Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

«Πύρινη κόλαση» κατακαίει στον Γραμματικό

Σάββατο, 22 08 2009

pyrkagia_drafi

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες το βράδυ στην περιοχή Σέσι, στο Γραμματικό, καίγοντας κυρίως δασική έκταση, με κατεύθυνση προς την λίμνη του Μαραθώνα. Το πύρινο μέτωπο, έκτασης 12 χλμ., κατευθυνόταν νωρίτερα το πρωί προς τον Βαρνάβα, αλλά, ο άνεμος γύρισε προς το Γραμματικό, και πλέον οι φλόγες απειλούν σπίτια της κατοικημένης περιοχής του Γραμματικού.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας. Έκαψε ξερά χόρτα και περιορισμένης έκτασης δασική περιοχή, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Μαγούλα.

Σε εξέλιξη είναι και η τριμέτωπη πυρκαγιά στην Ζάκυνθο.

Εν τω μεταξύ, για προληπτικούς λόγους απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού Αρκαδίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική. Πυκνά σύννεφα καπνού και στάχτης έχουν καλύψει την Αθήνα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στο Σέσσι Γραμματικού και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό. Αυτή την ώρα, η φωτιά περνάει από τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και κατευθύνεται προς τη λίμνη Μαραθώνα.

Ο δρόμος από Γραμματικό προς Βαρνάβα, καθώς και ο δρόμος από Βαρνάβα προς παραλία Βαρνάβα έχουν κλείσει.

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Σύμφωνα με τις πρώτες πρόχειρες εκτιμήσεις, το μέτωπο της φωτιάς πλησιάζει τα 10χλμ. και η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανεξέλεγκτη.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις με 35 οχήματα, 100 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 50 ατόμων, 8 αεροσκάφη τύπου καναντέρ και 5 ελικόπτερα -που εντάχθηκαν στην προσπάθεια κατάσβεσης με το πρώτο φως της ημέρας- 35 οχήματα, 121 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων και 20 υδροφόρες των δήμων και οι δυνάμεις αυτές αυξάνονται συνεχώς.

Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη λόγω των ισχυρών κι ευμετάβλητων ανέμων έντασης 5 μποφόρ, με κατεύθυνση ανατολικά και βόρειοανατολικά προς Μαραθώνα, που πνέουν στην περιοχή και οι οποίοι αναμένεται να ενισχυθούν τις επόμενες ώρες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα και να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Μιλώντας στη ΝΕΤ-105,8 ο πρόεδρος της Κοινότητας Βαρνάβα Νίκος Βούλγαρης, σημείωσε ότι απειλούνται σπίτια στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί προς την κοινότητα.

Ως «κόλαση» χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί ο πρόεδρος της Κοινότητας του Γραμματικού Νίκος Κούκης, εκφράζοντας φόβους για απώλεια ανθρωπίνων ζωών και εκτιμώντας ότι έχουν καεί πάνω από 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Ακόμα, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στον Κάλαμο Αττικής και υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το βράδυ κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Λούτσας, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στη Μαγούλα.

Τρίτη ημέρα πυρκαγιών στην Ζάκυνθο

Την ίδια, ώρα, σε εξέλιξη είναι και οι πυρκαγιές σε τρεις περιοχές της Ζακύνθου, στα Στόμια, το Στρογγυλό και τις Μαριές.

Από νωρίς σήμερα το πρωί συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων για τον έλεγχο των τριών πυρκαγιών που εδώ και τρεις ημέρες κατακαίουν τα βουνά της Ζακύνθου, έχοντας ήδη αποτεφρώσει περίπου 3.000 στρέμματα δάσους.

Οι πυρκαγιές εκτείνονται σε τρία μέτωπα. Η πρώτη και αρχική στο δημοτικό διαμέρισμα Βολιμών, η δεύτερη στο δημοτικό διαμέρισμα Αναφωνήτριας και η τρίτη στο δημοτικό διαμέρισμα Μαριών του δήμου Ελατιών, βορειοδυτικά της Ζακύνθου.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ήδη δύο ελικόπτερα και τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ζακύνθου, με τουλάχιστον 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Προς το παρόν έχει αποφευχθεί οποιαδήποτε καταστροφή σε σπίτια και αγροικίες και το μέτωπο της φωτιάς κινείται κυρίως στις δασικές περιοχές.

Μιλώντας νωρίτερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο δήμαρχος Ελατίων Νίκος Θεοδόσης, που έχει κάνει λόγο για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, καθώς καίγονται δύσβατες περιοχές. Όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι η πτώση των ανέμων που παρατηρείται σήμερα, θα βοηθήσει την κατάσταση.

Κλειστά τα δάση του νομού Αρκαδίας

Εν τω μεταξύ, προκειμένου να προστατευθούν τα δασικά συμπλέγματα του νομού Αρκαδίας και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα εκδήλωσης πυρκαγιάς, με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας απαγορεύτηκε όλο το 24ωρο η κυκλοφορία οχημάτων και πολιτών στο Μαίναλο και σε όλα τα δάση του νομού.

Επίσης, εντάθηκαν οι περιπολίες εθελοντικών οργανώσεων και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα δάση και το μέτρο αυτό θα ισχύσει ως και τις 24 Αυγούστου λόγω των καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την περιοχή.

Προειδοποίηση της ΓΓΠΠ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [Γ.Γ.Π.Π.] πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα και Πειραιά.

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ - ΝΕΤ-105,8 / ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΑΥΤΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Εξω απο τα δόντια, συγκεκριμένος και με αναλυτική αναφορά στο πρόγραμμα και στους βασικούς άξονες που θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ, αναφέρθηκε ο Γιώργος παπανδρέου στην ιστοσελίδα του κόμματος...

Ολόκληρο το κείμενο της διαδικτυακής παρέμβασης του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως εξής:

Τέτοιες μέρες, Αύγουστο, πριν από πέντε χρόνια, ο Ελληνισμός απέδειξε ότι μπορεί.

Αποδείξαμε ως λαός, ότι δεν μας λείπει η οργανωτική ικανότητα, δεν μας λείπει η γνώση ούτε η εμπειρία.

Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας τόπο ασφαλή, καθαρό, φιλόξενο, ανθρώπινο, προοδευτικό και σύγχρονο.

Αποδείξαμε ότι δεν μας λείπει η διάθεση για συλλογική εργασία, για εθελοντισμό και προσφορά στην πατρίδα.

Αποδείξαμε την ενότητά μας σε έναν κοινό σκοπό. Σκοπό που υπηρετούσε η πολιτεία και στον οποίο συνέβαλαν καθοριστικά οι πολίτες.

Ήταν η Ελλάδα της αυτοπεποίθησης, της ανάτασης και περηφάνιας. Ήταν η πατρίδα της ομοψυχίας και προσφοράς που έδωσε με επιτυχία αξιοθαύμαστη τη μάχη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε αποτέλεσμα που θαύμασε η υφήλιος.

Τα τελευταία χρόνια ο Αύγουστος μας αφήνει με πολύ διαφορετικά μηνύματα.

Πέρυσι δέσποζαν τα ζητήματα της διαφθοράς: Βατοπέδι και άγονες γραμμές για τις συγκοινωνίες στο Αιγαίο.

Το 2007, ο Αύγουστος μας αποχαιρετούσε με την έκθεση Ζορμπά για μαύρο πολιτικό χρήμα, μέσω της λεηλασίας των ασφαλιστικών ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.

Θέμα που μόνο οι καπνοί των πυρκαγιών κατάφεραν να σκεπάσουν. Τότε πήγαμε σε εκλογές, πρόωρες και αιφνιδιαστικές, με πρόσχημα την εθνική ανάγκη να καταρτίσει η κυβέρνηση «αξιόπιστο προϋπολογισμό».

Τελικά, ούτε αυτό το αυτονόητο, δεν κατάφερε.

Σήμερα, τον Αύγουστο του 2009, ο προϋπολογισμός του 2010, γίνεται πραγματικά εθνική υπόθεση, μετά την αποδεδειγμένη παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης, την τελευταία πενταετία, στον τομέα της οικονομίας.

Η χώρα μας βομβαρδίζεται συνεχώς από εκθέσεις και στοιχεία διεθνών οργανισμών, που αποδεικνύουν την επικίνδυνη κατάρρευση όλων των δεικτών της οικονομίας μας.

Από την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη, την ανεργία και τις ακάλυπτες επιταγές, μέχρι τη θηλιά του διογκούμενου χρέους του Κράτους.

Παρακολουθούμε μια κυβέρνηση που αντί να αντιμετωπίζει την κρίσιμη για την χώρα μας κατάσταση ανοίγει ακόμα περισσότερο την χαίνουσα πληγή της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης.

Και υπονομεύει τη δυνατότητα της χώρας μας να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις όπως στα εξωτερικά και εθνικά μας θέματα αλλά και διεθνείς εξελίξεις όπως στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, εν όψει της παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο και της αγροτικής πολιτικής που τίθεται σε νέες βάσεις στην ΕΕ.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, αντί αυτό το αξιοζήλευτο κεκτημένο υπερηφάνειας, γνώσης, προσφοράς και υποδομών να έχει αξιοποιηθεί, αντί η χώρα να κινείται με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο μπροστά στα μεγάλα θέματα της οικονομίας, του περιβάλλοντος, ενός νέου πράσινου αναπτυξιακού προτύπου, αντί να αξιοποιηθεί το διεθνές κύρος που κληρονόμησε για την προώθηση της εξωτερικής μας πολιτικής και οικονομικής παρουσίας, βρίσκεται η πατρίδα μας καταδικασμένη να καθορίζεται, να σέρνεται, να είναι όμηρος από υποθέσεις αδιαφάνειας, διαφθοράς και ατιμωρησίας. Αυτές που τα τελευταία χρόνια συγκλονίζουν την κοινή γνώμη.

