Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

ΤΡΕΛΛΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΑΚΣΟΝ










ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009


Μια διαθήκη του Μάικλ Τζάκσον κατατέθηκε χθες σε δικαστήριο του Λος Άντζελες, ενώ ο Βασιλιάς της Ποπ «σκίζει» μετά θάνατον σε πωλήσεις: η ιστοσελίδα Αmazon. com ανακοίνωσε πως μέσα σε 24 ώρες από τον θάνατό του πούλησε όσα άλμπουμ του είχε πουλήσει τα 11 προηγούμενα χρόνια!Αφήνει όλη τη διαθήκη του σε ίδρυμα.. εκτός ο πατέρας του..Εν τω μεταξύ η μητέρα του δήλωσε ότι μετά το θάνατό της θα έχει την επιμέλεια των παιδιών του κ ΝΤΑΙΑΝΑ ΡΟΣ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΜΕ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ




ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Η μίς Τουρισμός προτείνει να πάτε δικαοπές με αυοτκινούμενο τροχόσπιτο πολυτελούς κατασκευής. Αυτό που βλέπετε είναι κινούμενο σπίτι μ εόλα τα κομφόρ, τα πάντα.. βέβαια το συγκεκριμένο κοστίζει 60000 ΕΥΡΩ, αλλά μπορείς να το νοικιάσεις με 150 ΕΥΡΩ ημερησίως. Επιλέγεις να πάς όπου θέλεις, είτε στην Ελλάδα είτε και στο εξωτερικό...
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Άμα τον δηλώσεις μπορεί να... σωθούμε Ζητούν δηλωσίες ημιυπαίθριων για να μαζέψουν λεφτά

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - (ΝΕΑ)
Της Ειρήνης Δ. Καρανασοπούλου
«Άμα το δηλώσεις, μπορείς να το σώσεις», ήταν κάποτε το σύνθημα για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, πλην όμως σήμερα όλα... μεταλλάσσονται κι ως εκ τούτου το σύνθημα εν έτει 2009 γίνεται «άμα τον δηλώσεις μπορεί να... σωθούμε» (!).
Φωτογραφία
O λόγος, βέβαια, περί της περιλάλητης υπόθεσης της «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων, από την οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποκομίσει κάπου 2 δισ. ευρώ για να καλύψει μέρος του υπερβολικού ελλείμματος.
ΟΠΩΣ όμως και με την υπόθεση της απαγόρευσης του καπνίσματος- μπορεί να βασιλεύουν τα ράντζα και τα φακελάκια, αλλά μας έπιασε ο πόνος για το παθητικό κάπνισμα- έτσι και αυτό το μέτρο στηρίζεται στη λογική τού «ό,τι αρμέξουμε...». Διότι με το 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου (και ολίγα ψιλά για τον φάκελο κ.λπ.) δηλώνεις τα αμφιβόλου νομιμότητας- για την αισθητική δεν το συζητούμεκτίσματα. Το εάν τα σώζεις, δεν είναι καθόλου βέβαιο. Γι΄ αυτό και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει προβλέψει τεράστια πρόστιμα στην περίπτωση που κάποιος πολίτης αποφασίσει να μη γίνει «δηλωσίας». ΠΑΡΩΔΙΑ, ωστόσο, αποδεικνύεται και η περίφημη έρευνα για τις μίζες της Ζίμενς. Η γερμανική Δικαιοσύνη απεφάνθη πως ο κατηγορούμενος-κλειδί, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος- αυτός, δηλαδή, που γνωρίζει ποιους και πότε λάδωσε- είναι κατηγορούμενος και για την υπόθεση της γερμανικής Ζίμενς. Με άλλα λόγια, πρώτα θα δικαστεί στη Γερμανία, θα πει όσα ξέρει για τους Γερμανούς, θα εισπράξει ποινή αντίστοιχη με τη «συνεργασία» του και μετά, όταν όλα τελειώσουν, μπορούν οι ελληνικές αρχές να ζητήσουν πάλι την έκδοσή του- εννοείται, για άλλα αδικήματα. Ζήσε, Μάη μου, με άλλα λόγια- κι αρκετοί θα αναστέναξαν με ανακούφιση...
Ο ΘΟΔΩΡΟΣ Τσουκάτος δε διέψευσε τις ποικίλες Κασσάνδρες- κι έτσι δεν προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Ελάχιστοι ενθουσιάστηκαν με αυτήν την εξέλιξη- κι όχι απαραίτητα από το ίδιο.... στρατόπεδο.
ΣΤΟΝ ΣΥΝ, αποφάσισαν να αφήσουν όλα τα λουλούδια να ανθίσουν- για την ακρίβεια, να πουν τα πράγματα με το όνομά τους. Κι έτσι, εν σώματι, Αλέξης Τσίπρας κι άπασες οι τάσεις επέστρεψαν ως απαράδεκτο το κείμενο της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σου λέει, εμ τους περιμαζέψαμε, εμ θα μας βρίζουν; Ε, υπάρχουν και κάποια όρια.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

[ ΣΤΗΛΗ ΑΛΑΤΟΣ ] Μέλλον;

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)
Νατάσα Μπαστέα nat@dolnet.gr
Φωτογραφία
Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ είναι ένα επάγγελμα στο οποίο καλείσαι διαρκώς να παρατηρείς. Να αφηγείσαι ένα κομμάτι της ζωής των άλλων, να αποκαλύπτεις στοιχεία, να καταγράφεις αντιδράσεις και σχόλια, να προσπαθείς να μειώσεις την απόσταση μεταξύ των αναγνωστών και των γεγονότων. Συχνά όμως η αλήθεια βρίσκεται πίσω από τη λατρεία των αριθμών και των πληροφοριών- κι αυτό ισχύει και στην περίπτωση της κρίσης που έχει ξεσπάσει στον ελληνικό Τύπο, παρότι οι αριθμοί είναι εντυπωσιακά μεγάλοι. Πολλοί αναγνώστες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους σε μια συντεχνιακή, όπως υποστηρίζουν, προσέγγιση. Ωστόσο, η απόγνωση στα μάτια ενός απολυμένου όταν γνωρίζει πως δεν θα βρει εύκολα δουλειά στο άμεσο μέλλον είναι ίδια: είτε εργάτης στο Πέραμα είτε υπάλληλος στο κέντρο είτε δημοσιογράφος στο Μαρούσι. Τα όσα συμβαίνουν μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό καμπανάκι για να έλθει η δημοσιογραφία πιο κοντά στην κοινωνία. Θα έπρεπε όμως να είναι και μια ένδειξη ότι οι πολίτες καθρεφτίζονται στην πλειονότητα των δημοσιογράφων και γι΄ αυτό δεν έχει νόημα να στέκονται απέναντί τους. Άλλωστε, τα λόγια του Καρλ Βαλεντίν ισχύουν για όλους μας: «Κάποτε το μέλλον ήταν πολύ καλύτερο».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

[ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ] Καταχνιά

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)
Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr
Φωτογραφία
«ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΚΑΙ καταχνιά». Με την άδεια του Τενεσί Ουίλιαμς- που έδωσε τον τίτλο αυτό σε ένα θεατρικό του έργο- έτσι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα οικονομική πολιτική. Πρωταγωνιστής ο Γιάννης Παπαθανασίου. Είναι κι αυτός αστός στους τρόπους- όπως και αρκετοί ήρωες τού κατ΄ εξοχήν δραματουργού του αμερικανικού Νότου. Μένει να δούμε αν και τα δικά του νεύρα είναι σπασμένα, οπότε τον περιμένουν δραματικά λάθη.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Οικονομίας και Οικονομικών είναι χαμογελαστός και διατηρεί στις δημόσιες παρεμβάσεις αυτό το καθημερινό, συζητητικό στυλ που τον χαρακτηρίζει. Λογικό. Είναι ο πρώτος υπουργός Οικονομίας εδώ και μια δεκαπενταετία που δεν προέρχεται από τα έδρανα των οικονομολόγων πανεπιστημίου. Άνθρωπος της αγοράς είναι ο Γιάννης και μιλάει τη γλώσσα της. Είναι επίσης ο πρώτος ένοικος του έκτου ορόφου της οδού Νίκης που δεν έχει το τουπέ ενός Στέφανου Μάνου ή ενός Γιώργου Σουφλιά.
Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ πέρασε δύσκολο χειμώνα. Ήταν καινούργιος στο Γιούρογκρουπ- το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνηςκαι υπέστη τη μοίρα του καινούργιου. Του την έπεσαν, δηλαδή, στα δυο- τρία πρώτα συμβούλια όταν ήταν ακόμη ψαρωμένος. Ακόμη χειρότερα: ο Γιάννης έγινε υπουργός στη χειρότερη φάση της ελληνικής οικονομίας από το 1994, όταν η «σκληρή δραχμή» δεχόταν κερδοσκοπικές επιθέσεις. Πώς να καθήσει στο τραπέζι των Βρυξελλών με τους σομόν «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» να προβλέπουν κάθε εβδομάδα ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει γιατί θα αποβούν άγονες οι δημοπρασίες ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου; ΟΛΑ ΑΥΤΑ πέρασαν- αν και όχι χωρίς να αγγίξουν τον Παπαθανασίου. Ο Γιάννης ξέρει πως έχει δύο μήνες για να μαζέψει λεφτά. Αλλιώς το φθινόπωρο δεν βγαίνει. Εξ ου και το υπουργείο έχει βγει στη γύρα. Η προσπάθεια είναι για ένα πολιτικά πονηρό μείγμα μέτρων. Χαράτσι σε σκαφάτους και τζιπάτους, αλλά και σε καρτοκινητά ή βενζίνη. ΕΤΑΚ που δεν θα αφήσει αφορολόγητο κανένα εν Ελλάδι ακίνητο, αλλά και πληρωμένη νομιμοποίηση ημιυπαίθριων χώρων για να ησυχάσουν οι ιδιοκτήτες.
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για φορολογικό γιουρούσι, αλλά για χειρουργική προσέγγιση. Το πρόβλημα- όχι τόσο του Παπαθανασίου όσο της κυβέρνησης - είναι ότι ο ασθενής, δηλαδή η κοινωνία, δεν έχει άλλη υπομονή.
Φωτογραφία
Του Σπύρου Ορνεράκη
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Super League 2009 -2010


ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Το πλήρες πρόγραμμα:

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης – Παναθηναϊκός
Πανιώνιος - ΠΑΟΚ
Ξάνθη - ΠΑΣ Γιάννινα
Λεβαδειακός - Καβάλα
Πανθρακικός - Ηρακλής
Αστέρας Τρίπολης - Λάρισα
Αρης - Ατρόμητος
ΑΕΚ - Ολυμπιακός

2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Πανιώνιος - Εργοτέλης
Παναθηναϊκός - Ξάνθη
ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός
ΠΑΣ Γιάννινα - Πανθρακικός
Καβάλα - Αστέρας Τρίπολης
Ηρακλής - Αρης
Λάρισα - Ολυμπιακός
Ατρόμητος - ΑΕΚ

3η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Ξάνθη
Λεβαδειακός - Πανιώνιος
Πανθρακικός - Παναθηναϊκός
Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΟΚ
Αρης - ΠΑΣ Γιάννινα
Ολυμπιακός - Καβάλα
ΑΕΚ - Ηρακλής
Λάρισα - Ατρόμητος

4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Λεβαδειακός - Εργοτέλης
Ξάνθη - Πανθρακικός
Πανιώνιος - Αστέρας Τρίπολης
Παναθηναϊκός - Αρης
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός
ΠΑΣ Γιάννινα - ΑΕΚ
Καβάλα - Ατρόμητος
Ηρακλής - Λάρισα

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Πανθρακικός
Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός
Αρης - Ξάνθη
Ολυμπιακός - Πανιώνιος
ΑΕΚ - Παναθηναϊκός
Ατρόμητος - ΠΑΟΚ
Λάρισα - ΠΑΣ Γιάννινα
Καβάλα - Ηρακλής

6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αστέρας Τρίπολης - Εργοτέλης
Πανθρακικός - Αρης
Λεβαδειακός - Ολυμπιακός
Ξάνθη - ΑΕΚ
Πανιώνιος - Ατρόμητος
Παναθηναϊκός - Λάρισα
ΠΑΟΚ - Ηρακλής
ΠΑΣ Γιάννινα - Καβάλα

7η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Αρης
Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης
ΑΕΚ - Πανθρακικός
Ατρόμητος - Λεβαδειακός
Λάρισα - Ξάνθη
Ηρακλής - Πανιώνιος
Καβάλα - Παναθηναϊκός
ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα

8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ολυμπιακός - Εργοτέλης
Αρης - ΑΕΚ
Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος
Πανθρακικός - Λάρισα
Λεβαδειακός - Ηρακλής
Ξάνθη - Καβάλα
Πανιώνιος - ΠΑΣ Γιάννινα
Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

9η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - ΑΕΚ
Ατρόμητος - Ολυμπιακός
Λάρισα - Αρης
Ηρακλής - Αστέρας Τρίπολης
Καβάλα - Πανθρακικός
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός
ΠΑΟΚ - Ξάνθη
Παναθηναϊκός - Πανιώνιος

10η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ατρόμητος - Εργοτέλης
ΑΕΚ - Λάρισα
Ολυμπιακός - Ηρακλής
Αρης - Καβάλα
Αστέρας Τρίπολης - ΠΑΣ Γιάννινα
Πανθρακικός - ΠΑΟΚ
Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός
Ξάνθη - Πανιώνιος

11η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Λάρισα
Ηρακλής - Ατρόμητος
Καβάλα - ΑΕΚ
ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός
ΠΑΟΚ - Αρης
Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης
Πανιώνιος - Πανθρακικός
Ξάνθη - Λεβαδειακός

12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ηρακλής - Εργοτέλης
Λάρισα - Καβάλα
Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα
ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός
Αρης - Πανιώνιος
Αστέρας Τρίπολης - Ξάνθη
Πανθρακικός - Λεβαδειακός

13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Καβάλα
ΠΑΣ Γιάννινα - Ηρακλής
ΠΑΟΚ - Λάρισα
Παναθηναϊκός - Ατρόμητος
Πανιώνιος - ΑΕΚ
Ξάνθη - Ολυμπιακός
Λεβαδειακός - Αρης
Πανθρακικός - Αστέρας Τρίπολης

14η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΣ Γιάννινα - Εργοτέλης
Καβάλα - ΠΑΟΚ
Ηρακλής - Παναθηναϊκός
Λάρισα - Πανιώνιος
Ατρόμητος - Ξάνθη
ΑΕΚ - Λεβαδειακός
Ολυμπιακός - Πανθρακικός
Αρης - Αστέρας Τρίπολης

15η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - ΠΑΟΚ
Παναθηναϊκός - ΠΑΣ Γιάννινα
Πανιώνιος - Καβάλα
Ξάνθη - Ηρακλής
Λεβαδειακός - Λάρισα
Πανθρακικός - Ατρόμητος
Αστέρας Τρίπολης - ΑΕΚ
Αρης - Ολυμπιακός

16η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Παναθηναϊκός - Εργοτέλης
ΠΑΟΚ - Πανιώνιος
ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη
Καβάλα - Λεβαδειακός
Ηρακλής - Πανθρακικός
Λάρισα - Αστέρας Τρίπολης
Ατρόμητος - Αρης
Ολυμπιακός - ΑΕΚ

17η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Πανιώνιος
Ξάνθη - Παναθηναϊκός
Λεβαδειακός - ΠΑΟΚ
Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννινα
Αστέρας Τρίπολης - Καβάλα
Αρης - Ηρακλής
Ολυμπιακός - Λάρισα
ΑΕΚ - Ατρόμητος

18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Ξάνθη - Εργοτέλης
Πανιώνιος - Λεβαδειακός
Παναθηναϊκός - Πανθρακικός
ΠΑΟΚ - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΣ Γιάννινα - Αρης
Καβάλα - Ολυμπιακός
Ηρακλής - ΑΕΚ
Ατρόμητος - Λάρισα

19η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Λεβαδειακός
Πανθρακικός - Ξάνθη
Αστέρας Τρίπολης - Πανιώνιος
Αρης - Παναθηναϊκός
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ
ΑΕΚ - ΠΑΣ Γιάννινα
Ατρόμητος - Καβάλα
Λάρισα - Ηρακλής

