Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ. 3 Σεπτέμβρη 1974-3 Σεπτέμβρη 2009

















ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ Φ.ΓΚΕΛΝΤΗ

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ιδρύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. .Μια ημερομηνία που έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία για σημαντικές ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Να δώσει ελπίδα και όραμα σ’ ένα πλατύ κίνημα πολιτών που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής .
Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν το κείμενο μιας εποχής κατά την οποία «όλα έμοιαζαν δυνατά». Ένα κείμενο-ντοκουμέντο που με τον καλύτερο τρόπο εξέφρασε τα σωρευμένα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα της εποχής που άνοιξε η πτώση της χούντας.
Στα 35 χρόνια της ζωής του ΠΑΣΟΚ έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι της ιστορίας του Κινήματος μας ,ένα ποτάμι γεμάτο αντιφάσεις-δυσκολίες- προβλήματα- αλλά στο τέλος με μεγάλα θετικά βήματα διαμορφώνοντας " κεκτημένα " που αφορούν την Ενότητα της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης και κυρίως την συνοχή και την νικηφόρα στρατηγική του.
Φέρουν την σφραγίδα του χαρισματικού μας ηγέτη ΑΝΔΡΕΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, φέρουν την υπογραφή όλων των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνοντας οράματα, αγωνίες, και προσδοκίες γενιών και γενιών, της γενιάς της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, της γενιάς του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ που αποτέλεσαν και αποτελούν με τους απογόνους τους την ραχοκοκαλιά του Κινήματος .
Αποτελεί γεγονός και έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ διαχειρίζεται καλύτερα τα δημόσια πράγματα. Αυτό οφείλεται στο ότι στηρίχθηκε σε διαχρονικές αξίες και αρχές.
«Λαϊκή κυριαρχία ,Εθνική Ανεξαρτησία, Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη» ήταν οι αρχές και οι αξίες της γενιάς της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που αποτέλεσαν το όραμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και καταγράφηκε στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.
Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό σταθμό στην 35χρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποκαθιστώντας έτσι μια γενιά που έγραψε από τις πιο λαμπρές σελίδες στην σύγχρονη νεώτερη καυτή πολιτική ιστορία του τόπου μας.
Η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, η κοινωνική απελευθέρωση και η δημοκρατία σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής εξακολουθούν να συνιστούν, όπως και πριν από 35 χρόνια, τα δομικά υλικά της νέας πρότασης του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου, για μια Ελλάδα Αρχών, για μια Ελλάδα Αξιών.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ



ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία» - Στο ΠαΣοΚ υπογραμμίζουν τη διακηρυγμένη θέση τους ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΒΗΜΑ)
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου στο «θερινό πανεπιστήμιο» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία»

Προσπάθεια ακύρωσης κάθε επικείμενης κίνησης του Πρωθυπουργού καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη διακηρυγμένη θέση της ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης.
Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου αναμένεται να γίνει μία από τις τελευταίες ευρείας κλίμακας συζητήσεις, εν όψει των δύο ημερομηνιών στις οποίες η Ιπποκράτους έχει ήδη ποντάρει για την ανάπτυξη μεγαλύτερης δυναμικής και διεύρυνσης της διαφοράς από τη ΝΔ. Η πρώτη ευκαιρία θα δοθεί με τη μεθαυριανή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο Θησείο στην εκδήλωση για την 35η επέτειο από την ίδρυση του ΠαΣοΚ και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ΔΕΘ, όπου αναλόγως και των εξελίξεων που θα έχουν σημειωθεί ως τότε ο κ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου ως «δυνάμει πρωθυπουργός» (χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε χθες και από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ).
Σχολιάζοντας τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες, με εμφανώς σαρκαστική διάθεση: «Μέρα με τη μέρα, με τα σενάρια των εκλογών, με τα σενάρια του ανασχηματισμού, εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτικήπερνάμε ωραία, οι πολίτες όμως δεν βλέπουν να λύνεται κανένα πρόβλημά τους». Και εν συνεχεία συμπλήρωσε: «Και αυτόγιατί η χώρα είναι πλέον σε μια κατάσταση ακυβερνησίας, και αυτή η ακυβερνησία δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω».
Παράλληλα το ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να δώσει δείγματα των δικών του εναλλακτικών προτάσεων, με τα στελέχη του να απορρίπτουν τις «δήθεν εκκλήσεις για συναίνεση» .
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα υπογράμμισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στις φήμες και στις εκτιμήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει διετή παράταση για την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει απλώς ότι η Ελλάδα συμπαρασύρεται από τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν και τις υπόλοιπες χώρες σε ανάλογη κατάσταση και εν συνεχεία περιέγραψε τις σύμφωνα με το ΠαΣοΚ απαιτούμενες κινήσεις: «Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής ανάταξης και αναπτυξιακής προοπτικής. Ενα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων και τομών σε όλους τους τομείς, ένα πρόγραμμα που να φέρνει τα πάνω κάτω στο πώς γίνονται οι δαπάνες και πώς εισπράττονται τα έσοδα» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το σχόλιο της Ιπποκράτους ήταν: «Δίνουμε εξετάσεις για την επόμενη ημέρα και τα δημοσκοπικά νούμερα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, το αν είναι τρεις, έξι ή επτά» (σ.σ.: οι μονάδες της διαφοράς).
Για τα σενάρια περί μη αυτοδυναμίας, στο ΠαΣοΚ επιμένουν ότι ο στόχος τους είναι ρεαλιστικός και εφικτός, ενώ διά του εκπροσώπου Τύπου υπογραμμίστηκε ότι ακόμη και με αυτοδυναμία θα γίνουν ανοίγματα σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. «Αν, παρ΄ ελπίδα, δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχουν προβλέψεις του Συντάγματος, τις οποίες και θα ακολουθήσουμε» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου αναμένεται η πρόταση του ΠαΣοΚ για το μέλλον της Αττικής μετά τις πυρκαϊές της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κεντρικά σημεία της πρότασης θα είναι:
* Η άμεση αναδάσωση όλων των καμένων δασών, χωρίς καμία εξαίρεση.
* Η κύρωση των δασικών χαρτών που έχουν ήδη συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου και η άμεση δημοσιοποίησή τους, κατά προτεραιότητα για τις πυρόπληκτες περιοχές.
* Η εφαρμογή της τεχνολογίας τηλεπισκόπησης και έγκαιρης ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές ή πυρκαϊές.
* Ο χαρακτηρισμός των περιαστικών ορεινών όγκων ως εθνικών δρυμών και η σύνδεσή τους με το θαλάσσιο μέτωπο.
* Η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, με άμεση απόσυρση του προτεινόμενου από τη ΝΔ σχεδίου
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ανοίγει τα χαρτιά του με διάγγελμα Ολοι πια προεξοφλούν ότι ο Κ. Καραμανλής θα ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών τον Οκτώβριο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Β. ΧΙΩΤΗΣ | Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009 (ΒΗΜΑ)

