Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Στον «αέρα» βρίσκεται η απόδοση του εισπρακτικού πακέτου μέτρων


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Στον αέρα κυριολεκτικά βρίσκεται η απόδοση και του νέου εισπρακτικού πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου.

Με εξαίρεση τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και το νέο χαράτσι στα καρτοκινητά τηλέφωνα και τις βενζίνες, δηλαδή τα μέτρα που επιβαρύνουν το σύνολο του πληθυσμού και είναι περισσότερο επώδυνα για τα χαμηλά βαλάντια, οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους έχοντες και κατέχοντες, δηλαδή οι επιβαρύνσεις στα σκάφη αναψυχής και τα μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα, είναι αμφίβολο αν θα «φέρουν» τα προσδοκώμενα έσοδα.
Στον «αέρα» βρίσκεται  η απόδοση του εισπρακτικού πακέτου μέτρων

Ακόμα, όμως, και τα έσοδα από τις βενζίνες ενέχουν την αβεβαιότητα από ενδεχόμενη μείωση της κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου παραδέχτηκε το χάος που επικρατεί και την αδυναμία ελέγχου των σκαφών αναψυχής και ανακοίνωσε μια σειρά μέτρα και ρυθμίσεις προκειμένου να μπει τάξη, επισημαίνοντας ότι κάποιοι «για να ξεφεύγουν από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, είτε εμφανίζουν τα ιδιωτικά σκάφη ως επαγγελματικά είτε εμφανίζουν ψευδώς ως ιδιοκτήτες των σκαφών τους αλλοδαπούς πολίτες χωρίς ελληνικό ΑΦΜ, ή παρατηρείται το φαινόμενο σκάφη που ελλιμενίζονται στη χώρα μας να εμφανίζονται ότι τα νηολογούν σε αλλοδαπές πλοιοκτήτριες εταιρείες και να φέρουν ξένη σημαία».

Αυτό είχε τονίσει ο υπουργός, «εκτός από μειωμένη δυνατότητα ελέγχου, σημαίνει γενικότερα απώλειες, τόσο σε θέματα φορολογίας και εσόδων όσο και σε θέματα απασχόλησης».

Είσπραξη 70-80 εκ.
Ετσι η είσπραξη των 70-80 εκατ. ευρώ από τέλη κυκλοφορίας και έκτακτη εισφορά από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών ή επαγγελματικών σκαφών αναψυχής άνω των 10 μέτρων και ιστιοπλοϊκών άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες, είναι κυριολεκτικά στον αέρα, αφού δεν υπάρχει τρόπος να εντοπιστεί το σύνολο των υπόχρεων.

Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις Παπαθανασίου υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες, οι εταιρίες ή οι χρήστες ιδιωτικών σκαφών αναψυχής με ξένη σημαία να βγάλουν ελληνικό ΑΦΜ, ώστε να καθίσταται δυνατός ο έλεγχος, η είσπραξη των τελών και των πάσης φύσεως λοιπών οφειλών προς το Δημόσιο.

Μέχρι, λοιπόν, να γίνει αυτό και το νέο μέτρο θα παραμένει ανενεργό στο συρτάρι, μαζί με την έκτακτη εισφορά σε όσους είχαν δηλώσει εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το 2007 και το Ειδικό Τέλος Ακινήτων για το 2009, αφού ακόμα δεν έχει εισπραχτεί το ΕΤΑΚ για το 2008.

Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας που υπάρχει για την είσπραξη των επιβαρύνσεων στα σκάφη αναψυχής είναι και το γεγονός πως, αντίθετα με τα υπόλοιπα μέτρα για τα οποία η σχετική τροπολογία κατατέθηκε αυθημερόν στη Βουλή, ο υπουργός επιφυλάχτηκε να υποβάλει προσεχώς τη σχετική τροπολογία.

Εξίσου μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας είσπραξης έχει ο ειδικός φόρος επί των επιβατικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών ιδιωτικής χρήσης μεγάλου κυλινδρισμού, από τον οποίο προσδοκόνται έσοδα 80 εκατ. ευρώ κι αυτό γιατί ο ειδικός φόρος δεν ενσωματώνεται στην αξία του ειδικού σήματος για τα τέλη κυκλοφορίας, με συνέπεια κάτι που καθιστά έως και αδύνατο τον εκ των υστέρων έλεγχο.