Σήμερα, ο πολίτης βλέπει το δικό του βιός, τις δικές του δυνατότητες, τους δικούς του κόπους, το μέλλον της οικογένειάς του, να χάνεται μέσα από την σπατάλη, την αναξιοκρατία, την κακοδιαχείριση και την λεηλασία από το πολιτικό σύστημα.

Σήμερα, δυστυχώς, τα χρήματα του Ελληνικού λαού, ο δημόσιος πλούτος, αντί να επενδύονται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον του πολίτη, χάνονται από την πελατειακή σπατάλη ή ακόμα και την ιδιοποίηση από «κολλητούς, ημέτερους, κομματικούς παράγοντες και κουμπάρους».

Πριν από δύο περίπου χρόνια, παρουσίασα προτάσεις με στόχο την ανάκτηση του κύρους και της πολιτείας και της πολιτικής ζωής του τόπου.

Από τότε επαναλαμβάνω ότι αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση που μαστίζει την χώρα εξόδου το νοικοκύρεμα, το σχέδιο, η διαφάνεια και οι τήρηση κανόνων και αξιών μιας ευνομούμενης πολιτείας.

Με άμεση αντιμετώπιση της διαφθοράς, της ατιμωρησίας και της αδιαφάνειας.

Αν δεν γίνει αυτό, όχι μόνο την οικονομία δεν θα βάλουμε σε τάξη, αλλά η ίδια η δημοκρατία μας, οι θεσμοί της πολιτείας θα απαξιώνονται συνεχώς στα μάτια του Έλληνα πολίτη.

Μήνες τώρα επαναλαμβάνω ότι μπορεί η δοκιμασία της αλήθειας να μας ματώσει, αλλά θα βγούμε όλοι καλύτεροι.

Θα βγει καλύτερη η Ελλάδα.

Στην Βουλή είπα ότι εάν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά «ο κόσμος θα μας πάρει με τις πέτρες».

Προφανώς για όλες τις υποθέσεις διαφθοράς η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής τα ζύγισαν και θεώρησαν ότι το κόστος της αποκάλυψης και της αλήθειας θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της συγκάλυψης και την ατιμωρησίας.

Και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε σήμερα το θλιβερό αποτέλεσμα να βρίσκεται η πολιτική ζωή του τόπου σε ομηρία. Και οι υπόδικοι να γίνονται τιμητές του πολιτικού συστήματος.

Για αυτή την σημερινή κατάντια αποκλειστική ευθύνη έχει πια η ίδια η κυβέρνηση.

Όπως έχει και τεράστια ευθύνη για το ότι δεν άρπαξε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δικές μας προτάσεις για την διαφάνεια και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, διαμορφώνοντας με τον τρόπο αυτό μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση στον τόπο για την οριστική αντιμετώπιση της πληγής της διαφθοράς που τρώει τα σωθικά μας.

Μπροστά στις προτάσεις μας και πάλι εκώφευσε.

Σε κανονικές συνθήκες, στην τιτάνια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους της πολιτικής στη χώρα μας μπροστά, πρώτος στην πρώτη γραμμή, θα έπρεπε να ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μέρος της λύσης.

Αποδείχθηκε όμως μέρος του προβλήματος. Όμηρος των συμφερόντων που τον κρατάνε στη θέση του. Αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων.

Σήμερα η χώρα σήμερα χρειάζεται ηγεσία με άλλη αντίληψη και βούληση.

Μια ηγεσία που σέβεται αξίες, όπως η δημοκρατία, η διαφάνεια, η δικαιοσύνη.

Μια ηγεσία που θα αποκαταστήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια του πολιτικού κόσμου, γιατί δεν θα παζαρεύει τη δική της τιμή και αξιοπρέπεια.

Μια ηγεσία που θα δικαιούται να ζητάει από τους πολίτες τη συνεπή εκπλήρωση των δικών τους υποχρεώσεων απέναντι στην πολιτεία, γιατί θα αποδεικνύει με κάθε της πράξη ότι η συμβολή τους δεν πάει στράφι. Ότι πιάνει τόπο!

Μιλάω επίμονα, εδώ και καιρό, για την αυτονομία της πολιτικής.

Που σημαίνει ότι η πολιτική οφείλει να διασφαλίζει τη δημοκρατική εκπροσώπηση των συμφερόντων του Ελληνικού λαού. Και μόνο του Ελληνικού λαού.

Έχω ξαναπεί ότι η φράση αυτή δεν είναι για μένα σημαία ευκαιρίας, είναι πολιτικός στόχος ζωής.

Είναι στόχος, που ταυτίζεται με ολόκληρη τη δική μου πολιτική διαδρομή.

Είναι στόχος, στον οποίο θα μείνει σταθερά προσηλωμένη η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Και όπως ήλθαν τα πράγματα, είναι πλέον απαραίτητη προϋπόθεση όχι μόνο για την πρόοδο αλλά ακόμη και για την ίδια τη δημοκρατική ομαλότητα στη χώρα μας.

Έχω ξαναπεί ότι η σύγχρονη «ρίζα της συμφοράς» είναι η εξάρτηση από κάθε είδους ανεξέλεγκτα μικρά και μεγάλα συμφέροντα - επιχειρηματικά, μιντιακά, πελατειακά ή όποια άλλα.

Σήμερα, αν δεν πείσουμε τους πολίτες ότι υπηρετούμε μόνο αυτούς και κανέναν άλλον, καμία πρόοδος δεν είναι εφικτή. Καμία αλλαγή προς το καλύτερο.

Η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος στα μάτια του Έλληνα πολίτη αποτελεί πλέον αναπόφευκτο όρο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σε όλες της τις διαστάσεις: οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ηθική.

Πως όμως θα πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε ποτέ πια σκιές εξάρτησης πάνω από το πολιτικό μας σύστημα;

Απαιτούνται δυο πράγματα: διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων, και μαζί οι τομές, οι ασφαλιστικές δικλείδες για να μην επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Από τις πρώτες μέρες της επόμενης διακυβέρνησης του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος, δεσμευόμαστε να προχωρήσουμε σε καίρια βήματα αποκατάστασης των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και πολιτικής:

Πρώτον, μειώνοντας δραστικά τις εκλογικές δαπάνες με τη ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και το σπάσιμο των αχανών εκλογικών περιφερειών σε μονοεδρικές.

Έτσι θα ελαχιστοποιηθεί η ροή «μαύρου πολιτικού χρήματος» και θα θωρακίσουμε την ανεξαρτησία της πολιτικής και του πολιτικού, από επιχειρηματικά, επικοινωνιακά και άλλα εξωθεσμικά κέντρα ισχύος και επιρροής.

Δεύτερον, χτυπώντας αποφασιστικά το «μαύρο» πολιτικό χρήμα. Όλες οι πηγές χρηματοδότησης των κομμάτων διαφανείς. Οι ιδιωτικές εισφορές υποχρεωτικά ονομαστικοποιημένες και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Ο πολίτης για να μας εμπιστευτεί θα πρέπει να έχει την δυνατότητα να μας ελέγξει.

Τρίτον, βάζοντας τέρμα στην αδιαφάνεια και στη συναλλαγή κάτω από το τραπέζι.

Όλες οι υπογραφές υπουργών και όλες οι πράξεις του Δημοσίου, που αφορούν σε προμήθειες, παροχές υπηρεσιών προς το Δημόσιο, αναθέσεις ή χρηματοδοτήσεις, προσλήψεις, να βρίσκονται, υποχρεωτικά, σε δημόσια θέα στο διαδίκτυο.

Χρήματα, όπως τα 28 δισεκατομμύρια που δόθηκαν πρόσφατα στις τράπεζες, οι προμήθειες στα νοσοκομεία, οι πωλήσεις δημόσιας γης, όλα θα τα βλέπει ο κάθε Έλληνας στο διαδίκτυο.

Τα ίδια θα ισχύουν και για την Αυτοδιοίκηση.

Τέταρτον, τιμωρώντας παραδειγματικά τους δημόσιους λειτουργούς που δεν δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Με ριζική αναμόρφωση του θεσμού του πόθεν έσχες ώστε εκείνοι που θα βρεθούν ότι δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, να τα χάνουν. Να κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου.

Είναι μόνο τέσσερα από μια πλειάδα μέτρων που έχουμε επεξεργαστεί. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι τα περισσότερα μέτρα υπέρ της διαφάνειας δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ. Προϋποθέτουν μόνο πολιτική βούληση.

Ένας ο γενικός μας κανόνας: Διαφάνεια παντού. Σε κάθε απόφαση, για κάθε ευρώ, για κάθε πρόσωπο. Καμία απόφαση εν κρυπτώ, χωρίς έλεγχο.

Όσο για την τιμωρία των ενόχων, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο: οι πολίτες ζητούν την αλήθεια και την παραδειγματική τιμωρία τους. Κι αυτό πρέπει να γίνει.

