Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗ ΔΕΘ Προτάσεις Παπανδρέου για τη διαφάνεια και την οικονομία




ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Εν αναμονή των εξελίξεων η εκτίμηση που κυριαρχεί αυτές τις ημέρες στην Ιπποκράτους είναι ότι η σκιά της υπόθεσης Siemens θα πέσει βαριά και θα επηρεάσει τις συζητήσεις στην επικείμενη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Οπως όμως θεωρούν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου κάτι τέτοιο δεν αλλάζει δραματικά τον βασικό σχεδιασμό του κόμματος. «Ο Παπανδρέου εκλογές θα ζητούσε ούτως ή άλλως και αυτό θα κάνει» ανέφερε συνομιλητής του προέδρου του ΠαΣοΚ.

Αυτό που διαβλέπουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κλιμάκωση της προσπάθειας προκειμένου να πληγεί προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, με το βλέμμα (όσων επιχειρήσουν κάτι τέτοιο) στραμμένο στο μετεκλογικό σκηνικό και στα ενδεχόμενα μη αυτοδυναμίας ή περιορισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας του ΠαΣοΚ. Η ακύρωση μιας τέτοιας απόπειρας βρίσκεται πλέον στον πυρήνα των προσπαθειών της Ιπποκράτους και σε αυτήν τη βάση γίνεται η προετοιμασία εν όψει της ΔΕΘ.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο η επιδίωξη αυτή θα εκφραστεί με παρεμβάσεις και προτάσεις του κ. Παπανδρέου σε δύο τουλάχιστον τομείς: την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Ως προς το πρώτο σημείο ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να επανέλθει με το πλαίσιο προτάσεων για τη διαφάνεια και να υπογραμμίζει με μεγαλύτερη έμφαση και αποφασιστικότητα την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αλλαγές από την επομένη των εκλογών, εφόσον εκλεγεί Πρωθυπουργός. Κύριο στοιχείο των αλλαγών αυτών θα είναι η μετατροπή του εκλογικού συστήματος και οι νέοι κανόνες ως προς τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο, μια από τις σκέψεις που επεξεργάζονται στην Ιπποκράτους είναι και η αποσαφήνιση του σχεδίου του κ. Παπανδρέου για τη διάρθρωση της κυβέρνησης, με εκχώρηση εκτελεστικών αρμοδιοτήτων σε στελέχη που θα καταλάβουν νευραλγικές θέσεις στα υπουργεία και παράλληλη διεύρυνση της ευθύνης πολιτικού σχεδιασμού στους υπουργούς.

Την ίδια στιγμή το ζήτημα της οικονομίας αποτελεί για το επιτελείο του κ. Παπανδρέου από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους. Η διαδικασία υποβολής προτάσεων προς τον κ. Παπανδρέου έχει ήδη αρχίσει και μια από τις κυρίαρχες αντιλήψεις είναι πως το ΠαΣοΚ δεν θα μπορεί την επομένη των εκλογών να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε τι κατάσταση παραλαμβάνει. Στην επικείμενη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναμένεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να θέσει χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης και να μιλήσει για αναδιαπραγμάτευση χρεών και όρων με τις Βρυξέλλες. Αυτό που επισημαίνουν κάποιοι από τους (τεχνοκράτες) συνεργάτες του στα οικονομικά είναι ότι η ελληνική οικονομία διατρέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο να βυθιστεί περισσότερο στην ύφεση, σε μια περίοδο κατά την οποία η υπόλοιπη ευρωζώνη προβλέπεται να εμφανίζει στοιχεία ανάκαμψης. (ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Το φάντασμα που πλανάται πάνω από τη Ρηγίλλης - Στη ΝΔ φοβούνται περαιτέρω αποκαλύψεις και αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή τους στην υπόθεση με τις μίζε