Αλλωστε, ενώ το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας είναι ισόποσο της αξίας των τελών κυκλοφορίας, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή του ειδικού φόρου ορίστηκε σε 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης.

Αντώνης Σωτηράκος

ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Αλλες 2 εργάσιμες μέρες για τις ληξιπρόθεσμες

Δεν παρατείνονται οι προθεσμίες για περαίωση και ληξιπρόθεσμες οφειλές που λήγουν στις 30 Ιουνίου

«Δεν θα υπάρξει καμία παράταση. Οι φορολογούμενοι έχουν ακόμη δύο εργάσιμες μέρες για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στις ΔΟΥ».

Αυτό δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου, απαντώντας σε ερωτήματα για το αν θα υπάρξει παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Αφαίμαξη στα μεσαία εισοδήματα


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!
Χαρακτηριστικό της αφαίμαξης των εκατομμυρίων οικογενειών είναι ότι τα χαράτσια σε σπίτια, κινητά, καύσιμα και ΙΧ ξεπερνούν κατά πολύ το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους

Τη... χαριστική βολή στα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα δίνει εν μέσω κρίσης η κυβέρνηση. Με την πρωτοφανή φοροεπιδρομή, η οποία ξεκίνησε από τις αρχές του 2009 και κορυφώθηκε με την προχθεσινή ανακοίνωση των έκτακτων εισπρακτικών μέτρων από τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Και το χειρότερο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εντός του Οκτωβρίου -μαζί με τον προϋπολογισμό- έρχεται νέο πακέτο μέτρων που ανάλογα με την αξιολόγηση της Κομισιόν θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ και θα καλύπτει και το 2010...

Αφαίμαξη στα μεσαία εισοδήματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αφαίμαξης των μεσαίων εισοδημάτων είναι ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για καύσιμα, κινητά, ΕΤΑΚ και το νέο τέλος για τα ΙΧ ξεπερνούν κατά πολύ τα 300 ευρώ που ήταν η ετήσια αύξηση των δημοσίων υπαλλήλων με μεικτές αποδοχές έως 1.700 ευρώ τον μήνα.

Ο λογαριασμός
Με τα σημερινά δεδομένα μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:

Το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων για το 2008 αλλά και αυτό για την τρέχουσα χρονιά, από τα οποία η κυβέρνηση στοχεύει σε συνολικά έσοδα 1,9 δισ. ευρώ. Για μία μέση οικογένεια με πρώτη και εξοχική κατοικία συνολικού εμβαδού 200 τ.μ. η επιβάρυνση ανέρχεται στα 240 ευρώ.

Το χαράτσι σε καρτοκινητά και κινητά με συμβόλαιο. Για μία οικογένεια με δύο κινητά το πρόσθετο κόστος εξαμήνου εκτιμάται στα 36 ευρώ.

Τέλος τακτοποίησης ημιυπαίθριων χώρων τουλάχιστον 1.000 ευρώ. Με τη ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα, τα προβλεπόμενα έσοδα για το 2009 ανέρχονται σε 1,15 δισ. ευρώ

Εκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ για συνολικό ατομικό εισόδημα άνω των 60.000 που δηλώθηκε για τη χρήση 2007. Τα εκκαθαριστικά της έκτακτης εισφοράς θα αρχίσουν να αποστέλλονται τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Τον νέο ετήσιο φόρο για τα Ι.Χ., ο οποίος ξεκινάει από τα 1.929 κυβικά εκατοστά και διαμορφώνεται στα 150 ευρώ. Ο φόρος θα καταβληθεί μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Για ένα επιβατηγό 2.000 κυβικών τα τέλη κυκλοφορίας, εφόσον δεν αυξηθούν, ανέρχονται σε 466 ευρώ.

Τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στη βενζίνη που υπολογίζεται ότι επιβαρύνει τον κάτοχο Ι.Χ. κατά 30 ευρώ εντός του δεύτερου εξαμήνου.

Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι εντός των προσεχών εβδομάδων θα αρχίσει και το «σαφάρι» των οφειλετών του Δημοσίου. Οπως έγραψε το «Εθνος», από τους συνολικά 650.000 οφειλέτες η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 465.000) χρωστούν μικρά ποσά έως 2.000 ευρώ.

ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΟ
Επιβάρυνση 36 ευρώ το εξάμηνο

Πρόσθετη επιβάρυνση, ύψους 36 ευρώ στο εξάμηνο, θα αναγκαστούν να πληρώσουν τα ελληνικά νοικοκυριά που διαθέτουν δύο κινητά τηλέφωνα, ένα με συμβόλαιο και κόστος υπηρεσιών 60 ευρώ και ένα καρτοκινητό με μηνιαίο χρόνο ομιλίας 15 ευρώ.

Ετσι, με τη νέα φοροεπιδρομή στα κινητά στην περίπτωση του συμβολαίου, ο χρήστης θα πληρώσει εννέα ευρώ ειδικό τέλος για μηνιαίο λογαριασμό 60 ευρώ (με 15% ειδικό τέλος), ενώ έως τώρα πλήρωνε πέντε ευρώ, γεγονός το οποίο ανεβάζει τη διαφορά στην εξαμηνιαία δαπάνη στα 24 ευρώ και το σύνολο του μηνιαίου λογαριασμού στα 82,1 ευρώ, συνυπολογιζομένου του ΦΠΑ.

Ως προς τα καρτοκινητά, στα οποία δεν επιβαλλόταν έως τώρα ειδικός φόρος κινητής τηλεφωνίας, η επιβολή τέλους σε ποσοστό 12% ανεβάζει την εξαμηνιαία διαφορά της δαπάνης στα 12 ευρώ για την περίπτωση καρτοκινητού με χρόνο ομιλίας 15 ευρώ. Τον μήνα η επιβάρυνση είναι δύο ευρώ.

12% έως 20%
Το νέο «χαράτσι» στα κινητά με την επιβολή αυξημένων τελών, τα οποία κυμαίνονται από 12% έως 20% χωρίς να συνυπολογίζεται η επιβολή του ΦΠΑ ύψους 19%, θα διευρύνει τη «μαύρη τρύπα» των ελληνικών νοικοκυριών, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αγγίζει όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, λόγω της μεγάλης διείσδυσης της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ - ΑΥΞΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
Ενα μηνιάτικο θα κοστίσει για κάθε νοικοκυριό το χαράτσι στα ΙΧ

Ενα μηνιάτικο θα χαθεί στο επόμενο εξάμηνο από μία οικογένεια για να πληρώσει το... χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση στα αυτοκίνητα.

Ο... λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει ένα νοικοκυριό μόνο για Ι.Χ. 2.000 κυβικών υπολογίζεται σε 1.138,14 ευρώ. Ουσιαστικά ένας μισθός, ο οποίος θα μπορούσε να αποταμιευτεί ή να δαπανηθεί για την κάλυψη άλλων βασικών αναγκών εν μέσω οικονομικής κρίσης, θα διατεθεί για την κάλυψη των έκτακτων φόρων.

Πιο αναλυτικά, ένα αυτοκίνητο 2.000 κ.ε. κάνει το εξάμηνο αποστάσεις περίπου 6.000 χλμ., αν ληφθεί υπόψη ότι ο μέσος ετήσιος όρος των οδικών μετακινήσεων είναι 12.000 χλμ. Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης της αμόλυβδης βενζίνης κατά 7 λεπτά το λίτρο (μαζί με τον ΦΠΑ 19%) αμέσως, αμέσως φέρνει μία επιβάρυνση της τάξης των 29,4 ευρώ το λίτρο.

Το όχημα του παραδείγματός μας «καίει» 420 λίτρα για τις αποστάσεις των 6.000 χλμ. Με την αμόλυβδη να... σκαρφαλώνει στα 1,12 ευρώ το λίτρο (από 1,05 σήμερα), τότε προκύπτει ένας προϋπολογισμός 522,14 ευρώ που θα πρέπει να δαπανήσει η οικογένεια μέχρι το τέλος του χρόνου για να κινεί το όχημά της. Σημειωτέον ότι η τιμή της βενζίνης θα μεταβάλλεται για τους επόμενους μήνες και το πιο πιθανό αυξητικά. Αυτές οι επιπλέον αυξήσεις δεν έχουν συνυπολογιστεί.