20η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Πανθρακικός - Εργοτέλης
Λεβαδειακός - Αστέρας Τρίπολης
Ξάνθη - Αρης
Πανιώνιος - Ολυμπιακός
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ
ΠΑΟΚ - Ατρόμητος
ΠΑΣ Γιάννινα - Λάρισα
Ηρακλής - Καβάλα

21η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Αστέρας Τρίπολης
Αρης - Πανθρακικός
Ολυμπιακός - Λεβαδειακός
ΑΕΚ - Ξάνθη
Ατρόμητος - Πανιώνιος
Λάρισα - Παναθηναϊκός
Ηρακλής - ΠΑΟΚ
Καβάλα - ΠΑΣ Γιάννινα

22η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Αρης - Εργοτέλης
Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός
Πανθρακικός - ΑΕΚ
Λεβαδειακός - Ατρόμητος
Ξάνθη - Λάρισα
Πανιώνιος - Ηρακλής
Παναθηναϊκός - Καβάλα
ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ

23η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Ολυμπιακός
ΑΕΚ - Αρης
Ατρόμητος - Αστέρας Τρίπολης
Λάρισα - Πανθρακικός
Ηρακλής - Λεβαδειακός
Καβάλα - Ξάνθη
ΠΑΣ Γιάννινα - Πανιώνιος
ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

24η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΑΕΚ - Εργοτέλης
Ολυμπιακός - Ατρόμητος
Αρης - Λάρισα
Αστέρας Τρίπολης - Ηρακλής
Πανθρακικός - Καβάλα
Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα
Ξάνθη - ΠΑΟΚ
Πανιώνιος - Παναθηναϊκός

25η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Ατρόμητος
Λάρισα - ΑΕΚ
Ηρακλής - Ολυμπιακός
Καβάλα - Αρης
ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΟΚ - Πανθρακικός
Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός
Πανιώνιος - Ξάνθη

26η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Λάρισα - Εργοτέλης
Ατρόμητος - Ηρακλής
ΑΕΚ - Καβάλα
Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα
Αρης - ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης - Παναθηναϊκός
Πανθρακικός - Πανιώνιος
Λεβαδειακός - Ξάνθη

27η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - Ηρακλής
Καβάλα - Λάρισα
ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Πανιώνιος - Αρης
Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης
Λεβαδειακός - Πανθρακικός

28η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Καβάλα - Εργοτέλης
Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα
Λάρισα - ΠΑΟΚ
Ατρόμητος - Παναθηναϊκός
ΑΕΚ - Πανιώνιος
Ολυμπιακός - Ξάνθη
Αρης - Λεβαδειακός
Αστέρας Τρίπολης - Πανθρακικός

29η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Εργοτέλης - ΠΑΣ Γιάννινα
ΠΑΟΚ - Καβάλα
Παναθηναϊκός - Ηρακλής
Πανιώνιος - Λάρισα
Ξάνθη - Ατρόμητος
Λεβαδειακός - ΑΕΚ
Πανθρακικός - Ολυμπιακός
Αστέρας Τρίπολης - Αρης

30η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

ΠΑΟΚ - Εργοτέλης
ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός
Καβάλα - Πανιώνιος
Ηρακλής - Ξάνθη
Λάρισα - Λεβαδειακός
Ατρόμητος - Πανθρακικός
ΑΕΚ - Αστέρας Τρίπολης
Ολυμπιακός - Αρης

Φύση και δέος

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΩ!!
Φωτογραφία
Ένας μοναδικός υπόγειος κόσμος με δραστηριότητες που προσκαλούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει τα τέσσερα στοιχεία της φύσης ανακαλύπτοντας εκ νέου τα συναισθήματα και τις αισθήσεις του. Μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από διαφημιστικό φυλλάδιο; Μα, είναι! Η φωτογραφία όμως, όχι. Το χαμόγελο στα χείλη και το δέος στο βλέμμα της επισκέπτριας στο Πάρκο Οικοτουρισμού Χplore, στη Ριβιέρα Μάγια του Μεξικού, και αυθόρμητα είναι, και αυθεντικά. Άλλωστε, τη δυνατότητα να κολυμπήσει κανείς σε έναν φυσικό υπόγειο ποταμό περιτριγυρισμένος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες δεν την έχει κάθε μέρα.
ΥΓ: Υπάρχουν, λέει, και αμφίβια οχήματα, για πιο τεμπελχανάδες λάτρεις της περιπέτειας.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν «ξεκλειδώνουν» τη Βουλή «Όχι» της Ν.Δ. στην άμεση σύγκληση της Ολομέλειας για Εξεταστική

πεμπτη 2 ιουλιου 2009 (νεα)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
Τον δρόμο της μετωπικής σύγκρουσης με το ΠΑΣΟΚ, με φόντο τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς και την εμπλοκή του κ. Θ. Τσουκάτου, επιλέγει η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής, προκειμένου να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τη σκανδαλώδη υπόθεση.
Φωτογραφία
Τη διακίνηση πολιτικού χρήματος που κατέληξε στα ταμεία της Ρηγίλλης, μέσω της σκοτεινής λιβεριανής οφσόρ Μayo, την περίοδο προεδρίας Μητσοτάκη, είχε ομολογήσει σε ένορκη κατάθεσή του ο Ι. Βαρθολομαίος, γενικός διευθυντής του κόμματος επί προεδρίας Έβερτ
Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ αντεπιτίθεται, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις διαδοχικές καταθέσεις μαύρου πολιτικού χρήματος που κατέληξε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 στα ταμεία της Ρηγίλλης, μέσω της λιβεριανής οφσόρ εταιρείας Μayo, όπως έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν η ίδια η Ν.Δ.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ να ξεκλειδώσει ουσιαστικά το λουκέτο που έβαλε η κυβέρνηση στη Βουλή και να ερευνηθεί το σκάνδαλο της Ζίμενς αιφνιδίασε το Μαξίμου. Έπειτα από τρεις ώρες σιωπής, το κυβερνητικό επιτελείο- που μέχρι εκείνη τη στιγμή προσπαθούσε να αναδείξει επικοινωνιακά την υπόθεση του κ. Τσουκάτου- απάντησε αρνητικά και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι με την κίνηση αυτή επιχειρεί «να παρεμποδίσει το έργο της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγ. Αντώναρος διατύπωσε αιχμές εις βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι βρίσκει «προφάσεις» για να κρύψει τις «αμαρτίες» του, ενώ τη γραμμή άμυνας της κυβέρνησης εκλήθη να ενισχύσει και ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Ελ. Ζαγορίτης, ο οποίος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «κίνηση αντιπερισπασμού» προκειμένου «να αποφύγει την αλήθεια».
Στα δύο για τους χειρισμούς
Οι κυβερνητικοί χειρισμοί γύρω από την υπόθεση της Ζίμενς πάντως διχάζουν τη Ν.Δ., όπως προκύπτει και από την πρόταση γαλάζιων βουλευτών που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς», πρωτοστατούντος του κ. Βασ. Μιχαλολιάκου, να δοθεί αμνηστία στον κ. Χριστοφοράκο με αντάλλαγμα στοιχεία που θα «κάψουν» μεν όσα πολιτικά στελέχη είχαν «ειδική σχέση» με τη Ζίμενς, αλλά που θα «λυτρώσουν» το πολιτικό σύστημα. Από Μαξίμου και Ρηγίλλης επιχειρούν να απαξιώσουν τον βουλευτή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση περί αμνηστίας προσκρούει στο Σύνταγμα και στο υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν χθες και αρκετοί βουλευτές που έχουν αντιληφθεί ότι ο κ. Μιχαλολιάκος και όσοι στηρίζουν το σενάριο της αμνηστίας βρίσκονται εκτός κυβερνητικής γραμμής.
Υπέρ μιας «συναλλαγής» της Πολιτείας με τον κ. Χριστοφοράκο, προκειμένου «να λύσει τη σιωπή του», τάχθηκε χθες και ο βουλευτής κ. Ι. Μανώλης, Φωτογραφία
Πρωτοστατούντος του Βασ. Μιχαλολιάκου, γαλάζιοι βουλευτές που κινούνται στον χώρο της λεγόμενης «λαϊκής δεξιάς» ζητούν να δοθεί αμνηστία στον Χριστοφοράκο με αντάλλαγμα αυτός «να λύσει τη σιωπή του». Υπέρ μιας «συναλλαγής» της Πολιτείας με τον Χριστοφοράκο τάχθηκε και ο βουλευτής Ι. Μανώλης ο οποίος προειδοποίησε ότι δεν είναι μόνον η υπόθεση της Ζίμενς που πλήττει την πολιτική ζωή, αλλά προσεχώς θα έρθουν στοιχεία και για άλλα σκάνδαλα που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη. Η προειδοποίηση είναι προφανές ότι απευθύνεται προς την κυβέρνηση, αφού ο κ. Μανώλης αναφέρεται σε γαλάζια σκάνδαλα, όπως το Βατοπέδι, την εξαγορά της Γερμανός κ.ά.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία εκτιμούσαν χθες ότι η προοπτική έκδοσης του κ. Χριστοφοράκου απομακρύνεται μετά την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, παραδέχονταν ότι ο εσωκομματικός θόρυβος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς ακυρώνει επικοινωνιακά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει την κοινή γνώμη ότι επιδιώκει με όλα τα νόμιμα μέσα να επιτύχει την έκδοση του άλλοτε πανίσχυρου επικεφαλής της Ζίμενς Ελλάδας.
Μέσα στο κλίμα αυτό, αίσθηση προκάλεσε χθες η νέα παρέμβαση του κ. Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος αποφάνθηκε ότι «και στη Γερμανία το σκάνδαλο της Ζίμενς κουκουλώθηκε» και αντιτάχθηκε στην πρόταση Μιχαλολιάκου. «Δεν νομίζω ότι με ad hoc τρόπο πρέπει να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε υπόθεση ή να μπούμε σε διαπραγμάτευση με οποιονδήποτε. Δεν μπορεί να καταστεί όμηρος το πολιτικό σύστημα ενός συγκεκριμένου μάρτυρα», είπε (στον Αlpha 98,9) ο πρώην υπουργός. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι κ.κ. Σ. Τσιτουρίδης και Γ. Καλαντζής, ο οποίος είπε (στον Αθήνα 9,84): «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Δίνοντας αμνηστία μπορεί να κρύψει 20 ονόματα και πει άλλα τρία, αυτά που θέλει αυτός και δεν είναι πραγματικά “οι κύριοι ευεργετηθέντες” από τη Ζίμενς».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

