυβερνήσει λόγω των πολιτικών της» και ότι πεποίθησή του είναι πως το ΠΑΣΟΚ θα έχει ισχυρή πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση, προειδοποίησε εκ νέου ότι «δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν θα είμαι όμηρος κανενός».

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Siemens, επανέλαβε αυτό που είχε ζητήσει («ας ματώσουμε, άλλα να μάθουμε την αλήθεια») και τόνισε ότι ο ίδιος θα ανοίξει τη διαδικασία, «θα κάνω Εξεταστική Επιτροπή» για να υπάρξει η αλήθεια «όχι για εκδίκηση για να μπορέσουμε να δούμε πώς δεν θα επαναληφθεί τέτοια υπόθεση». Σε ό,τι αφορά δε το νόμο περί ευθύνης υπουργών για να υπάρξει αλλαγή του νόμου.

Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι έχει χειριστεί το θέμα για πολλά χρόνια κατά τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι τότε δεν υπήρξε καμία αναγνώριση των Σκοπίων από τις μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. «Οι αναγνωρίσεις ήρθαν επί ΝΔ», επισήμανε. «Εμείς χειριστήκαμε με δυναμισμό το θέμα», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει, την υιοθέτησε η κυβέρνηση, είναι αυτή της σύνθετης ονομασίας».«Δεν κάνουμε πίσω», πρόσθεσε.

Ερωτώμενος για το ποιά θα είναι τα ελληνικά προαπαιτούμενα για να μπει η Τουρκία στην ΕΕ και αν θα χρησιμοποιηθεί το βέτο, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Η κυβέρνηση κατέβασε τα όπλα. Επιτέλους θέλουμε μια χώρα, η οποία θα σέβεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Πριν δεχτεί ερωτήσεις, ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα που ανέπτυξε το προηγούμενο βράδυ. Τόνισε δε ότι στις 4 Οκτωβρίου συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και περιέγραψε το δίλημμα της κάλπης ως εξής: «θα συνεχίσουμε τις προφάσεις και τον ίδιο κατήφορο, ή θα πάρουμε αποφάσεις για μία πορεία εθνικής ανάτασης;».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Κ. Καραμανλής: Πολυδαίδαλο το Δημόσιο, δύσκολο να τα βάλεις μαζί του

Δεν είμασταν γρήγοροι και αποφασιστικοί η αυτοκριτική του

Συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων στην κυβέρνηση, «σπάσιμο» και συγχωνεύσεις υπουργείων και θέση υπουργού - «επόπτη» οι προτάσεις του

Αιφνιδιασμένος από τη δυσκολία να τα βάλεις με το «πολυδαίδαλο» Δημόσιο και την πολυνομία που υπάρχει, δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής». Όπως τόνισε, η σκληρή αυτοκριτική του αφορά στην ταχύτητα και αποφασιστικότητα του έργου του, ενώ κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τον πολιτικό και κοινωνικό περίγυρο για την όποια έλλειψη των παραπάνω.

O K. Καραμανλής αποκάλυψε πως παρά το γεγονός ότι επισήμως το διέψευδε, εξέταζε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα προκαλέσει εκλογές το Μάρτιο του 2010, δηλαδή από τουλάχιστον τα τέλη της περασμένης άνοιξης."Καλό δεν είναι", ήταν το σχόλιό του για την περίοδο που προηγήθηκε της εξαγγελίας των εκλογών και τη δημόσια αντιπαράθεση βουλευτών και υπουργών για το ζήτημα. Παραδέχτηκε ότι η οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν του άφηνε μεγάλο περιθώριο ελιγμών. "Είναι πολύ δύσκολο το 151. Το ζήσαμε όλοι και πρωτίστως εγώ ο ίδιος", δήλωσε.

Τόνισε, για ακόμη μια φορά, ότι πρόθεση του είναι να παραμείνει στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και σε περίπτωση ήττας, στο βαθμό που θα τον θέλουν και θα αισθάνεται χρήσιμος.

Ερωτηθείς για τη διαπλοκή, εκτίμησε ότι η Κομισιόν έκανε σοβαρό λάθος όταν απέρριψε τη νομοθεσία για το "βασικό μέτοχο". Δήλωσε ότι θα επαναλάμβανε τη φράση του για τους "νταβατζήδες", προσθέτοντας ότι "θέλει διαρκή μάχη, καθημερινή μάχη". Τόνισε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ούτε συγκυβέρνησε, ούτε συγκυβερνά με κανέναν.