Επιπλέον 150 ευρώ
Επιπλέον, πρόσθετη επιβάρυνση έρχεται από τον ειδικό φόρο υπέρ του Δημοσίου που επιβάλλεται και αυτός είναι για την περίπτωση του οχήματος των 2.000 κυβικών 150 ευρώ.

Μαζί με αυτόν η οικογένεια θα κληθεί να πληρώσει και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία -αν δεν αυξηθούν- θα είναι 466 ευρώ.

Και φυσικά, στις δαπάνες αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται τα ασφάλιστρα του Ι.Χ. και το σέρβις που ενδεχομένως να χρειαστεί.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΤΑΚ

1. Φορολογούμενος έγγαμος έχει κύρια νεόδμητη κατοικία 120 τ.μ. αξίας 200.000 ευρώ και μια εξοχική κατοικία 80 τ.μ. αξίας 120.000 ευρώ.

  • ΕΤΑΚ για το 2008: 120 ευρώ
  • ΕΤΑΚ για το 2009: 120 ευρώ

2. Εγγαμος έχει κύρια κατοικία 140 τ.μ. αξίας 220.000 ευρώ, μια δευτερεύουσα 70 τ.μ. αξίας 100.000 ευρώ και ένα οικόπεδο εντός σχεδίου 400 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ.

  • ΕΤΑΚ για το 2008: 350 ευρώ
  • ΕΤΑΚ για το 2009: 370 ευρώ

3. Εγγαμος έχει κύρια κατοικία 200 τ.μ. αξίας 350.000 ευρώ και εξοχικό 100 τ.μ. αξίας 200.000 ευρώ.

  • ΕΤΑΚ για το 2008: 250 ευρώ
  • ΕΤΑΚ για το 2009: 350 ευρώ

Κώστας Τσαχάκης - Χρήστος Κολώνας - Μαρία Λιλιοπούλου

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Τα παπαγαλάκια έλεγαν αλήθεια


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Τα... παπαγαλάκια της προεκλογικής καμπάνιας της ΝΔ επιστράτευσε χθες το ΠΑΣΟΚ για να απαντήσει στο πακέτο φόρων της κυβέρνησης. Πριν από την 7η Ιουνίου υποτίθεται πως κινδυνολογούσαν υπακούοντας στα κελεύσματα της αντιπολίτευσης. Στις 25 του ίδιου μήνα, όμως, επιβεβαιώθηκαν.

«Φαίνεται πως τα παπαγαλάκια δεν έλεγαν ψέματα» είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου και χαρακτήρισε την επιλογή της κυβέρνησης «εύκολη και ατελέσφορη, καθώς αφαιρεί πόρους από την πραγματική οικονομία σε μια φάση ύφεσης».

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ - ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ !!

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από το Δήμο και τη Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Κινητοποιήσεις στο Λιτόχωρο



ΣΑΒΒΑΤΟ 27.06.2009 ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Για τις διεκδικήσεις της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου

Στη δημοσιότητα επανέρχεται και πάλι το ζήτημα των διεκδικήσεων της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου, καθώς ο Δήμος Λιτοχώρου και η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα, αποφάσισαν από κοινού να πραγματοποιήσουν πορεία την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 11.00 π.μ. από το Λιτόχωρο με κατεύθυνση το Μετόχι.

Αξίζει να σημειωθεί πως το απόγευμα της Τετάρτης συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λιτοχώρου και αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην πορεία.

Η Ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα

Σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν χθες αναφέρουν μεταξύ άλλων:

Παρουσιάζουν δυο προσωρινούς τίτλους, έναν του 1874 και έναν του 1875, όπου παραχωρούνται από την τουρκική διοίκηση 5 και 4 χιλιάδες πήχεις αντιστοίχως, πέριξ της παλαιάς κυρίως μονής για τις ανάγκες της.

