Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Που είναι το ΠΑΣΟΚ ;



Ξεφυλλίζοντας τον Κυριακάτικο Τύπο και ψάχνοντας να βρω τις συνενετεύξεις διαφόρων στελεχών του ΠΑΣΟΚ , βρήκα μόλις δυο !

Ο Γιάννης Ραγκούσης μίλησε στη Realnews και ο Αλέκος Παπαδόπουλος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία...

Την ίδια ώρα η Φάνη Πετραλιά , ο Παναγιώτης Ψωμιάδης , ο Νικήτας Κακλαμάνης , ο Πέτρος Δούκας και ο Λευτέρης Ζαγορίτης μίλησαν στα έντυπα της Κυριακής όπως και οι Αλαβάνος , Τσίπρας και Κουβέλης...

Το ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές αγνοείται . Ο Παπανδρέου κάνει tour στα Βαλκάνια με τη Σοσιαλιστική Διεθνή και η Ν.Δ κάνει πάρτυ στα ΜΜΕ...

Έχει αποφασιστεί μια τέτοια επικοινωνιακή στρατηγική ή δεν υπάρχει καν σχέδιο ;

Παραπολιτικός

H Δέσποινα Βανδή σήμερα στη Θεσσαλονίκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Σε μια μεγάλη συναυλία, μαζί με τους Goin' Through, στο γήπεδο της Καλαμαριάς, στις 9.30 το βράδυ, σήμερα (Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009)

ΣΕ ΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΟ


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Τα σενάρια που αφορούν τον Παναθηναϊκό συνεχίζουν να βγαίνουν το ένα μετά το άλλο και αυτή τη φορά αφορούν τον επιθετικό που προτίθεται να αποκτήσουν οι «πράσινοι».
Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, ο Παναθηναϊκός «κοιτάει» ξανά προς Ίντερ μεριά, αυτή τη φορά με στόχο τον Νταβίντ Σουάζο.
Ο επιθετικός από την Ονδούρα φέρεται να είναι σύμφωνα με τους Ιταλούς στο «πράσινο» στόχαστρο, ως εναλλακτική λύση του Χούλιο Κρουζ. Ο Αργεντινός φέρεται να είναι ακόμα στη μεταγραφική λίστα του Παναθηναϊκού, ωστόσο αν δεν προχωρήσει η περίπτωσή του, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το «τριφύλλι» θα κοιτάξει προσεκτικά την περίπτωση του Σουάζο, για να τον αποκτήσει με τη μορφή δανεισμού.
Στο μέτωπο του αμυντικού, άλλο ένα όνομα προστέθηκε στη λίστα και πρόκειται για τον Γκάμπριελ Παλέτα, ο οποίος αγωνίζεται στην Μπόκα Τζούνιορς. Μετά τους Μπιέρσμιρ, Φαν Μπούιτεν, Μαρτσένα και Πουιγκρενιέ ο 23χρονος κεντρικός αμυντικός φέρεται ως ο επόμενος υποψήφιος, αφού έχει «τσεκαριστεί» από τον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο οποίος έχει την καλύτερη άποψη γι’ αυτόν.
Βέβαια, «μείον» για την περίπτωση Παλέτα είναι ο πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός του, αφού επανήλθε πριν από δύο μήνες στα γήπεδα, έπειτα από τη ρήξη χιαστών που είχε υποστεί, ενώ μετά την επιστροφή του υπέστη και διάστρεμμα, με αυτούς τους τραυματισμούς να βάζουν... ρίσκο στην ενδεχόμενη μεταγραφή του.
Θετικός ο Φαν Μπούιτεν
Από την πλευρά του, ο Ντάνιελ Βαν Μπούιτεν δήλωσε στην «Sportday» ότι γνωρίζει για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού: «Γνωρίζω ότι ο Παναθηναϊκός έχει δείξει ενδιαφέρον, αλλά όχι κάτι επίσημο. Η περίπτωση της ελληνικής ομάδας θα με ενδιέφερε. Διεκδικεί τίτλους και παίζει συχνά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι μεγάλη ευρωπαϊκή ομάδα και εγώ δεν θα είχα πρόβλημα να παίξω στον Παναθηναϊκό. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμένα, αλλά και από την Μπάγερν».
Τέλος, επίσημη πρόταση για τον Σιμάο αναμένεται να φτάσει άμεσα στα γραφεία της ΠΑΕ, με τον μέσο από την Μοζαμβίκη να έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων. Οι «πράσινοι» είναι ανοικτοί στο θέμα της παραχώρησής του, αλλά με το κατάλληλο αντίτιμο, την ώρα που είναι πιθανό να έρθουν προτάσεις και για Μάντζιο, Ίβανσιτς και Κλέιτον..
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Δύο CD με τα ονόματα όσων εμπλέκονται στο σκάνδαλο Ζίμενς στην Ελλάδα φέρεται να έχει παραδώσει για λόγους ασφάλειας σε δύο συμβολαιογράφους του Μονάχου ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». «Ο Ελληνας με γερμανικό διαβατήριο γνωρίζει πολλά και έχει κάνει κινήσεις για την ασφάλειά του. Σε δύο συμβολαιογράφους του Μονάχου έχει αποθηκεύσει δύο CD με πληροφορίες για τις δωροδοκίες στην Αθήνα. Εκεί φαίνεται να υπάρχουν ακριβείς σημειώσεις για το ποιοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο στο Μόναχο, αλλά και στην Αθήνα. Σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, η εταιρεία έχει δώσει μίζες στον ΟΤΕ, κυρίως σε διευθυντικά στελέχη, τον στρατό και την κυβέρνηση, αλλά και σε πολιτικούς, ενώ έχει χρηματοδοτήσει κρυφά τις προεκλογικές εκστρατείες των δύο μεγάλων κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία», αναφέρει χαρακτηριστικά η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ».

Εν τώ μεταξύ η ΕΛληνική δικαιοσύνη προχωρεί σε κίνήσεις βιαστικές και αποδεικνύεται με το νέο ένταλμα σύλληψης.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ιράν: έρευνα για το θάνατο της Νέντα

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, με την οποία του ζητά να ερευνήσει το θάνατο της νεαρής Νέντα Αγά-Σολτάν που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της επανεκλογής του.

"Όπως γνωρίζετε, μία ιρανή πολίτης, η Νέντα Αγά-Σολτάν, σκοτώθηκε από σφαίρα, κατά τρόπο ύποπτο από αγνώστους στους δρόμους της Τεχεράνης", έγραψε ο Αχμαντινετζάντ στον αγιατολάχ Μαχμούντ Χασεμί Σαχρουντί.

Οι εικόνες από ερασιτεχνική λήψη που δείχνουν την επιθανάτια αγωνία της νεαρής Νέντα και κυκλοφόρησαν στο ίντερνετ, προκάλεσαν κύματα συγκίνησης και αγανάκτησης εναντίον των ιρανικών αρχών. "Αν λάβουμε υπόψη όλα όσα έχουν λεχθεί για αυτό το επώδυνο συμβάν, τον εκβιασμό των ξένων μέσων ενημέρωσης και πολλές άλλες ενδείξεις, είναι προφανείς οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης και των εχθρών μας προκειμένου να χρησιμοποιήσουν πολιτικά (την υπόθεση αυτή) και να αμαυρώσουν την εικόνα της ισλαμικής δημοκρατίας", προσθέτει ο Μ. Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Σαχρουντί να δώσει εντολή "να ερευνηθεί ο φόνος, να δικαστούν οι ένοχοι του εγκλήματος αυτού και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη".

Ο Αράς Χεγιατζί, ο γιατρός που προσπάθησε να βοηθήσει τη νεαρή γυναίκα, δήλωσε πρόσφατα στο BBC ότι, αμέσως μόλις η κοπέλα χτυπήθηκε από τη σφαίρα, οι διαδηλωτές εντόπισαν το δράστη, ο οποίος ήταν μέλος της πολιτοφυλακής μπασίζ.

Τα επίσημα μέσα και οι αρχές απέρριψαν αμέσως την εκδοχή αυτή, ισχυριζόμενοι ότι όλα τα στοιχεία του περιστατικού κατασκευάστηκαν από τους "εχθρούς" της ισλαμικής δημοκρατίας για να αμαυρώσουν την εικόνα της εξουσίας.

Η δε εφημερίδα Vatan Emrouz, άκρως συντηρητική και πιστή υποστηρικτής του Αχμαντινετζάντ, έφτασε να κατηγορήσει τον ανταποκριτή του BBC Τζον Λέιν, που απελάθηκε από τη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ότι πλήρωσε "έναν αλήτη να σκοτώσει κάποιον για το ντοκιμαντέρ του".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ακροβατώντας μήνα το μήνα, μέχρι τον Μάρτιο


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Με τον πυρετό της οικονομίας να παραμένει σταθερά σε υψηλά επίπεδα, τις γκρίνιες βουλευτών να συντηρούνται από την αναποτελεσματικότητα των όποιων μέτρων, και τον πρώην υπερυπουργό της πλατείας Συντάγματος να μη διστάζει να βάλει και εναντίον του πρωθυπουργού, προκειμένου να στρώσει το έδαφος, για να εξασφαλίσει την εκλογική επιβίωσή του, κυλά το πιο δύσκολο μετά το αντίστοιχο του 2007, καλοκαίρι για την κυβέρνηση της ΝΔ

Εντολή του Κώστα Καραμανλή είναι να λειτουργούν οι υπουργοί με ορίζοντα τον Μάρτιο του 2010, και μάλιστα με προοπτική να προσπεράσει η κυβέρνηση τα εμπόδια που από τώρα έχει θέσει ο Γιώργος Παπανδρέου για την επανεκλογή του Κάρολου Παπούλια στο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγές που γνωρίζουν τον προγραμματισμό του πρωθυπουργού θεωρούν ότι δεν έχουν βάση τα σενάρια περί εκλογών τον Σεπτέμβριο, με εξαίρεση βεβαίως κάποιο απρόβλεπτο συμβάν.