Ετοιμάζει «διάγγελμα» ο κ. Καραμανλής

Τρεις ημέρες πριν από την εμφάνισή του στη ΔΕΘ και μία πριν από την επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ, ο Πρωθυπουργός θα ανοίξει τα χαρτιά του και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του για το αν προτίθεται να καταφύγει τον Οκτώβριο στις κάλπες. Παρά τις κλιμακούμενες αντιδράσεις από βουλευτές και κομματικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές ισοδυναμούν με πολιτική αυτοκτονία, ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως έχει λάβει τις αποφάσεις του, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η χώρα αλλά και η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αντέξει μια πεντάμηνη προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λοιπόν, ο Πρωθυπουργός θα προβεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο σε τηλεοπτικό «διάγγελμα», με το οποίο θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό γιατί ο νέος προϋπολογισμός αλλά και η έξοδος της χώρας από την κρίση θα πρέπει να ανατεθούν σε κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.
Αρχικά ο κ. Κ. Καραμανλής είχε αποφασίσει να προαναγγείλει τις εκλογές σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα συγκαλούσε μέσα στην εβδομάδα. Μετά τις επιφυλάξεις όμως που εκφράζουν ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί του, θεώρησε σκόπιμο να αποφύγει τη σύγκληση του ανώτατου κυβερνητικού οργάνου και να εξαγγείλει τις εκλογές μέσω «διαγγέλματος», όπως έκανε και στις εκλογές του 2007.
Ανώτατες κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες τη βεβαιότητα στο «Βήμα» ότι ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε μια θεαματική πολιτική πρωτοβουλία στα μέσα της εβδομάδας, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα. Αν και κανείς δεν γνωρίζει τις τελικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή, όλοι πια προεξοφλούν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα είναι η εξαγγελία των εκλογών, καθώς μόνον αυτή του διασφαλίζει μια πολιτική εμφάνιση στη ΔΕΘ χωρίς να διακινδυνεύσει, ιδιαίτερα όταν οι σκέψεις για ανασχηματισμό εγκαταλείπονται λόγω των αδιεξόδων που συναντούν.
Οσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο Πρωθυπουργός, στοιχηματίζουν επίσης ότι αν σκοπεύει να εξαγγείλει τις εκλογές θα το πράξει αύριο για να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεθαύριο, ζητώντας τη διάλυση της Βουλής και επισκιάζοντας ταυτόχρονα την εμφάνιση του κ. Γ. Παπανδρέου στην επέτειο ίδρυσης του ΠαΣοΚ.
Τις πρόωρες εκλογές προανήγγειλε χθες, με τον γνωστό του τρόπο, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε γελώντας ότι... δεν άκουσε τίποτε για εκλογές, χωρίς φυσικά να πείσει κανέναν. Ταυτόχρονα ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε χθες όλα τα μεγάλα έργα που προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες, κλείνοντας στην ουσία όλες τις εκκρεμότητες του υπουργείου του, χωρίς να περιμένει την επίσημη έναρξη της χειμερινής περιόδου. Σε αντίστοιχη πολιτική παροχών και φιλολαϊκών μέτρων προχωρούν τις τελευταίες ημέρες και οι υπουργοί Οικονομίας, Παιδείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοινώνοντας μέτρα που υπό άλλες συνθήκες θα κρατούνταν για μετά τη ΔΕΘ.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επιβεβαίωση πρόωρων εκλογών έλαβε χθες και ο κ. Ι. Μανώλης, ο οποίος για τον λόγο αυτόν επέσπευσε τη παραίτησή του κατά μία εβδομάδα.
O ίδιος ο κ. Καραμανλής εξάλλου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το «κίνημα» των βουλευτών και των κομματικών στελεχών που του ζητούν να μην καταφύγει σε εκλογές, θεωρώντας ότι όλοι όσοι εξεγείρονται κινούνται από προσωπικά κίνητρα.
Ο Πρωθυπουργός έλαβε το Σαββατοκύριακο μια μεγάλη δημοσκόπηση, στην οποία η ΝΔ εμφανίζεται να υπολείπεται του ΠαΣοΚ κατά 4,8-5,3 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνών κόμμα να παρουσιάζει πολύ χαμηλή συσπείρωση.
Ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι πιστεύει λοιπόν πως η διαφορά θα μειωθεί σημαντικά μετά την εξαγγελία των εκλογών και την προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει, ιδίως αν στις επόμενες ημέρες προχωρήσει και σε άλλες θεαματικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα ο αποκλεισμός βουλευτών που επέδειξαν αλαζονική συμπεριφορά από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Εφόσον ο κ. Καραμανλής προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών τις επόμενες ημέρες, τότε αυτές θα πραγματοποιηθούν στις 4 Οκτωβρίου, αφού το Σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 30 ημερών από την ημέρα διάλυσης της Βουλής.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Βασικός στόχος της Ρηγίλλης η συμπίεση του ΛΑΟΣ Το τελευταίο διάστημα ο Γ. Καρατζαφέρης πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη της ΝΔ, πολιτευτές και πρώη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Α. ΡΑΒΑΝΟΣ |
Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009
(ΒΗΜΑ)