Εμφανίζεται ένα άλλο έγγραφο, που δεν υπάρχει σε κανένα υποθηκοφυλακείο, σε καμιά κρατική υπηρεσία ούτε στο τουρκικό προξενείο αλλά ούτε και στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, εμφανίζεται η μονή να κατέχει άλλα 20.200 στρέμματα.

Στις τότε διαμαρτυρίες των φτωχών και ακτημόνων κατοίκων του Λιτοχώρου για τις παρανομίες και αρπαγές των μοναχών που ζούσαν στο μοναστήρι, ο πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ τους αφόρισε, θέλοντας να τους τρομοκρατήσει χρησιμοποιώντας ανίερα λόγια και ο αφορισμός παρέμεινε μέχρι το 1989.

Όμως αυτές τις εκτάσεις της Μακεδονίας, τις απελευθέρωσε ο ελληνικός στρατός το 1912. Οι Έλληνες στρατιώτες έδωσαν τη ζωή τους γι αυτά τα χώματα, ώστε να δοθούν στον ελληνικό λαό που υπέφερε αιώνες κάτω από τον Τούρκο κατακτητή. Με Προεδρικό Διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 3 Αυγούστου 1933 παραχωρούνται 30.000 στρέμματα στη μονή.

Με υπουργική απόφαση το 1952 απαλλοτριώνονται και εξαγοράζονται από τη μονή, με τη σύμφωνη γνώμη της 5.000 στρέμματα προς αποκατάσταση των ακτημόνων Λιτοχωριτών.

Αθροιστικά οι τρεις πλαστοί τίτλοι της μονής συμφωνούν με το Προεδρικό Διάταγμα του 1933, δηλαδή 30.000 στρ. περίπου. Αν αφαιρεθούν από αυτά τα 5.000 που απαλλοτριώθηκαν το 1952, μένουν 25.000 στρέμματα.

Το 1968 γίνεται συμβόλαιο διανομής μεταξύ των ανθρώπων της μονής και του χουντικού καθεστώτος και μοιράζονται όχι 25 αλλά 54 .000 στρ, εκ των οποίων 80% για τη μονή και 20% για το δημόσιο. Από πού προέκυψαν τα επιπλέον 29.000 στρ. είναι άγνωστο.

Το έγκλημα που διαπράχθηκε το 1968 ξεπουλώντας δημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων υπέρ της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου καλείται σήμερα η Ελληνική δικαιοσύνη να το διαλευκάνει.

Παρόλα αυτά, η αρπαγή συνεχίζεται και στις μέρες μας, καθώς η διοίκηση της μονής διεκδικεί άλλα 4.250 στρέμματα. Το 1998, σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα, το πολυμελές πρωτοδικείο Κατερίνης κάνει δεκτή την αγωγή και εκδίδει θετική απόφαση υπέρ της μονής. Εισηγητής ήταν ο καλός συνεργάτης της, πρωτοδίκης Λεωνίδας Στάθης, ο οποίος έχει καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα για άλλες υποθέσεις.

Συγχρόνως με εντολές της ηγεσίας της μονής παραβιάζονται πολεοδομικοί κανόνες και περιβαλλοντικοί νόμοι, στήνονται Ανώνυμες Εταιρίες, διεκδικούνται παραλιακές εκτάσεις στο Βαρικό Λιτοχώρου μεγάλης τουριστικής αξίας, υλοτομούνται ανεξέλεγκτα τα δάση, διώχνονται οι από γενεές εγκατεστημένοι κτηνοτρόφοι, αλλάζοντας τη χρήση γης παράνομα, ενώ δηλώνονται ψευδή στοιχεία και αποσπώνται μεγάλα ποσά παραβιάζοντας την κοινοτική νομοθεσία. Με τις ενέργειες αυτές, η διοίκηση της μονής καταρρακώνει το χριστιανικό μας συναίσθημα, αποπροσανατολίζει τον απλό πιστό και αλλοιώνεται ο όρος μοναχισμός και ακτημοσύνη. Επίσης ενισχύει και ικανοποιεί την ιδιοκτησιακή της μανία, τη βουλιμία και την απληστία της εν γένει.