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009
Ο κ. Κ. Καραμανλής μιλάει με πολίτες σε επίσκεψή του στο ΙΚΑ Περιστερίου. Με τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ για την οικονομική πολιτική ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα για το κόμμα του
Ανατροπή της στρατηγικής για αποφυγή των πρόωρων εκλογών που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής ενδέχεται να προκληθεί από τις απροσδόκητες εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens, το «φάντασμα» της οποίας επέστρεψε απειλητικά στην πολιτική ζωή του τόπου και πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης. Η δημοσιοποίηση του κειμένου της απόφασης του Ειρηνοδικείου Μονάχου για την επιβολή ποινής στον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas κ. Μιχ. Χριστοφοράκο και η αναφορά στο δικαστικό έγγραφο ότι δωροδόκησε, εκτός από το ΠαΣοΚ διά μέσου του κ. Κ. Γείτονα (ΠαΣοΚ), και τη ΝΔ, διά μέσου του (εκλιπόντος πλέον) Ιωάννη Βαρθολομαίου, προκάλεσε αναστάτωση στο κυβερνών κόμμα. Ουδείς μπορεί να προδικάσει τι θα γίνει στο άμεσο μέλλον και πολλοί είναι οι υπουργοί που εκτιμούν ότι από την εξέλιξη της υπόθεσης θα εξαρτηθεί και ο χρόνος των πρόωρων εκλογών, τον οποίο πριν από λίγα εικοσιτετράωρα αρκετοί εξ αυτών, αποκλείοντας τον Σεπτέμβριο, τον οροθετούσαν περί τα μέσα του Οκτωβρίου ή το αργότερο περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Η εντολή του Πρωθυπουργού είναι σαφής: «Ολα στο φως,δεν έχουμε να φοβηθούμε απολύτως τίποτα». Ο κ. Καραμανλής φέρεταισύμφωνα με συνομιλητές του- να είναι της άποψης πως αν το πολιτικό σύστημα θέλει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών πρέπει να βοηθήσει- και αυτό πράττει η κυβέρνηση, όπως επιμένουν κυβερνητικοί παράγοντες- να αποκαλυφθούν στοιχεία, ανεξάρτητα από το αν είναι επώδυνα. Εξάλλου, όπως τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι κουκουλώνει την υπόθεση και για αυτό τον λόγο βασικός στόχος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδια εδώ και πολλές εβδομάδες ήταν η όσο το δυνατόν ταχύτερη έκδοση του κ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα.

Στους κόλπους του Υπουργικού Συμβουλίου είναι διάχυτος ο φόβος για τις επόμενες κινήσεις του κ. Χριστοφοράκου και ειδικά αν θα προσπαθήσει να εμπλέξει περαιτέρω τη ΝΔ προκειμένου να διευκολύνει την υπερασπιστική γραμμή που έχουν χαράξει οι δικηγόροι του. Σύμφωνα με πολλά κυβερνητικά στελέχη η υπόθεση της Siemens καθιστά το πολιτικό σύστημα όμηρο «του οποιουδήποτε κατηγορουμένου» του οποίου βασική επιδίωξη είναι να διασωθεί και να ελαφρύνει τη θέση του.

Υπό τη σκιά των νέων εξελίξεων το κόμμα της ΝΔ εμμένει ότι ουδέποτε δέχτηκε οικονομική ενίσχυση από την εν λόγω εταιρεία και επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την υπόθεση, που πλήττει και απαξιώνει συνολικά το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα απαξιώνει την αναφορά που υπάρχει στο κείμενο της γερμανικής δίωξης, σχετικά με τον Ιωάννη Βαρθολομαίο, άλλοτε υπεύθυνο των οικονομικών του κόμματος και αντιπαρέρχεται την επισήμανση ότι οι πληρωμές έγιναν μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου του 2004. Θεωρεί σκόπιμο να επιτίθεται κατά του ΠαΣοΚ, αγνοώντας ότι οι αποκαλύψεις πλήττουν συνολικά το πολιτικό σύστημα και αποδυναμώνουν και την πολιτική ισχύ της ΝΔ, και εξακολουθεί να κινείται στη γραμμή που έχει χαράξει εδώ και πολλούς μήνες και αποτυπώθηκε ξεκάθαρα και στη δημόσια δήλωση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ο οποίος χαρακτήριζε το ζήτημα της Siemens σκάνδαλο του ΠαΣοΚ.