Ποιες αλλαγές προτείνει

Προανήγγειλε ριζική τομή στα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά ότι θα συμμετάσχουν και πρόσωπα εκτός κοινοβουλίου.

Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βούληση να σπάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ σε υπουργεία Υποδομών (με την απορρόφηση του "Μεταφορών") και Περιβάλλοντας. Τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης κάτω από την ίδια στέγη, με την ίδρυση όμως αυτόνομου υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης. Πρότεινε επίσης την απορρόφηση του τομέα Κοινωνικής Ασφάλισης από το Υγείας, την υπαγωγή του τομέα Πρόνοιας στο υπουργείο Απασχόλησης. Τέλος, ανήγγειλε την πρόθεση του για τη θεσμοθέτηση υπουργικής θέσης για την εποπτεία και τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου.

Συμφώνησε για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, στο πρότυπο του γερμανικού, αλλά απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν θα στηρίξει μια ανάλογη πρωτοβουλία κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα κερδίσει τις εκλογές.

Για το περιβάλλον και τις φωτιές

Σημείωσε, πάντως, ότι υπουργείο Περιβάλλοντος ήδη υπάρχει -αν και όχι αυτόνομο- και έχει γίνει δουλειά στον τομέα. Χαρακτήρισε, δε, "συμβολική" την αυτονόμησή του. Σχετικά με τις πυρκαγιές, εμμέσως είπε ότι βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο, καθώς υπήρξαν και χιλιάδες φωτιές που σβήστηκαν. Δεν έδωσε εκτίμηση για το αν υπήρξε ολιγωρία του κράτους, μετατοπίζοντας την κουβέντα στο έργο των πυροσβεστών. "Ακόμη κι αν έχει γίνει κάποιο λάθος, δεν μου είναι εύκολο να αμαυρώσω την ηρωική προσπάθεια που κάνουν πολλοί άνθρωποι", είπε. Υποστήριξε ότι "απασχολεί πολύ" την κυβέρνηση ο τομέας της δασοπροστασίας και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κατήργησε τις δασικές υπηρεσίες.

Για το Δεκέμβρη και το άσυλο

Απαντώντας σε ερώτηση για τα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου, σημείωσε ότι η κοινωνία βρισκόταν σε μια "ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση" και υποστήριξε ότι μέριμνα της πολιτείας ήταν να μην υπάρξουν άλλα θύματα -"είτε από ατύχημα, είτε από προβοκάτσια"- για να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση. Αναφερόμενος στο πανεπιστημιακό άσυλο, δήλωσε ότι έχουν μείνει ως "κατάλοιπα", ενδεχομένως από τις τραυματικές εμπειρίες της δικτατορίας, κάποια ζητήματα.Άφησε να εννοηθεί ότι θα το καταργήσει, λέγοντας ότι η τροποποίηση της νομοθεσίας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και είναι έτοιμος "να πάει ένα βήμα παραπέρα".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

12/9/2009/ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΔΕΙΟ

Ηγεσία που σέβεται τους κόπους του ελληνικού λαού

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Καθαρές κουβέντες...

Για ορισμένα πράγματα, που είναι σημαντικά όμως, δεν χρειάζονται σχεδόν καθόλου λεφτά!
Ίσα-ίσα, θα φέρουν περισσότερα...

Δεξιά παπαγαλάκια: Διαβάστε τον Έκτακτο Βασικό Σχολιασμό, να ξεστραβωθείτε!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Απίστευτο! Δεν βρίσκει υποψηφίους για τα ψηφοδέλτιά της η ΝΔ...

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Γι' αυτό καθυστεί η ανακοίνωσή τους. Πλήρης διάλυση στην Ρηγίλλης!


Από τον Στάθη Παλαιολόγο
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ
.

Ένας από τους πραγματικούς λόγους που καθυστερεί η ανακοίνωση των ψηφοδελτίων της ΝΔ και θα γίνει στο ...παραπέντε είναι και ο εξής: Δεν βρίσκουν, κυριολεκτικά, υποψηφίους για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια. Ιλαροτραγικές καταστάσεις σημειώνονται στη Ρηγίλλης. Τηλεφωνούν απεγνωσμένα σε τοπικά στελέχη -κυρίως από το χώρο της Αυτοδιοίκησης - και τους ζητούν να μπουν στα ψηφοδέλτια. Οι πιο πολλοί αρνούνται. Άλλοι πάλι στην αρχή δέχονται και στη συνέχεια που το ξανασκέπτονται παίρνουν πίσω τη θετική απάντηση. Αυτό συμβαίνει σε μικρούς και σε μεγάλους νομούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις προσπαθούν να βρουν υποψηφίους που θα δημιουργούν προβλήματα σε "ενοχλητικούς" νυν βουλευτές όπως π.χ. στη Φθιώτιδα αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις σπάνε τα μούτρα τους. Στο τέλος δεν αποκλείεται σε κάποιους νομούς να μείνουν κενά ως την τελευταία στιγμή και να συμπληρωθούν με ...οποιονδήποτε δηλώσει πρόθυμος!
Όλα αυτά δείχνουν την κατάσταση διάλυσης και την ηττοπάθεια που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ εν όψει της 4ης Οκτωβρίου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ σε νέα δημοσκόπηση