Και αυτό αφορά πρώτιστα τον ίδιον τον πολιτικό που εκλέχτηκε για να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και δέχτηκε να συναλλαγεί για το δικό του συμφέρον.

Για αυτό και δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια μεθοδεύσεις που επιτρέπουν την ασυλία των πολιτικών προσώπων. Και έχουμε την βούληση αυτή η κατάσταση να ανατραπεί.

Έχουμε και την βούληση των απαραίτητων αλλαγών στο θεσμικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια παρόμοιων μεθοδεύσεων. Να αποκλείεται η ικανότητα ακύρωσης των προβλεπόμενων διαδικασιών που οδηγούν στη συγκάλυψη των ευθυνών πολιτικών προσώπων, όπως έπραξε η ΝΔ.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε άλλο την παραγραφή της αλήθειας.

Όμως στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και μια δικαιοσύνη χειραγωγούμενη.

Που δουλεύει με το βλέμμα στραμμένο στα κελεύσματα της κυβερνητικής ή κομματικής εξουσίας.

Και εδώ είμαστε αποφασισμένοι να εγγυηθούμε την διάκριση των εξουσιών.

Να λυτρώσουμε τη δικαιοσύνη από αυτόν τον ασφυκτικό εναγκαλισμό, για να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της.

Επιταχύνοντας, μάλιστα, τις λειτουργίες της στις υποθέσεις εκείνες που δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή της χώρας.

Έχουμε ήδη προτείνει ως ΠΑΣΟΚ την ευνοϊκή μεταχείριση όσων δίνουν στοιχεία για επίορκους πολιτικούς.

Δεν θα φοβηθούμε να υιοθετήσουμε κάθε πρόταση που βοηθάει στην αποκάλυψη της αλήθειας και την αποκατάσταση του δικαίου.

Χωρίς την αλήθεια, χωρίς αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος, χωρίς ξεκάθαρες κουβέντες από τον πολιτικό κόσμο, θα συνεχιστεί η πορεία απαξίωσης συλλήβδην όλου του πολιτικού κόσμου.

Η λάσπη θα προβάλλεται ως αλήθεια και η αλήθεια θα χάνεται ως λάσπη.

Αθώοι θα ενοχοποιούνται και ένοχοι θα συγκαλύπτονται.

Και όλοι μαζί θα είμαστε όμηροι της αδιαφάνειας και του κάθε κατηγορούμενου.

Μια επικίνδυνη πορεία που υπονομεύει την δημοκρατία.

Ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στην απαίτησή μας να λάμψει η αλήθεια για όλους. Αλλά και δεν θα ανεχτούμε ποτέ να γίνουμε όμηροι της αδιαφάνειας και του κάθε κατηγορούμενου. Δεν φοβόμαστε κανέναν και το αποδεικνύουμε στην πράξη κάθε μέρα.

Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους ζητάνε την αλήθεια.

Την αλήθεια που θα βάλει τέρμα στον διασυρμό της πολιτικής, για να ξαναγίνει η πολιτική χώρος έμπνευσης και δημιουργίας για την δική μας και την επόμενη γενιά.

Η αλήθεια μπορεί να γίνει η δύναμη που θα μας αφυπνίσει όλους.

Η Ελλάδα μπορεί ξανά.

Μπορεί πολύ καλύτερα.

Απαιτείται όμως η πολιτική βούληση.

Και μια πλατιά συμμαχία, που ξεπερνά τα όρια των κομματικών επιλογών και που θα πει «φτάνει πια».

Η κάθε μέρα με τη σημερινή κυβέρνηση, είναι μία μέρα χαμένη για την Ελλάδα.

Η πολιτική μας ζωή δεν μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται σε ομηρία.

Η στιγμή για τις απαραίτητες ανατροπές στη χώρα μας, έφτασε.

Η μεγάλη αλλαγή ωρίμασε.Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος.

Είμαι αισιόδοξος γιατί όλοι μαζί μπορούμε να τις κάνουμε πράξη.

( ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ pasok.gr)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ - ΥΠΑΙΘΡΙΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009








ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΗ
Την Κυριακή 23 Αυγούστου (Εννιάμερα της Παναγίας)
Πανηγυρίζει
Ο υπαίθριος Ναός της "Παναγίας του Ολύμπου" στο Λιτόχωρο.
Το Σάββατο 22 Αυγούστου και ώρα 6:00 μ.μ. θα γίνει Μέγας Εσπερινός μετα αρτοκλασίας όπου θα ψαλλούν τα εγκώμια της Παναγίας, από τον π. Άγγελο Γιαννίκη, εφημέρριο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου Λιτοχώρου.
Την Κυριακή 23 Αυγούστου και ώρα 7:30-10:00 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον π. Μιχαήλ Μπατσαρά, εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου
Λιτοχώρου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ώρα αναχρηματοδότησης για δάνεια, κάρτες