Ο φόβος αυτός είναι ακόμη υπαρκτός. Και τούτο διότι ουδείς γνωρίζει πότε θα επιστρέψει ο κ. Χριστοφοράκος στην Ελλάδα, αν και στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία και γίνεται λόγος για το επόμενο δεκαήμερο. Ωστόσο εκφράζονται επιφυλάξεις για το τι ακριβώς έχει αναφέρει στις γερμανικές αρχές, τι έγγραφα έχει προσκομίσει και κυρίως τι άλλα «όπλα» διαθέτει. Δεν είναι λίγοι όσοι επιμένουν ότι η υπόθεση Siemens απειλεί να εξελιχθεί σε «θρυαλλίδα» ανακατατάξεων στο πολιτικό σύστημα, αν και ορισμένοι υπουργοί θεωρούν ότι με τις εξελίξεις αυτές ίσως ξεκαθαρίσει το τοπίο και πάψει οριστικά η γενική απαξίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας και των κομμάτων.

Η Ρηγίλλης, διά στόματος του Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, επαναλαμβάνει μονότονα ότι δεν υπήρξαν εισροές από τη Siemens στο ταμείο του κόμματος. Και μια ακόμη φορά τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η υπόθεση της γερμανικής εταιρείας φέρει «πράσινη κυβερνητική υπογραφή», ειδικά για το σύστημα ασφαλείας C4Ι. Μάλιστα κάνουν λόγο για προμήθειες και προγραμματικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ που υπεγράφησαν από το 1997-1998 έως το 2003, περίοδο κατά την οποία κυβερνούσε το ΠαΣοΚ. Παράλληλα αναφέρονται εκ νέου και στην ομολογία του πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Θ. Τσουκάτου ότι μέρος των χρημάτων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens κατέληξαν στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ανεξάρτητα από τη δημόσια επιχειρηματολογία και την κατηγορηματική άρνηση για εισροή χρημάτων στα ταμεία της ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται αποκαλύψεις για εμπλοκή προσώπων περί των οποίων εκφράζονται υπόνοιες ότι ενδέχεται να επιχειρηθεί να «καούν», στο πλαίσιο εσωκομματικού «ξεκαθαρίσματος» λογαριασμών.(ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τιμές ήρωα Κηδεύτηκε 35 χρόνια μετά ο εθνοφρουρός Ιωάννης Παπαγιάννης

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 Αυγούστου 2009
Associated PressΤα λείψανα των πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA

Με τις σημαίες της Κύπρου και της Ελλάδος ήταν καλυμμένο το φέρετρο με τα λείψανα του Ιωάννη Παπαγιάννη, ενός εκ των πέντε εκτελεσθέντων από τους Τούρκους αιχμαλώτων εθνοφρουρών στο χωριό Τζιάος το 1974. Ο Παπαγιάννης ήταν τότε 23 χρονών.

Στην κηδεία, που έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στη Λευκωσία, τον πρόεδρο της Κύπρου Δ.Χριστόφια εκπροσώπησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο οποίος κατέθεσε εκ μέρους του στεφάνι.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού Κυθρέας Κώστας Ζερβός, ο οποίος χαρακτήρισε τον Παπαγιάννη «ήρωα».

Σήμερα συμπληρώνονται 35 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα κατά την οποία οι ορδές του Αττίλα ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής. Με τη δεύτερη φάση, η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου, με τη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου. (ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Θα μένουν νηστικές, αν αρνηθούν το σεξ! Η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή του νομοθετήματος, ούτε ήταν διαθέσιμη για σχολι