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 Σεπτεμβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 6,5 μονάδες έναντι της ΝΔ, με ποσοστά 36,6% και 30,1% αντίστοιχα.

Αυτοδυναμία στο ΠΑΣΟΚ δίνει νέα δημοσκόπηση και μάλιστα σε μια Βουλή με έξι κόμματα.

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το ΠΑΣΟΚ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 6,5 μονάδες έναντι της ΝΔ, με ποσοστά 36,6% και 30,1% αντίστοιχα.

Στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας Ημερησία του Σαββάτου και του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, ακολουθεί τρίτο το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 4,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 3%.

Με αναγωγή στα έγκυρα ψηφοδέλτια της αδιευκρίνιστης ψήφου, το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει αυτοδυναμία ακόμη και σε μια Βουλή με έξι κόμματα εξασφαλίζοντας ποσοστό 42,7% και 153 έδρες.

Η ΝΔ περιορίζεται στο 35,2% και στις 93 έδρες. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 8,1% και 21 έδρες, ο ΛΑΟΣ με 5,7% και 15 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,5% και 9 έδρες, ενώ οριακά εισέρχονται στο Κοινοβούλιο και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 8 έδρες.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό προηγείται ο Κώστας Καραμανλής με 37% και ο Γιώργος Παπανδρέου έρχεται δεύτερος με 34%. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως εμφανίζεται ενισχυμένος στο ισοζύγιο θετικών και αρνητικών γνωμών έναντι του πρωθυπουργού.

Τον κ. Παπανδρέου κρίνει θετικά το 60,4% -έναντι 36,4% που τον κρίνει αρνητικά-, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του κ. Καραμανλή είναι 50,7% έναντι 47,6%.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Με την πλάτη στον τοίχο η ΝΔ


Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 - ΠΗΓΗ

Η κυβέρνηση μοιάζει ανήμπορη να μειώσει τη διαφορά από το ΠαΣοΚ, να περιορίσει τις διαρροές και να ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει το Μέγαρο Μαξίμου- Διαλυμένο δείχνει το επιτελείο του Πρωθυπουργού

Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση εξακολουθεί να βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Ούτε η αιφνιδιαστική προσφυγή στις κάλπες αλλά ούτε και οι πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του Πρωθυπουργού δείχνουν ικανές να μειώσουν σημαντικά τη διαφορά και να καταστήσουν εφικτό τον στόχο που ο κ. Κ. Καραμανλής έχει θέσει. Αντιθέτως, μία εβδομάδα μετά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και τρεις ημέρες μετά την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του, η κυβέρνηση δείχνει ανήμπορη να συντονιστεί στους ρυθμούς της προεκλογικής περιόδου, ανίκανη να ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κυριότερο, απολύτως αναποτελεσματική να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες διαρροές προς τον ΛΑΟΣ, που απορροφά πλέον όχι μόνο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος αλλά και πρώην βουλευτές του! Την ίδια στιγμή το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζει ορατά σημάδια αποσύνθεσης, με το επιτελείο του Πρωθυπουργού να έχει διαλυθεί και τους εναπομείναντες συνεργάτες του να δίνουν την εντύπωση ότι απλώς μετρούν ημέρες, ώσπου να έρθει η στιγμή της οριστικής αποχώρησης από την οδό Ηρώδου Αττικού.
Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στη ΝΔ που ως την προκήρυξη των εκλογών πίστευαν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα δώσει νέα πνοή στην κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα της ήττας και εκφράζουν πλέον τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανακάμψει. Ο μόνος που δηλώνει ότι εξακολουθεί να το πιστεύει, είναι ο ίδιος ο κ. Καραμανλής ο οποίος, όπως δήλωσε και στο Μega Channel την περασμένη Πέμπτη, θεωρεί ότι και αυτή η μάχη μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδηθεί. Οπως εξηγούσε την περασμένη εβδομάδα σε συνομιλητές του, φρόντισε να θέσει εγκαίρως τα διλήμματα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης και να θεσπίσει νέους όρους στην προεκλογική περίοδο, επιλέγοντας να πει, με την ομιλία του στη ΔΕΘ, όλη την αλήθεια για την οικονομία.
«Η πρώτη κίνηση μας βγήκε, αρκεί να βγουν και οι επόμενες» σημείωνε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι μετά τη ΔΕΘ το ΠαΣοΚ σταμάτησε την παροχολογία, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναγκάστηκαν- έστω και εμμέσωςνα παραδεχθούν ότι η οικονομική πολιτική λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί τη μόνη λύση για τη δημοσιονομική εξυγίανση.
Το πρόβλημα για τον κ. Καραμανλή είναι πως δεν βγήκε καμία από τις επόμενες. Την Τετάρτη μίλησε σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω, όπου το πλήθος δεν ήταν εντυπωσιακό, αλλά και η σκηνική παρουσία του ίδιου δεν ήταν η καλύτερη. Την Πέμπτη παραχώρησε την πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη στον κ. Ι. Πρετεντέρη, αλλά εμφανίστηκε να μη γνωρίζει ότι το ΕΤΑΚ ωφέλησε τα μεγάλα εισοδήματα, ενώ ταυτόχρονα έδειξε δυσκολία να δώσει πειστικές απαντήσεις για την τιμωρία που επιφυλάσσει στα στελέχη του που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά, αλλά και για την ευθύνη του κράτους στις καταστροφικές πυρκαϊές της τελευταίας διετίας.
Για το μόνο που εμφανίστηκε σίγουρος ο Πρωθυπουργός ήταν για την πρόθεσή του να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος. «Θα παραμείνω αρχηγός της αντιπολίτευσης» δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας όμως και πάλι ανοιχτό ένα παράθυρο «διαφυγής», προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί, εφόσον συνεχίζουν να τον θέλουν και στην παράταξή του. Η εικόνα του Πρωθυπουργού σε αυτή τη συνέντευξη σε κάποιους άρεσε, ενώ στους περισσότερους δεν άρεσε. Σε κανέναν όμως δεν ενέπνευσε αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης, αλλά αντιθέτως ενέτεινε τα συναισθήματα ηττοπάθειας που και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι υπάρχουν στα στελέχη του.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 Γιατί έμεινε εκτός ο κ. Σημίτης


Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009-ΠΗΓΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός ενοχλήθηκε καθώς θεώρησε ότι η Ιπποκράτους άφησε πρώτα να καλλιεργηθεί η εντύπωση για το Επικρατείας και στη συνέχεια υπαναχώρησε, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο

Το παρασκήνιο των συζητήσεων, ο ρόλος των κκ. Αθανασάκη και Θέμελη και οι προτάσεις για την Α' Πειραιά και την Α' Αθηνών