[ ΑΙΧΜΕΣ ] Γλέντησαν για την ταφόπλακα

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 (ΝΕΑ)
Του Γιώργου Χρ. Παπαχρήστου
Φωτογραφία
ΤΑ ΕΥΦΑΝΤΑΣΤΑ σενάρια που με τόσο κόπο είχε δημιουργήσει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τον Μιχ. Χριστοφοράκο και το σκάνδαλο της Ζίμενς έλαβαν χθες άδοξο τέλος. Μαζί έλαβε τέλος και η σεμνή τελετή της κάθαρσης του δημόσιου βίου, την οποία δήθεν θα επετύγχανε η κυβέρνηση Καραμανλή διά των αποκαλύψεων που θα έκανε ο Χριστοφοράκος. Δεν είδα πολλούς να λυπούνται για την εξέλιξη αυτή. Πλην ίσως εκείνων που είχαν επενδύσει πολιτικά στο ότι το παζάρι θα ευοδωνόταν και ο Χριστοφοράκος θα «έκαιγε» το ΠΑΣΟΚ (διασώζοντας ταυτόχρονα τη Νέα Δημοκρατία), όλοι οι άλλοι, μαθαίνοντας την είδηση περί δίωξής του στη Γερμανία και συνακόλουθα της μη έκδοσής του στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι θα το γλέντησαν κανονικά. Η δίωξη αυτή, που αποτελεί ταφόπλακα για το σκάνδαλο της Ζίμενς, υπογραμμίζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή, που άφησε τον Χριστοφοράκο να διαφύγει στη Γερμανία, αλλά και τον Καραβέλα στην Ουρουγουάη. Και επιβεβαιώνει ότι η διαφυγή τους δεν ήταν τόσο αποτέλεσμα ολιγωρίας κάποιων αρμοδίων υπαλλήλων ή υπηρεσιών, αλλά συγκεκριμένη κυβερνητική κατεύθυνση για να μη μιλήσουν. Δεν τη θέλει την αλήθεια για το σκάνδαλο η κυβέρνηση. Αν την ήθελε, θα έλεγε «ναι» σε κάποια από τις 3 προτάσεις που έκανε ο Γιώργος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν θα στύλωνε τα πόδια λέγοντας «όχι», επειδή τάχα μου το σκάνδαλο το διερευνά η Δικαιοσύνη...
Στοιχεία για λεφτά της Μayo στη Ν.Δ.
ΚΑΤΑ το ΠΑΣΟΚ, η προσπάθεια της Ν.Δ. να στρέψει τους προβολείς στην υπόθεση Τσουκάτου και να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν είχε καμία σχέση με τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, παρά τις καταθέσεις στελεχών της εταιρείας στη Γερμανία και τις στενές σχέσεις που είχε ο Μιχ. Χριστοφοράκος με κορυφαία γαλάζια στελέχη, προσκρούει στην προϊστορία του κυβερνώντος κόμματος.
Επιτελικά στελέχη του Κινήματος τόνιζαν χθες ότι η Ν.Δ. είναι «η πρώτη διδάξασα» στη διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος και την εικόνα αυτή αναμένεται να αναδείξει το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία από τη δικογραφία για τη δράση της λιβεριανής Μayo, η οποία- όπως προκύπτει- συνδέεται άμεσα με τα ταμεία της Ρηγίλλης.
Στη δικογραφία
Στη δικογραφία εμπεριέχεται κατάθεση του εκλιπόντος Ι. Βαρθολομαίου, γενικούς διευθυντή της Ν.Δ. την περίοδο της προεδρίας Έβερτ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι την περίοδο της προεδρίας Μητσοτάκη έφθασαν στη Ρηγίλλης 2.085.000 δολάρια ΗΠΑ και 25.000.000 δραχμές μέσω της λιβεριανής οφσόρ. Τις καταθέσεις χρηματικών ποσών στη Ν.Δ.
μέσω της Μayo τουλάχιστον έως τον Νοέμβριο του 1990 επικυρώνει το 2002 και το σχετικό πόρισμα του εισαγγελέα κ. Δημ.
Παπαγγελόπουλου, το οποίο ωστόσο είχε καταλήξει στο αρχείο.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

10 παγίδες στις καλοκαιρινές διακοπές Ποια απρόοπτα νοσήματα μπορούν πολύ εύκολα να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και τη ζωή μας