Μαξίμου και Ρηγίλλης γνωρίζουν ότι η επανάκτηση της πρώτης θέσης στις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος είναι δύσκολη υπόθεση. Όμως ποντάρουν στο γεγονός, ότι σε μια εύκολη εκλογική αναμέτρηση, όπως αυτή της 7ης Ιουνίου, δεν κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να εξασφαλίσει τον αέρα του αδιαμφισβήτητου νικητή.

Έτσι, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις συνταγματικές προθεσμίες για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, ώστε να φέρουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δύσκολη θέση.

Επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο, στοχεύουν να περάσουν τα οικονομικά μέτρα με τον μανδύα της υπευθυνότητας, αξιοποιώντας μάλιστα, όπως λένε κορυφαία κομματικά στελέχη, την αμηχανία του ΠΑΣΟΚ να χτυπήσει καίρια την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπως έγινε και με τα τελευταία μέτρα.

Με την ίδια λογική προσπαθούν να ξεπεράσουν και τις δυσμενείς εντυπώσεις που άφησε η προδημοσίευση και τα σχόλια στο περιεχόμενο του βιβλίου του Γιώργου Αλογοσκούφη.

Αν και ο πρώην υπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση, ότι δεν είναι αυτός ο υπεύθυνος για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής επί υπουργίας του, αλλά ο Κώστας Καραμανλής με την ατολμία του, στο Μαξίμου θεωρούν προς το παρόν, ότι κινείται στα όρια ανοχής μιας μακράς προεκλογικής περιόδου.

Στο μεταξύ, χτυπώντας το ΠΑΣΟΚ για τη θέση του στο θέμα της εκλογής προέδρου Δημοκρατίας, το Μαξίμου, δια του Ευάγγελου Αντώναρου, με τη διατύπωση ότι αν θέλει και ο Κ. Παπούλιας, θα τον υποστηρίξει εκ νέου, αφήνει ελαφρώς να εννοηθεί, ότι υπάρχουν περιθώρια και για άλλες κινήσεις του πρωθυπουργού, έστω στο παρά 5΄.

Έτσι κι αλλιώς, όπως λένε έμπειροι παρατηρητές, το σενάριο για τη στήριξη του ΚΚΕ στις κυβερνητικές επιλογές για πρόεδρο (ακόμη και κομμουνιστή) έπαιξε ως αριθμητικό δεδομένο (ΝΔ+ΚΚΕ+ΛΑΟΣ) και όχι σαν πολιτική πιθανότητα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Νέα καταιγίδα κατασχέσεων κατοικιών στις ΗΠΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 29/06/2009 - ΠΗΓΗ
Μία νέα καταιγίδα κατασχέσεων είναι σε εξέλιξη και αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την ανεργία ή την υπο-απασχόληση. Σε πρόσφατη έρευνα περίπου το 27% των δανειοληπτών, που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, προσδιόρισαν την ανεργία ως την πρωταρχική αιτία των προβλημάτων τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το τελευταίο τρίμηνο του 2008 ήταν μόλις 9,7%. Παράλληλα ένα μεγάλο ποσοστό αναφέρει ως αιτία τη μείωση του εισοδήματός του- συνέπεια των λιγότερων ωρών εργασίας. Αντιμέτωπη με τη νέα αυτή πραγματικότητα η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο αλλαγών στο πρόγραμμα, που προωθεί, για την τροποποίηση των όρων των δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι τράπεζες θα πρέπει να αντιμετωπίζουν δανειολήπτες, που είναι μεν άνεργοι, αλλά θεωρούνται "καλοί υποψήφιοι" για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ο ΣΥΜΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ Γ.Καμπερίδης, ο εκλεκτός στον Φωκικό Άμφισσας

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!



Ο Γιώργος Καμπερίδης (φωτό) είναι κι επίσημα ο νέος προπονητής του Φωκικού από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς ανακοινώθηκε η πρόσληψή του από τη διοίκηση της ομάδας της Άμφισσας. "Προσλάβαμε έναν φιλόδοξο προπονητή και θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις" δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του ΤΑΠ Σίμος Παπαδημητρίου. Διαβάστε το θέμα όπως πρώτη το παρουσιάζει η mikriliga.com. (28/6/2009)

Οι δύο πλευρές βρέθηκαν πολύ κοντά το Σάββατο και μόλις μια μέρα μετά ήρθαν σε οριστική συμφωνία, με τη διοίκηση του Φωκικού να ανακοινώνει επισήμως την πρόσληψη του 47χρονου τεχνικού. Ο Καμπερίδης έχει θητεύσει μεταξύ άλλων δύο χρονιές στον Εθνικό Κατερίνης, τον οποίο διατήρησε στη Γ' Εθνική κατηγορία, ενώ ήταν τεχνικός του Πυρσού όταν η ομάδα πήρε την άνοδο στην τρίτη κατηγορία, αλλά και στο ξεκίνημα της προηγούμενης περιόδου.

Ο πρόεδρος του ΤΑΠ Σίμος Παπαδημητρίου σε δηλώσεις του αναφορικά με τη σύναψη συνεργασίας με τον Γιώργο Καμπερίδη επισήμανε: "Προχωρήσαμε στην πρόσληψη ενός φιλόδοξου προπονητή, τον οποίο εμείς θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τον αγκαλιάσει όλος ο φίλαθλος κόσμος της Άμφισσας. Στόχος μας είναι μια καλή πορεία στο επόμενο πρωτάθλημα, παίζοντας και πάλι καλό ποδόσφαιρο όπως κάναμε την προηγούμενη σεζόν και φυσικά η παραμονή στην κατηγορία. Ευχόμαστε στον κ. Καμπερίδη καλή επιτυχία και καλή δύναμη".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος


ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Η υπουργική απόφαση για την απαγόρευση του καπνίσματος

1. Στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της περίπτωσης β της παραγράφου 1 του αρθ. 3 του Ν. 3730/2008 "Προστασία των ανηλίκων από τον καπνό, τα αλκοολούχα ποτά και άλλες διατάξεις" (ΦΕΚ 262/2008), επιτρέπεται να δημιουργηθεί χώρος για καπνίζοντες πελάτες στις ακόλουθες περιπτώσεις και βάσει των εξής προϋποθέσεων:
Εφ' όσον η συνολική επιφάνεια του καταστήματος, όπως προκύπτει από το μισθωτήριο συμβόλαιο ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο, έχει μικτό εμβαδόν μέχρι 70 τ.μ., (παρ. 3 αρθ. 3), η επιχείρηση δύναται να επιλέξει να λειτουργήσει αποκλειστικά, ως χώρος καπνιζόντων, με δήλωση του κατά νόμου υπευθύνου του καταστήματος στην αρμόδια για την χορήγηση της άδειας λειτουργίας του Δημόσια Αρχή.
Για τη λειτουργία του καταστήματος ως χώρου καπνιζόντων θα πρέπει να τροποποιηθεί η άδεια λειτουργίας του. Η τροποποίηση αυτή προϋποθέτει, με την επιφύλαξη όλων των ισχυουσών διατάξεων, τα κάτωθι:
α. Το κατάστημα πρέπει να διαθέτει ή να εξοπλιστεί, με κατάλληλα και επαρκή μηχανήματα εξαερισμού και καθαρισμού του εσωτερικού αέρα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
β. Πρέπει να αναρτηθεί από τον υπεύθυνο λειτουργίας στην πρόσοψη, αλλά και στο εσωτερικό, ειδικό σήμα, που θα αναφέρει ότι "το κατάστημα είναι χώρος για καπνίζοντες".
Τα καταστήματα τα οποία, δεν έχουν λάβει τον χαρακτηρισμό ως καταστήματα καπνιζόντων, με την ανωτέρω διαδικασία υπόκεινται στην πλήρη απαγόρευση καπνίσματος, από την 1η Ιουλίου 2009.
2. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνολική επιφάνεια από 70 τ.μ. έως και 300 τ.μ., δύνανται να δημιουργήσουν χώρο καπνιζόντων. Για τη δημιουργία του χώρου αυτού απαιτείται προηγούμενη αίτηση του υπεύθυνου λειτουργίας της επιχείρησης στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, που χορηγεί την άδεια λειτουργίας του καταστήματος και υποβολή όλων των αναγκαίων, σύμφωνα με τους όρους της παρούσης, δικαιολογητικών.
Ο χώρος καπνιζόντων πρέπει:
α. Να έχει κατά μέγιστο εμβαδό ίσο με το 30 % του ωφέλιμου χώρου του καταστήματος.
β. Να είναι πλήρως διαχωρισμένος από το υπόλοιπο κατάστημα.
γ. Να είναι εξοπλισμένος με τα κατάλληλα για τον εξαερισμό του και τον καθαρισμό του εσωτερικού του αέρα μηχανήματα. Η καταλληλότητα των μηχανημάτων κρίνεται από τις κατά τόπους αδειοδοτούσες Αρχές βάσει παγίων οδηγιών της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
δ. Να έχει εμφανή επιγραφή τόσο στο εσωτερικό του, όσο και στην εξωτερική επιφάνεια του διαχωριστικού του από το υπόλοιπο κατάστημα, ότι πρόκειται για χώρο καπνιζόντων. Σε όλο το υπόλοιπο κατάστημα πρέπει να αναρτηθούν σε εμφανή σημεία επιγραφές ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα.
ε. Για τη χορήγηση της αιτούμενης άδειας δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, πρέπει να υποβληθούν στην αρμόδια Δημόσια Αρχή, σχετική μελέτη για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χώρου καπνιζόντων, καθώς και πλήρης κάτοψη και τοπογραφικό του καταστήματος.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η είσοδος , παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων. Επίσης απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή των ανηλίκων στους ως άνω χώρους ακόμα και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.
3. Κέντρα διασκέδασης, με ζωντανή έγχορδη μουσική, άνω των τριακοσίων τετραγωνικών μέτρων (300 τ.μ.) δύνανται να δημιουργούν χώρο για καπνίζοντες, με εμβαδό ίσο, κατά μέγιστο, με το 40% του συνολικού χώρου του καταστήματος. Ο χώρος καπνιζόντων διαχωρίζεται από το υπόλοιπο κατάστημα με διαχωριστικό που έχει ελάχιστο ύψος δύο (2) μέτρα.
Ο εξαερισμός του χώρου πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους όρους των περιπτώσεων γ, δ και ε της παραγράφου 2 της παρούσης. Εκτός του χώρου καπνιζόντων ο υπεύθυνος λειτουργίας του κέντρου πρέπει να λάβει όλα τα μέτρα όπως η τοποθέτηση επιγραφών, η μη ύπαρξη σταχτοδοχείων και η ενημέρωση από το προσωπικό για να τονιστεί ότι απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Η χορήγηση της άδειας για τη δημιουργία χώρου καπνιζόντων, με επακριβή καθορισμό αυτού, γίνεται από την αρμόδια για την έκδοση της άδειας λειτουργίας του Δημόσιας Αρχής, κατόπιν αιτήσεως του υπεύθυνου λειτουργίας του κέντρου, υποβολής των δικαιολογητικών και βάσει των όρων που αναφέρονται στην περίπτωση ε της παραγράφου 2 της παρούσης.
4. Οι επιχειρήσεις καζίνο, διέπονται από το Ν.2206/1994 και οι όροι σχετικά με την απαγόρευση του καπνίσματος στις αίθουσες παιχνιδιού, θα καθορισθούν κατόπιν διαβούλευσης με το Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης.
Στους υπόλοιπους χώρους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που λειτουργούν μέσα στο καζίνο, καθώς και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε ξενοδοχεία, πλοία και τρένα, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από τις παραγράφους 1, 2 και 3 της παρούσης, ως προς τους όρους εφαρμογής της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος. Στους κοινόχρηστους χώρους και τους χώρους υγιεινής των καζίνο και του συνόλου των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, απαγορεύεται το κάπνισμα.
5. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανεξαρτήτως εμβαδού, είδους παρεχομένων υπηρεσιών και αρχής χορήγησης της άδειας λειτουργίας τους, που δεν έχουν άδεια δημιουργίας χώρου καπνιζόντων, υπάγονται στην απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.
Στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης του νόμου, δεν εμπίπτουν οι εξωτερικοί χώροι ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως οι χώροι αυτοί περιγράφονται στην άδεια λειτουργίας τους, ακόμη και αν καλύπτονται με σκέπαστρο.
Οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων είναι υποχρεωμένοι να αναρτούν σε εμφανή σημεία του καταστήματος επιγραφές για την απαγόρευση του καπνίσματος, να αποσύρουν το σύνολο των σταχτοδοχείων, να ενημερώνουν τους πελάτες για την απαγόρευση και να λαμβάνουν όλα τα μέτρα για την απομάκρυνση των πελατών που παραβιάζουν τις απαγορεύσεις.
6. Αρμόδια αρχή, πέραν των όσων καθορισθούν από την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν. 3730/ 2008, για τον έλεγχο των παραβάσεων που αφορούν στη κατανάλωση προϊόντων καπνού σε χώρους που εμπίπτουν στην απαγόρευση του καπνίσματος, είναι ο Τομέας Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ του Σ.Ε.Υ.Υ.Π. (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας). Τους Επιθεωρητές συνδράμουν στο έργο τους οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 5 του Ν.3730/ 2008.
Οι Αρμόδιες αρχές για τον έλεγχο, την βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή των κυρώσεων στους κατά νόμο υπεύθυνους, θα καθορισθούν με την προβλεπόμενη από την παρ. 3 του άρθρου 6 του Ν.3730/ 2008, Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
7. Στους χώρους των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα και στους χώρους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κάθε βαθμίδας, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα. Εξαιρούνται τα ψυχιατρικά ιδρύματα και οι μονάδες ψυχικής υγείας, καθώς για τους ασθενείς τους αποκλειστικά, δύναται να επιτραπεί το κάπνισμα κατόπιν έγγραφης γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού για θεραπευτικούς και μόνο λόγους.
8. Στους εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, επιτρέπεται η δημιουργία χώρων για καπνίζοντες, υπό τους ακόλουθους όρους και προϋποθέσεις:
α. Η δημιουργία χώρου για καπνίζοντες επιτρέπεται, εφόσον υπάρχει σχετικό αίτημα από το αρμόδιο όργανο των εργαζομένων μόνο στις περιπτώσεις των δημοσίων υπηρεσιών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους από 50 (πενήντα) εργαζόμενους.
β. Οι χώροι για καπνίζοντες, σε καμία περίπτωση δεν είναι χώροι εργασίας και θα είναι πλήρως διαχωρισμένοι από τους εργασιακούς χώρους και τους χώρους εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων και των επισκεπτών της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης. Το εμβαδό των χώρων καπνιζόντων θα καθορισθεί για τους χώρους της δημόσιας υπηρεσίας με απόφαση της διοίκησης μετά από συμφωνία με το αρμόδιο όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων και για τους χώρους της ιδιωτικής επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εκπροσώπων των εργαζομένων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας ή της ιδιωτικής επιχείρησης.
γ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό και κατάλληλα μηχανήματα για τον καθαρισμό του εσωτερικού τους αέρα, σύμφωνα με την εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προστασίας από τον Καπνό και το Αλκοόλ βάσει των σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
δ. Οι χώροι για καπνίζοντες θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από το προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας ή της κατά περίπτωση ιδιωτικής επιχείρησης και δεν αποτελούν ούτε δύνανται να περιλάβουν τμήμα των κοινόχρηστων χώρων ή των χώρων υγιεινής.
ε. Στους χώρους καπνιζόντων πρέπει να υπάρχουν στην είσοδο αλλά και στο εσωτερικό εμφανείς επιγραφές, ότι επιτρέπεται το κάπνισμα και δεν επιτρέπεται σε αυτούς η είσοδος ανηλίκων.
στ. Στις περιπτώσεις που δημόσιες υπηρεσίες, ή ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν διαμορφώσουν χώρο καπνιζόντων, θα υπάγονται στην πλήρη απαγόρευση χρήσης προϊόντων καπνού.
Από την 01/09/2009 απαγορεύεται κάθε μορφής διαφήμιση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Η διαφήμιση προϊόντων καπνού επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.
Η παρούσα απόφαση επικαιροποιείται την 01/01/2010, με βάση την κτηθείσα εμπειρία και στην κατεύθυνση υλοποίησης των σκοπών του νόμου, εφαρμογής της αντικαπνιστικής πολιτικής και αποτελεσματικής προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

Περί «Υπευθυνότητας»

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Κρητικός Παναγιώτης Ν.
Περί «Υπευθυνότητας»

Μόνιμο σύνθημα της κυβέρνησης, κατά τον πιο επίσημο τρόπο εκπορευόμενο και σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβανόμενο, είναι ότι την διακρίνει η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα.
Αν επιχειρήσει να ανακαλύψει κανείς έστω και μια πράξη σοβαρότητας και ευθύνης της κυβέρνησης θα δυσκολευτεί πολύ. Στον κυκεώνα της αμετροέπειας, της κενολογίας, του αυτοσχεδιασμού και των αλληλοσυγκρουόμενων υπουργικών συμπεριφορών αναλίσκεται και αυτοαναιρείται η κυβερνητική πρακτική. Όμως, εδώ, δεν θα ασχοληθούμε –γιατί δεν είναι πρακτικά εφικτό- με το ανύπαρκτο κυβερνητικό έργο. Για να αναδείξουμε την ανευθυνότητα θα επισημάνουμε ένα και μόνο γεγονός το οποίο αποτελεί τελευταία και το αντικείμενο άνευ λόγου ενασχόλησης της κυβέρνησης. Ενασχόληση στην οποία έχει παρασύρει, δυστυχώς, και τη Βουλή. Αναφερόμαστε στην κίνηση της «διαδικασίας συζήτησης» για την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης των υπουργών».
Πώς να μη προκαλεί μελαγχολία, αλλά και οργή ο ισχυρισμός της Κυβέρνησης περί αλλαγής του νόμου αυτού, όταν η οποιαδήποτε υποτιθέμενη πολιτική βούληση για τροποποίησή του προσκρούει στις άκαμπτες διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος; Δεν αποτελεί εμπαιγμό του λαού η οποιαδήποτε συζήτηση, αφού οι αναγκαίες αλλαγές του νόμου, κυριότερες των οποίων είναι η κατάργηση της σύντομης παραγραφής και η υπαγωγή στην (αρμοδιότητα) των κοινών δικαστηρίων σε ό,τι αφορά τις ευθύνες των υπουργών, προϋποθέτουν την αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων του άρθρου 86 του Συντάγματος, αναθεώρηση η οποία δεν μπορεί να γίνει, αν γίνει, νωρίτερα από το 2017; Πως αποτολμά και συνδέει η κυβέρνηση αυτή την πρωτοβουλία με τη σοβαρότητα, αυτή την ουτοπία με την υπευθυνότητα όταν γνωρίζει ότι αυτή προκαλεί και τη στοιχειώδη γνώση του τελευταίου πρωτοετούς φοιτητή της νομικής; Και δεν αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση ότι υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού υποτιμά και νοημοσύνη της; Πως τολμά, επίσης, και συμπαρασύρει η κυβέρνηση ακόμα και τη Βουλή των Ελλήνων σε μια άνευ αντικειμένου συζήτηση; Και είναι λυπηρό ότι δεν αντιδρούν τα κόμματα αλλά και οι έχοντες την ευθύνη προστασίας του κύρους της;
Η διολίσθηση της κυβέρνησης σε μικρές και μεγάλες κοινοβουλευτικές εκτροπές, τραυματικές για το κύρος του Κοινοβουλίου είναι κρίμα ότι δεν βρίσκουν την επιβαλλόμενη αντίσταση, πέρα από ορισμένες καταγγελτικές δηλώσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Η ουτοπική πρωτοβουλία για την δήθεν τροποποίηση του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών», είναι η συνέπεια της αιφνιδιαστικής λήξης της κρίσιμης Β΄ Συνόδου της Βουλής με στόχο την παραγραφή υπουργικών αδικημάτων. Και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό. Και είναι επίσης η συνέχεια μιας συστηματικής αποχώρησης της πλειοψηφίας από κρίσιμες ψηφοφορίες της Βουλής, αποχώρηση η οποία μπορεί να συγχωρείται στην αντιπολίτευση ως η έσχατη αντιπολιτευτική πράξη, δεν είναι όμως αυτή επιτρεπτή όταν γίνεται από την πλειοψηφία, γιατί τότε αναιρείται η λειτουργία του πολιτεύματος στην κοιτίδα του, στην καρδιά του, δηλαδή στη Βουλή.
Όλα αυτά όπως έγινε παρά πάνω λόγος, είναι αντικοινοβουλευτικά τεχνάσματα, τα οποία ακυρώνουν τον όποιο ισχυρισμό περί υπευθυνότητας.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Flash στα Γεγονότα με την Κατερίνα Τσαλού