Την απογοήτευση και την ηττοπάθεια των «γαλάζιων» στελεχών και ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Το τελευταίο διάστημα πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη της ΝΔ, πολιτευτές και πρώην βουλευτές, επιχειρώντας να τους πείσει να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια του κόμματός του και σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγες οι θετικές απαντήσεις που έχει λάβει. Η αναμενόμενη εκλογική ήττα της ΝΔ σε πρόωρες εκλογές και η απώλεια της εξουσίας, σε συνδυασμό με την προσωπική κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για τον τρόπο που κινείται, απελευθερώνουν σειρά «γαλάζιων» στελεχών που φλερτάρουν ανοικτά με τον ΛΑΟΣ. Στη Ρηγίλλης έχει σημάνει συναγερμός και ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης προσπαθεί να σταματήσει τις διάφορες κινήσεις που καταγράφονται από τον κ. Καρατζαφέρη.
Από την τελική απόφαση του κ. Καραμανλή για το εάν θα γίνουν πρόωρες εκλογές ή όχι, θα εξαρτηθεί και ο βαθμός της πολεμικής κατά του κ. Καρατζαφέρη. Εξάλλου, σε Μέγαρο Μαξίμου και Ρηγίλλης έχουν οριστικοποιήσει ότι η σύγκρουση της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ θα είναι μετωπική και ιδιαίτερα σκληρή, αφού εάν το κυβερνών κόμμα επιθυμεί να διατηρηθεί σε αξιοπρεπή ποσοστό θα πρέπει να συμπιέσει αρκετά το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη, που αναμένει αύξηση των επιθέσεων το επόμενο διάστημα.
Η κεντρική γραμμή που εκπορεύεται από τη Ρηγίλλης είναι ότι πρέπει η κυβέρνηση να συνθλίψει πολιτικά- θεωρούν ότι το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό με τις τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες- και εκλογικά τον ΛΑΟΣ, ενώ επιμένουν ότι το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν έχει σταθεροποιημένο εκλογικό σώμα. Βασικός στόχος το επόμενο διάστημα, και ειδικά στην προεκλογική περίοδο, με την αύξηση της πόλωσης, είναι να πετύχει τον επαναπατρισμό των νεοδημοκρατών που ψήφισαν τον ΛΑΟΣ, αλλά και όσους απογοητευμένους προσανατολίζονται να στηρίξουν τον κ. Καρατζαφέρη.
O πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ειδικά μετά και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ευελπιστεί ότι το κόμμα του μπορεί να εκτοξευτεί σε μια εκλογική αναμέτρηση πάνω και από το 6,5% - 7% και δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι έχει εισέλθει για τα καλά στον ζωτικό χώρο της ΝΔ. Ο ίδιος με την τακτική του θα επιχειρήσει να μην αφήσει αναξιοποίητα τα όποια λάθη στρατηγικής γίνουν από τον κ. Καραμανλή και προετοιμάζει την αφαίμαξη μικρομεσαίων στελεχών της ΝΔ. Ηδη, σε πάρα πολλούς νομούς έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις στελεχών της ΝΔ από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία πλέον βρίσκουν διέξοδο προς τον ΛΑΟΣ, καθώς βλέπουν ότι το κυβερνών κόμμα έχει πλέον και ιδεολογικό πρόβλημα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αλλα λόγια...


ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Δεν ξέρω αν ο
Καραμανλής θα κάνει εκλογές. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τι θα κάνει αν δεν κάνει εκλογές. Διότι αυτά που λένε διάφοροι φιρφιρίκοι της ΝΔ, οι οποίοι τον συμβουλεύουν να σταυρώσει τα χέρια και να περιμένει πότε θα έλθει η σφαλιάρα, είναι άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.
Το σημειώνω επειδή θεωρώ ότι είναι μάλλον αφελείς όσοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Καραμανλή έχει να κάνει απλώς με τις επόμενες εκλογές. Η απόφαση έχει να κάνει με τον ίδιο και γι΄ αυτό είναι τόσο προσωπική υπόθεση ώστε δεν επιδέχεται πολλές συμβουλές και παραινέσεις.
* Αν ο Καραμανλής εκχωρήσει στην αντιπολίτευση την πρωτοβουλία των εκλογών, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει κάπου εδώ την πολιτική σταδιοδρομία του. Θα περιμένει υπομονετικά πότε να τον πάνε οι άλλοι στην κάλπη, θα χάσει πανηγυρικά διότι ο τόπος θα συνεχίσει να βουλιάζει στο χάος με μια κυβέρνηση υπό προθεσμία και ο ίδιος θα αποκτήσει ημερομηνία λήξεως. Αu revoir et merci.
* Αν ο Καραμανλής πάρει τώρα την πρωτοβουλία των εκλογών, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να παραμείνει στο προσκήνιο και έπειτα από αυτές. Ακόμη και αν χάσει, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει νικητής και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι πάντως δεν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Αρα το παιχνίδι θα παραμείνει ανοιχτό, με τον Καραμανλή παρόντα και γύρω από το τραπέζι.
Yπό αυτήν την έννοια, η απόφαση που απασχολεί τον Καραμανλή δεν είναι μια απόφαση για τις εκλογές αλλά για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και όσοι, υπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ, του απευθύνουν παραινέσεις ή προτροπές με εκλογικά κριτήρια μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.
Διότι ένας υπουργός ή ένας βουλευτής θα προτιμούσε ασφαλώς να μη γίνουν ποτέ οι εκλογές που κινδυνεύουν να τον ξεβολέψουν. Αλλά ένας πολιτικός αρχηγός υποτίθεται ότι αποφασίζει με ευρύτερα κριτήρια.
Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το δημόσιο συμφέρον; Αμφιβάλλω. Διότι το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα ο τόπος είναι την παρατεταμένη ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια που θα προκύψουν από μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία και από το «ανοιχτό παιχνίδι» στο οποίο θα ποντάρει ο Πρωθυπουργός.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Εκτός και αν όλοι έχουν επίγνωση ότι, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Ενώ με τις εκλογές λένε τουλάχιστον και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα τους.jpretenteris@dolnet.gr
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑ

TRITH 1 SEPTEMBRIOY 2009
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ΑΛέξη Τσάιπρα πρίν λίγο στο ΜΕΓΑ σε δύο τμήματα:
Α ΜΕΡΟΣ:



Β ΜΕΡΟΣ:

Γ ΜΕΡΟΣ:


Δ ΜΕΡΟΣ:



ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού


Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Πάμε όλοι ΔΕΘ; Να πάμε, να πάμε. Να διαδηλώσουμε, να φωνάξουμε, να διαμαρτυρηθούμε.

Όλοι πάμε ΔΕΘ. Με λεωφορεία, με ΙΧ, με μηχανάκια, με ο,τι βρούμε. Το λεν οι συνδικαλιστές.

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας των πανηγυριών, ο μήνας της ΔΕΘ, ο μήνας των σχολείων και ο μήνας των συλλαλητηρίων.

Ξεδίνουμε μετά το καλοκαίρι και μετά ξανά γύρω στον Δεκέμβρη στην ψήφιση του προϋπολογισμού.

Τα μάτια βέβαια όλων είναι στραμμένα στο Μαξίμου και όχι στη Θεσσαλονίκη, προς το παρόν τουλάχιστον, αφού περιμένουν τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού.

Ανασχηματισμός ή εκλογές; Ιδού η απορία.

Ο Μανώλης έγινε το θέμα της ημέρας και όχι αδίκως. Την πήγαινε και την έφερνε όλο το καλοκαίρι την παραίτηση και τσουπ…πριν βγει ο Αύγουστος την υπέβαλλε και ησύχασε κι αυτός, κι ο Καραμανλής και τα άλλα παιδιά.

Διευκολύνει τον πρωθυπουργό; Θα δείξει από τις επόμενες κρίσιμες μάλλον ώρες. Κρίσιμες λόγω αποφάσεων, για να μην παρεξηγηθώ και πάλι.

Πάμε στην τοπική επικαιρότητα που έχει να κάνει με ευχάριστα αυτή τη φορά πράγματα. Πανηγύρι και πάλι πανηγύρι.

Μπορεί η καταρρακτώδης βροχή να «χάλασε» το σκηνικό αλλά δεν μας πτόησε.

Ζήτω τα σουβλάκια.

Τα καλύτερα έρχονται. Σχολικά. Χαχα….οι γονείς σε απόγνωση θα έπρεπε να είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ.

Αποδεδειγμένο. Τους είδα και χθες σε μια πρώτη αναγνωριστική επίσκεψη στα καταστήματα του πεζοδρόμου.

Η λακκούβα της φωτογραφίας εστάλη από αναγνώστη και δεν την τράβηξα εγώ, αν και θα μπορούσα, διότι είναι ακριβώς μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας, στην οδό Σκρά 19.

Και λέω ότι θα μπορούσα, αλλά δεν πρόκανα, επειδή λόγω των γεγονότων κάποιοι θα με χαρακτήριζαν εμπαθή.

Την έστειλε λοιπόν αναγνώστης με την υποσημείωση πως είναι πραγματικά επικίνδυνη όχι μόνο για τα ΙΧ στα οποία μπορεί να προκληθεί σοβαρή ζημία αλλά κυρίως για τα ποδήλατα ή τους πεζούς.

Εγώ το έγραψα. Άντε πάρτε ένα φτυάρι (πώς τα λέω η άτιμη) και ελάτε να θάψετε, με συγχωρείτε, να κλείσετε την τρύπα.

Είναι απλό και γρήγορο. Και αν δεν θέλετε με άσφαλτο, ρίξτε λίγο χαλικάκι, ίσα να μην προκληθούν τραυματισμοί και ζημίες.

Έγινε θέμα και στα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. Ο λόγος για τον βιολογικό καθαρισμό της νότιας Πιερίας.

Με πηχυαίους τίτλους και αναφορές στο έργο που τελείωσε και ποτέ δεν λειτούργησε. Περσινά, ξινά σταφύλια λέω εγώ.

Ο καλός μήνας από την αρχή του φαίνεται λέει σε παράφραση ο θυμόσοφος λαός και αν αυτό σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε το Σεπτέμβρη με πολιτικές ίντριγκες, εκλογές και ανασχηματισμούς, πικραμένους και παραιτημένους, βγάλτε συμπέρασμα πως θα πορευτούμε το χειμώνα.

Άντε να ασχοληθούμε εμείς με τα δικά μας, τα απλά, τα καθημερινά, τα τετριμμένα, με τα πρόσωπα και τα γεγονότα, με τις ειδήσεις και τα ρεπορτάζ μας.