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΥΟΣΤΟΥ 2009
Φωτογραφία

Άγγελος Καρακερέζης, βοηθός γενικός διευθυντής Στεγαστικής Πίστης της ΕFG Εurobank: «Η εποχή του ΄΄φθηνού χρήματος΄΄ δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακριβότερα επιτόκια»
Ακόμα και κάτω από το μισό μπορούν να ψαλιδίσουν τη δόση τους οι δανειολήπτες, αξιοποιώντας προς όφελός τους την άνευ προηγουμένου βουτιά στα ευρω-επιτόκια. Το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor τριών μηνών- που αποτελεί βάση για τα περισσότερα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο- έχει πέσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,85%, αλλάζοντας άρδην τον χάρτη σε χορηγήσεις και καταθέσεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά το διατραπεζικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο από το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (σήμερα 1%) λόγω της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ευρωζώνη. Πρόκειται για μια εποχή «φθηνού χρήματος» που δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και κρύβει παγίδες για παλιούς και νέους δανειολήπτες, καθώς και για επενδυτές. Από τη μία το κόστος δανεισμού ανοίγει τις πόρτες για συμφέρουσες αναχρηματοδοτήσεις αλλά και νέες χορηγήσεις, ενώ από την άλλη τα επιτόκια στο ταμιευτήριο και στις προθεσμιακές καταθέσεις έχουν πέσει στο ναδίρ. Δημιουργούνται, δηλαδή, δύο στρατόπεδα: αυτό των κερδισμένων και εκείνο των χαμένων από την τρέχουσα συγκυρία.
Παγίδα υπερχρέωσης
Την ίδια στιγμή, πάντως, όσοι σκοπεύουν να αξιοποιήσουν την κατάσταση προκειμένου να δανειστούν θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπ΄ όψιν τους το ενδεχόμενο μέσα στους επόμενους μήνες να αυξηθεί ξανά το κόστος χρήματος, με αποτέλεσμα να πέσουν στην παγίδα της υπερχρέωσης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Άγγελος Καρακερέζης, βοηθός γενικός διευθυντής Στεγαστικής Πίστης της ΕFG Εurobank, η πτώση των ευρω-επιτοκίων δίνει ανάσα στους παλιούς δανειολήπτες, που βλέπουν τη δόση που έχουν σε χρέη με κυμαινόμενο επιτόκιο να μειώνεται σημαντικά, μήνα με τον μήνα. Παράλληλα, δημιουργούνται ευκαιρίες αναχρηματοδότησης, τόσο σε καταναλωτικά, όσο και στεγαστικά δάνεια, καθώς οι πελάτες των τραπεζών μπορούν να ροκανίσουν σημαντικά τη μηνιαία δόση τους.
Δεν θα κρατήσει για πάντα
Εντούτοις, όπως αναφέρει ο κ. Καρακερέζης, η εποχή του «φθηνού χρήματος» δεν πρόκειται να κρατήσει για πάντα και έτσι οι δανειολήπτες θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακριβότερα επιτόκια. Αυτό σημαίνει ότι όποιοι σήμερα δανειστούν στο όριο με βάση τα οικονομικά δεδομένα τους, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στο μέλλον.
Αργά ή γρήγορα, εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αντλεί ρευστότητα από τις αγορές, οδηγώντας σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων των τραπεζών, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν μικρή αύξηση και στο βασικό επιτόκιο του ευρώ το 2010.
Μάχη στην αναχρηματοδότηση
Σε αυτό το περιβάλλον, οι τράπεζες δεν έχουν μείνει άπραγες. Το τελευταίο διάστημα φουντώνει η μάχη στη μεταφορά οφειλών σε δάνεια και κάρτες, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους, αλλά και να απομακρύνουν τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο των επισφαλειών.
Για πρώτη φορά, μάλιστα, οι τράπεζες εμφανίζονται διατεθειμένες να αναχρηματοδοτήσουν και παλιά, δικά τους καταναλωτικά δάνεια ή χρέη σε πιστωτικές κάρτες, αρκεί ο πελάτης να φέρει σε αυτές και κάποια άλλη οφειλή.
Ακόμη και μισά επιτόκια
Με αυτόν τον τρόπο, οι καταναλωτές εξασφαλίζουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια- που μπορεί να πέφτουν ακόμα και κάτω από το μισό, σε σχέση με τα αρχικά- και παράλληλα βλέπουν τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται κατακόρυφα, ειδικά αν αυξήσουν και τη διάρκεια του δανείου. Και καθώς τα ευρω-επιτόκια έχουν μειωθεί κατακόρυφα, το κόστος του χρήματος για τα προγράμματα αναχρηματοδότησης πέφτει ακόμα και στο 7%-8%, έναντι 12%-14% για τα κλασικά καταναλωτικά δάνεια.
Ταυτόχρονα όμως κερδισμένες βγαίνουν και οι ίδιες οι τράπεζες, καθώς από τη μία διαγράφουν από το χαρτοφυλάκιό τους επικίνδυνα δάνεια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επισφάλειες, ενώ από την άλλη εμφανίζουν αύξηση στην παραγωγή νέων χορηγήσεων. Όπως αναφέρουν μάλιστα τραπεζικά στελέχη, αυτή τη στιγμή- ανάλογα με την τράπεζα- το 30% με 40% των νέων καταναλωτικών δανείων αφορούν αναχρηματοδοτήσεις παλιών οφειλών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια ξεπερνά το 10%.
Μεγαλύτερη διάρκεια ή προσημείωση
Ανεξάρτητα πάντως από τον λόγο για τον οποίο γίνεται η μεταφορά, τα οφέλη από τη μείωση του επιτοκίου είναι σημαντικά για τον δανειολήπτη. Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπ΄ όψιν το γεγονός ότι, αν στην αναχρηματοδότηση αυξηθεί και η διάρκεια του δανείου, μπορεί η δόση να μειωθεί περαιτέρω, όμως εν τέλει ο δανειολήπτης πληρώνει περισσότερους τόκους.
Σε απόλυτους αριθμούς, σήμερα ένα καταναλωτικό δάνειο 20.000 ευρώ πενταετούς διάρκειας (π.χ. για αγορά αυτοκινήτου) που επιβαρύνεται με επιτόκιο 12% μεταφράζεται σε μηνιαία δόση 445 ευρώ. Αν ο δανειολήπτης μέσω αναχρηματοδότησης ρίξει το επιτόκιο στο 7%, τότε η δόση πέφτει αυτόματα στα 390 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 55 ευρώ τον μήνα ή 660 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα, σε ακόμα μεγαλύτερα χρέη υπάρχει η δυνατότητα αναχρηματοδότησης με προσημείωση περιουσιακών στοιχείων. Στην περίπτωση αυτή, το επιτόκιο πέφτει πολύ χαμηλότερα, στα επίπεδα δηλαδή που ισχύουν για τα στεγαστικά δάνεια (σήμερα κοντά στο 5%).
Δηλαδή, για συνολικά χρέη 30.000 ευρώ σε καταναλωτικά δάνεια, με μέσο επιτόκιο 12% και διάρκεια αποπληρωμής τα πέντε χρόνια, η δόση ανέρχεται στα 667 ευρώ τον μήνα, «στραγγαλίζοντας» τους δανειολήπτες. Αν όμως γίνει αναχρηματοδότηση, ρίχνοντας το επιτόκιο στο 5% και παράλληλα αυξάνοντας τη διάρκεια στα 10 χρόνια, η δόση πέφτει στα 318 ευρώ, δηλαδή κάτω και από το μισό της αρχικής δόσης, δίνοντας ανάσα στους δανειολήπτες. Με τη διαφορά όμως ότι αν ο δανειολήπτης δεν είναι τυπικός στην αποπληρωμή των δόσεων κινδυνεύει άμεσα να χάσει το περιουσιακό στοιχείο του, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αύξηση στη διάρκεια συνεπάγεται και περισσότερους τόκους μέχρι την απο πληρωμή των οφειλών.
Το 16% γίνεται 6,5% στις κάρτες
Οφέλη προκύπτουν και από τη μεταφορά οφειλών μεταξύ πιστωτικών καρτών, καθώς σήμερα- και παρά την πτώση των επιτοκίων- τα ονομαστικά επιτόκια ξεπερνούν το 16% και τα πραγματικά αγγίζουν το 20%. Στον αντίποδα, υπάρχουν προγράμματα μεταφοράς οφειλών με επιτόκιο κοντά στο 6,5% μέχρι την αποπληρωμή του χρέους. Έτσι, αν κάποιος έχει συσσωρευμένα χρέη 10.000 ευρώ σε πλαστικό χρήμα, πληρώνει κάθε χρόνο 1.650
ευρώ σε τόκους, με τελικό επιτόκιο 16,5%. Μειώνοντας το επιτόκιο στο 6,5%, μέσω μεταφοράς, τα χρήματα που πληρώνει αντίστοιχα στην τράπεζα πέφτουν στα 650 ευρώ, προκύπτει δηλαδή ετήσιο κέρδος 1.000 ευρώ. Σημειώνεται επίσης ότι σήμερα υπάρχουν στην αγορά και προγράμματα μεταφοράς οφειλών από πιστωτικές κάρτες άλλης τράπεζας με μηδενικό επιτόκιο για έως και 12 μήνες. Στη συνέχεια, όμως, το προνομιακό επιτόκιο επιστρέφει στα υψηλά επίπεδα άνω του 15%.
Οφέλη μεγαλύτερα από την ποινή
Κερδισμένοι βγαίνουν παλιοί και νέοι δανειολήπτες και στη στεγαστική πίστη, καθώς τα κυμαινόμενα επιτόκια έχουν μειωθεί σημαντικά, ενώ σταδιακά οι τράπεζες μεταφέρουν την πτώση και στα σταθερά, διάρκειας από ένα έως τρία έτη. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι πελάτες των τραπεζών με δάνειο σταθερού επιτοκίου επιβαρύνονται με ποινή αποπληρωμής αν θέλουν να σπάσουν τα παλιά τους δάνεια, που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 2% του ποσού που αποπληρώνουν. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση μπορεί να προκύψουν κέρδη, καθώς αυτή τη στιγμή στην αγορά υπάρχουν παλιά στεγαστικά, κλειστά για έως και 10 χρόνια με επιτόκια που ξεπερνούν το 6%. Για παράδειγμα, για ένα 25ετές δάνειο ύψους 200.000 ευρώ με επιτόκιο 6% η μηνιαία δόση ανέρχεται στα 1.285 ευρώ. Αν ο δανειολήπτης μετατρέψει το δάνειο σε κυμαινόμενο, με τελικό επιτόκιο 3,5%, η μηνιαία δόση πέφτει αυτόματα στα 1.000 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, κέρδος 285 ευρώ τον μήνα ή 3.420 ευρώ τον χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι μέσα σε λίγους μόνο μήνες τα οφέλη από τη μεταφορά ξεπερνούν την ποινή για το σπάσιμο του δανείου.
Φωτογραφία
Οι μεγάλοι χαμένοι από τη βουτιά των επιτοκίων είναι οι μικροκαταθέτες, τόσο στις προθεσμιακές καταθέσεις, όσο και (κυρίως) στο ταμιευτήριο.
Οι τράπεζες έχουν μεταφέρει αυτούσια τη μείωση στα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις στις κλειστές καταθέσεις να κυμαίνονται ανάμεσα στο 2% και το 3% για διάστημα έως έξι μηνών και ποσά άνω των 25.000 ευρώ. Και αυτό, ενώ πριν από την κρίση τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων είχαν σκαρφαλώσει ακόμα και πάνω από το 6%.
Ακόμα μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι μικροκαταθέτες του ταμιευτηρίου, καθώς σε αυτήν την κατηγορία τα επιτόκια έχουν κατακρημνιστεί στο 0,15% με 0,25%, δηλαδή κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό για ποσά έως 10.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη μετρούν όσοι είχαν επιλέξει να επενδύσουν στα «λαϊκά ομόλογα» που πρόσφατα εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο με σταθερό επιτόκιο ακόμα και 6%. Πέρα από τις υψηλές αποδόσεις, αυτή τη στιγμή οι τίτλοι πωλούνται στη δευτερογενή αγορά σε τιμή έως και 8% υψηλότερη από την ονομαστική αξία τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να κατοχυρώσουν σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη.
Παράλληλα, σημαντικές αποδόσεις, ακόμα και άνω του 6%, συνεχίζουν να προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, αρκεί ο επενδυτής να αναλάβει το ρίσκο του εκδότη.
Η εποχή του «φθηνού χρήματος» κρύβει και σημαντικές παγίδες.
Τραπεζικά στελέχη και αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια, αργά ή γρήγορα, θα αυξηθούν συμπαρασύροντας προς τα πάνω και τις δόσεις όλων των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο. Έτσι, όσοι σήμερα- με τα χαμηλότερα επιτόκια- βρίσκονται στα όρια των οικονομικών αντοχών τους προκειμένου να πληρώσουν τις δόσεις τους, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μάστιγα της υπερχρέωσης. Το σκηνικό αυτό επαναλήφθηκε στα τέλη του 2008, όταν το διατραπεζικό επιτόκιο Εuribor έφτασε στο ιστορικό υψηλό του, άνω του 5%, τινάζοντας στον αέρα τον προϋπολογισμό των δανειοληπτών.
Για παράδειγμα, ένα στεγαστικό δάνειο ύψους 150.000 ευρώ που αποπληρώνεται σε 20 χρόνια κοστίζει 870 ευρώ τον μήνα σήμερα, με τελικό επιτόκιο 3,5%. Αν όμως το διατραπεζικό επιτόκιο αυξηθεί κατά 2 μονάδες, φτάνοντας δηλαδή στο 5,5%, η μηνιαία δόση ανεβαίνει στα 1.030 ευρώ. Δηλαδή ο δανειολήπτης πληρώνει επιπλέον 160 ευρώ τον μήνα ή 1.920 ευρώ τον χρόνο.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Παραμύθι» και αφιέρωμα στη θάλασσα