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ να ελαχιστοποιηθεί το κόστος από τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Σημίτη στα ψηφοδέλτια του κόμματος καταβάλλεται στο ΠαΣοΚ.Οι συνεργάτες του
κ. Γ. Παπανδρέου αναμένουν με αγωνία τις πρώτες δημοσκοπήσεις ώστε να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις αυτής της αιφνιδιαστικής εξέλιξης,καθώς ως την τελευταία στιγμή υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι ο κ. Σημίτης προορίζεται για επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η Ιπποκράτους δεν τη διέψευδε.Προς
το παρόν οι τόνοι παραμένουν χαμηλοί και από τις δύο πλευρές,ώστε εν όψει της κάλπης να μη δοθεί η εντύπωση ρήγματος αλλά περισσότερο μιας ασυμφωνίας.Πάντως είναι η πρώτη φορά από τη Μεταπολίτευση που πρώην πρωθυπουργός αποκλείεται από τα ψηφοδέλτια της παρατάξεώς του.
Το ΠαΣοΚ ως την Παρασκευή προετοίμαζε μια πανηγυρική εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, όμως τώρα πολλά δεδομένα μπορεί να ανατραπούν. Στη Θεσσαλονίκη, το κλίμα μεταξύ των στελεχών του ΠαΣοΚ ήταν παγωμένο και υπήρχε μεγάλη απροθυμία να ανοίξουν συζητήσεις για το θέμα που ανέκυψε με τον κ. Σημίτη. Αν και τα περισσότερα στελέχη δεν γνώριζαν τίποτε, ο στενός κύκλος των δύο ανδρών δεν αιφνιδιάστηκε καθώς είχε προηγηθεί παρασκήνιο σχεδόν μιας εβδομάδας προτού οδηγηθούν στη συγκεκριμένη κατάληξη.
Καλό κλίμα
Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν σε πολύ καλό κλίμα την περασμένη Δευτέρα μεταξύ του κ. Ν.Αθανασάκη, διευθυντή του γραφείου του κ. Παπανδρέου, και του κ. Ν. Θέμελη, στενού συνεργάτη του κ. Σημίτη, ο οποίος εκλήθη στην Ιπποκράτους. Την προηγούμενη ημέρα είχε δημοσιευθεί σε κυριακάτικη εφημερίδα συνέντευξη του προέδρου του ΠαΣοΚ που έλεγε ότι θα αναζητηθεί ο ρόλος που θα τιμά την προσφορά του πρώην πρωθυπουργού στην παράταξη και στον τόπο. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε ξεκινήσει η φημολογία, και ακολούθησαν δημοσιεύματα, ότι ο ρόλος αυτός θα είναι η θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, χωρίς οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου να καταβάλουν προσπάθεια να σταματήσουν τη δημιουργία ενός κλίματος προσμονής.
Στην πρώτη συνάντηση, ο κ. Αθανασάκης συζήτησε το ενδεχόμενο να μην κατέλθει ο κ. Σημίτης υποψήφιος ξανά στην Α΄ Πειραιά, ώστε να ανανεωθεί το ψηφοδέλτιο και να πάψουν οι διαμαρτυρίες των άλλων υποψηφίων. Ο κ. Θέμελης μετέφερε το περιεχόμενο της συνομιλίας στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος συμφώνησε λέγοντας «δεν έχω καμία αντίρρηση.Ο Πειραιάς τελείωσε για μένα».
Η ανατροπή
Το κλίμα στράβωσε στη συνέχεια, όταν ο κ. Αθανασάκης επανήλθε με νέα πρόταση για την Α΄ Αθήνας. Η Ακαδημίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε αιφνιδιασμένη από την πρόταση και από το επιχείρημα ότι ο κ. Σημίτης είναι πιο γνωστός στο κοινωνικό περιβάλλον της Αθήνας. Ο κ. Σημίτης αντέδρασε. «Δεν είμαι περιφερόμενος» είπε στους συνεργάτες του, εκτιμώντας ότι η Ιπποκράτους αφού άφησε να καλλιεργηθεί η εντύπωση για το Επικρατείας στο τέλος υπαναχώρησε, αφήνοντάς τον εκτεθειμένο.