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Φωτογραφία
Oι παγίδες του καλοκαιριού για την υγεία μας καραδοκούν, με κίνδυνο να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας. Ηλιακά εγκαύματα και ηλίαση, τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, βλάβες των ματιών από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις του δέρματος και ατυχήματα στη θάλασσα είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του θέρους.
Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας κ. Σπύρος Γεωργαράς, ο καθηγητής Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Μεσσήνης, ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κανδηλώρος, ο επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρος Στρατηγός, η επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Πόπη Αναστασέα- Βλάχου και η επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας κ. Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου συμβουλεύουν πώς να περάσετε ένα καλό και ανέφελο καλοκαίρι.
- Πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός - Ηλιακή κνίδωση - Ακτινική κνήφη - Ευλογιοειδής ιδρώα - Χρόνια ακτινική δερματίτιδα «Η αιτιολογία των νοσημάτων αυτών δεν είναι γνωστή, γι΄ αυτό και τα ονομάζουμε ιδιοπαθή. Πιθανολογούμε ωστόσο ότι έχουν σχέση με μια ανώμαλη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος του δέρματος όταν αυτό εκτίθεται άμεσα στον ήλιο», επισημαίνει ο κ. Α. Στρατηγός. «Ειδικά το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι αρκετά συχνό (στατιστικές αναφέρουν ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 10% στον γενικό πληθυσμό) και παρουσιάζεται με ένα κνησμώδες εξάνθημα, αποτελούμενο από μικρά κόκκινα σπυράκια στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο».
Η νόσος είναι συχνή σε νεαρές γυναίκες, εμφανίζεται στην αρχή του καλοκαιριού και έχει την τάση να υποτροπιάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το εξάνθημα έχει την τάση να καλυτερεύει, καθώς το δέρμα μαυρίζει και γίνεται πιο ανθεκτικό. Σε άτομα που έχουν εκτεταμένο εξάνθημα και φαγούρα, υπάρχει η δυνατότητα της προφυλακτικής φωτοθεραπείας, της χορήγησης δηλαδή μικρών δόσεων «τεχνητής» υπεριώδους ακτινοβολίας σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες για την ανάπτυξη αντοχής στη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η θεραπεία αυτή, ένα είδος φωτο-απευαισθητοποίησης, γίνεται σε ειδικά κέντρα φωτοθεραπείας (όπως αυτό του Νοσοκομείου Α. Συγγρός) και εφαρμόζεται 1-2 μήνες πριν από την έναρξη των καλοκαιρινών εκθέσεων.
Νοσήματα που επιδεινώνονται με τον ήλιο είναι οι κολλαγονώσεις (ερυθηματώδης λύκος, δερματομυοσίτιδα), η ροδόχρους νόσος/ακμή, ο ομαλός λειχήνας, ο επιχείλιος έρπης, τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο, όταν εκτίθεσθε να φοράτε ρούχα και καπέλο (προστατεύουν περισσότερο από τα αντιηλιακά) και να χρησιμοποιείτε στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και του προσώπου αντιηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 20) και ευρύ φάσμα κάλυψης (για UVΑ και UVΒ ακτινοβολία).
Φωτογραφία
Οι βουτιές και οι καταδύσεις ταλαιπωρούν την ακοή μας το καλοκαίρι.
«Αυτί του κολυμβητή»
Το 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί τουλάχιστον μία φορά από τη νόσο. Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος του πόρου του αυτιού, δηλαδή της οπής που οδηγεί στο τύμπανο. Η βλάβη στον προστατευτικό μηχανισμό του αυτιού, λόγω της ζέστης και της υγρασίας το καλοκαίρι, ευνοεί την είσοδο μικροβίων. Εκδηλώνεται συνήθως ύστερα από κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συχνές υποτροπές. Σοβαρές επιπλοκές είναι τα αποστήματα και η επέκταση της φλεγμονής.
Αντιμετώπιση: Συχνός τοπικός καθαρισμός από ωτορινολαρυγγολόγο, σταγόνες με αντιβιοτικό και κορτιζόνη για τον έξω ακουστικό πόρο, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όχι στην είσοδο νερού στο αυτί και στο «σκάλισμα» του αυτιού.
Ωτομύκωση
Πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα που οφείλεται σε μύκητες. «Δηλαδή σε ένα είδος μικροοργανισμών, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείται από την υγρασία και το καλοκαίρι ενδημεί κυρίως στις πισίνες και λιγότερο στη θάλασσα», εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Δ. Κανδηλώρος.
Εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, πόνο και απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα τη βαρηκοΐα.
Αντιμετώπιση: Τοπική αγωγή με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα και τοπικός καθαρισμός από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά και κορτιζόνη, γιατί προκαλούν υποτροπή της νόσου.
Διάτρηση τυμπανικού υμένα
Κατά τη διάρκεια των καταδύσεων, η υψηλή πίεση στο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στον τυμπανικό υμένα του αυτιού. «Η διάτρηση εκδηλώνεται κυρίως με έντονο πόνο και εκροή μικρής ποσότητας αίματος στον πόρο του αυτιού», περιγράφει η κ. Αιμιλία Ιακώβου, γιατρός της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η διάτρηση μπορεί να επουλωθεί αυτόματα. Εάν δεν συμβεί αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε σε τυμπανοπλαστική».
Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή, όχι νερό στο αυτί, ιατρική παρακολούθηση.
Χρόνια μέση ωτίτιδα
Η είσοδος μολυσμένου νερού από θάλασσα ή πισίνα σε όσους πάσχουν από χρόνια μέση ωτίτιδα ή έχουν χειρουργηθεί για φλεγμονώδεις παθήσεις του αυτιού, μπορεί να οδηγήσει σε εκ νέου μόλυνση. Η φλεγμονή εκδηλώνεται με πόνο και έκκριση πύου.
Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή από το στόμα και αντιβιοτικές σταγόνες τοπικά.
Παραρρινοκολπίτιδα
Σε περιπτώσεις χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας- κυρίως σε ιγμορίτιδες- μπορεί να εμφανιστεί έξαρση των συμπτωμάτων, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και τη ζέστη. «Με την είσοδο μολυσμένου νερού στα στόμια των ιγμορείων, μπορεί να προκληθεί στάση του υγρού στα ιγμόρεια, επιμόλυνση και φλεγμονή», επισημαίνει ο κ. Κανδηλώρος. «Η πάθηση εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση, πυώδη έκκριση της μύτης, πονοκέφαλο, πόνο και χαμηλό πυρετό».
Αντιμετώπιση: Αποσυμφορητική αγωγή στη μύτη, ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και αντιβιοτική αγωγή για το μικρόβιο.
Στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα
Η έκθεση σε μικρόβια και άλλους μικροοργανισμούς της θάλασσας ή της πισίνας, η οποία ευνοείται και από τις υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, καθώς και η είσοδος νερού στη στοματική κοιλότητα μπορεί να προκαλέσει στοματίτιδα ή φαρυγγίτιδα σε ανθρώπους με επιβαρημένη υγεία. Οι παθήσεις εκδηλώνονται με πόνο στον στοματοφάρυγγα και δυσκολία στην κατάποση.
Αντιμετώπιση: Τοπική αντισηπτική αγωγή και αντιβίωση από το στόμα.
Ευσταχιανή σάλπιγγα
Αλλεργικοί παράγοντες στο νερό της θάλασσας ή της πισίνας, καθώς και το χλώριο της πισίνας, μπορεί να προκαλέσουν σε άτομα με δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί, εκκριτική ωτίτιδα και βαρηκοΐα.
Αντιμετώπιση: Αποσυμφορητική αγωγή (σπρέι στη μύτη), ρινοπλύσεις με ορό.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Νέες οδηγίες της Εφορίας για τα λάθη στο Ε9 - Συνεχίζεται η ταλαιπωρία

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Συνεχίζεται το αλαλούμ με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που λαμβάνουν καθημερινά επιστολές από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες τους ζητείται να συμπληρώσουν από το μηδέν το έντυπο Ε9 διότι έχουν διαπιστωθεί λάθη και παραλείψεις που δεν μπορούν να εντοπιστούν με ακρίβεια και να υπολογιστεί στη συνέχεια το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μετά και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πολιτών, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν λάθη στο Ε9 και τους είχε αρχικά ζητηθεί να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9 από μηδενική βάση δεν θα χρειαστεί να το πράξουν, εκτός κι αν όλα τα στοιχεία που έχουν αναγράψει είναι λανθασμένα.

Έτσι, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία για το Ε9, για να διορθώσει τα λάθη του, ο φορολογούμενος θα έχει πλήρη εικόνα των στοιχείων των ακινήτων όπως αυτά είχαν δηλωθεί. Μόλις ο ενδιαφερόμενος πληκτρολογήσει τους σχετικούς κωδικούς, θα δει τα στοιχεία του Ε9 και στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες διορθώσεις.

Η ΓΓΠΣ θα επισημαίνει τα σημεία στα οποία εκτιμά ότι έχουν γίνει λάθη, όμως είναι ευθύνη του ίδιου του φορολογούμενου να ανακαλύψει τα σφάλματα που έκανε κατά τα προηγούμενα χρόνια, όταν συμπλήρωνε το Ε9, για να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετους φόρους λόγω ΕΤΑΚ.