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

thesmoforiazouses.jpg
Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη με τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου παρουσιάζονται αύριο στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
Συναυλία-αφιέρωμα στη θάλασσα και τους ναυτικούς υπό τον τίτλο «Τα καράβια φεύγουν» πραγματοποιείται απόψε στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους (είσοδος από οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου). Τραγουδούν οι Μάυ Χάννα, Πάνος Κολοβός, Αθηνά Αρσένη. Είσοδος ελεύθερη.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δίνει συναυλία στον Πολυχώρο Τέχνης «Ζείδωρος» (Καψάλι Κυθήρων) αύριο στις 21.00, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής και Θε άτρου Κυθήρων. Πληροφορίες στο τηλ. 27360-
38.212.
Ο Κωστής Μαραβέγιας θα εμφανιστεί αύριο μαζί με την μπάντα του στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά, Σαντορίνη. Τηλ.
22860-23.077.
Φεστιβάλ
Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες παρουσιάζεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (τηλ. 27530-22.026) απόψε στις 21.00. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι ευθέως ανάλο γο των διάσημων ηθοποιών Ίθαν Χοκ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Ρεμπέκα Χολ. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Εισιτήρια διαθέσιμα μόνο των 20 ευρώ (Άνω Διάζωμα).
Θέατρο
Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, αύριο στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους (είσοδος από οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου). Παίζουν οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σπύρος Σαραφιάνος.


Τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Γυμνασίου και Λυκείου Μολάων αύριο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Μια μαθητική παράσταση που απέσπασε το α΄ βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου. Είσοδος ελεύθερη.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου παρουσιάζεται με τον Χρίστο Καλαβρούζο, απόψε στις 21.00
στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ξενία στο Αργοστόλι και αύριο στο Κηποθέατρο Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Πληροφορίες στο τηλ. 22310-33.325 (ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης).
Χορός
«Τα γενέθλια» είναι ο τίτλος της παράστασης του Χοροθεάτρου Μετ΄ Εμποδίων που παρουσιάζεται, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Μαρουσώ Καραλέκα, στο Παλαιό Ελαιουργείο (παραλία Ελευσίνας, τηλ.
210-5562.526) απόψε στις 20.30.
Εκθέσεις
«Είκοσι ένα έργα για το Κρεμμύδι Κεφαλονιάς» εί ναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Πανιάρα που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα (Κρεμμύδι Κεφαλονιάς)
απόψε στις 20.30. Έως τις 28 Αυγούστου. Πληροφορίες στα τηλ. 210-
3641.332 και 26710-81.544.
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Φουντά εγκαινιάζεται στο πολιτιστικό κέντρο «Αρτεμώνα» στη Σίφνο απόψε στις 21.30. Ο Ηλίας Λιούγκος ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τη Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο. Πληροφορίες στο τηλ. 6975-
599.283.
Φωτογραφία
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα τραγουδήσει στο Καψάλι Κυθήρων

Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη με τους Βασίλη Τσιβιλίκα, Γιώργο Κωνσταντίνου παρουσιάζονται αύριο στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους
Συναυλία-αφιέρωμα στη θάλασσα και τους ναυτικούς υπό τον τίτλο «Τα καράβια φεύγουν» πραγματοποιείται απόψε στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους (είσοδος από οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου). Τραγουδούν οι Μάυ Χάννα, Πάνος Κολοβός, Αθηνά Αρσένη. Είσοδος ελεύθερη.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δίνει συναυλία στον Πολυχώρο Τέχνης «Ζείδωρος» (Καψάλι Κυθήρων) αύριο στις 21.00, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Μουσικής και Θε άτρου Κυθήρων. Πληροφορίες στο τηλ. 27360-
38.212.
Ο Κωστής Μαραβέγιας θα εμφανιστεί αύριο μαζί με την μπάντα του στο Φεστιβάλ Μεγάρου Γκύζη στα Φηρά, Σαντορίνη. Τηλ.
22860-23.077.
Φεστιβάλ
Το «Χειμωνιάτικο παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες παρουσιάζεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου (τηλ. 27530-22.026) απόψε στις 21.00. Το ενδιαφέρον του κοινού είναι ευθέως ανάλο γο των διάσημων ηθοποιών Ίθαν Χοκ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ, Ρεμπέκα Χολ. Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους. Εισιτήρια διαθέσιμα μόνο των 20 ευρώ (Άνω Διάζωμα).
Θέατρο
Οι «Θεσμοφοριάζουσες» του Αριστοφάνη παρουσιάζονται, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, αύριο στις 21.00 στο Θέατρο του Αττικού Άλσους (είσοδος από οδό Καρπενησιώτη επί του περιφερειακού Γαλατσίου). Παίζουν οι Βασίλης Τσιβιλίκας, Γιώργος Κωνσταντίνου, Σπύρος Σαραφιάνος.
Τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζει το Θεατρικό Εργαστήρι του Γυμνασίου και Λυκείου Μολάων αύριο στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Μια μαθητική παράσταση που απέσπασε το α΄ βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Θεάτρου. Είσοδος ελεύθερη.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» του Αισχύλου παρουσιάζεται με τον Χρίστο Καλαβρούζο, απόψε στις 21.00
στο Β΄ Δημοτικό Σχολείο Ξενία στο Αργοστόλι και αύριο στο Κηποθέατρο Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης στο Ληξούρι Κεφαλονιάς. Πληροφορίες στο τηλ. 22310-33.325 (ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης).
Χορός
«Τα γενέθλια» είναι ο τίτλος της παράστασης του Χοροθεάτρου Μετ΄ Εμποδίων που παρουσιάζεται, σε χορογραφία και σκηνοθεσία της Μαρουσώ Καραλέκα, στο Παλαιό Ελαιουργείο (παραλία Ελευσίνας, τηλ.
210-5562.526) απόψε στις 20.30.
Εκθέσεις
«Είκοσι ένα έργα για το Κρεμμύδι Κεφαλονιάς» εί ναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Κώστα Πανιάρα που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό χώρο του Φώτη και της Μέλπης Κρεμμύδα (Κρεμμύδι Κεφαλονιάς)
απόψε στις 20.30. Έως τις 28 Αυγούστου. Πληροφορίες στα τηλ. 210-
3641.332 και 26710-81.544.
Η έκθεση ζωγραφικής του Δημήτρη Φουντά εγκαινιάζεται στο πολιτιστικό κέντρο «Αρτεμώνα» στη Σίφνο απόψε στις 21.30. Ο Ηλίας Λιούγκος ερμηνεύει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι με τη Δέσποινα Στεφανίδου στο πιάνο. Πληροφορίες στο τηλ. 6975-599.283.
Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα τραγουδήσει στο Καψάλι Κυθήρων.ΠΗΓΗ
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ξέρει πού βαδίζει

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Φωτογραφία


Το πρόβλημα με τις κλειστές άμυνες μπορεί να λύσει φέτος ο Τζιμπρίλ Σισέ με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Κατσουράνης είναι το «κλειδί» στη μεσαία γραμμή
Τα περυσινά παθήματα στο πρωτάθλημα θέλουν να γίνουν μαθήματα στον Παναθηναϊκό και αυτό προϋποθέτει- ως πρώτο βήμα- τη νίκη απόψε (19.00, ΝΟVΑ) κόντρα στον Εργοτέλη στο Ηράκλειο. Απών από αυτή την αναμέτρηση θα είναι ο Νίκος Σπυρόπουλος μετά το φραστικό επεισόδιο που είχε με τον Ολλανδό προπονητή, αλλά και ο Μπράις Μουν τον οποίο άφησε εκτός αποστολής. Ο Χενκ Τεν Κάτε ζήτησε από τους παίκτες του να πάρουν... εκδίκηση για τις περυσινές δύο ήττες από την κρητική ομάδα, οι οποίες φυσικά δεν ήταν οι μοναδικές γκέλες σε όλο το πρωτάθλημα. Ο 54χρονος προπονητής, έχοντας την εμπειρία ενός χρόνου στο τιμόνι του Παναθηναϊκού, έχει εντοπίσει όχι μόνο πού πονούσε η ομάδα, αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει και κάποιες αλλαγές προς όφελος της καλύτερης ομοιογένειας.
ΠΙΟ ΣΤΑΘΕΡΗ 11ΑΔΑ:Μολονότι δεν είναι λάτρης του rotation (περιστροφή) στην 11άδα, εντούτοις ο Ολλανδός έπεσε στην παγίδα πέρυσι και σχεδόν σε κάθε ματς έκανε αλλαγές! Αυτό δεν βοήθησε τον Παναθηναϊκό να βρει ρυθμό και έλειψαν οι συνεχόμενες νίκες στην κούρσα του πρωταθλήματος. Στα πλέι οφ όπου το σταμάτησε και χρησιμοποίησε την ίδια σύνθεση (μία με δύο αλλαγές το πολύ) η ομάδα στάθηκε πολύ καλά και κατάφερε να πετύχει τον στόχο της.
ΙΔΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕ ΥΠΟΔΕΕΣΤΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ:Ο Παναθηναϊκός έχασε πολλούς βαθμούς απέναντι στους «μικρούς» αντιπάλους. Βαθμοί που έτσι και τους είχε στο τσεπάκι θα μπορούσε να είχε χτυπήσει στα ίσα τον Ολυμπιακό. Έξι βαθμούς έχασε στο πρωτάθλημα από τον Εργοτέλη με ήττα 3-2 στο ΟΑΚΑ και 1-0 στην Κρήτη! Δεν κατάφερε να νικήσει ούτε τον Αστέρα Τρίπολης, ούτε τον Ηρακλή σε κανένα παιχνίδι χάνοντας άλλους 8 βαθμούς σε αυτά τα ματς. Προσθέστε και την ισοπαλία στις Σέρρες (0-0) και κάντε... πρόσθεση! Για να μην κουράζεστε, 16 ολόκληροι βαθμοί! Για να μη θυμηθούμε και τον αποκλεισμό-σοκ στο Κύπελλο από τον Πανσερραϊκό στο ΟΑΚΑ...
ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΣΤΙΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΜΥΝΕΣ:Συχνά-πυκνά ο Ολλανδός σχολίαζε τις ευκαιρίες που χάνονταν και είχε εντοπίσει πρόβλημα ποιότητας στην επίθεση, ενώ δούλευε συχνά στο τελείωμα των φάσεων. Φέτος, θεωρεί ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λύσει ο Τζιμπρίλ Σισέ με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που έχει μάθει καλά τη θέση δεξιά πίσω από τον επιθετικό ή ως φουνταριστός. Γκολ περιμένει και από τον Σεμπάστιαν Λέτο, ο οποίος είναι ο αριστερός χαφ που ζητούσε ο 54χρονος προπονητής. Περιμένει από τον Αργεντινό πολλά σουτ, σέντρες-ξυραφιές, αλλά και πατήματα στην περιοχή. Θεωρεί επίσης πως οι πλάγιοι μπακ που διαθέτει η ομάδα μπορούν να ανέβουν ψηλά και να βοηθήσουν στην επίθεση και ειδικά ο Μπράις Μουν από δεξιά.
●●● Ο Τεν Κάτε δεν υπολογίζει τους τιμωρημένους Κατσουράνη και Μάτος, ενώ αναμένεται να παρατάξει τους: Γκαλίνοβιτς, Γκάμπριελ, Δάρλα, Σαριέγκι, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σ., Σιμάο, Καραγκούνη, Λέτο, Σαλπιγγίδη, Σισέ.
Φωτογραφία