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Εναν "ασύλληπτο" νόμο υιοθέτησε το Αφγανιστάν, ο οποίος θεσμοθετεί τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών της σιιτικής μειονότητας, ορίζοντας ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να στερήσει από τη σύζυγο την τροφή, εάν αυτή αρνηθεί να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος, ο νόμος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή του νομοθετήματος, ούτε ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό της ενέργειάς της.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι ο νόμος αυτός είναι παραλλαγή ενός άλλου που είχε ψηφιστεί από το αφγανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο και υπογραφεί από τον πρόεδρο Καρζάι, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφγανικών και διεθνών οργανώσεων, που κατήγγειλαν ότι πρόκειται για νομιμοποίηση της οικογενειακής βίας.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη από τη σύζυγό του, συμπεριλαμβανομένης και της τροφής, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις. Ορίζει ακόμα ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα ή του παππού.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά ορίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να ζητήσουν την άδεια του συζύγου τους για να εργασθούν, ενώ επιτρέπει σε ένα βιαστή να αποφύγει κάθε δίωξη, εάν καταβάλει το "χρήμα του αίματος" στη γυναίκα που υπέστη τον βιασμό.

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος Καρζάι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο που είχε υπογράψει ο ίδιος τον Μάρτιο, μετά τις διαμαρτυρίες των αφγανικών και διεθνών οργανώσεων που κατήγγειλαν ότι το νομοθέτημα αυτό θεσμοθετεί για τις γυναίκες της σιιτικής μειονότητας περιορισμούς αντάξιους του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από χώρες οι οποίες εμπλέκονται στρατιωτικά στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που υποστηρίζει την κυβέρνηση Καρζάι αλλά και είναι εκ των κατεξοχήν οικονομικών υποστηρικτών της ασιατικής χώρας.

"Θεωρώ αυτό το νόμο αποκρουστικό", είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια μιας διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. "Υπολογίζουμε στην απόσυρση αυτού του νόμου, διότι είναι απαράδεκτος", είχε δηλώσει από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Απαντώτας στις διαμαρτυρίες ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε το Μάιο ότι τα άρθρα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να αποσυρθούν. (ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πυρετός από τον ιό της Siemens

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ο ιός της Siemens ανεβάζει τον πολιτικό πυρετό

Ηαιφνίδια στο μέσον των διακοπών του Αυγούστου κορύφωση του σκανδάλου της Siemens, όπως εκφράστηκε με τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου ότι δωροδόκησε ...

Τι συμβαίνει στο εσωτερικό των κομμάτων μετά τις κατηγορίες Χριστοφοράκου για τις μίζες και τους αποδέκτες τους

Πυρετός από τον ιό της Siemens

Διαβρωτική επίδραση στην πολιτική ζωή- Πιο πιθανή μοιάζει πλέον η πρόωρη προσφυγή σε εκλογές