Οι συμπεριφορές αυτές είναι βλαβερές και ζημιογόνες, όχι μόνο για το χώρο της εκκλησίας αλλά και για την ελληνική κοινωνία. Η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και η σημερινή, επανειλημμένως ζήτησε από τη διοίκηση της μονής να συμμορφωθεί και να πάψει να συμπεριφέρεται προκλητικά. Μάταια όμως, καθώς μας αγνόησαν παντελώς.

Γι αυτό είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την απομάκρυνσή τους από την περιοχή μας. Η διοίκηση της μονής είναι ανεπιθύμητη πλέον, διότι η στάση τους όλα αυτά τα χρόνια είναι εχθρική απέναντι στο Λιτόχωρο. Με τις ενέργειές τους έβλαψαν ανεπανόρθωτα το δήμο Λιτοχώρου και μερίδα ιδιωτών, διεκδικώντας χιλιάδες στρέμματα που δεν τους ανήκουν, δημιουργώντας και συντηρώντας έτσι ένα εκρηκτικό κλίμα με απρόβλεπτες συνέπειες. Ο θρυλικός Όλυμπος με την παγκόσμια ιστορία του, που χάρη σε αυτόν είναι γνωστή η Ελλάδα στα πέρατα της γης, το μνημείο αυτό της φύσης, είναι ιδιοκτησία της Μονής Αγ. Διονυσίου μέχρι την κορυφή του Μύτικα. Ένα έγκλημα πολλών δεκαετιών συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Οι καταγγελίες έγκριτων δημοσιογράφων των Αθηνών, ότι η Ιερά Μονή Αγ. Διονυσίου διεκδικεί και εκμεταλλεύεται ούτε 5 ούτε 10 αλλά 54.000 στρ., με έωλους και πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας, προκάλεσαν την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών το Μάιο του 2009.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς διαβίβασε τις καταγγελίες αυτές στον προϊστάμενο της εισαγγελίας εφετών Θεσσαλονίκης, όπου διενεργείται προκαταρκτική εξέταση.

Ο δήμος Λιτοχώρου και η δημοτική επιτροπή Αγώνα διοργανώνουν πορεία διαμαρτυρίας προς το μετόχι Αγίου Διονυσίου με αίτημα την απομάκρυνση της ηγεσίας της μονής από την περιοχή μας.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Λιτοχώρου να στηρίξουν με την παρουσία τους αυτήν την προσπάθεια".
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Από μια άλλη οπτική γωνία 27.6.2009

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.06.2009 ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΔΗΜΜΟΣ)

Κύριε Διευθυντά, καλημέρα σας

Προ ημερών (11/6/09) διάβασα, στην πρώτη σελίδα της έγκριτης εφημερίδας σας, ένα «Σημείωμα» που επιμελείται ο συνεργάτης σας με τα αρχικά Α.Κ. και το απευθύνει σε έναν... υποθετικό; «Αδάμαστο».

Σ αυτό αναφέρεται στην μεγάλη αποχή κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές και με το γνωστό στους αναγνώστες σας... κουλτουριάρικο τρόπο - ύψος του προσπαθεί να παρουσιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ως το μείζον κακό της χώρας μας, και όλους όσους την αποδέχονται (με τα όποια αλήθεια μειονεκτήματά της) ή εργάζονται για την ύπαρξη και τη βελτίωσή της ως «βαθειά νυχτωμένους».

ΔΗΜΜΟΣ ο συνεργάτης σας, με τα αρχικά Α.Κ. χρησιμοποιεί τεχνηέντως (είναι... καλλιτέχνης σ αυτά) λέξεις - φράσεις που αγγίζουν ευαίσθητες ανθρώπινες χορδές, προσπαθώντας να επηρεάσει άτομα, κυρίως απληροφόρητα, ή άτομα που εκ ιδιοσυγκρασίας ρέπουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Προφανώς μπερδεύει τους διάφορους διεθνείς οργανισμούς, ενώσεις, συμμαχίες κ.λ.π. με τα «φιλόπτωχα ταμεία», νομίζει ότι εκεί μοιράζονται μόνο «πακέτα», αγνοεί ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το δούναι και λαβείν, δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Το κάθε κράτος κάνει τους υπολογισμούς του και όταν διαπιστώσει ότι θα έχει κάποιο θετικό ισοζύγιο ζητά την εισδοχή του, αλλιώς κάθεται στη γωνία, απ έξω, και παρακολουθεί τα «τραίνα» που περνούν, μπροστά του.