Ο Νίκος Σπυρόπουλος ζήτησε συγγνώμη και όλα μέλι-γάλα...
Συγγνώμη για το φραστικό επεισόδιο με τον προπονητή ζήτησε ο Νίκος Σπυρόπουλος μέσω της έγγραφης απολογίας του, την οποία παρέδωσε χθες στον Κώστα Αντωνίου. Ο διεθνής αριστερός μπακ, όπως όλα δείχνουν, θα πληρώσει βαρύ χρηματικό πρόστιμο και από τη Δευτέρα, που θα συναντηθεί και με τον Τεν Κάτε, αναμένεται να μπει στο πρόγραμμα (αποστολή για τη Μαδρίτη).
Στην τελική ευθεία, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται πλέον η έναρξη των εργασιών για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, μετά και την υπογραφή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τον υπουργό Πολιτισμού. Το «κλειδί» για την εξέλιξη της υπόθεσης του νέου γηπέδου, εκτός από την απόφαση του ΣτΕ, είναι η έκδοση της οικοδομικής άδειας.
«Δεν υπάρχουν πλέον άλλες δικαιολογίες για καθυστερήσεις» τονίζουν οι ιθύνοντες των «πρασίνων». «Ο Σεπτέμβριος είναι πολύ κοντά και είναι ο κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη του έργου». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο Γ. Σουφλιάς, αρμόδιος υπουργός για τη ΔΟΚΚ, έχει ζητήσει να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την άμεση έκδοση της άδειας. Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο να εκδοθεί η άδεια, οι μπουλντόζες είναι έτοιμες να αρχίσουν τις εργασίες θεμελίωσης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΤΑ ΝΕΑ - ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΙΧΜΕΣ Τα συμφέροντα

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 Αυγούστου 2009

Παντελής Καψής , kapsis@dolnet.gr

ΕΝΑ από τα παράδοξα της πολιτικής μας ζωής είναι η σχέση μας με τον λαϊκισμό. Στα λόγια οι πάντες τον καταδικάζουν. Στην πράξη όλα τα κόμματα τον υιοθετούν- ιδίως όταν βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας ή κινδυνεύουν να τη χάσουν.
ΚΑΤΑ καιρούς έχουν υπάρξει πολιτικοί που επιχείρησαν να κινηθούν ενάντια στο ρεύμα.
Έσπασαν τα μούτρα τους κι έτσι τώρα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο όλοι καταφεύγουν στις γνωστές παραδοσιακές συνταγές.
ΤΟ ζήτημα βέβαια αφορά κατ΄ εξοχήν το ΠΑΣΟΚ. Όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει την επόμενη κυβέρνηση και ήδη πολλοί στο εσωτερικό του ζητάνε να πει τα πράγματα με το όνομά τους.
Να μην κρύψει τα μέτρα- κατ΄ ανάγκην σκληρά- που θα υποχρεωθεί να πάρει.
ΘΑ το κάνει; Κανείς δεν το γνωρίζει. Άλλωστε στην πραγματικότητα δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία: όσα θα μπορούσε να είχε πει τον περασμένο χειμώνα για το οικονομικό του πρόγραμμα έχουν ήδη ανατραπεί από τη ραγδαία επιδείνωση του δημόσιου ελλείμματος και του χρέους.
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ- πιστεύουν πολλά κορυφαία στελέχη του- αν παγιδευτεί στην ανακοίνωση μέτρων, τότε το μόνο που θα επιτύχει θα είναι να αποξενώσει κοινωνικές ομάδες που θίγονται και να βρεθεί εκτεθειμένο σε επιμέρους κριτικές που θα αλλοιώσουν το κεντρικό του μήνυμα και θα βοηθήσουν την κυβέρνηση.
ΑΛΛΩΣΤΕ, υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη, κανένα κόμμα δεν ανακοινώνει τα μέτρα που θα πάρει πριν από τις εκλογές. Δεν το έκανε η Νέα Δημοκρατία το 2004 και το 2007, δεν το έκανε ούτε το ΠΑΣΟΚ τις προηγούμενες τετραετίες.
ΕΧΟΥΝ δίκιο. Το πραγματικό ερώτημα όμως δεν είναι τα μέτρα, αλλά η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να επανέλθει στοιχειωδώς σε ισορροπία η χώρα.
ΣΤΟ πρόγραμμά του έχει πολλές και αξιέπαινες μεταρρυθμίσεις. Ποιες όμως είναι οι προτεραιότητες, πώς ιεραρχούνται και με τι είδους κοινωνικές πλειοψηφίες θα υλοποιηθούν;
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου συνηθίζει να επαναλαμβάνει ότι δεν χρωστά τίποτα στα συμφέροντα. Δεν είναι μια τυχαία φράση. Την πιστεύει βαθιά και αποτελεί ένα κλειδί για να κατανοήσουμε τη σκέψη του. Αισθάνεται ότι τον έχουν πολεμήσει και είναι αποφασισμένος να συγκρουστεί.
Και είναι αλήθεια ότι αν δεν προχωρήσει σε γενναίες ρήξεις τότε τα περιθώρια για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις είναι ελάχιστα.
ΡΗΞΕΙΣ όμως με στόχο και προγραμματισμό, όχι επικοινωνιακές. Ρήξεις που θα ανοίξουν τον δρόμο σε παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα ασφυκτιούν σε ένα πλέγμα ευνοιοκρατίας και διαφθοράς.
ΑΥΤΑ περιμένουμε να μας πει το ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές. Άλλωστε ο λαϊκισμός δικαιώνεται ή όχι εκ του αποτελέσματος. Όταν δηλαδή κατορθώνει να δημιουργεί λαϊκές πλειοψηφίες που οδηγούν σε πραγματικές αλλαγές!
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΒΑΜΑΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ - Κρέμονται σε μια κλωστή


ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Η τιμή του βαμβακιού μπορεί να επηρεάζει αρνητικά ή θετικά τα οικονομικά μεγέθη των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών, όμως δεν είναι ούτε η μεγαλύτερη ούτε και η μόνη αιτία της κακοδαιμονίας του δεινοπαθούντος- ούτως ή άλλως- κλάδου. Όπως λένε στελέχη της αγοράς, οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπες με δύο ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Το ένα, είναι το πιθανό ενδεχόμενο οι πελάτες των κλωστοϋφαντουργικών εταιρειών να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους λόγω έλλειψης κεφαλαίων κίνησης (οι τράπεζες δεν δίνουν πλέον εύκολα τα απαραίτητα δάνεια). Το άλλο πρόβλημα είναι η συνεχιζόμενη συρρίκνωση της πελατειακής βάσης των εταιρειών, καθώς οι μεγάλοι διεθνείς και εγχώριοι πελάτες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας προτιμούν τα φθηνότερα προϊόντα των ασιατικών χωρών. Εκτιμάται ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι εταιρείες του κλάδου όχι μόνο δεν κέρδισαν κανέναν νέο πελάτη αλλά, αντίθετα, έχασαν σημαντικό αριθμό από αυτούς.
Να γιατί οι κλωστοϋφαντουργοί της χώρας ζητούν απεγνωσμένα την κρατική στήριξη.(ΝΕΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Απόδραση

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009




Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης δημοσκόπησης περιμένει ο πρωθυπουργός για να κλειδώσει τις αποφάσεις του και να τις παρουσιάσει έως τη ΔΕΘ.