Φτωχή μεν η επικαιρότητα αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Και ένα νέο: Με εξώδικο απαντά ο πρώην της ΚΕΔ κ. Ξηραδάκης, σε εφημερίδες αθηναϊκού τύπου που δημοσίευσαν την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Αντ.Καρπούζα σχετικά με τις διώξεις που «φέρονται» να ασκήθηκαν σε βάρος αυτού και άλλων 12 υπηρεσιακών παραγόντων.

Μεταξύ άλλων ο κ. Ξηραδάκης αναφέρει: «Ειδικότερα ο δημοσιογράφος σας, με την ανοχή προφανώς του εκδότη σας, υιοθέτησε άκριτα και πέραν πάσης δημοσιογραφικής δεοντολογίας τις ανυπόστατες και αβάσιμες καταγγελίες του βουλευτή κ. Αντωνίου Καρπούζα σε βάρος εμού προσωπικά «και άλλων 12 υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων στελεχών της ΚΕΔ», για μία υπόθεση η οποία ακόμη ευρίσκεται στο στάδιο της προδικασίας».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Επειδή, δίχως να έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη επί των ανωτέρω ανυπόστατων καταγγελιών του βουλευτή κ. Αντωνίου Καρπούζα, το επίμαχο δημοσίευμα παντελώς αυθαίρετα και πέραν των ορίων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας κάνει λόγο περί δήθεν «παραπομπής μου στο εδώλιο του κατηγορουμένου» στιγματίζοντας ανεπανόρθωτα την προσωπικότητά μου στην κοινή γνώμη».

Μέγα θέμα εγείρεται διότι το εν λόγω δελτίο τύπου αναπαρήγαγαν αυτούσιο και οι τοπικές εφημερίδες του νομού, ως προερχόμενο από το πολιτικό γραφείο του κ. Καρπούζα.

Όχι άλλες μηνύσεις για όσα «άλλος γράφει» παρακαλούμε πολύ.

Ο κ. Ξηραδάκης βεβαίως για το τόσο σοβαρό θέμα που αφορά την τιμή και υπόληψή του στέλνει εξώδικο με την υπόμνηση να αποκατασταθεί πλήρως.

Ας μην κάνω πάλι συνειρμούς. Διότι ο κ. Ξηραδάκης δεν είναι καν πολιτικός.

Περιμένουμε πάντως απαντήσεις, ενώ η στήλη επιφυλάσσεται να επικοινωνήσει τόσο με τον κ. Καρπούζα όσο και με τον κ. Ξηραδάκη, για αυτό που λέμε στη δημοσιογραφία «η άλλη πλευρά».

Καλή μας ημέρα.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 1.9.2009


ΤΡΙΤΗ 01.09.2009



ΤΟΥ
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛ)

- Ο Δήμος είναι ένας θεσμός που έχει μακραίωνη ιστορία στην Ελλάδα.
Ήταν βασικά τόπος συνάντησης των πολιτών και χώρος ανταλλαγής απόψεων.
Ήταν χώρος στον οποίο ο καθένας εξέφραζε τη γνώμη του. Ήταν χώρος όπου όλοι συζητούσαν για τα προβλήματα της πόλης. Ήταν χώρος διακίνησης ιδεών πάνω στον ιδανικό τρόπο διοίκησης της πόλης.
Είναι ο Δήμος ο πρωτοκύτταρος και βασικότερος θεσμός της δημοκρατίας.
Βρίσκεται κοντά στους πολίτες και έχει την αμεσότητα σχέσης αρχόντων και αρχομένων, περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό.

- Στην Ελλάδα ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ευδοκίμησε και βοήθησε πολύ στη συγκρότηση της νεωτέρας Ελλάδας.
Ιδιαίτερα την περίοδο των μικρών κοινοτήτων είχαμε πρωτοβουλίες σημαντικές.
Η κεντρική εξουσία, αδύνατη κυρίως οικονομικά, δεν μπόρεσε να βοηθήσει σημαντικά.
Οι Κοινοτάρχες και το Κοινοτικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των Δημοτών πρόσφεραν έργο αξιοζήλευτο.
Μάλιστα στα χρόνια που ήταν υποχρεωτική η «προσωπική εργασία», γινόταν έργα περισσότερα και καλύτερα, απ' αυτά που γίνονται σήμερα και ξοδεύονται χιλιάδες Ευρώ.
Τώρα, με τις συνενώσεις των Κοινοτήτων, έχασε ο πολίτης τον συναισθηματικό δεσμό που είχε με την αρχή του τόπου του.
Απ' την άλλη πλευρά, πολλοί απ' όσους ανάλαβαν να βοηθήσουν στην καθιέρωση του νέου θεσμού, τον μετέτρεψαν σε χώρο εμπορίου.
Είδαμε, ακούσαμε και καταλάβαμε πολλά.
Συνεργασίες, οι οποίες αντί να έχουν ως σκοπό και στόχο την ενίσχυση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προχώρησαν με μόνο κίνητρο την κατάληψη αξιωμάτων και εξ αυτών την είσπραξη χρημάτων.