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Ψιλοφθινοπώριασε ή μου φαίνεται. Είπαμε ότι ο καιρός τρελάθηκε αλλά κοντεύουμε να φιλήσουμε τον Ιούλιο και με μπουφανάκι και ομπρελίτσα κυκλοφορούμε.
Η επικαιρότητα είχε ατέλειωτα ευχαριστώ το Σάββατο. Μα τόσα πολλά που από ένα σημείο και μετά θύμιζε βραβεία «Αρίων».
Λες και πήγαμε σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, σε πάρτυ συνταξιοδοτηθέντα υπαλλήλου σας λέω.
Μα τόσο σλουρπ….δεν έχει ματαγίνει.
Έπαιρναν ο ένας μετά τον άλλο το λόγο και σλουρπ….ατέλειωτο. Περίμεναν και οι αγρότες.
Πάντως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ήταν κατατοπιστικότατος και ευγενέστατος. Χα,χα. Για να είμαι κι εγώ στο κλίμα του ατέλειωτου σλουρπ.
Προετοιμασίες για το Olympous Party στο δήμο Δίου συνεχίζονται. Η έναρξη του καλοκαιριού νύχτα Παρασκευής στο μαγευτικό βουνό των Θεών.
Με Αλκίνοο Ιωαννίδη, Χαρούλα Αλεξίου και Δήμο Αναστασιάδη το τριήμερο για πολλούς λόγους θα μας μείνει αξέχαστο.
Κάτι καλύτερο έχετε να προτείνετε;
Στην επικαιρότητα και το θέμα του Ανατολικού Ολύμπου όπως είναι φυσικό.
Η αναπλήρωση του δημάρχου δεν έγινε στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Παρασκευής αλλά εκείνο που δεν καταλάβαμε, ήταν γιατί συγκλήθηκε έκτακτο Δ.Σ. από τη στιγμή που η πλειοψηφία δεν είχε σκοπό να πάει.
Δεν είναι υποχρεωτικό βάσει του Κώδικα, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε.
Τουλάχιστον συνεννοηθείτε στα απλά βρε παιδιά. Μην τρώμε και την ταλαιπώρια.
Ο αντιδήμαρχος κ. Αρωνιάδης θα αναλάβει την αναπλήρωση σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε και προβλέπονται από τον Κώδικα.
Διαβάστε κι αυτό.
Η τρίτη κατά σειρά πανελλήνια συνάντηση των ανά την Ελλάδα σκαθαριών θα γίνει φέτος στο Δημοτικό κάμπινγκ στο Στόμιο Λάρισας, από Παρασκευή 3 έως Κυριακή 5 Ιουλίου.
Είναι μια εκδήλωση γνωριμίας μεταξύ των κατόχων των λατρεμένων αυτών αυτοκινήτων και όχι μόνο, καθώς προσκεκλημένοι είναι όλοι οι λάτρεις του σκαραβαίου αλλά και του κλασσικού οχήματος γενικότερα.
Πρόκειται για μια μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα εκδήλωση στο χώρο του αυτοκινήτου καθώς δεν υπάρχει άλλη παρόμοια τριήμερη συνάντηση, η οποία γίνεται πλέον σιγά – σιγά θεσμός.
Είχαν προηγηθεί οι δύο συναντήσεις στο Πήλιο, στο Χορευτό το 2007 και τον Αϊ-Γιάννη το 2008.
Φέτος σειρά έχουν τα παράλια της Λάρισας. Το πρόγραμμα της συνάντησης είναι γεμάτο, ειδικά το Σάββατο, στα πρότυπα ανάλογων εκδηλώσεων του εξωτερικού και οι διοργανωτές υπόσχονται μια ξεχωριστή μέρα σε όσους έρθουν. Τη συνάντηση συνδιοργανώνουν η «σκαθαροπαρέα» Λάρισας-Τρικάλων, η Λέσχη Σκαραβαίου Βορείου Ελλάδος, η Λέσχη Σκαραβαίων Βόλου και η Ελληνική Λέσχη Κλασικού Αυτοκινήτου, ενώ αναμένονται συμμετοχές από Πελοπόννησο μέχρι Αλεξανδρούπολη.
Οι επισκέπτες της εκδήλωσης θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν εκτός από τα θρυλικά σκαθάρια, που θα είναι το καθένα εντελώς ξεχωριστό, και κλασικά αυτοκινούμενα τροχόσπιτα camper πού έχουν γράψει κι αυτά τη δική τους ιστορία, αλλά και πολλά ιστορικά οχήματα φίλων που θα έρθουν στη συνάντηση με τα δικά τους κλασικά citroen 2CV, mini, και άλλα.
Παρόμοιες πολυήμερες εκδηλώσεις, συναντάμε σπάνια στην Ελλάδα, ενώ αντίθετα είναι πολύ συνηθισμένες στο εξωτερικό, όπου βρίσκουν τη θερμή στήριξη των τοπικών παραγόντων αφού προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Ραντεβού λοιπόν στο Στόμιο Λάρισας στις 3,4 & 5 Ιουλίου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

Νέοι φόροι. Συνηθίσαμε και δεν πτοούμεθα. Κακό του κεφαλιού τους. Εμείς αντέχουμε, εσείς να δούμε πόσο θα αντέξετε.
***
Χαράτσι στα κινητά. Σκασίλα μας. Όλοι πίνουμε αμίλητο νερό.
***
Καπέλο στη βενζίνη. Κυκλοφορούμε λιγότερο. Σταθερά 20 ευρώ χειμώνα-καλοκαίρι.
***
Αυξήσεις στα τρόφιμα. Τρώμε λιγότερο, είμαστε λαός παχύσαρκων.
***
Και μη μας πείτε ότι δεν στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο. Αρκεί Κώστα μας λεβέντη να σε καμαρώνουμε αρχηγό.
***
Σύνοδος ΟΑΣΑ στην Κέρκυρα. Τα πήγαμε περίφημα. Στείλαμε ένα μήνυμα ότι η Κέρκυρα είναι ελληνική.
***
Τι αγγλικό ήταν αυτό Κωτσαρή μου, τύφλα να’χουν τα ελληνικά του Μπάγεβιτς.
***
Στα χάι της κι η Ντόρα, εθνικά περήφανη, γιατί και η Πελοπόννησος είναι ελληνική.
***
Ηρθαν και οι Σκοπιανοί με αεροπλάνο που έγραφε «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Κι εμείς οι αφελείς, αν δούμε κανένα ZASTAVA με ταμπέλα ΜΚD το κατεβάζουμε τη βιτρίνα.
***
Τα συμπεράσματα της συνόδου. Το φαί ήταν καλό, λιτό, μεσογειακό, σεφ ο Μαμαλάκης. Το ξενοδοχείο φτηνό ούτε χίλια ευρώ το δωμάτιο και ο λόγος του πρωθυπουργού μεστός και διάβαζε τα αγγλικά όπως ο Γιώργος τα ελληνικά.
***
Μετά τη σύνοδο οι δημοσκόποι λένε ότι ο Καραμανλής προηγείται στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός με 43%, ο Γιώργος με 36% και υποχώρησε ο κανένας.
Μετά το φιάσκο των exit polls ποιος να σας πιστέψει βρε μπαγλαμάδες!
***
Και μην ξεχνάτε, έχουμε την προεδρία του ΟΑΣΑ για ένα χρόνο. Θέλουμε την άλλη σύνοδο στη Θεσσαλονίκη κι ας τολμήσει ο Σκοπιανός να έρθει με το ίδιο αεροπλάνο. Ένα αντιαεροπορικό από Ψωμιάδη και Άνθιμο. Έλεος πια.
***
Ο επεκτατισμός των Σκοπιανών δεν έχει όρια. Ούτε η μόλυνση του Θερμαϊκού τους αποτρέπει.
***
Κι ο Μπερλουσκόνι στην Κέρκυρα. Στο άκουσμα της είδησης οι Κερκυραίες φόρεσαν τσίγκινα σωβρακάκια, η δε Ντόρα προτίμησε να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό της.
***
Μετά την επιτυχή σύνοδο της Κέρκυρας οι Βρετανοί αποφάσισαν να στείλουν τα Ελγίνεια στην Αθήνα κι έτσι ικανοποιείται και το όραμα του εθνάρχη.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Λιτότητας συνέχεια...