Συνολικά οι πολίτες που θα πρέπει να διορθώσουν εκ βάθρων το έντυπο Ε9 ξεπερνούν τις 250.000, ενώ εκείνοι που θα πρέπει να κάνουν έστω και μία μικρή διόρθωση στο Ε9 ανέρχονται συνολικά σε 1.000.000 περίπου.

Σημειώνεται ότι τα λάθη μπορούν να διορθωθούν και στις Εφορίες και όχι μόνο μέσω Διαδικτύου ή τηλεφωνικού κέντρου.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Πιθανές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου


Πιθανές εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου

Δείπνο στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στις εργασίες του πρώτου θερινού τμήματος του Κοινοβουλίου παρέθεσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του κινήματος Γιώργος Παπανδρέου. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας με τους συνδαιτυμόνες του, έκρινε ότι είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου! «Ο Καραμανλής δεν φαίνεται να αντέχει για πολύ ακόμη» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά. Είναι μάλιστα πεπεισμένος ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε τις προσεχείς εβδομάδες μια επανάληψη του σκηνικού του 2007. Δηλαδή, να πάνε οι υπουργοί και οι βουλευτές διακοπές και αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου ο κ. Κώστας Καραμανλής να ανακοινώσει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο. Μάλιστα στην Ιπποκράτους έχουν προχωρήσει ένα βήμα ακόμη παραπέρα, βρίσκοντας (;) και τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του μήνα θα είναι αφιερωμένα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά όμως, στις 20 Σεπτεμβρίου, θεωρείται πολύ πιθανόν να στηθούν οι κάλπες!
Το ίδιο άλλωστε έχει πει ο κ. Γιώργος Παπανδρέου προ ημερών και σε συνεργάτες του, ευρισκόμενος στο Μαυροβούνιο για τη Σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Πάντως οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ομονοούν ότι τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρός τους είναι αρκετά... ανεβασμένος. Ερχεται μετά την πρώτη του νίκη σε εκλογές -και μάλιστα με σημαντική διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία- οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δίνουν στο κόμμα του την πρωτιά σε σημείο που να γίνεται λόγος ακόμη και για αυτοδυναμία και ευελπιστεί ότι σύντομα θα γίνει πρωθυπουργός.
Για το λόγο αυτό άλλωστε έχει φροντίσει τα τεθεί το κόμμα σε πλήρη εκλογική ετοιμότητα. Η εντολή του είναι να επιστρέψουν όλα τα στελέχη πίσω στην Αθήνα στις 17 Αυγούστου προκειμένου να προλάβουν τυχόν εκλογικό αιφνιδιασμό. Μάλιστα σε αρκετά γραφεία στην οδό Ιπποκράτους οι εργαζόμενοι δεν θα πρέπει να λείψουν πάνω από τρεις εβδομάδες την περίοδο του καλοκαιριού. Αμέσως μετά τη γιορτή της Παναγίας θα συγκροτηθεί και η Εκλογική Επιτροπή.
Αλλωστε γνωρίζουν καλά πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης είναι ελάχιστος. Ακόμη και εάν η Νέα Δημοκρατία δεν προβεί σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο, εάν δει ότι τις χάνει με μεγάλη διαφορά, σίγουρα θα τις επιδιώξει το ΠΑΣΟΚ την άνοιξη με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το κυβερνών κόμμα δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους για να εκλέξει από μόνο του τον Κάρολο Παπούλια για μια ακόμη πενταετία στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός δεν έχουν καμία διάθεση να συνεργαστούν με τη Δεξιά, το ΠΑΣΟΚ ούτε καν το συζητά και οι 10 ψήφοι του ΛΑΟΣ δεν φτάνουν. Αρα οι εκλογές τον Μάρτιο είναι μονόδρομος...

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΩΝ ΗΜΙΥΠΑΙΘΡΙΩΝ


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Άγριο χαράτσι χωρίς ουσιαστικά να λύνεται νομικά η υπ΄ αριθμόν ένα πολεοδομική παράβαση σε όλη τη χώρα είναι- σύμφωνα με το ΤΕΕ και νομικούς- η χθεσινή ρύθμιση για τους παράνομα κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που εξήγγειλε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς.
Ο Γ.Γ του ΥΠΕΧΩΔΕ δήλωσε στη ΝΕΤ ότι, δέν νομιμοιποιούνται, τακτοποιούνται οι παρανομίες και τα προστιμά του, δηλαδή άντί για πρόστιμο μεγάλο κατασκευής, αλλά και το πρόστιμο κατασκευής αλλά και διατήρησης θα είναι εφάπαξ. Πρόταση και αγια νομιμοποίηση με μεταφορά συντελεστή δόμησης, προτείνουν οι επιστήμονες, για να λυθεί μιάς δια παντός η κάθε παρανομία.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΦΩΤΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟ...


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Εντείνονται οι πολιτικές αναταράξεις για την υπόθεση της Ζήμενς, μετά και την απολογία Τσουκάτου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος υπο όρους. Για πασιφανή ομολογία ότι λεφτά απο τη Ζημενς μπήκαν στα κομματικά ταμεία του ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο η κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, επαναφέρει την πρότασή του για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και υπενθυμίζει την υπόθεση Μάγιο και ΝΔ και την απορία του γιατί η ΝΔ δέν συμφωνεί να γίνει εξταστική επιτροπή.

Παραλλαγές του Γιακουμάτου στον Αυτιά για τον ισχύοντα νόμο που είναι σε βαθμό κακουργήματος ποου ισχυρίστηκε ότι ο Χριστοφοράκος έφυγε Γερμανία λόγω της βαρύτητος του Νόμου της ΝΔ.. απάντηση απο τον Αλευρά ότι ο κ Γιακουμάτος δέν ξέρει νομικά και ότι οι πράξεις του Χριστοφοράκου είναι του 1997 και όχι σημερινές, άρα σε βαθμό πλημμελήματος... συμφωνεί ο Γιακουμάτος να ξεκινήσει διαδικασία και υτπογραφές για να μήν μπαίνουν όλοι οιι βουλευτές στο ίδιο τσουβάλι και "Χριστοφοριασμένοι".. αλλά δέν μαςε εξήγησε τί θα κάνει αφού η κυβέρνηση δέν συμφωνεί να γίνει εξταστική επιτροπή,.. τί θ απεί να μαζευτούν υπογραφές.. τί έιναι αυτό.. το σύνταγμα προβλέπει τις διαδικασίες... Ερωτήθηκε απο τον Αυτιά άν αντιδράσουν μέχρι και παραίτηση; εκέι ο Μάκης δέν απάντησε.. μπράβο Μάκη... αλλά άσε τις κολοτούμπες.....
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Υποτιμούν την νοημοσύνη μας

ΠΕΜΠΤΗ 02.07.2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Γράφει ο Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