Οσο και εάν δεν το θέλει, καθώς γνωρίζει ότι η ανατροπή του πολιτικού κλίματος είναι πλέον δύσκολη έως αδύνατη, ο πρωθυπουργός φαίνεται να καταφεύγει τελικώς στις πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στην επόμενη μέρα στη ΝΔ. Ενδεχομένως δε, της ανακοίνωσης της προσφυγής στις κάλπες να προηγηθεί ένας μίνι ανασχηματισμός, προκειμένου να εκπέμψει -έστω και την ύστατη ώρα- ένα μήνυμα ανανέωσης. Πρόκειται ουσιαστικά για μία διπλή κίνηση απόδρασης του κ. Καραμανλή, ο οποίος προφανώς θέλει να δείξει ότι ο ίδιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Καραμανλής θα περιμένει, πριν ανακοινώσει οποιαδήποτε απόφαση, τα αποτελέσματα των πρώτων -μετά τη θερινή ραστώνη- μετρήσεων που διενεργεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο άτυπος σύμβουλός του κ. Γ. Λούλης. Τα στοιχεία θα τα έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη, έτσι ώστε στη ΔΕΘ να έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του και ενδεχομένως να δώσει μία «πρώτη γεύση» ή ακόμη και να τις ανακοινώσει επισήμως.

Απόδραση

Εισηγήσεις
Οι εισηγήσεις που δέχεται από τους στενούς του συνεργάτες και από έναν μικρό αριθμό υπουργών με τους οποίους συζητά εφ όλης της ύλης, αφορούν αποκλειστικά και μόνον τις εκλογές, καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά εκείνοι που θεωρούν ότι είναι προσφορότερη η επιλογή της εξάντλησης της διορίας που ο κ. Γ. Παπανδρέου έχει θέσει για τον προσεχή Μάρτιο. Οι κ. Σουφλιάς, Μπακογιάννη και Παπαθανασίου είναι οι πιο χαρακτηριστικοί εκφραστές της άποψης για εκλογές το φθινόπωρο. Την ίδια θέση εκφράζει πλέον και ο κ. Β. Μεϊμαράκης, ενώ στον αντίποδα, υπέρ της εξάντλησης των περιθωρίων που υπάρχουν (βλ. Μάρτιο) έχουν ταχθεί οι κ. Πρ. Παυλόπουλος και Α. Σπηλιωτόπουλος.

Στη Ρηγίλλης και στο Μέγαρο Μαξίμου αυτές τις ημέρες σχεδιάζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης μέσα στο προεκλογικό κλίμα, ενώ παράλληλα «χτίζουν» το επιχείρημα το οποίο θα χρησιμοποιήσει την κατάλληλη στιγμή ο κ. Καραμανλής προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του για εκλογές. Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη, έχοντας κάνει μία κίνηση που θα του δώσει «επικοινωνιακές ανάσες». Μία τέτοια επιλογή είναι ο ανασχηματισμός, αλλά και πάλι τα περιθώρια για ριζικές αλλαγές δεν υπάρχουν. Μία εσωκομματική εκλογή για την ανάδειξη νέου γραμματέα εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο καθώς στο εσωτερικό της Κ.Ο. της ΝΔ το κλίμα δεν είναι το καλύτερο, ενώ και η σύγκρουση με κορυφαίους υπουργούς θα ενέτεινε το κλίμα εσωστρέφειας που ούτως ή άλλως υπάρχει στην κυβέρνηση και στο κόμμα. Κατά συνέπεια, οι αλλαγές που σχεδιάζει αφορούν κυρίως το επικοινωνιακό επιτελείο και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του υπουργού Εσωτερικών, μέσα από την αναβάθμιση του τομέα Δημόσιας Τάξης.

ΚΙΝΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΡΙΣΚΟΥ
Τα τέσσερα κλειδιά για τις κάλπες

Οι λόγοι που φαίνεται να οδηγούν τον πρωθυπουργό στην κίνηση υψηλότατου πολιτικού ρίσκου, όπως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, είναι πολλοί και ποικίλοι:

  • Η τραγική κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Παπαθανασίου γνώριζε ότι ακόμη κι αν πάρει την παράταση από την ΕΕ για τη μείωση του ελλείμματος, πρέπει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να έχει λάβει νέα μέτρα προκειμένου να πείσει την επιτροπή ότι «κινείται» προς την κατεύθυνση της επίλυσης του δημοσιονομικού προβλήματος. Τα μέτρα αυτά είναι προφανές ότι θα έχουν τεράστιο πολιτικό κόστος, το οποίο θα εισπράξει η κυβέρνηση. Ο χρόνος δε για την ανάκαμψη της ΝΔ δεν επαρκεί, με δεδομένη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για εκλογές τον Μάρτιο.
  • Κοινωνική ένταση. Τα οικονομικά προβλήματα, σε συνδυασμό με τις βασικές αδυναμίες του κράτους, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές συγκρούσεις μέσα στον χειμώνα. Παράλληλα, μία μακρά προεκλογική περίοδος θα έδινε την ευκαιρία σε κοινωνικές ομάδες να υποβάλουν πιεστικά αιτήματα, γεγονός που θα προκαλέσει νέο εκτροχιασμό των δαπανών.
  • Τα εσωκομματικά προβλήματα της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι με την ισχνή πλειοψηφία των 151 εδρών που διαθέτει και στην οποία μετέχει ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών που έχει περάσει εδώ και μήνες στο «αντάρτικο». Η σύνθεση της Κ.Ο. της ΝΔ αυτή την ώρα , κάθε άλλο παρά εγγυάται την ομαλή προώθηση νομοσχεδίων στη Βουλή και την υπερψήφισή τους.
  • Οι δημοσκοπήσεις και η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Σύμφωνα με κορυφαίους υπουργούς, η αναμέτρηση τον Οκτώβριο θα είναι μεν ιδιαίτερα δύσκολη για τη ΝΔ, όχι όμως τόσο όσο εκείνη του Μαρτίου. Οι προβλέψεις για τη «μάχη» την άνοιξη είναι εξαιρετικά δυσοίωνες καθώς θεωρείται βέβαιον ότι ο δύσκολος χειμώνας που θα μεσολαβούσε θα άνοιγε ακόμη περισσότερο την ψαλίδα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τώρα, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, το κυβερνών κόμμα μπορεί να δώσει πιο πειστικά την εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα να εξασφαλίσει την ευκαιρία στον κ. Καραμανλή -εάν φυσικά το επιθυμεί ο ίδιος- να διεκδικήσει την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος με καλύτερους όρους.Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πρώτα στα παιδιά το εμβόλιο Αμφισβητεί το ελληνικό σχέδιο για τη γρίπη η Ευρωπαϊκή Παιδιατρική Εταιρεία

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υποστηρίζει πως το εμβόλιο των 4 από τις 5 φαρμακευτικές εταιρείες είναι ασφαλές για τα παιδιά

Την αντίθεσή του στις αποφάσεις της Επιτροπής Πανδημίας Γρίπης εκφράζει ο καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά πρέπει να είναι εμβολιαστούν πρώτα.

Σύμφωνα με τα Νέα, σε γραπτή εισήγησή του στην Ολομέλεια της Επιτροπής για την Πανδημία της Γρίπης αναφέρει:

«Θα πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα ο περίγυρος των παιδιών που είναι έως 6 μηνών, ακολούθως όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 18 ετών που είναι υψηλού κινδύνου και μετά όλα τα υγιή παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας».

Από τον ίδιο, σε συνεργασία με ακόμη δύο συναδέλφους του, είχε ζητηθεί και η εισήγηση για το άνοιγμα των σχολείων. Η εισήγηση που είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες ήταν πως «κρίνεται σκόπιμο να λειτουργήσουν κανονικά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά προτείνεται κάθε δύο εβδομάδες να γίνεται μια επανεκτίμηση του θέματος σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων σε κάθε σταθμό, νηπιαγωγείο ή σχολείο και αν κριθεί σκόπιμο, τότε οι Υγειονομικές Αρχές να προβούν σε κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων».

Ο ίδιος είναι βέβαιος πως το εμβόλιο των 4 από τις 5 φαρμακευτικές εταιρείες είναι απολύτως ασφαλές για τα παιδιά, αφού στην πραγματικότητα «δεν αλλάζει κάτι στη σύσταση του εμβολίου, αλλά προστίθενται νέα στελέχη, όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης».

«Για την παθογένεια, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της γρίπης γνωρίζουν μόνο οι παιδίατροι, οι παθολόγοι και οι πνευμονολόγοι, και μόνο σε αυτές τις ειδικότητες προσφεύγουν οι άρρωστοι. Επιπρόσθετα, όλοι οι επιδημιολογούντες χρησιμοποιούν στοιχεία επιδημιολογικά της κοινής γρίπης από την Αμερική, που δεν ανταποκρίνονται στις μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία» σημειώνει ο ίδιος σε άρθρο του στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

Πάντως, την αντίθεσή τους με τη στρατηγική που προτείνεται να ακολουθηθεί και στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης εκφράζουν έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Γιαν Μέντλοκ του Πανεπιστημίου Κλέμσον της Νότιας Καρολίνας.