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009


Πάγωμα μισθών για το 2010 εξετάζει το οικονομικό επετελείο

Λιτότητας συνέχεια...

Το ενδεχόμενο να «παγώσει» τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να περιορίσει τις υπέρογκες δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντιστάθμισμα, και για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι σε «ικανοποιητικά επίπεδα», άνω του πληθωρισμού

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας, που επικαλείται Το Βήμα, αναφέρουν ότι οι αυξήσεις που χορηγούνταν ως τώρα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν υψηλότερες από τον πληθωρισμό, ο οποίος κυμαινόταν πέρυσι μεταξύ 4,0% και 4,5%. Τώρα, όμως, ο πληθωρισμός κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,5% τον Μάιο του 2009) και συνεπώς οι αυξήσεις, λόγω των εκτάκτων αναγκών που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, δεν μπορεί και δεν πρέπει παρά να είναι οριακές ή και μηδενικές.

Στο υπουργείο Οικονομίας έχουν γίνει εισηγήσεις για το «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, με το επιχείρημα ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου όχι μόνο δεν θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, αλλά και, αν γίνει ο κατάλληλος επικοινωνιακός χειρισμός, το μέτρο θα χαιρετιστεί από τους υπόλοιπους μισθωτούς, οι οποίοι θίγονται από την κρίση, τα φορολογικά μέτρα, την ανασφάλεια και τις αβεβαιότητες. Ούτως ή άλλως, καταλήγουν, οι δημόσιοι υπάλληλοι χαρακτηρίζονται «προνομιούχοι» έναντι των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η απόφαση, όμως, θα αποτελέσει σήμα και για τη συγκράτηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα το 2010.

Σύμφωνα με στοιχεία από τον προϋπολογισμό, τον Ιούνιο του 2005 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήταν 477.280 και τον Ιούνιο του 2006 αυξήθηκαν σε 486.580. Τον αντίστοιχο μήνα του 2007 αυξήθηκαν εκ νέου και έφθασαν στους 503.170 για να ξεπεράσουν τον Ιούνιο του 2008 τους 560.680. Από αυτούς οι 445.826 ήταν τακτικοί, οι 25.491 αορίστου χρόνου και οι 35.363 ορισμένου χρόνου.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΑΛΛΑ NEWS

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Επικίνδυνο δηλητήριο στο ελαιόλαδο

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Με την υπογραφή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του δάκου , το επικίνδυνο φυτοφάρμακο Lebaycid, η χρήση του οποίου απαγορεύεται τόσο στην Ε.Ε , όσο και την Αμερική, διότι είναι επικίνδυνο δηλητήριο και προκαλεί μέχρι και θάνατο στους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, το Υπουργείο αξιοποιώντας ένα παράθυρο της Ε.Ε και με την δικαιολογία ότι έχουν αγορασθεί μεγάλες ποσότητες με χρήματα των φορολογουμένων , επιμένει στη χρήση του και το 2009 θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των Ελλήνων καταναλωτών.

Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (Ελκεκά) καλεί το Υπουργείο να προχωρήσει τώρα στην άμεση απόσυρση του επικίνδυνου αυτού φυτοφαρμάκου , έτσι ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες καταναλωτές.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Ξεραίνονται τα έλατα στα δάση του νομού Τρικάλων

ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Ξεραίνονται τα δέντρα ελάτης στα περισσότερα δάση του νομού Τρικάλων, έχοντας προκαλέσει συναγερμό στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες της περιοχής.
Μετά την παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων ετών (2005-2008)- αναφέρει η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων- σε αρκετά δάση του Νομού Τρικάλων παρουσιάσθηκε το πρόβλημα της ξήρανσης (κοκκίνισμα κόμης και ξήρανση κορμού) δέντρων ελάτης.
Οι Περιοχές στις οποίες εμφανίζεται πιο έντονα το φαινόμενα είναι τα δάση Καστανιάς, Αμαράντου, Ελαφίου (Κουρνιάτα - Φίλιππα), Κλεινού και Αηδόνας, Βροντερού, Νεραϊδοχωρίου, Πύρρας, Δέσης, καθώς και στο δάσος Στουρναρέικων.
Το φαινόμενο αυτό, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, είχε παρουσιασθεί και στο παρελθόν, σε περιόδους που υπήρχε έντονη ξηρασία. Για παράδειγμα, υπήρξαν ασυνήθιστες νεκρώσεις το 1977 σε πολλά ελατοδάση της Στερεάς Ελλάδας, τις περιόδους 1964-'65 και 1985-'86 το φαινόμενο υπήρξε έντονο στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στα ελατοδάση Μαινάλου.
Κατά το έτος 1989, η κατάσταση είχε πάρει μορφή επιδημίας σχεδόν σε όλα τα ελατοδάση της πατρίδας μας, με αποτέλεσμα, ύστερα από παρέμβαση της κεντρικής υπηρεσίας δασών, να ανασταλεί η εφαρμογή των εγκεκριμένων διαχειριστικών μελετών ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα.
Από την επί τόπου έρευνα που έγινε τότε, διαπιστώθηκε ότι η αποξήρανση των δέντρων ήταν απότομη, χωρίς να προηγείται άλλο χαρακτηριστικό σύμπτωμα, εκτός από την εκροή ρητίνης σε ορισμένα δένδρα από το φλοιό του κορμού. Άλλα δέντρα ξηραίνονταν από το μέσον της κόμης και άνω ή σε άλλα ξηραίνονταν μόνο συγκεκριμένος αριθμός πλάγιων κλαδιών.
Η εργαστηριακή έρευνα δεν έδωσε σαφή αποτελέσματα, λόγω του περιορισμένου χρόνου, η δε εμφάνιση και εξέλιξη των συμπτωμάτων έδειξε ότι η αποξήρανση των δέντρων οφείλονταν σε άγνωστη ασθένεια του φλοιού, που δημιουργούσε συνθήκες κατάλληλες για δευτερογενή προσβολή από διάφορα έντομα και παθογόνους μικροοργανισμούς.
"Η Διεύθυνση Δασών Τρικάλων- αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής κ. Χρήστος Κουτσονάσιος- ανησυχώντας, ύστερα από την εκ νέου εμφάνιση του φαινομένου και σε συνεργασία με τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας, υπέβαλε αναφορά στην κεντρική Υπηρεσία και στα Ερευνητικά Ινστιτούτα (ΕΘΙΑΓΕ και Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων) για ενημέρωσή τους και την αποστολή οδηγιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος. σύμφωνα με ό,τι νεότερο υπάρχει για την ασθένεια".
Βάσει στοιχείων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, τα δάση και οι δασικές εκτάσεις του νομού Τρικάλων, ανάλογα με το υψόμετρο και τη γεωγραφική τους θέση, αποτελούνται τόσο από κωνοφόρα είδη (πεύκη - ελάτη) όσο και από πλατύφυλλα (δρυς - καστανιά - οξυά), καθώς και από αείφυλλα πλατύφυλλα είδη της χαμηλότερης υψομετρικά ζώνης.
Τα δάση της περιοχής καλύπτουν το 30% του νομού (δάση κυρίως ελάτης, δρυός και οξυάς) και προσφέρουν σημαντικές ποσότητες πρώτης ύλης, με ετήσια παραγωγή 150.000 τόνους ξυλείας (στρογγύλη και καυσόξυλα), απασχολώντας μεγάλο αριθμό του δασόβιου και παραδασόβιου πληθυσμού.
Η δασοπονία στο νομό είναι κυρίως δημόσια, ενώ υπάρχει και σημαντικός αριθμός κοινοτικών, μοναστηριακών και ιδιωτικών δασών. Από ό,τι φαίνεται, στα δημόσια δάση η κύρια παραγωγή είναι η βιομηχανική ξυλεία και τα καυσόξυλα. Αντίθετα, στα ιδιωτικά δάση παράγονται και δευτερεύοντα δασικά προϊόντα, όπως καλλωπιστικοί κλάδοι, φυτόχωμα κ.λπ. Η παραγωγή των χριστουγεννιάτικων δένδρων γίνεται εξ ολοκλήρου σε μη δημόσιες δασικές εκτάσεις.
Η παραγωγή βιομηχανικής ξυλείας στο νομό, που προέρχεται από δημόσια δάση, αντιστοιχεί περίπου στο 44% του συνόλου της ετήσιας παραγωγής της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το έδαφος του Νομού Τρικάλων είναι στη μεγαλύτερη έκτασή του ορεινό, ?ε όλα τα στοιχεία του ορεινού τοπίου, όπως απότομες κλίσεις, έντονη χιονοκάλυψη και αραιοκατοίκηση. Το υψόμετρο του συνόλου του νομού ξεπερνά τα 200 m, σε ορισμένες μάλιστα περιοχές είναι μεγαλύτερο των 2.000 m (περιοχή της Πίνδου). Το 66% της έκτασης είναι ορεινό, το 14% ημιορεινό και μόνο το 20% πεδινό. Οι ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καταλαμβάνουν τα 8/10 του νομού.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Πες τα όλα - δώστα όλα, κύριε Χριστοφοράκο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!