Από την πλευρά της Ιπποκράτους, επιμένουν ότι για τον Πειραιά έγινε απλώς μια αναφορά στην πολιτική ατμόσφαιρα και ότι δεν ζητήθηκε από τον κ. Σημίτη να μην είναι υποψήφιος στο λιμάνι. «Αν ήθελε θα μπορούσε να κατεβεί στην εκλογική του περιφέρεια. Του δώσαμε όμως και την εναλλακτική λύση της Α΄ Αθήνας» λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Αθανασάκης δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να διαπραγματευθεί για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου έλεγαν τις προηγούμενες ημέρες ότι κανένας πρώην πρωθυπουργός δεν συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ότι συνηθίζεται να κατεβαίνουν σε μάχιμα ψηφοδέλτια. Σχολίαζαν επίσης ότι στην Α΄ Αθήνας το ΠαΣοΚ σημειώνει ένα από τα χειρότερα ποσοστά του και ότι ο κ. Σημίτης ρίχνοντας το βάρος του σε αυτή την περιφέρεια θα μπορούσε να ανατρέψει την εικόνα. Επίσης, έλεγαν ότι το Επικρατείας αποτελεί μια από τις προνομίες του αρχηγού του κόμματος, ότι δεν μπορεί κανένας να απαιτεί τη συμμετοχή του σε αυτό και ότι συμφωνούν με την άποψη που εκπέμπεται από την ηγεσία του κόμματος, ότι ο επικεφαλής του θα πρέπει να συμβολίζει το μέλλον. Η συνομιλία
Οι κκ. Παπανδρέου και Σημίτης συνομίλησαν απευθείας για πρώτη φορά την Τετάρτη, εν όψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου την επομένη κατά την οποία θα ανακοινώνονταν τα ψηφοδέλτια του ΠαΣοΚ. Η συνομιλία έγινε με καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, και σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και για άλλα θέματα. Οι συνεργάτες του κ. Σημίτη λένε ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τού είπε ότι έχει δεσμευθεί για τις εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ο πρώην πρωθυπουργός του απάντησε ότι δεν έχει άγχος να θέσει οπωσδήποτε υποψηφιότητα στις εκλογές, ότι πίστευε πως θα μπορούσε να βοηθήσει το κόμμα και ότι θα κάνει μια θετική δήλωση για το ΠαΣοΚ.
Η εκδοχή της Ιπποκράτους αποτυπώνεται στην επίσημη ανακοίνωση του εκπροσώπου Τύπου κ. Γ. Παπακωνσταντίνου: «Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε στον πρώην Πρωθυπουργό είτε να εξακολουθήσει να ηγείται του ψηφοδελτίου της Α΄ Πειραιά είτε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α΄ Αθήνας. Η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε ότι, εάν δεν ηγηθεί του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν επιθυμεί οποιαδήποτε άλλη θέση».
Οι τελευταίες επαφές και το ναυάγιο
Στα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είχαν αφεθεί κενές δύο θέσεις, μία στην Α΄ Αθήνας και μία στην Α΄ Πειραιά, μήπως αλλάξει γνώμη ο κ. Σημίτης. Παραλλήλως, ξεκίνησε και νέα προσπάθεια να μεταπεισθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή και του κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη. Οι προσπάθειες αυτές δεν ευοδώθηκαν. Ο πρώην πρωθυπουργός τους διεμήνυσε ότι παραμένει σταθερός στην απόφασή του, ότι δεν τρέφει καμία πικρία και ότι το σημαντικό για αυτόν είναι να κερδίσει το ΠαΣοΚ τις εκλογές.
Το ίδιο βράδυ, ο κ. Αθανασάκης τηλεφώνησε στον κ. Θέμελη και του ζήτησε να τηλεφωνήσει ο κ. Σημίτης στον κ. Παπανδρέου. Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ. Επειτα από αυτό και οι δύο πλευρές συζήτησαν το ενδεχόμενο έκδοσης κοινής ανακοίνωσης, και όταν δεν συμφώνησαν, αποφάσισαν να εκδώσουν την Παρασκευή το πρωί τις χωριστές ανακοινώσεις τους. Από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού λένε ότι κατά την άποψή τους δεν υπήρξε σκοπιμότητα να οδηγηθεί ο κ. Σημίτης εκτός ψηφοδελτίων, εκτιμούν όμως ότι έγιναν λάθος χειρισμοί.
Ο κ. Αθανασάκης, ο οποίος είχε αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης, δεν φέρεται πρόθυμος να αναλάβει και την ευθύνη για το ναυάγιο, καθώς θεωρεί ότι ο ρόλος του ήταν περιορισμένος. Οι συνεργάτες του προέδρου του ΠαΣοΚ εκτιμούσαν ότι το θέμα Σημίτη θα εκτονωθεί στη Θεσσαλονίκη και ότι από την αρχή της εβδομάδας θα επιστρέψουν στην προγραμματισμένη ατζέντα τους. Ενδεχομένως η υπόθεση να εξελιχθεί τόσο απλά. Ορισμένοι σχολίαζαν ότι ο κ. Παπανδρέου έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Αλλοι όμως πίστευαν ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα βγει τελικά κερδισμένος από την ιστορία και με ενισχυμένο το προφίλ του. Πάντως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι μια κρίσιμη μάζα εκσυγχρονιστών έχει εξωθηθεί στις παρυφές του ΠαΣοΚ, είτε με οικειοθελείς αποχωρήσεις είτε με αποκλεισμούς από τα ψηφοδέλτια, μεταξύ αυτών και όλη η ομάδα της ΟΝΕ ( Ι. Παπαντωνίου, Αλ. Παπαδόπουλος, Ν. Χριστοδουλάκης , Χρ. Βερελής, Χρ. Πάχτας ) με τον επικεφαλής της.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Σχέδιο 100 ημερών για την κρίση και υποσχέσεις για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ

Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ: Αλλαγή οικονομικής πολιτικής με πέντε νομοσχέδια - Φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας -και της Εκκλησίας- και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που δεν καλύπτονται από το «πόθεν έσχες»

Εξήγγειλε: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και επίδομα ανεργίας - Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και τη διαφάνεια- Ενίσχυση επιχειρηματικότητας- Προστασία δανειοληπτών