Ο ΙΟΣ Siemens εισέβαλε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση από τον ιό της νέας γρίπης στην πολιτική ζωή της χώρας και ήδη ασκεί τη δική του διαβρωτική επίδραση.
Με τη δημοσιοποίηση, την περασμένη
Τετάρτη, του γερμανικού βουλεύματος καταδίκης του άλλοτε πανίσχυρου στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, που στηρίχθηκε στην κυνική ομολογία του κατηγορουμένου ότι με σκοπό την απρόσκοπτη εκτέλεση της προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C-41, προσέφερε, κατόπιν συμφωνιών
με τους εντεταλμένους επίσημους ταμίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ, διαμορφώθηκαν νέες πολιτικές συνθήκες. Συνδυαζόμενες με εκείνες της οικονομικής κρίσης και τις αναμενόμενες το φθινόπωρο κοινωνικές εντάσεις, συγκροτούν περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας,
ικανό να επισπεύσει κινήσεις και αποφάσεις. Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μοιάζει τώρα πιο πιθανό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες δύο ημέρες εντάθηκε η φημολογία και επαυξήθηκαν οι υποστηρικτές των γρήγορων εκλογών, οι οποίες σε πολλούς πλέον φαντάζουν λυτρωτικές.
Από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, οι ηγεσίες και τα στελέχη τους αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερη κρίση, που ξεπερνά ανάλογες προηγούμενων ετών. Οι καταγγελίες του φυγόδικου και καταδικασμένου στο Μόναχο από τη γερμανική δικαιοσύνη για δωροδοκίες ελληνικών κομμάτων κ. Μιχ. Χριστοφοράκου αυτή τη φορά δεν αφορούν το μακρινό παρελθόν, αλλά πρόσφατες χρήσεις, η διαχείριση των οποίων ανήκει στις παρούσες ηγεσίες των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου. Γι΄ αυτό και η επίδραση, παρά τη φαινομενική ψυχραιμία και την αμφισβήτηση των καταγγελιών Χριστοφοράκου, είναι μεγάλη. Αν δεν πλήττει ευθέως τους δύο, εν πολλοίς, άφθαρτους ηγέτες, τους αναγκάζει σε αμυντικές στάσεις και συμπεριφορές.
Πολλοί αισθάνονται ότι η ήδη καχύποπτη κοινωνία δυσπιστεί ακόμη περισσότερο μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Το βαθύ υπόστρωμα σκανδάλων που άφησαν οι υποθέσεις του Βατοπαιδίου, των ομολόγων αλλά και η επικρατούσα γενικότερη αντίληψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 ήσαν πανάκριβοι, καθιστούν τις νέες καταγγελίες αν όχι πιστευτές, σε κάθε περίπτωση διερευνητέες.
Βάσει των παραπάνω δεδομένων και των αμφισβητήσεων που εγείρονται τα κόμματα βράζουν στην κυριολεξία και στο εσωτερικό τους αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για τη νοσηρότητα του κλίματος που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή της χώρας.
Ειδικώς στην κυβέρνηση ο προβληματισμός είναι μέγας. Πιο συγκεκριμένα, αμφισβητείται η απόλυτη στάση απέναντι στις καταγγελίες του μέχρι πρότινος ομοτράπεζου πολλών νεοδημοκρατικών στελεχών Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η οχύρωση της Νέας Δημοκρατίας πίσω από παλαιότερη κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού ότι ουδέποτε εισέρρευσαν στα ταμεία του κόμματος χρήματα από τη Siemens είναι δύσκολα υπερασπίσιμη απέναντι στην προβληματισμένη και ανήσυχη κοινή γνώμη. Προκαλεί μάλιστα αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στο κυβερνών κόμμα σχεδόν «επενδύουν» στον εκλιπόντα Γιάννη Βαρθολομαίο και υπολογίζουν ότι το ΠαΣοΚ θα αντιμετωπίσει εντονότερη πίεση, επειδή απλώς ο Κώστας Γείτονας είναι ενεργός πολιτικός και βουλευτής. Επιπλέον αξιολογείται το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να διακινήσει μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου το γερμανικό βούλευμα καταδίκης του κ. Χριστοφοράκου. Τείνει να επικρατήσει έτσι η εντύπωση ότι ορισμένοι στην κυβέρνηση έχουν υιοθετήσει το δόγμα «αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων», ελπίζοντας ότι θα παρασύρουν και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε τροχιά υποχώρησης.