Οι συνήγοροί του τον πιέζουν να αποκαλύψει ονόματα, ενώ η εισαγγελέας του Μονάχου τού ζήτησε τα CD

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Γιώργος Παππάς , ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009
Κάτω από τη σφοδρή πίεση της εισαγγελέως Μονάχου που ερευνά τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς, βρίσκεται από χθες ο κ. Μιχ. Χριστοφοράκος:

«Δώσε τα CD με τα ονόματα που έχεις καταθέσει σε συμβολαιογράφους», ήταν η πρώτη απαίτηση της Γερμανίδας εισαγγελέως, ενώ οι συνήγοροι του πρώην ισχυρού άνδρα τής Ζίμενς Ελλάς ανέφεραν ότι τον έχουν συμβουλέψει «να τα πει όλα και να τα δώσει όλα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που αποφάσισε να αποκαλύψει στην τετράωρη συνάντησή τους, δεν ικανοποίησαν απόλυτα την εισαγγελέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο ώρες πριν από την πρώτη ανάκριση του κ. Χριστοφοράκου- θα ακολουθήσουν και άλλες- η κ. Μπόιμλερ Χεσλ είχε καλέσει στο γραφείο της τον κ. Ρ. Σίκατσεκ, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την ελληνική πτυχή του μεγάλου σκανδάλου. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Σίκατσεκ ήταν ο «μεσολαβητής» ανάμεσα στη μητρική Ζίμενς και τον κ. Χριστοφοράκο, που είχε αναλάβει τη «διανομή» των μαύρων χρημάτων στη χώρα μας...

«Μεθοδικός Ελληνογερμανός»
Οι συναντήσεις- ανακρίσεις των δύο προβλέπεται να συνεχισθούν, σύμφωνα με τους Γερμανούς συνηγόρους του πρώην ισχυρού άντρα της Ζίμενς Ελλάς, καθώς ο κ. Χριστοφοράκος θέλει να αποφύγει πάση θυσία την έκδοσή του στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εισαγγελέας φέρεται να έχει δηλώσει έπειτα από τη χθεσινή πρώτη ανάκριση, ότι ο κ. Χριστοφοράκος «τίμησε πραγματικά τη φήμη του ως μεθοδικού Ελληνογερμανού».

«Η Εισαγγελία του Μονάχου κραδαίνει πάνω από το κεφάλι του Μιχάλη Χριστοφοράκου την απειλή της έκδοσής του στην Ελλάδα, προκειμένου να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί του», εκτιμούν γερμανικοί νομικοί κύκλοι που συνδέουν τη χθεσινή απόφαση της Εισαγγελίας του Μονάχου να παραπέμψει στο Εφετείο την υπόθεση της έκδοσής του.

Ούτε την ιδιότητα με την οποία ανακρίνεται ο κ. Χριστοφοράκος από τη Γερμανίδα εισαγγελέα δέχθηκε να προσδιορίσει ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Σταϊνκράους-Κοχ. «Αφορά στο περιεχόμενο ανοιχτών υποθέσεων», είπε στα «ΝΕΑ», παραπέμποντας ουσιαστικά στις διώξεις που ακόμη εκκρεμούν για τα μαύρα ταμεία της Ζίμενς και την επικείμενη δίκη του Μίχαελ Κουτσενρόιτερ- είναι εκείνος που έχει ενοχοποιήσει σε κύριο βαθμό τον Μ. Χριστοφοράκο.

Άσοι στο μανίκι
Σε ποιο βαθμό θα επιφυλάξει ευνοϊκή μεταχείριση στον κ. Χριστοφοράκο θα εξαρτηθεί από τους άσους που έχει στο μανίκι του για τα κορυφαία στελέχη της μητρικής Ζίμενς και όχι τόσο από τα στοιχεία που έχει για το πολιτικό χρήμα που διοχέτευσε στην Ελλάδα. Και θα πρέπει να είναι πολύ δελεαστικοί για να ανοίξει η Εισαγγελία του Μονάχου μία ακόμα σελίδα στο σίριαλ, πέραν της επικείμενης δίκης Κουτσενρόιτερ, που μετά τον διαχειριστή των μαύρων ταμείων Ράινχαρτ Σίκατσεκ είναι το πιο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος της Ζίμενς που κάθεται στο σκαμνί.

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται «στρατηγική», η Εισαγγελία Ι χθες το πρωί απέστειλε την υπόθεση της έκδοσης στο αρμόδιο για να αποφασίσει Εφετείο, σημειώνοντας πως από τα στοιχεία των Ελλήνων ανακριτών δεν προκύπτει η παραγραφή όλων των αδικημάτων. Η υπόθεση αφορά το πρώτο ένταλμα σύλληψης που είχε στείλει ο κ. Ζαγοριανός για την υπόθεση του ΟΤΕ και σύμφωνα με το οποίο συνελήφθη ο κ. Χριστοφοράκος στο Ρόζενχαϊμ, ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση και για το δεύτερο ένταλμα με θέμα την υπογραφή της σύμβασης για το C4Ι.

«Σε κάθε περίπτωση η Εισαγγελία διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από μόνη της τη διακοπή της έκδοσης του Χριστοφοράκου, λέγοντας πως πρόκειται για σημαντικό μάρτυρα. Για να γίνει όμως αυτό, ο Χριστοφοράκος πρέπει να πείσει πως όντως είναι διατεθειμένος να δώσει στοιχεία για μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας», λέει στα «ΝΕΑ» Γερμανός νομικός με γνώση του θέματος.

ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΑΝΑΚΡΙΣΗ
Ο Χριστοφοράκος ανακρίθηκε από το πρωί μέχρι το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες επισκέψεις στη Γερμανίδα εισαγγελέα

«Ο Τσουκάτος έφερνε πάντα μεγάλα ποσά στο κόμμα»

ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ τού πάλαι ποτέ «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος απολογείται σήμερα στο πλαίσιο της έρευνας για τα μαύρα ταμεία της Siemens, επιβεβαίωσαν χθες ενόρκως και στον ανακριτή κ. Ν. Ζαγοριανό οι δύο πρώην ταμίες του κόμματος, οι οποίοι κατέθεσαν έπειτα από αίτημα του κ. Θεόδωρου Τσουκάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο κ. Σπύρος Αυγερινός όσο και η κ. Δήμητρα Παπαχρήστου, οι οποίοι είχαν διατελέσει ταμίες του ΠΑΣΟΚ, κατέθεσαν ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε συχνά χρήματα στο ταμείο του κόμματος. Όπως είναι γνωστό, ο Θ. Τσουκάτος από την πρώτη στιγμή που ενεπλάκη το όνομά του στην υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι το ένα εκατομμύριο γερμανικά μάρκα που σε ανύποπτο χρόνο, πολύ πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της Siemens, είχε προσφέρει ως οικονομική ενίσχυση για το ΠΑΣΟΚ ο Μιχ. Χριστοφοράκος, κατέληξε στο ταμείο του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σπύρος Αυγερινός ενώπιον του ανακριτή προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε σχέση με όσα είχε πει στον εισαγγελέα, καταθέτοντας ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε πάντα μεγάλα χρηματικά ποσά στο κόμμα, όπως και το 1999 που έφερε ποσό αντίστοιχο με το επίμαχο του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων για το οποίο απολογείται σήμερα.

Ο μάρτυρας μάλιστα, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο ο κατηγορούμενος να έχει βάλει χρήματα στην τσέπη του εκμεταλλευόμενος τη θέση που είχε στο ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η κατάθεση της κ. Παπαχρήστου, η οποία επανέλαβε ότι ο κ. Τσουκάτος έφερνε χρήματα επισημαίνοντας ότι κόβονταν και κουπόνια.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων, όπως επισημαίνουν νομικοί, έρχονται σε αντίθεση με το κατηγορητήριο που εμφανίζει τον πρώην «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ ως συνεργό στη δωροδοκία στελεχών του ΟΤΕ, αλλά και αγνώστων μέχρι σήμερα στην ανάκριση αποδεκτών, με απώτερο σκοπό την υπογραφή της σύμβασης για την ψηφιοποίηση του δικτύου την περίοδο 1997-2002.

Από την πρώτη στιγμή εξάλλου, ο κ. Τσουκάτος, μέσω του συνηγόρου του κ. Διονύση Γκούσκου, είχε θέσει στη διάθεση των δικαστικών αρχών τόσο τους προσωπικούς όσο και τους οικογενειακούς του τραπεζικούς λογαριασμούς προκειμένου να αποδείξει ότι δεν κράτησε χρήματα για τον εαυτό του.


Κόλαφος για Σανιδά και ανακριτή

ΚΟΛΑΦΟ ΓΙΑ την άρνηση του ανακριτή να χορηγήσει σε κατηγορουμένους για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens κρίσιμα έγγραφα για το C4Ι, που μένουν γι΄ αυτούς «επτασφράγιστο μυστικό» μέχρι και σήμερα, αποτελεί το βούλευμα που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών ακυρώνοντας ουσιαστικά την παρέμβαση του απερχόμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος προσπάθησε να βάλει... φραγή στην πρόσβασή τους στο σύνολο της δικογραφίας.