Ο κ. Μέντλοκ σε έρευνά του που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», εξηγεί πως «θα γίνει καλύτερη χρήση των εμβολίων αν αυτά χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη της μετάδοσης στα σχολεία και στους γονείς, οι οποίοι στη συνέχεια μεταδίδουν τη γρίπη στον υπόλοιπο πληθυσμό».

Οι ειδικοί που συνέταξαν την εν λόγω έρευνα καταλήγουν πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα πρέπει να δοθεί στους ανθρώπους που είναι πιθανότερο να μεταδώσουν τον ιό, κι όχι σε αυτούς που διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές από αυτόν.Newsroom ΔΟΛ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δύο πρωτοβουλίες του ΥΠΕΣ Αλλάζει το καθεστώς για τις αδειοδοτήσεις καταστημάτων

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Eurokinissi
Καφετέρια στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη



Δύο θεσμικές πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το καθεστώς λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Σύμφωνα με το Βήμα, προωθείται Προεδρικό Διάταγμα στο οποίο αποσαφηνίζονται οι όροι σφραγίσματος και αναστολής της λειτουργίας των καταστημάτων που παρανομούν και, παράλληλα, αφαιρείται από τους δημάρχους το δικαίωμα να αποσφραγίζουν τα καταστήματα αυτά.

Μάλιστα, το σφράγισμα ενός καταστήματος θα πραγματοποιείται μετά από έγγραφη εντολή του δημάρχου, αλλά θα συντάσσεται σχετική έκθεση, η οποία, εκτός των άλλων, θα αποστέλλεται και στα κατά τόπους Τμήματα της ΕΛ.ΑΣ. ώστε η τελευταία να ελέγχει αν τηρείται.

Την ίδια ώρα, με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή απλουστεύονται οι διαδικασίες έκδοσης των αδειών λειτουργίας, με τη σαφή πρόβλεψη ότι αν οι υπηρεσίες δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδότηση σε διάστημα 50 ημερών τότε θα τεκμαίρεται ότι το κατάστημα μπορεί να λειτουργεί νόμιμα.

Επιπλέον, τα ΚΕΠ θα χορηγούν όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά στους ενδιαφερομένους, καθώς και τις αιτήσεις που θα είναι πλέον σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίζουν από την αρχή, με βάση τα δικαιολογητικά που τους ζητούνται -και τα οποία μειώνονται περίπου στα μισά συγκριτικά με αυτά που ισχύουν σήμερα- αν θα τους δοθεί η οριστική άδεια, έτσι ώστε να λειτουργούν τα καταστήματά τους χωρίς τον φόβο ότι θα αναγκαστούν να τα κλείσουν.

Οι πρωτοβουλίες αυτές ελήφθησαν μετά τη διαπίστωση ότι η ασάφεια γύρω από το καθεστώς λειτουργίας και οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στην αδειοδότηση των καταστημάτων εκκολάπτουν τα κυκλώματα διαφθοράς στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διατηρεί και τον έλεγχο νομιμότητας.Newsroom ΔΟΛ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 22.8.2009

ΣΑΒΒΑΤΟ 22.08.2009

του Δημητρίου Μοσχοτέλια (Π/Α)

- Τον τελευταίο καιρό είχαμε μια έξαρση εγκαινίων αρδευτικών έργων.
Μάλιστα προβλήθηκαν με πρωτοσέλιδα κείμενα και φωτογραφίες, απ' τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Κάπου διάβασα ότι τα αρδευτικά έργα αποτελούν "έργα υποδομής" και θα βοηθήσουν τους αγρότες μας.
Μόνο ως έργα υποδομής δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν.
Όταν είναι γνωστό ότι τα αγροτικά προϊόντα έχουν εξευτελιστικές τιμές.
Όταν οι περισσότεροι αγρότες καλλιεργούν τα χωράφια του μόνο και μόνο για να πάρουν την επιδότηση.
Όταν χωρίς την επιδότηση θα πάψουν σχεδόν όλες οι καλλιέργειες.
Όταν οι αγρότες πωλούν τα σιτηρά με τιμές κάτω του κόστους.
Όταν τα νερά θα επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.
Τότε τα έργα άρδευσης είναι στάχτη στα μάτια όσων δεν μπορούν να δουν το αύριο.
Διότι αύριο, που θα εγκαταλειφθούν οι αγροτικές εργασίες, τα αρδευτικά έργα θα θυμίζουν το παρελθόν και την ουσιαστική αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούμε σήμερα.
- Ένα ωραίο και ευρηματικό σύνθημα επέλεξε η Αντιδημαρχία Καθαριότητας του Δήμου Κατερίνης, για να ευαισθητοποιήσει τους δημότες.
"Αγαπώ την πόλη μου και συμμετέχω", είναι το σύνθημα της Αντιδημαρχίας καθαριότητας.
Μόνο που χρειάζεται προσοχή απ' τους δημότες.
Η συμμετοχή πρέπει να περιορισθεί στο χειροκρότημα και να αποφευχθεί η ...εχθρική κριτική.
- Μέσα στις ιδιαίτερες και σημαντικές ...προσφορές του Δήμου Κατερίνης προς τους δημότες ήταν, όπως διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, η αγορά μικρών οχημάτων καθαριότητας, τα λεγόμενα "σκουπάκια".
Ήταν επίσης η αγορά κάδων απορριμμάτων, προς αντικατάσταση παλαιών και φθαρμένων.
Διαβάσαμε επίσης την επιθεώρηση των διαφόρων αθλητικών εγκαταστάσεων, από τον Δήμαρχο, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής αθλητισμού και ίσως κάποιου άλλου του οποίου η παρουσία μου διέφυγε.
Με τέτοια και με τέτοια πρωτοσέλιδα πήραν αέρα τα μυαλά των δημοτικών μας αρχόντων και δεν ανέχονται κριτική των πράξεών τους.
- Δύο θέματα ήδη επιλέχτηκαν στους Δήμους Κορινού και Πέτρας, για να αποτελέσουν το κύριο μέρος ...απασχόλησης των κατοίκων κατά την προσεχή προεκλογική περίοδο.
Στο Δήμο Πέτρας, μη έχοντας κάτι σοβαρό να ασχοληθούν, θα μονοπωλήσουν το από αιώνων διερχόμενο την περιοχή τους νερό της Μόρνας.
Θα πουν για τους αγώνες τους και τις θυσίες τους, την στιγμή που το νερό έτρεχε ανεκμετάλλευτο εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Σε όσους πιάσει και όσο πιάσει. Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται και ο σημερινός Δήμαρχος Πέτρας απ' το νερό της Μόρνας.
- Στο Δήμο Κορινού ...ξανασερβίρεται το θέμα των οικοπέδων.
Για τον Δήμαρχο είναι ένα επώδυνο θέμα, το οποίο βρήκε και θα το αφήσει ίσως όπως το βρήκε.
Ευθύνη για την στασιμότητα της υπόθεσης και για το βάλτωμά της δεν φέρει ο Δήμαρχος.
Μοναδικός υπεύθυνος είναι ο λαός του Κορινού!
Το γνωρίζουν και ασφαλώς πλέον όλοι το κατάλαβαν.
Δεν άφησαν τον εμπνευστή και δημιουργό αυτού του έργου να το ολοκληρώσει.
Αν δεν είχε γίνει το έγκλημα του 1998, όπως σε μεγαλύτερο μέγεθος το έγκλημα των Ελλήνων του 1922, τότε το έργο θα είχε ολοκληρωθεί και ο Κορινός θα ήταν μία απ' τις πιο σύγχρονες περιοχές της Ευρώπης.
- Τα πανηγύρια προσφέρονται για διασκεδάσεις και για κάλυψη άλλων έργων.
Διάβασα για το πανηγύρι του Αιγινίου και πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Δήμου για την επιτυχία του.
Δεν χρειάζεται να μας πουν ότι αγωνίζονται για την επιτυχία του πανηγυριού.
Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη, την εξασφάλισαν όλοι όσοι διετέλεσαν Δήμαρχοι Αιγινίου εδώ και ογδόντα χρόνια.
- Ο πανηγυρισμός της δεδομένης επιτυχίας του πανηγυριού του Αιγινίου, μου θύμισε κάτι που διάβασα στις εφημερίδες, πριν λίγες μέρες.
Μεγάλη, μας είπαν, ήταν η επιτυχία της "Μυδοχαράς" στο Μακρύγιαλο.
Το "μεγάλη επιτυχία" μας το είπαν λόγω της μεγάλης λαϊκής συμμετοχής.
Η λαϊκή συμμετοχή ήταν πράγματι σημαντική.
Είναι θα λέγαμε συνέπεια προσπαθειών του εμπνευστού και δημιουργού της εκδήλωσης Νίκου Παναγιωτίδη, ο οποίος συνεχίζει να προσφέρει στο Μακρύγιαλο.
Όσο για τα ...άλλα, θα πούμε ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχε μόνο ένα συγκρότημα απ' το εξωτερικό.
Θα πούμε επίσης ότι δεν τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους άτομα που εκπροσωπούν την κεντρική πολιτική, την αυτοδιοίκηση και γενικά υψηλόβαθμα στελέχη της κοινωνίας.
Και όμως ...πανηγυρίζουμε και θριαμβολογούμε για το ...έργο μας
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)