- Βλέπω στον τόπο μου, στο Δήμο Μεθώνης την κατάσταση που επικρατεί.
Παλαιότερα υπήρχε με αμοιβή, ουσιαστικά συμβολική, ένας Πρόεδρος.
Σήμερα δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πόσοι αμοίβονται για εργασίες που κάνουν ή δεν κάνουν.
Θυμάμαι και θα το πω για την ιστορία, είχαμε στο Μακρύγιαλο για αρκετά χρόνια πρόεδρο τον Αλέκο τον Κουνατίδη.
Ούτε αυτοκίνητο στη διάθεσή του, ούτε προσωπικό ιδιαιτέρων γραμματέων.
Με μια συμβολική αμοιβή, σε έξοδα παραστάσεως, αντιμετώπιζε όλα τα προβλήματα της Κοινότητας.
Όχι μόνο δεν είχε όφελος από τη θέση του Προέδρου, αλλά διέθεται εμφανέστατα, ένα μεγάλο μέρος του οικογενειακού του εισοδήματος, για την προώθηση θεμάτων του χωριού.
Τώρα που βλέπω το πολυτελές αυτοκίνητο και την κουστωδία των παρατρεχάμενων, καταλαβαίνω πόσο ηρωικές προσπάθειες γινόταν απ' τους παλιούς προέδρους.
Χωρίς να χρονοτριβώ με πράγματα γνωστά θα καταλήξω με την άποψη ότι όσο πιο σύντομα διαλυθούν αυτά τα μορφώματα, που λέγονται Καποδιστριακοί Δήμοι, τόσο πιο γρήγορα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει κύρος.
Όσοι ασχολούνται μ' αυτήν θα αποκτήσουν αξιοπρέπεια άξια του θεσμού που υπηρετούν και οι πολίτες θ' αρχίσουν να σέβονται και πάλι την τοπική τους αρχή.

- Δυστυχώς στην ανάδειξη Τοπικών Αρχόντων «αδύνατων», ρόλο σημαντικό διαδραμάτισαν και εξωγενείς παράγοντες.
Βλέπουμε σχεδόν καθημερινά να προβάλλονται απ' τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, πολιτικές μετριότητες, απ' τις οποίες ο τόπος δεν κέρδισε τίποτε, ούτε πρόκειται να κερδίσει.
Η συμπεριφορά μάλιστα κάποιων είναι τόσο προκλητική, που περνάει απ' το μυαλό μας η σκέψη, μήπως θέλουν να βλάψουν τον τόπο.

- Επειδή στη ζωή μου έμαθα να λέω φωναχτά, αυτά που άλλοι λένε... αθόρυβα, θα προχωρήσω σήμερα λίγο περισσότερο.
Διαβάζω σε μερικά έντυπα ότι ο Δήμαρχος Πέτρας κ. Θωμάς Παπαδημητρίου είναι ικανός πολιτικός και ότι πρέπει να διεκδικήσει υψηλότερο αξίωμα.
Το να πιστεύει ο ίδιος κάτι τέτοιο δεν είναι ακατάληπτο. Είναι μέσα στα πλαίσια των ανθρώπινων αδυναμιών.
Όταν όμως ένας άνθρωπος με δωδεκαετή πρωταγωνιστικό ρόλο στο Δήμο Πέτρας, δεν πέτυχε τίποτε το ουσιαστικό, για την ανάπτυξη του τόπου του, τότε όσοι τον προβάλλουν κάνουν κακό στο Δήμο.
Ταυτόχρονα, θα λέγαμε ότι κάνουν κακό στον ανθρώπινο χαρακτήρα του.
Όταν ένας παράγοντας του τόπου, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πιερίας, το υψηλότερο κομματικό αξίωμα του τόπου.
Όταν είναι Δήμαρχος για οκτώ χρόνια.
Όταν Νομάρχης είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας .
Όταν απ' τους τέσσερις βουλευτές του Νομού οι τρεις ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία.
Όταν στην Κυβέρνηση της χώρας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία.
Όταν υπάρχουν όλα όσα συνηγορούν για μια αλματώδη ανάπτυξη του Δήμου Πέτρας.
Όταν παρά τούτα το μόνο που γίνονται είναι δρόμοι, για να οδηγηθούν οι κάτοικοι στη... γεωργία.
Τότε όσοι δεν λένε την αλήθεια και όσοι χαϊδεύουν αυτιά, προσφέρουν κακή υπηρεσία στον τόπο και προσωπικά σ' αυτόν που νομίζουν ότι βοηθούν.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Ο κύβος ερρίφθη και εκτός απροόπτου πάμε για εκλογές στις 11 Οκτωβρίου.

***

Φαίνεται ότι τα ποιοτικά γκάλοπ του Λούλη έδειξαν μη αυτοδυναμία και η Ρηγίλλης αποφάσισε να ταλαιπωρήσει τον Γιώργο έως ότου ανηφορίσει για το Μαξίμου.

***

Το αποφάσισε ο Καραμανλής, ζητώντας έστω την ύστατη στιγμή, να διασώσει την υστεροφημία του. Είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός στον κόσμο που με ντισαβαντάζ 6-7 μονάδων επιχειρεί το «αδιανόητο».

***

Δεν είχε άλλωστε άλλο δρόμο επιλογής ο πρωθυπουργός. Όταν ο υπουργός Οικονομίας εισηγείται πρόωρες εκλογές σημαίνει ότι το ταμείο είναι μείον, ότι δεν τη βγάζουμε καθαρή και ότι για φέτος δεν τρώμε γαλοπούλα ούτε με δανεικά.

***

Ασφαλώς και κάτι έπρεπε να κάνει. Ο ανασχηματισμός ήταν παλιό κόλπο που επανειλημμένα ατύχησε. Και τι νόημα θα είχε να βγάλει τον Βύντρα και να βάλει τον Μουν, αφού από παντού η κυβέρνηση μπάζει σαν τους βάζελους, για να μη πω ότι …τα’κανε κάτι άλλο.

***

Τώρα, αν ο Καραμανλής έχει το νου στα πλει-οφς για να διαπραγματευτεί κάτι άλλο δεν είναι καθόλου απίθανο.