Το ΠαΣοΚ από την πλευρά του είναι δεσμευμένο από την αρχή «όλα στο φως» που επέβαλε ο κ. Παπανδρέου και λογικώς μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό δείχνει αποφασισμένο να διεκδικήσει από τον κ. Χριστοφοράκο και τη γερμανική δικαιοσύνη τα τυχόν αποδεικτικά υλικά και στοιχεία, αναλαμβάνοντας προφανώς και την ευθύνη για την όποια συνέχεια. Είναι αυτή μια άλλη στάση, εντελώς διαφορετική από εκείνη της κυβέρνησης και ενδεικτική των διαθέσεων του κ. Παπανδρέου για ριζική αντιμετώπιση τέτοιων τόσο διαβρωτικών για το πολιτικό σύστημα υποθέσεων. Προφανώς στο ΠαΣοΚ εκτιμούν ότι έχουν πληρώσει το τίμημα με τις πρώτες ακόμη καταγγελίες σε βάρος του κ. Θ. Τσουκάτου και επιπλέον πιστεύουν περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι καιρός να μπει ένα τέλος στην εξάρτηση των κομμάτων από αδιαφανείς οικονομικές ενισχύσεις.
Γ. Σουφλιάς
«Η κρίση δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές»
OΟ προβληματισμός είναι βαθύς στο πολιτικό προσωπικό της χώρας. Πλήθος πολιτικών στελεχών αντιλαμβάνεται πλέον την κρισιμότητα των συνθηκών και θεωρεί εκρηκτικό το μείγμα πολιτικής και οικονομικής κρίσης. Και για τούτο αρκετοί συντάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών το ταχύτερο, ελπίζοντας ότι θα προσφέρουν την ευκαιρία ριζικών αλλαγών. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά, ο οποίος δεν κρύβει τις πεποιθήσεις του. Είναι από αυτούς που στις ιδιωτικές συνομιλίες του επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται σε σημείο καμπής και χρειάζεται ανατροπές. Οπως μεταφέρουν οι συνομιλητές του, θεωρεί την οικονομική κρίση μεγάλη και απειλητική για τη χώρα και μαζί αναγνωρίζει ότι το πολιτικό προσωπικό έχει επαγγελματοποιηθεί, ορίζεται από την επικοινωνία και στις περισσότερες των περιπτώσεων δυσκολεύεται να κατανοήσει και ως εκ τούτου να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χώρας. Ο κ. Σουφλιάς, πάντα σύμφωνα με τους συνομιλητές του, επιμένει ότι στις παρούσες συνθήκες γενικευμένης κρίσης χρειάζεται να γίνει μια νέα αρχή. Φέρεται μάλιστα να έχει συζητήσει με τον κ. Καραμανλή την υιοθέτηση του γερμανικού μοντέλου των μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών ώστε να ανανεωθεί το πολιτικό προσωπικό. Ακόμη σημειώνει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις για την αποβολή του κομματισμού από το κράτος, ώστε να επανιδρυθεί πραγματικά. Επιπλέον επιμένει πως είναι απαραίτητο να ελεγχθούν τα ελλείμματα και τα χρέη και γι΄ αυτό σημειώνει πως πρέπει επιτέλους να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να επικρατήσουν στη χώρα συνθήκες φορολογικής ισονομίας. Κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τα παραπάνω, συνδυαζόμενα με την πραγματική αναμόρφωση της παιδείας και τον ανασχεδιασμό των συστημάτων υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, θα μπορούσαν να προσφέρουν τη βάση μιας νέας αρχής.
Οι αναφορές και οι επισημάνσεις του κ. Σουφλιά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στο παρόν περιβάλλον. Οπως και αν αντιμετωπίζει κανείς τον αυτόνομο λόγο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, δεν μπορεί να αγνοήσει την έντασή του στις παρούσες πολιτικές συνθήκες. Ισως να είναι προπομπός εξελίξεων ή απλώς να αποδειχθεί ενορατικός πολιτικός. (ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Στην Εντατική σε κρίσιμη κατάσταση 28χρονος που νόσησε από τη νέα γρίπη Νέο σοβαρό κρούσμα