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, καθιέρωση βασικής σύνταξης αλλά και αύξηση της επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες, εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της ΔΕΘ. Το «σχέδιο 100 ημερών» που είπε ότι θα εφαρμόσει έαν κερδίσει τις εκλογές, προβλέπει επίσης επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας ο οποίος θα βαρύνει και την Εκκλησία αλλά και θέσπιση ενιαίας κλίμακας για τη φορολόγηση όλων των εισοδημάτων ακόμη και των μερισμάτων που εισπράττουν οι μέτοχοι των επιχειρήσεων.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε για σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας, αλλά και για λήψη μέτρων προστασίας των δανειοληπτών. Υποστήριξε ότι δεν θα φορολογηθούν επιπλέον οι επιχειρήσεις που επενδύουν ενώ τόνισε την ανάγκη θέσπισης ενός μοντέλου το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα αναδιανέμεται η ίδια πίτα η οποία διαρκώς θα συρρικνώνεται». Επανέλαβε την πρόθεσή του να ενισχύσει την «πράσινη οικονομία». Ιδιαίτερο βάρος έδωσε και στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας. «Πολιορκητικός κριός» της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η εξαγγελία ότι θα κατάσχονται υπέρ του δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δικαιολογούνται μέσω του «πόθεν έσχες»

To «σχέδιο των 100 ημερών για τη στήριξη της αγοράς, την ενίσχυση των μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων αλλά και τον περιορισμό της κρατικής σπατάλης» όπως το χαρακτήρισε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, θα υλοποιηθεί με πέντε νομοσχέδια τα οποία έχουν ως εξής:

► Μισθοί και συντάξεις

Το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά στη «στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και στην αναδιανομή» όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου. Θα προβλέπει:

  • 1. Αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό
  • 2. Χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • 3. αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.
  • 4. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων - ανεξαρτήτως πηγής - με μια ενιαία, προοδευτική και δίκαιη φορολογική κλίμακα.
  • 5. Τα μερίσματα που διανέμονται σε μετόχους θα φορολογηθούν ακριβώς όπως όλα τα άλλα εισοδήματα, αφού αφαιρεθεί ο φόρος που έχει παρακρατηθεί, για να μην υπάρξει διπλή φορολογία.
  • 6. Δεν θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων αλλά θα καταργηθούν «χαριστικές φοροαπαλλαγές». Τα κέρδη που θα παραμένουν στην επιχείρηση θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή ώστε «να γίνουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τις παραγωγικές επενδύσεις – αλλά φορολογούμε δίκαια τους μετόχους τους» υποστήριξε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ
  • 7. Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ που επιβαρύνει τους μικροϊδιοκτήτες με την προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας. ΕΤΑΚ θα πληρώνει και η Εκκλησία
  • 8. Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών αλλά με πιο υψηλό αφορολόγητο. «Θέλουμε να προστατεύσουμε τη μικρή ιδιοκτησία αλλά να φορολογήσουμε σωστά τις μεγάλες περιουσίες που λόγω κληρονομιάς αλλάζουν χέρια» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
► Προστασία δανειοληπτών

Το δεύτερο νομοσχέδιο θα αφορά στην προστασία του δανειολήπτη και την καταπολέμηση της ακρίβειας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, εξήγγειλε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και σταδιακής απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Επίσης, μίλησε για:

  • 1. Δημιουργία ειδικής υπηρεσίας προληπτικής παρακολούθησης της αγοράς και καταπολέμησης των μονοπωλίων.
  • 2. Πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για ένα χρόνο.
► Πάγωμα δανείων για έναν χρόνο

Το τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Θα προβλέπει:

  • 1. Πάγωμα για έναν χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.
  • 2. Δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών.
  • 3. Παροχή εγγυήσεων απ’ ευθείας σε επιχειρήσεις με αντικειμενικά κριτήρια.
  • 4. Διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά μέσω του ΤΕΜΠΜΕ αξιοποιώντας τις παγωμένες εγγυήσεις ύψους 15 δις από το πακέτο ρευστότητας των Τραπεζών.
  • 5. Αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ
  • 6. Δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας που θα αντλεί κεφάλαια για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων κλάδων και θα διοχετεύει ρευστότητα κατευθείαν στην αγορά.
  • 7. Σταδιακή μείωση των χρονικών ορίων που ισχύουν για τις μεταχρονολογημένες αγοράς αλλά και σταδιακό περιορισμό της διάθεσης τους από τις τράπεζες.
Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Το 4ο νομοσχέδιο θα αφορά στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την προώθηση των επενδύσεων. «Θέτουμε ως στόχο να μπορεί να ιδρύεται μια μικρή επιχείρηση ακόμα και αυθημερόν» υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Προσέθεσε ότι ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος.