***

Ίσως ήμουν από τους πρώτους υποψιασμένους για την πορεία του Καραμανλή προς την Προεδρία της Δημοκρατίας, άποψη που ενισχύεται και κερδίζει έδαφος, λόγω των διαφαινόμενων εξελίξεων με το πρόσχημα της εθνικής ομοψυχίας και άλλα τινά πατριωτικά.

***

Γιατί σ’αυτόν τον τόπο η μοίρα αποφάσισε την πίκρα και τη χαρά να την γεύονται οι οπαδοί εξ ημισείας. Θα σας φανεί περίεργο αλλά είναι αληθές ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι νοιάζονται περισσότερο για την αποκατάσταση του Κωστάκη και του Γιωργάκη απ’ ο,τι τη δική τους.

***

Κι όταν έχεις και Γιώργο και Κώστα, είσαι συναισθηματικά τουλάχιστον χορτάτος, νιώθεις ότι είσαι στην εξουσία είτε μέσω του προέδρου είτε μέσω του πρωθυπουργού. Περίπου ανάλογα, όταν ο θρύλος παίρνει νταμπλ και οι βάζελοι καμαρώνουν με το μπάσκετ.

***

Εμείς, στις εκλογές που θα’ρθουν θα κληθούμε να επιλέξουμε από ποιον θέλουμε να «πηδηχτούμε» ως φορολογούμενοι, ως νεόπτωχοι και προ παντός ως αδιόρθωτοι Ελληναράδες.

Τουλάχιστον έχουμε αυτό το προνόμιο και δεν ξέρω για πόσο καιρό θα το διατηρήσουμε, καθότι δύσκολοι οι καιροί που έρχονται και η Παναγία η Δεξιά να βάλει το χέρι της.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ως πότε θα ζούμε με τα ψέματα;


ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ένας σοσιαλιστής, ο Ντομινίκ Στρος-Καν, που είχε προταθεί και για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας. Επομένως οι όποιες εκτιμήσεις και προτάσεις του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά να αντιμετωπισθούν με την εύκολη προσφυγή στο επιχείρημα ότι «πρόκειται για τις γνωστές νεοφιλελεύθερες απόψεις».
Διάβαζα λοιπόν την Κυριακή τα όσα είπε σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή», σκεπτόμενος παράλληλα ότι αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να πάρετε κ. Πρόεδρε τις μεγάλες αποφάσεις σας.
Υποθέτω ότι και εσείς θα διαβάσατε αυτές τις εκτιμήσεις κατά τις οποίες «χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα (δημόσιο χρέος, ελλείμματα) είναι αναγκαίο να εφαρμόσουν σύντομα ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης των ελλειμμάτων, ώστε να πείσουν την αγορά για τη δημοσιονομική τους βιωσιμότητα.
Και η Ελλάδα σαφώς ανήκει σε αυτή την κατηγορία υψηλού κινδύνου».
Διαβάζοντας και τα επόμενα, άρχισα να σκέπτομαι ότι ενδεχομένως θα κερδίσουν την εσωτερική αντιπαράθεση, στην παράταξη σας, εκείνοι που εισηγούνται την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Διότι διαφορετικά θα έπρεπε και εσείς προσωπικά και οι συνεργάτες σας συνολικά να έχουν το πολιτικό σθένος να πούνε δύσκολα και δυσάρεστα πράγματα στους πολίτες και να αποτολμήσουν ακόμη δυσκολότερες και δυσάρεστες για πολλές κατηγορίες ανθρώπων αποφάσεις.
Και η διαδρομή των τριών μηνών μετά τις ευρωεκλογές δεν με έχει πείσει ότι υπάρχει περίσσεια τέτοιου σθένους. Διό και πληθαίνουν εκείνοι που σκέπτονται: "Καλά τη βγάλαμε πέντε χρόνια, ας έλθουν να διαχειρισθούν τα δύσκολα οι επόμενοι. Και μετά ξαναβλέπουμε". Διότι έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος οι «εκτενείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», τις οποίες συνιστά, «χωρίς καθυστέρηση» μάλιστα, ο κ. Στρος-Καν.
Υποθέτω επίσης ότι και ο κ. Παπανδρέου τα διάβασε αυτά. Και τις συγκεκριμένες προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με χαμηλότερο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος και υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης». Όπερ μεταφράζεται σε απλά ελληνικά: Περισσότερη δουλειά με μικρότερες αμοιβές. Και γνωρίζει ότι εκεί θα οδηγηθεί, παρά τα όσα υπόσχεται στον πράσινο πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ κ. Παπασπύρου, ή τον πράσινο πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλο. Στην Ελλάδα είθισται ο λογαριασμός και τα κλάματα να έρχονται μετά τις εκλογές.
Να γιατί μελαγχολώ. Γιατί ούτε οι μεν, ούτε οι δε αναλαμβάνουν το κόστος της πικρής αλήθειας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΙΕΡΙΚΟΣ - ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΣΧΗΜΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009 (ΤΟΠΙΚΗ)


Γράφει ο Γιάννης Τσαπουρνιώτης

Έντονος προβληματισμός διακατέχει τους φίλους του Πιερικού από τις μέτριες εμφανίσεις των ποδοσφαιριστών στα τελευταία φιλικά παιχνίδια με Κιλκισιακό, Αετό Σκύδρας και Πυρσό Γρεβενών. Η απόδοση των παικτών, που μας έχουν πείσει στο παρελθόν για την αξία τους, παρουσιάζει αστάθεια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, κάτι που ίσως είναι και φυσιολογικό. Οι σκληρές προπονήσεις σίγουρα δένουν τα πόδια και η κόπωση είναι εμφανή. Δεν μπορεί κανείς να δώσει άλλη εξήγηση. Στη διάρκεια του πρωταθλήματος κρίνονται άπαντες. Δεν μπορούμε όλοι να εξειδικευόμαστε σε θέματα προπόνησης, τακτικής και φυσικής κατάστασης καθώς απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να έρθουν τα επιθυμητά αποτελέσματα..