ΜπορΕί, με την αθυροστομία του, να δημιουργεί ενίοτε προβλήματα ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αλλά είναι ειλικρινέστερος ο του λόγος, από πολλούς άλλους. Με αφοπλιστική ειλικρίνεια περιέγραψε αυτό που πράγματι συμβαίνει. Ότι και ο ίδιος έχει μεταφέρει ενισχύσεις επιχειρηματιών στο κόμμα του. Και ότι ο περίφημος των κομμάτων από τους ορκωτούς ελεγκτές της Βουλής, τον οποίο επικαλούνται, η κ. Παπαρήγα για το ΚΚΕ αλλά και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το ΠΑΣΟΚ, είναι μια γελοιότητα. Μια τυπική διαδικασία, έτσι ώστε όλα να φαίνονται νομότυπα. Και, διά της λογικής Βουλγαράκη, αποκτώντας νομιμοφάνεια να καθίστανται και «ηθικά».
Η αλήθεια αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο από όσα κατατίθενται στον ανακριτή για την χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Χριστοφοράκο, μέσω του κ. Θ. Τσουκάτου.
«Πάντα έφερνε μεγάλα ποσά στο κόμμα», κατέθεσε ο πρώην επόπτης οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Σπ. Αυγερινός. Θυμήθηκε μάλιστα ότι το 1999 ο κ. Τσουκάτος έφερε στα ταμεία του κόμματος ποσά αντίστοιχα με αυτά που αναφέρει ο ανακριτής. Αλλά και η τότε ταμίας του κόμματος κ. Παπαχρήστου ήταν σαφής:
«Σε περίοδο προεκλογική, αλλά και παραμονές συνεδρίων, τα χρήματα έφταναν στο κομματικό ταμείο με μεγαλύτερη συχνότητα. Πολλές φορές τα έφερνε ο ίδιος».
Αλλά το σημαντικότερο που είπε η κ. Παπαχρήστου ήταν η περιγραφή που έκανε για το πώς ...ξεπλένονται τα χρήματα των Χριστοφοράκων ή άλλων επιχειρηματιών και εμφανίζονται ως ...οβολός της χήρας: «Για τα ποσά που έφθαναν στα ταμεία κόβονταν ανάλογης αξίας κουπόνια».
Αυτή είναι η απλή αλήθεια για το ξέπλυμα. Που ασφαλώς δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ.
Και σε αυτή την πρακτική βασίζονται οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι «υπάρχει μια εκλογική νομοθεσία, με την οποία όλοι συμμορφωνόμαστε» και ότι «δεν έχει προκύψει τίποτα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ, που να έχει να κάνει με όσα έχει πει ο κ. Τσουκάτος».
Αφού το χρήμα των Χριστοφοράκων μεταφράζεται σε «κουπόνια», είτε προς το ένα κόμμα είτε προς το άλλο –γιατί δεν ξέρω κανέναν Χριστοφοράκο που να ...τολμά να αδικήσει οποιοδήποτε κόμμα εξουσίας- άρα όλα είναι «νόμιμα» και «ηθικά».
Ε, αξίζουμε κάπως μεγαλύτερου σεβασμού, προς την νοημοσύνη μας, από όλους. Και ειδικά από εκείνους που υψώνουν την σημαία της διαφάνειας.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 2.7.2009

ΠΕΜΠΤΗ 02.07.2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΔΗΜΜΟΣ)

- Πάρα πολύ σωστή η πρωτοβουλία του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου να προσλάβει τέσσερις εποχιακούς υπαλλήλους, για την πυροπροστασία της περιοχής.
Κατάλαβαν στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου ότι πυροπροστασία στην αγροτική έκταση με ένα Αγροφύλακα, ο οποίος εποπτεύει όλη τη Νότια Πιερία! Πεζός! Χωρίς μέσο επικοινωνίας! Μέσα στο εφτάωρο της εργασίας του! Και μόνο τις εργάσιμες ημέρες! Είναι... η κοροϊδία.
Βέβαια απορία υπάρχει πως ο πρωθυπουργός δεν κατάλαβε ακόμη την παγίδα που του έστησαν με τη διάλυση της Αγροφυλακής και την ίδρυση της «Ελληνικής Αγροφυλακής».
Βρήκαν άπειρο, ευκολόπιστο και χωρίς σοβαρούς συνεργάτες πρωθυπουργό και του πέταξαν την πεπονόφλουδα.
Ευτυχώς αυτό που δεν κατάλαβε ο πρωθυπουργός, το κατάλαβαν στο Δήμο Ανατολικού Ολύμπου και προσπαθούν να... μπαλώσουν την κατάσταση.
- Αντιδράσεις υπάρχουν πάνω στο σχέδιο του αναδασμού που προτείνεται στο Δήμο Αιγινίου.
Το έργο είναι σημαντικό και οπωσδήποτε χρήσιμο.
Το ότι υπάρχουν ατέλειες ή αδυναμίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να το υποβαθμίσουμε.
Σε όλα τα έργα υπάρχουν και τρωτά σημεία. Δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα και όλες οι ανάγκες.
Στο Νομό μας αυτό είναι το πιο αδύνατο σημείο. Προσπαθούμε να μεγεθύνουμε τις αδυναμίες και να εκμηδενίσουμε όλα τα σοβαρά, σημαντικά και χρήσιμα.
Κοντεύουμε να γίνουμε οι πιο αντιδραστικοί πολίτες αυτής της χώρας.
Δεν φτάνει που τα έργα είναι ελάχιστα και προχωρούν με ρυθμό χελώνας, έχουμε και την αντίδραση να δημιουργεί προβλήματα.
- Τον επόμενο μήνα λήγουν οι συμβάσεις διετούς διάρκειας των αποστράτων της ΕΛΑΣ, οι οποίοι ανέλαβαν να στρατικοποιήσουν την Αγροφυλακή, διαλύοντάς την και ιδρύοντας την «Ελληνική Αγροφυλακή».
Άνθρωποι άσχετοι με το αντικείμενο, το μόνο που προσπάθησαν να πετύχουν ήταν η εξαπάτηση του πρωθυπουργού.
Πράγματι το πέτυχαν στην πρώτη φάση.
Τώρα, θεωρείται βέβαιο, θα διεκδικήσουν και δεύτερη διετία.
Δεν τους ενδιαφέρει η Υπηρεσία. Ούτε η κυβέρνηση. Ούτε ο πρωθυπουργός. Ούτε η αγροτική έκταση.
Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα και οι αποδοχές.
Δεν είναι άγνωστο άλλωστε στην Ελλάδα, πολλοί να απομακρύνονται από τη ζωή ευκολότερα, παρά από την καρέκλα.
Ελπίζουμε και πιστεύουμε η κυβέρνηση Καραμανλή να αποφύγει δεύτερο λάθος.
- Οι αναταράξεις συνεχίζονται στο Συνασπισμό μετά το άτυχο αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.
Το κόμμα της Ανανεωτικής Αριστεράς δεν μπορεί να βρει το δρόμο του, αυτόν που απαιτούν οι καιροί σήμερα.
Το συνονθύλευμα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο κακό έκανε στο Συνασπισμό.
Η συμμετοχή ατόμων και μάλιστα με αποφασιστική γνώμη, στη διαμόρφωση της πολιτικής του ΣΥΝ, τον έβλαψε, ίσως ανεπανόρθωτα.
Όσοι έφυγαν ή διώχθηκαν από το ΚΚΕ νόμισαν ότι μπορούν να πάρουν ρεβάνς μέσω του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τακτική αυτή έπεσε θύμα ο Συνασπισμός.
Ο απομονωτισμός του ΚΚΕ, για τους δικούς του λόγους, δεν έπρεπε να γίνει σημαία και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η χώρα θέλει κυβέρνηση και όλοι πρέπει να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Όσο πιο γρήγορα διαλυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο το καλύτερο για το Συνασπισμό.
- Συνδιάσκεψη πραγματοποίησαν οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ.
Κλήθηκαν για να χαιρετίσουν όλα τα κόμματα, πλην του ΛΑΟΣ.
Ατόπημα και μάλιστα μεγάλο, από ανθρώπους που θέλουν να εμφανίζονται ως προοδευτικοί.
Όσοι συνεχίζουν να χωρίζουν τους Έλληνες σε Κομμουνιστές και φασίστες, προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στην Ελλάδα και το λαό της.
Στο κάτω - κάτω δεν μπορείς εσύ, που αυτοπροσδιορίζεσαι ως προοδευτικός, να δίνεις πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων.
Οι φίλοι, των συμπαθών κατά τα άλλα ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟΙ, διέπραξαν μία ασχήμια και μας θύμισαν άλλες εποχές.
Εποχές που νομίσαμε ότι λησμόνησαν όσοι σήμερα εμφανίζονται ως προοδευτικοί και δημοκρατικών αρχών πολίτες.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Όλυμπος, τώρα και σε Δημοτική Αναπτυξιακή Εταιρεία!


ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου
Με (ταυτόχρονο) στόχο τη διάδοση του πνεύματος των αρχαίων ελλήνων και τη στήριξη του επιχειρηματικού πνεύματος των απογόνων τους
Με διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης η συμμετοχή του δήμου στην «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», που στοχεύει σε ποικίλες δραστηριότητες: από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες». Τα παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες δραστηριότητες που φιλοδοξεί να αναπτύξει η νέα αναπτυξιακή εταιρεία με την επωνυμία «Όλυμπος» και αποτελούν το ιδρυτικό της προσχέδιο.
Το οποίο υπογράφουν ο Αναστάσιος Μάνθος, Πρύτανης Α.Π.θ, ο Γιώργος Κεραμιδιώτης, Δήμαρχος Δήμου Παραλίας και ο Αστέριος Χονδρόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Ανατ. Ολύμπου, μέλη της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του εγχειρήματος.
Την πρόταση εισηγήθηκε προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης, ζητώντας από τους συμβούλους να ψηφίσουν «κατ’ αρχήν» τη συμμετοχή του δήμου στην ίδρυση της εταιρείας και να δουν εκτενέστερα και αναλυτικότερα το θέμα, αφού εκπονηθεί η οικονομοτεχνική μελέτη, όπως ορίζει ο Κώδικας, και έρθει (το θέμα) ολοκληρωμένα ξανά στο δημοτικό συμβούλιο.
Παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν αρκετοί σύμβουλοι, η πρόταση υπερψηφίστηκε και από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, με μερικά πολύ μειοψηφικά «παρών» και μια ψήφο κατηγορηματικά «κατά» από τον επικεφαλής του τρίτου συνδυασμού, της ΔΑΣ, Γιάννη Γρηγοριάδη.
Ο τελευταίος, με βάση τις προτεινόμενες στο προσχέδιο δραστηριότητες, εξέφρασε την άποψη ότι η προς ίδρυση εταιρεία είναι μια «εταιρεία εμπορίου», μια «από τις πολλές που προσπαθούν να κατασπαράξουν τον Όλυμπο», ενώ διατύπωσε ευθείες αιχμές και εναντίον των δυο δημάρχων της τριμελούς Συντονιστικής Επιτροπής, είς εκ των οποίων (του Ανατολικού Ολύμπου) υπενθύμισε ότι ετέθη πρόσφατα σε αργία.
«Αφού φάγανε τις ακτές, τώρα θέλουν να φάνε και τον Όλυμπο», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Γρηγοριάδης, επισημαίνοντας ακόμη ότι αν το δημοτικό συμβούλιο δώσει τη θετική του ψήφο, «θα δεσμεύσει την πόλη για τα επόμενα 50 χρόνια», αφού τόσα χρόνια ζωής σκοπεύει (σύμφωνα με το προσχέδιο) να ζήσει η εταιρεία.
Η τοποθέτηση του συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης «υποψίασε» αρκετούς συμβούλους και της μείζονος, οι οποίοι άρχισαν να διατυπώνουν ορισμένες επιφυλάξεις για το εγχείρημα.
«Διαβάζοντας τα ονόματα (των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής) μπερδεύτηκα και προβληματίστηκα», είπε ο Νίκος Ουσταμπασίδης δηλώνοντας «επιφυλάσσομαι».
«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά είναι ένα ξεκίνημα», συμπέρανε ο Άρης Κασιμίδης.
Ο Στέργιος Μπουσνάκης θύμισε στο σώμα ότι μια παρεμφερή πρόταση, για δημιουργία θεματικού (με τη μυθολογία του Ολύμπου) πάρκου προωθούσε παλιά η προηγούμενη δημοτική αρχή και είχε κατηγορηθεί για «παγανιστικές αντιλήψεις». Κι αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για τους πρωτεργάτες της νέας ιδέας («γιατί να μην την προωθήσει η ΤΕΔΚ και όχι κάποιοι δήμαρχοι», είπε) κατέληξε πως «το σκεπτικό του να συσταθεί μια τέτοια εταιρεία είναι σε σωστή κατεύθυνση».
«Είχα την εντύπωση ότι γινόταν λόγος για ένα πανεπιστημιακό παράρτημα», είπε η σύμβουλος της πλειοψηφίας Άννα Αθανασάκη, (μιλώντας για την πρώτη διερευνητική των προθέσεων συνάντηση που είχαν κάνει παλιότερα στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης οι πρωτεργάτες της ιδέας) «και είχα πει το ‘ναί’, αλλά το προσχέδιο βλέπω ότι είναι διευρυμένο. Θα έλεγα ‘ναι’, αλλά με πολύ μεγάλες επιφυλάξεις».
Κλείνοντας, ο αναπληρωτής δημάρχου προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των συμβούλων. «Θα κριθούν όλα όταν έρθει η οικονομοτεχνική μελέτη», είπε. «Κάντε υπομονή κι όταν μας παραδοθεί η μελέτη, κάνουμε τις προτάσεις μας».
Τελικά, έπεισε τους περισσότερους και η πρόταση πέρασε με τη θετική ψήφο 19 δημοτικών συμβούλων.

Το προσχέδιο για τη ίδρυση της Εταιρείας Όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει Η αρχική ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας του Ολύμπου ανήκει σε έναν Έλληνα καθηγητή που διαβιεί στην Ιταλία. Μετά από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβρη του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Γενάρη του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτη του 2009 στην Πρυτανεία του Α.Π.Θ) γεννήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης.
Σύμφωνα με αυτό, η υπό ίδρυση εταιρεία ανήκει στην κατηγορία των ανωνύμων εταιριών και ειδικότερα των αναπτυξιακών ανωνύμων εταιριών, τιτλοφορείται «ΟΛΥΜΠΟΣ-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», ωστόσο μπορούν να συμμετέχουν (εκτός δήμων) και άλλοι όπως το Επιμελητήριο και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Ο σκοπός της εταιρίας, η διάρκεια της οποίας ορίζεται σε 50 χρόνια, είναι μεταξύ άλλων:
-Η δημιουργία Ιδρύματος με την επωνυμία «Ολύμπιο Διεθνές Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών», σκοπός του οποίου είναι η διάσωση και διάδοση στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού, η ανέγερση και λειτουργία χώρων εκπαιδευτικών και πολιτισμικών δραστηριοτήτων, η υποστήριξη δράσεων και εκδηλώσεων που αφορούν την επιστήμη, τα γράμματα και τις τέχνες, που σχετίζονται με το πολιτισμικό απόθεμα και τις διαχρονικές αξίες του Ολύμπου
-Η ίδρυση και η λειτουργία "Του Σχολείου του Ολύμπου", όπου θα υλοποιούνται προγράμματα σεμιναρίων και κύκλοι μαθημάτων με τα γνωστικά αντικείμενα, που θα έχουν σχέση με την αρχαιογνωσία, την φιλοσοφία, την αρχαιολογία, τη μυθολογία, την οικολογία και γενικά τις ιδέες και τις αξίες που επιχωριάζουν ή προ έρχονται από την πολιτισμική παράδοση του Ολύμπου.
-Η δημιουργία και η λειτουργία Έδρας και Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, που θα διέπεται από το θεσμικό πλαίσιο των ΑΕΙ, υπό την εποπτεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των συμβαλλόμενων Ανωτάτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και θα χορηγεί τίτλους σπουδών στα γνωστικά αντικείμενα της Μυθολογίας και άλλων επιστημών που σχετίζονται με το αξιακό απόθεμα του Ολύμπου.
-Η ανάληψη και υλοποίηση Κοινοτικών και Εθνικών Προγραμμάτων κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, η κατάρτιση-υλοποίηση και εφαρμογή προγραμμάτων που αξιοποιούν, προάγουν και βελτιώνουν τη γνώση και την πληροφορία, η υλοποίηση προγραμμάτων και πρωτοβουλιών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με κοινωνικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.
Επιπλέον:
-η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου,
-η εκπόνηση μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα),
-η δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων και η προβολή των τουριστικών πόρων στα διοικητικά όρια των δήμων και της ευρύτερης περιοχής.
-Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την πυρασφάλεια των δασών, την καθαριότητα και την αισθητική των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, τη συντήρηση του πρασίνου και την επέκταση του.
-Η κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και πάσης φύσεως έργων στα πλαίσια των σκοπών της επιχείρησης, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες
Οι πόροι της προέρχονται από:
-το αντάλλαγμα των υπηρεσιών που παρέχει
-έσοδα από τη συμμετοχή της σε προγραμματικές συμβάσεις κατά τη διάταξη του άρθρου 225 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
-ανάληψη έργων και υπηρεσιών από τους δήμους βάσει της διάταξης του άρθρου 268 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
-κρατικές ή άλλες επιχορηγήσεις
-τη συμμετοχή της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από
-κάθε άλλη πηγή.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)