Αγορά εργασίας

Στην αγορά εργασίας, θα αφορά το 5ο νομοσχέδιο. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία για αλχημείες στον τρόπο μέτρησης της ανεργίας και ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα:

  • • Άμεση ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας ώστε «το οχτάωρο, οι υπερωρίες, η κανονική άδεια και η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων να ελέγχονται και να εφαρμόζονται».
  • • Σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας ώστε να αντιστοιχεί στο 70% του βασικού μισθού.
  • • Ριζική αναθεώρηση του καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα.
  • • Ειδικές ρήτρες ώστε τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου να διοχετευθούν άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
  • • Επανασύνδεση των κινήτρων του επενδυτικού νόμου με δημιουργία θέσεων απασχόλησης.
  • • Θέσπιση κινήτρων πρόσληψης νέων με πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για νέους για 4 χρόνια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κατάργηση των «κομματικών εκβιασμών» που γίνονται μέσω των STAGE αλλά και για προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.
Κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα σειράς μέτρων μεταξύ των οποίων είναι

  • Η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων στο 4% του ΑΕΠ
  • Η αλλαγή του ΤΕΙΡΕΣΙΑ
  • Η συλλογή των ανείσπρακτων φόρων που «έφτασαν στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που σημαίνει ότι τριπλασιάστηκαν από το 2004»
  • Η καθιέρωση διπλογραφικού συστήματος σε όλους τους δημόσιους φορείς, στα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου Δικαίου και στους ΟΤΑ για τον έλεγχο των κρατικών δαπανών.
  • Η τοποθέτηση ορκωτών λογιστών στον δημόσιο τομέα.
  • Η αξιοποίηση των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για να περιοριστεί το φαινόμενο των υπερτιμολογήσεων.
  • Η επαναξιολόγηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Η ηλεκτρονική σύνδεση των εφοριών με τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Η επαναφορά του point system για τον έλεγχο των επιχειρήσεων.
  • Ο έλεγχος των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με τις υπεράκτιες εταιρείες. Προτάθηκε όλες οι συναλλαγές να γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος
  • Η θέσπιση μηχανισμού επίλυσης φορολογικών διαφορών.
  • Η θέσπιση κανόνων ελέγχου για τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων.
Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε κατάθεση τριετούς προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και κατάθεση νέου προγράμματος σταθερότητας και Ανάπτυξης που «θα συμφωνηθεί με την ΕΕ και θα εγγυάται στο βάθος τριετίας την ανάκαμψη της οικονομίας και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ελλείμματος και του χρέους».

► Πράσινη ανάπτυξη

Δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, νέο ενεργειακό σχέδιο ώστε να επιτευχθεί ο στόχο της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στο 20% μέχρι το 2020. Επίσης μίλησε για ανάπτυξη υποδομών Ανανεώσιμων Πηγών στα νησιά με προτεραιότητα στις βραχονησίδες.

► Τα μέτρα για τη διαφάνεια

Μίλησε για νέο εκλογικός νόμος που θα σπάει τις αχανείς εκλογικές περιφέρειες, θα μειώνει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες, επιφέροντας γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Ζήτησε:

  • Αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες», ώστε να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου όσα περιουσιακά στοιχεία δεν δηλώνονται.
  • Ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των υπογραφών των υπουργών και όλων των πράξεων του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης.
► Περισσότερα για την Παιδεία

Στον τομέα της Παιδείας, ο Γιώργος Παπανδρέου, εξήγγειλε

  • Πανελλήνιες Εξετάσεις όχι για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά για την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.
  • Επίσης δεσμεύτηκε για την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και για τη διάθεση ενός δις. ευρώ επιπλέον από τον πρώτο προϋπολογισμό.
► Ασφαλιστικό

Ο Γιώργος Παπανδρέου, δεσμεύτηκε ότι ως το τέλος του 2010, οι συντάξεις θα απονέμονται το πολύ σε τρεις μήνες. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινοπραξίας των τεσσάρων μεγάλων ασφαλιστικών φορέων (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ) με στόχο τον από κοινού έλεγχο των δαπανών υγείας. Επίσης πρότεινε:

  • Καθιέρωση της βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις,
  • Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές για να δημιουργηθεί στέρεα βάση χρηματοδότησης των ταμείων.
  • Διασφάλιση καθολικής και άμεσης πρόσβασης του πολίτη στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στο γιατρό, στο φαρμακείο, στην προληπτική ιατρική.
  • ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)