Ένας 28χρονος άνδρας, ο οποίος βρισκόταν σε διακοπές σε νησί του Αιγαίου, νόσησε από τη νέα γρίπη και νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Η κατάσταση του ασθενούς θεωρείται κρίσιμη.

Το Εθνικό κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι σε συνεχή επαφή με το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης του ασθενούς.

Είναι το πέμπτο σοβαρό κρούσμα που παρουσιάζεται στη χώρα μας. Τα προηγούμενα τέσσερα νοσηλεύονται πλέον εκτός κινδύνου.

Συγκεκριμένα, ο 33χρονος έχει πλέον βγει και από την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Βελτίωση παρουσιάζει ο 42χρονος που νοσηλεύεται στην Κρήτη, ενώ αποσωληνώθηκαν η 16χρονη Βρετανίδα, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας και ένας 30χρονος, ο οποίος είχε εισαχθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με πνευμονία.

Κρούσματα σε κρουαζιερόπλοια

Εν τω μεταξύ, σε καλή κατάσταση, αλλά σε απομόνωση νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο 29χρονη Γερμανίδα, βεβαιωμένο σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα κρούσμα της νέας γρίπης, μέλος του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Aida Vita σημαίας Ιταλίας.

Το κρουαζιερόπλοιο με 1.464 επιβάτες και 393 μέλη πλήρωμα, απέπλευσε κανονικά στις 20.45 της Τετάρτης για τον προορισμό του αφού πρώτα ακολουθήθηκαν όλες οι διαδικασίες ελέγχου και δόθηκαν από τον αξιωματικό γιατρό και τον πλοίαρχο του πλοίου έγγραφες διαβεβαιώσεις ότι ουδείς άλλος επιβάτης αλλά και μέλος πληρώματος έχει παρουσιάσει τα συμπτώματα της νόσου.

Tην Παρασκευή καταπλέει στο Ηράκλειο, από το Κουσάντασι της Τουρκίας, το κρουαζιερόπλοιο «Navigator of Seas», στο οποίο, μεταξύ των επιβαινόντων, αναφέρθηκαν επτά πιθανά κρούσματα της γρίπης τύπου Α -όλοι αλλοδαποί. Το πλοίο θα αποπλεύσει το μεσημέρι της ίδιας μέρας για την Ιταλία.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται στην Κεφαλλονιά το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο «Costa Marina», στο οποίο επιβαίνει ένας αλλοδαπός ναυτικός με συμπτώματα της νέας γρίπης.

Το απόγευμα το ιταλικό κρουαζιερόπλοιο θα αναχωρήσει από την Κεφαλλονιά για το Ηράκλειο της Κρήτης. (ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ούτε οι μορφασμοί αποδεικνύονται «παγκόσμια γλώσσα» «Διαβάζοντας» το πρόσωπο

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Ανθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς ερμηνεύουν διαφορετικά τις εκφράσεις και τους μορφασμούς του προσώπου, σύμφωνα με έρευνα που αμφισβητεί την «παγκοσμιότητα» των αυθόρμητων αντιδράσεων που δείχνουν συναισθήματα.

Σε έρευνα του πανεπιστημίου της Γλασκόβης, επιστήμονες έδειξαν σε ομάδες ατόμων από την Ευρώπη και την ανατολική Ασία φωτογραφίες των ίδιων μορφασμών, προσπαθώντας να παρατηρήσουν το πώς θα τις αποκωδικοποιούσαν.

Οι Ασιάτες, σύμφωνα με την έρευνα, συνέχεαν πολύ ευκολότερα κάποιες εκφράσεις, τείνοντας μάλιστα να προτιμούν τις λιγότερο «επιθετικές» ερμηνείες -όπως την έκπληξη έναντι του τρόμου. Ως πιθανή ερμηνεία προτείνεται από τους ερευνητές ο διαφορετικός βαθμός κοινωνικής αποδοχής για κάποια συναισθήματα, ειδικά τα «αρνητικά».

Παρακολουθώντας τις κινήσεις των ματιών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι Ασιάτες επικεντρώνονταν περισσότερο στα μάτια, ενώ οι δυτικοί κοιτούσαν γενικά το πρόσωπο. Οι εκφράσεις των ματιών είναι περισσότερο αμφίσημες από τις κινήσεις ολόκληρου του προσώπου.

Οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ότι ίσως έτσι εξηγείται και η διαφορά ανάμεσα στα ασιατικά και δυτικά «emoticon», τις τυποποιημένες γραφές μορφασμών με σύμβολα στο διαδίκτυο και τα γραπτά ηλεκτρονική μηνύματα, σύμφωνα με το BBC.

Ενώ στη Δύση, για παράδειγμα, ένα χαμόγελο απεικονίζεται οριζόντια ως «:-)», στην Ασία είναι συχνότερο το κατακόρυφο «^_^»· το πρώτο δείχνει ολόκληρο το πρόσωπο, χρησιμοποιώντας το στόμα, ενώ το δεύτερο δείχνει μόνο τα μάτια.(ΠΗΓΗ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)