Οι φίλαθλοι ενθουσιασμένοι με την πρόσληψη του κ. Κατσαβάκη, τις μεταγραφές ποδοσφαιριστών με πολλές συμμετοχές στη μεγάλη κατηγορία και με γνώμονα πάντα την πίστη της διοίκησης για άνοδο, έδωσαν βροντερό παρών στο πρώτο φιλικό της ομάδας στα τρία πέντε πηγάδια. Η έντονη λαχτάρα όμως για την άνοδο στη Super League κλονίζει την ψυχραιμία και την υπομονή όταν η ομάδα δεν αποδίδει τα αναμενόμενα.

Εδώ όμως είναι το κομβικό σημείο που ο Πιερικός χρειάζεται τη στήριξη, τη δύναμη του κόσμου. Δεν είναι ορθό και δίκαιο ότι ωραιοποιούμε, ταυτόχρονα να το ισοπεδώνουμε. Μπορούμε και έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε κριτική, αλλά πρέπει να διατηρούμε μια ισορροπία στις αντιδράσεις μας. Όταν όλα κυλούν ομαλά, όλοι είμαστε ευχαριστημένοι και εύκολα δίνουμε τα συγχαρητήρια και τους ασπασμούς. Η ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη όμως φαίνεται στις δύσκολες στιγμές. Άλλωστε ο ίδιος ο προπονητής, σε πρόσφατη συνέντευξη στον κ. Κορωνίδη, ζήτησε τη στήριξη και την υπομονή του κόσμου στις άσχημες ημέρες. Η διοίκηση πιστεύει στην άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Αυτή η πίστη πρέπει να εμφυτευτεί στη συνείδηση των Κατερινιωτών και πάνω απ’ όλα να γίνει πράξη στο γήπεδο από τους ποδοσφαιριστές.

Αν οι 500 σταθεροί και πιστοί φίλοι του Πιερικού απογοητεύονται και δυσανασχετούν, πως είναι δυνατό να προσεγγίσουν τους υπόλοιπους 5-6 χιλιάδες που αναμένουμε να επιστρέψουν στο γήπεδο τη φετινή χρονιά. Όταν κάνουμε υπομονή δύο δεκαετίες, περίπου, στηρίζουμε την ομάδα στην Γ’ και στη Δ’ εθνική και φτάνουμε στο σημείο να διατηρούμε στη Β’ εθνική ένα από τα πιο οικονομικά νοικοκυρεμένα σωματεία στην Ελλάδα, είναι άδικο να γκρεμίζουμε την προσπάθεια όλων και να δυσχεραίνουμε την προβολή της ομάδας μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να εκτιμούμε και να μη λησμονούμε την αγωνιστική αφάνεια ιστορικών σωματείων, όπως η Παναχαική, την κατάρρευση του Απόλλωνα Καλαμαριάς και τον υποβιβασμό του ΟΦΗ.

Πολλοί είναι αυτοί που ειρωνεύονται και χλευάζουν την προσήλωση και την αγάπη μας για τον ιστορικό Πιερικό. Το εύκολο βέβαια είναι να ακολουθείς το άρμα των «μεγάλων» και «δυνατών». Το δύσκολο είναι να στηρίζεις σωματεία της επαρχίας, όπως ο Πιερικός, που άφησαν τη δική τους σφραγίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στο ποδόσφαιρο, που είναι ένα παιχνίδι, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά και τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό που δεν αλλοιώνεται στο νου και στη σκέψη των υγιών φιλάθλων είναι το όνομα Πιερικός.

Πιερικός λοιπόν. Τιμή μας και καμάρι μας.

Καλό μήνα και καλή ποδοσφαιρική χρονιά.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

....ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009









....

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ - ΠΙΕΡΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΛΟΙ


ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Πρωτοσέλιδο 1.9.2009
Κλείσιμο Παραθύρου


Εμφύλιος για τις πρόωρες

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Οξύνεται η μάχη χαρακωμάτων στη ΝΔ για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

"Εμφύλιος"

για τις πρόωρες

Οξύνεται η μάχη χαρακωμάτων στη ΝΔ με όλο και περισσότερα «γαλάζια» στελέχη να πετούν το «γάντι» σε όσους εισηγούνται πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο. «Όσοι εισηγούνται πρόωρες να το πουν ανοιχτά, να αναλάβουν την ευθύνη», δήλωσε ο στον Αlpha 98,9 ο Σάββας Τσιτουρίδης
«Αν γίνουν τώρα εκλογές δεν θα κάνουν καλό στην παράταξη και στον τόπο», δήλωσε στην ΝΕΤ 105,8 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Γιώργος Σουφλιάς που φέρεται να έχει εισηγηθεί στο πρωθυπουργό πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο σήκωσε το «γάντι» και απάντησε στις βολές που δέχεται: «Οι εισηγήσεις μου γίνονται με γνώμονα το καλό του τόπου».
Όσο ο πρωθυπουργός κρατά κλειστά τα χαρτιά του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επικρατεί αναβρασμός ενώ οι υπουργοί αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα σενάρια ανασχηματισμού.
«Πρέπει να κλείσει το θέμα των πρόωρων εκλογών όσο το δυνατόν γρηγορότερα γιατί η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος.
Εκλογές με φόντο την οικονομία βλέπει το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου να συγκαλεί την Τρίτη πολιτικό συμβούλιο. Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, ο Γιώργος Παπανδρέου θα απευθύνει ανοιχτή ομιλία στο Θησείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)