«Ο ανακριτής ήταν υποχρεωμένος να δώσει αντίγραφα όλων ανεξαιρέτως των εγγράφων της δικογραφίας και η άρνησή του να χορηγήσει τα αντίγραφα προσκρούει στις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του Συντάγματος και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», επισημαίνουν στο σκεπτικό του βουλεύματός τους οι τρεις δικαστές (πρόεδρος ο Αθανάσιος Γεωργόπουλος, μέλη οι Θεόδωρος Τζανάκης και Γεώργιος Παπανδρέου). Το «διά ταύτα» των δικαστών μπορεί να ακυρώσει κρίσιμες αποφάσεις που έλαβε ο ανακριτής κ. Ν. Ζαγοριανός, με προεξάρχουσα αυτή της προφυλάκισης του πρώην διοικητή του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη, ο οποίος είχε προσφύγει κατά της απόφασης που του στερούσε το βασικό δικαίωμά του να λάβει γνώση των εγγράφων της δικογραφίας.

«Υπάρχουν δικαστές»
«Εκτός από τον Θεό του κ. Σανιδά, υπάρχουν και δικαστές στην Ελληνική Δημοκρατία με σθένος και συνείδηση, που αντιστέκονται στην ανακριτική αυθαιρεσία και τον εισαγγελικό αυταρχισμό. Μετά την έκδοση του βουλεύματος η απολογία και το ένταλμα προσωρινής κράτησης του Γ. Σκαρπέλη αποδεικνύονται εξαρχής άκυρα και γι΄ αυτό πρέπει να διαταχθεί η άμεση αποφυλάκισή του», δήλωσε ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης, ο οποίος υπερασπίζεται τον Γ. Σκαρπέλη.

«Ατράνταχτη απόδειξη ότι ο ανακριτής παραβίασε βασικές διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα του κατηγορουμένου», αποτελεί το βούλευμα του Εφετείου κατά τον έτερο συνήγορό του, Δημήτρη Τσοβόλα.

«Η αποκατάσταση της νομιμότητας και των καταπατηθέντων μέχρι τώρα δικαιωμάτων των κατηγορουμένων όπως αυτά κατοχυρώνονται και προασπίζονται από ένα διεθνές πλέγμα δικαίου, επήλθε με το βούλευμα-σταθμό του Συμβουλίου Εφετών», τονίζει ο δικηγόρος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Siemens Ηλία Γεωργίου, Άγγελος Πάρσαλης, ο εντολέας του οποίου προφυλακίστηκε αγνοώντας το πλήρες περιεχόμενο της δικογραφίας.


ΠΑΣΟΚ: Όλα στο φως για το σκάνδαλο Ζίμενς

ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ όποια στοιχεία υπάρχουν για το σκάνδαλο της Ζίμενς και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σ΄ αυτό, ζήτησε χθες το ΠΑΣΟΚ, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις απειλές του πρώην ισχυρού άνδρα της Ζίμενς στην Ελλάδα Μιχ. Χριστοφοράκου. Με μια ανακοίνωση που δεν αφήνει πολλές παρερμηνείες, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε να παρουσιαστούν όλες οι αποδείξεις και τα στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με το σκάνδαλο, και να σταματήσει με τον τρόπο αυτό η ιδιότυπη κατάσταση ομηρείας στην οποία έχει θέσει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ο Μιχ.

Χριστοφοράκος. «Εμείς δεν δεχόμαστε να γίνουμε όμηροι κανενός», σημείωσε με έμφαση ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι έχει γίνει πλέον υποχείριο του κρατούμενου στις φυλακές του Μονάχου μεγαλοστελέχους της Ζίμενς. Το ΠΑΣΟΚ πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, θεωρεί ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται αυτή την ώρα μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης και του Μιχ.

Χριστοφοράκου, και αντικείμενο των αποκαλύψεων που φέρεται διατεθειμένος να κάνει ο κατηγορούμενος για το σκάνδαλο, όπως και τα στοιχεία που διαθέτει για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε αυτό. Κατά τις ίδιες πηγές, ο Χριστοφοράκος παζαρεύει ενδεχομένως την ατιμωρησία και ίσως και την ασυλία του στην Ελλάδα, έναντι προφανώς τού να αφήσει εκτός αποκαλύψεων στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν εμπλοκή στο σκάνδαλο.


Ελληνογερμανική μάχη για την παραγραφή
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μίνα Μουστάκα Γιώργος Παπάς

ΤΗ ΜΑΧΗ της παραγραφής των αδικημάτων για τον πρώην ισχυρό άντρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο ετοιμάζονται να δώσουν οι Έλληνες δικαστές, που αναχωρούν σήμερα με προορισμό το Μόναχο. Ο ανακριτής Ν. Ζαγοριανός μεταβαίνει προσωπικά στο Μόναχο, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο Μιχ. Χριστοφοράκος πριν από τη συμπλήρωση της πενταετούς παραγραφής- κατά το γερμανικό δίκαιο- και συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2008, είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις ως ύποπτος τέλεσης αξιοποίνων πράξεων στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με την άποψη δικαστών, η κλήση αυτή του Μιχ. Χριστοφοράκου μπορεί να αποδειχθεί ικανή να ανακόψει την παραγραφή των αδικημάτων που τον βαρύνουν.

Γερμανική διαφοροποίηση
Την ίδια στιγμή, παρατηρείται έντονη φραστική διαφοροποίηση από την γερμανική πλευρά, που έστω και με αμφίσημες διατυπώσεις φαίνεται να ανοίγει παράθυρο για την έκδοση του πρώην μάνατζερ της Siemens στη χώρα μας. «Η Γενική Εισαγγελία του Μονάχου εκτιμά ότι ένα μέρος των αδικημάτων που περιλαμβάνονται στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν έχουν παραγραφεί. Για έναν συγκεκριμένο αριθμό έχει απέλθει η παραγραφή, αλλά όχι για όλα τα αδικήματα», σημείωσε στα «ΝΕΑ» ο εφέτης εισαγγελέας κ. Αλφ. Ομπερμάγιερ, προϊστάμενος του τμήματος εκδόσεων.

Αυτό σημαίνει ότι αποδέχθηκε την ερμηνεία που δίνει η ελληνική πλευρά για τους επίμαχους όρους «μάρτυρας», «κατηγορούμενος», κατατάσσοντας στη δεύτερη κατηγορία τον διφορούμενο ελληνικό όρο «ύποπτος». Στη στροφή αυτή συνετέλεσαν και τα «σημαντικά», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Ομπερμάγιερ, συμπληρωματικά στοιχεία που παρέλαβε η Γενική Εισαγγελία από την Αθήνα.

Επιμένουν οι δικηγόροι Ωστόσο, δικηγόροι επιμένουν ότι από τη στιγμή που ο Μιχ. Χριστοφοράκος δεν είχε εξεταστεί πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας ως κατηγορούμενος, αλλά μόνο ως ύποπτος (σ.σ.: είχε δώσει ανωμοτί, χωρίς όρκο δηλαδή, κατάθεση ως μάρτυρας) έχει με το μέρος του τον γερμανικό νόμο.

«Ο ύποπτος που καλείται να εξεταστεί ανωμοτί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης διαφοροποιείται ρητώς στον νόμο από τον κατηγορούμενο και είναι ανεπίτρεπτη η σύγχυση και η ταύτιση των δύο εννοιών, ιδίως όταν αυτή αποβαίνει εις βάρος των δικαιωμάτων του εκζητουμένου. Ευλόγως λοιπόν, η γερμανική δικαιοσύνη θα μπορούσε να αρνηθεί την έκδοση μη αποδεχόμενη τη διακοπή της παραγραφής με την εξέταση του Χριστοφοράκου ως απλού υπόπτου», επισημαίνει ο δικηγόρος Γιάννης Βλάχος.

Παρά την άγρια κόντρα δικαστών και δικηγόρων γύρω από το θέμα της έκδοσης του Μιχ. Χριστοφοράκου και οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν πως για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της εφαρμογής του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, δικαστήριο καλείται να κινηθεί πάνω στη... λεπτή δικονομική γραμμή που χωρίζει τα όρια του υπόπτου από τον κατηγορούμενο.

«Δεν σκεφτόμαστε με τις κατηγορίες της νίκης ή της ήττας. Σκεφτόμαστε με το ότι ένα άλλο κράτος, η Ελλάδα, έχει ζητήσει την έκδοση ενός συγκεκριμένου προσώπου και εάν αυτό είναι εφικτό βάσει του δικού μας δικαίου θα κάνουμε τα πάντα για να εκδοθεί», είπε στα «ΝΕΑ» ο εφέτης εισαγγελέας. Το επόμενο βήμα για τον κ. Χριστοφοράκο θα είναι να προσβάλει ενδεχόμενη απόφαση του Εφετείου για την έκδοσή του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Τα κόμματα είναι σάν το τσάμικο "ο πρώτος χορεύει και οι άλλοι ακολουθούν''.. ο κ Μανώλης θα είναι και στην επόμενη βουλή... ο Γιακουμάτος είναι συμπαθής.... μετά και πρίν τις εκλογές μιλάμε.. γνωρίζουν στη ΝΔ ότι δέν έιμαι ακραίος... εγώ αποκάλυψα τα σκάνδαλα.... πέρασα απο ΕΑΤ ΕΣΑ... έχω άποψη και δέν έιμαι ακραίος... δέν πρέπει να έχουμε κολοβή Δημοκρατία.... Δέν θέλω πέτρες ούτςε απο τη Χρυσή Αυγή ούτε απο τους κουκολοφόρους.... Απο το χώρο Βασιλοφρόνων της Ελλάδος έχει βουλευτές της ΝΔ.. Η Δημοκρατία τους χωράει όλους και δέν πρέπει ακόμη να έχουμε χαρτιά κοινωνικών φρονημάτων....Είμαστε πατριωτικό κίνημα.. Δέν έιμαστε ακραίοι.. χωράνε σε εμάς και λεγόμενοι πολύ δεξιοί.. αλλά και πολλοί άλλοι που θεωρούν τον εαυτό τους κεντρώο.. ΓΙΑΤΊ ΌΧΙ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΉ ΑΝΤΙΠΟΛΊΤΕΥΣΗ;...Δέν θα επέτρεπα το αεροσκάφος με τον τίτλο Μακεδονία.. είναι ουσιαστικά αναγνώριση....Την πόρτα της πολιτικής μου την άνοιξε ο κ Λαμπρίας.... Συνεχίζει έτσι τη ρέντα του ο Καρατζαφέρης...
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Δευτέρα 29 Ιουνίου


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Αυτήν την ταμπέλα στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας του δήμου Κατερίνης (που θα του αλλάξουμε τη χρήση), καλού-κακού, ας την αποθηκεύσουμε κάπου. Τώρα που (λόγω φράγματος Μόρνας και άλλων προβληματικών συγχρηματοδοτούμενων έργων) έμαθαν το δρόμο για την Πιερία οι ελεγκτές της Ε.Ε, δεν αποκλείεται να μας ξανάρθουν. Να ‘χουμε τουλάχιστον κάτι να τους δείξουμε, τους κουτόφραγκους.

Μπορεί να αργήσαμε, αλλά τουλάχιστον το προλάβαμε. Για το διατηρητέο του Τσαλόπουλου, λέμε, που κόντεψε να καταρρεύσει μέχρι να βρούμε κονδύλια να το αναστηλώσουμε. Αλλά, κατά πως μας ενημερώνει ο δήμος, οι εργασίες τελειώνουν οσονούπω. Και θα το ‘χουμε να το καμαρώνουμε. Έστω και με κουτσουρεμένο τον περιβάλλοντά του χώρο, που προλάβαμε (σ’ αυτό τα καταφέρνουμε καλύτερα) να τον αποχαρακτηρίσουμε και να τον χρίσουμε (πολυκατοικία).

Ένα νέο ΕΣΥ (Εθνικό Σύστημα Υγείας) είναι λέει ο στόχος του ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που θα γίνει κυβέρνηση. Ελπίζουμε με το νέο ΕΣΥ να αποκτήσουμε επιτέλους Νοσοκομείο στο νομό. Γιατί με το προηγούμενο που είχε φτιάξει (το ΠΑΣΟΚ) δεν τα καταφέραμε.

Γκαζάκια στα γραφεία των εταιρειών δημοσκοπήσεων Metron Analysis και ALCO έβαλαν το Σάββατο άγνωστοι στη Αθήνα, προκαλώντας μικρές ζημιές. Τις μεγάλες ζημιές τις κάνουν οι εταιρείες, όχι τα γκαζάκια.

Όλες τις φυλές της πόλης βοηθά ο δήμος να αποκτήσουν διώροφα και τριώροφα κτίρια για να στεγάσουν τις ρίζες τους, αλλά για τους γηγενείς, τους μπάσταρδους (από δυο φυλές μαζί) και τους αδέσποτους δημότες, τίποτε.

19 νικητές ανέδειξε ο φετινός 2ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Διηγήματος του Diavasame.gr. Ανάμεσά τους και η Κατερινιώτισσα δημοσιογράφος (στο ραδιόφωνο του Star Θεσσαλονίκης) Μαρία Αμανατίδου (σύζυγος του επίσης Κατερινιώτη δημοσιογράφου Χρήστου Γιαννούλη). Το διήγημά της Ιστορία on the mix κυκλοφορεί (μαζί με τα υπόλοιπα καλύτερα) σε βιβλίο, από τις εκδόσεις ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ, με τίτλο 19 ΝΕΑ ΒΗΜΑΤΑ. Τα θερμά μας συχαρίκια και εις ανώτερα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Προς παραχώρηση


ΔΕΥΤΕΡΑ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία/Βέτα Χαϊλατζίδου

Το διώροφο κτίριο κόστισε 850.000 ευρώ, αλλά μάλλον ούτε η προηγούμενη διοίκηση το προόριζε για Κέντρο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, ούτε η σημερινή σκοπεύει να το αξιοποιήσει για το λόγο που κατασκευάστηκε
Χτίστηκε με κοινοτικά κονδύλια για να συμβάλλει, όπως τουλάχιστον το λέει ο τίτλος του κι όπως επαγγέλονταν στα προεκλογικά της φυλλάδια η προηγούμενη διοίκηση του δήμου Κατερίνης, «στην παροχή συμβουλευτικής στους κατοίκους για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων και την αύξηση των θέσεων εργασίας». Η σημερινή διοίκηση πάντως φαίνεται πως του επιφυλάσσει άλλη χρήση: σκέφτεται σοβαρά να το παραχωρήσει στον Ποντιακό Σύλλογο Κατερίνης ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανάπτυξης, όχι της επιχειρηματικότητας βέβαια, αλλά της ποντιακής λαϊκής παράδοσης. Κι αυτό, προφανώς με τη συναίνεση της τέως πλειοψηφίας και νυν μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο, αφού πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου είναι εξέχων δημοτικός της σύμβουλος. Οι φήμες για την αλλαγή χρήσης του Κέντρου, που δεν πρόλαβε καν να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση για την οποία δημιουργήθηκε, φαίνεται πως επαληθεύονται. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ποντιακός Σύλλογος «Παναγία Σουμελά» πήρε το «πράσινο φως» από τον δήμαρχο και προετοιμάζεται καταλλήλως για να «εισβάλλει»: προκειμένου να μην πέσει βαριά ο πέλεκυς των προστίμων οπό την Ευρωπαϊκή Ένωση (η οποία χρηματοδότησε Κέντρο Επιχειρηματικότητας κι όχι στέγη για Πολιτιστικό Σύλλογο), πρόσθεσε στο καταστατικό του, δίπλα στις κανονικές του δραστηριότητές (όπως εκμάθηση ποντιακής λύρας, χορό, τραγούδι κ.λ.π) και μια εν γένει «επιχειρηματική» δραστηριότητα, που θα του επιτρέψει να στεγαστεί στο νεόδμητο διώροφο κτίριο του Κέντρου, που βρίσκεται στις όχθες του Πέλεκα. Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει να «περάσει» η πρόταση από το δημοτικό συμβούλιο. Και, όσο κι αν οι σύμβουλοι των δυο παρατάξεων είναι «υποψιασμένοι» (λέγεται πως η προηγούμενη διοίκηση το είχε ταγμένο από νωρίς το κτίριο στον Ποντιακό Σύλλογο, ενώ στη Διοίκησή του Συλλόγου συμμετέχουν σήμερα στελέχη και της πλειοψηφούσας παράταξης), δεν αποκλείεται να γίνει καμία … στραβή, να εμφανιστούν δηλαδή κι άλλοι μνηστήρες (υπάρχουν δεκάδες άλλοι σύλλογοι στην πόλη, που είναι επίσης δημότες Κατερίνης) και να υπάρξει μπέρδεμα. Επιπλέον, υπάρχουν σύμβουλοι με μερικές άλλες, πιο πρακτικές ιδέες. Όπως ο αναπληρωτής δημάρχου Ζήνων Σατραζέμης, ο οποίος έχει προτείνει να μετακομίσει εκεί η Δημοτική Αστυνομία (πληρώνει ενοίκιο στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται), όπου θα έχει καλύτερη και, κυρίως, αποτελεσματική εποπτεία του Πέλεκα. Αυτό που δεν φαίνεται να είναι στις προτεραιότητες των δημοτικών παρατάξεων είναι να υπηρετήσει το Κέντρο τον αρχικό του ρόλο. Ο οποίος παραήταν ομιχλώδης από την αρχή. Όπως δήλωνε τον Ιούνη του 2006 ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής κ. Τσιότρας (που είχε υπογράψει την ένταξή του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα), ο ρόλος του Κέντρου ήταν «να λειτουργήσει ως τοπικός φορέας στήριξης της επιχειρηματικότητας, με στόχο την αξιοποίηση των ενισχύσεων και τη διευκόλυνση των διαδικασιών για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Κυρίαρχος δε στόχος του ήταν «να παρέχει ενεργητική ενημέρωση προς τους επιχειρηματίες και κάθετη υποστήριξη των ενδιαφερόμενων, συμβάλλοντας στην απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, μέσω της διασφάλισης επαφών με τις νομαρχιακές και περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες για την επίλυση θεσμικών, οργανωτικών και λειτουργικών ζητημάτων». Τα παραπάνω, μπορεί να σημαίνουν πολλά και συγκεκριμένα για τον βασικό χρηματοδότη των Κέντρων αυτών, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους Έλληνες διαχειριστές όμως της χρηματοδότησης, υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι σημαίνουν απλά «απορρόφηση» κοινοτικών κονδυλίων και μετά …βλέπουμε. Με την ίδια λογική φαίνεται πως η προηγούμενη διοίκηση διεκδίκησε και πήρε τα κονδύλια για το έργο κατασκευής του Κέντρου, που εντάχθηκε στο πλαίσιο του «Επιχειρησιακού Σχεδίου για την χωρική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής πολεοδομικής ενότητας Βατάν του δήμου Κατερίνης», αλλά χτίστηκε στις όχθες του Πέλεκα, πίσω από τις Εργατικές κατοικίες του Μυλαυλάκου. Εκεί βρίσκεται σήμερα το αποπερατωθέν κτίριο (θεμελιώθηκε το 2006), που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και έναν όροφο (σε ένα οικόπεδο δημοτικό, εμβαδού 1.049,04 τετραγωνικών μέτρων) και το οποίο κόστισε στους φορολογούμενους πολίτες της Ευρώπης 825.000 ευρώ. Όσο δηλαδή εφτά μεζονέτες. Μπορεί να τις παραχωρήσει, τόσο γενναιόδωρα σε έναν Σύλλογο, ο δήμος Κατερίνης;
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)