Κανένας δεν υποχρεώνει κανέναν. Προφανώς ο συνεργάτης σας Α.Κ. δεν βλέπει τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλουν πολλά κράτη για να εισέλθουν (...φιλάνε κυριολεκτικά «κατουρημένες ποδιές»).

Αν και εμείς βλέπουμε και εκτιμήσουμε ότι δεν μας συμφέρει, ας πάρουμε... το καπελάκι μας εγκαταλείποντας τις θέσεις μας για να παραμείνουμε στο δικό μας «περιχαρακωμένο στρατόπεδο» του στυλ Αλβανίας της περιόδου Εχβέρ Χότζα (γιατί η σημερινή Αλβανία τρέχει με... «εκατό» και σε λίγα χρόνια ίσως μας προσπεράσει, έτσι θα μας αναγκάσει να βλέπουμε στη συνέχεια τα... «οπίσθιά» της).

Το πρόβλημα, κατά την άποψή μας, είναι η παρακολούθηση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και από τους Ευρωβουλευτές μας, που μόλις πρόσφατα εκλέξαμε, των δικαιωμάτων της χώρας μας και ει δυνατόν τη βελτιστοποίησή τους. Όχι υποχωρήσεις. Πολλά περιθώρια υπάρχουν για βελτίωση σε πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κ.λ.π. πεδία.

Είναι ικανές προς τούτο οι εκάστοτε κυβερνήσεις; Εξεταστέο.

Είναι ικανοί προς τούτο οι εκάστοτε Ευρωβουλευτές μας ή υστερούν χαρακτηριστικά; Μήπως τοποθετήθηκαν στη θέση αυτή λόγω, ας πούμε, μαμάς, πεθερού, φίλης, ... κουμπάρου ή άλλων διασυνδέσεων; Εξεταστέο.

Οι αγώνες, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να δίνονται και να κερδίζονται ή να χάνονται, μέσα στους χώρους αυτούς, όχι απ έξω απομονωμένοι στη δική μας «φωλιά», γιατί κανείς δεν θα μας δίνει σημασία. Δεν αποτελούμε δα και τον «ομφαλό» της γης!

ΔΗΜΜΟΣ, συνήθως εμείς οι Έλληνες, πολλές φορές, ανίκανοι όντες να ... αρμενίσουμε το σκάφος, που λέγεται Ελλάδα, επικαλούμεθα ως δικαιολογία ότι είναι δήθεν... στραβός ο γιαλός. Για όλα μας φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός ημών. Για τον «κακό μας τον καιρό» και την «τύφλα στα μάτια μας» έχεις ακούσει ΔΗΜΜΟΣ;

Αυτά τα λίγα ΔΗΜΜΟΣ και «καληνύχτα» στον «βαθειά νυχτωμένο» (δική του είναι η φράση) συνεργάτη σας με τα αρχικά Α.Κ.

Ευχαριστώ

ΘΟΥ - ΒΟΥ 13/6/09

ΣΗΜ. ΔΗΜΜΟΣ: Οι απόψεις του ΘΟΥ ΒΟΥ είναι απλές και απόλυτα κατανοητές.

Τα όσα γράφει και γενικά όποιες απόψεις εκφράζει ο κ. Α.Κ. (Ανδρέας Κολλάρος) είναι αποκλειστικά δικές του και δεν θέλουμε να τις σχολιάζουμε. Τις αφήνουμε στην κρίση του κάθε αναγνώστη και του κάθε σκεπτόμενου πολίτη.

Τα όσα γράφει ο ΘΟΥ ΒΟΥ ως σχόλιο στις απόψεις του Α.Κ. ίσως είναι περιττά.

Περισσότερο ενδιαφέρουν οι θέσεις παρά οι αντιθέσεις, οι οποίες μερικές φορές είναι μόνο αντίδραση.

Για να ολοκληρώσω τα όσα γράφει ο ΘΟΥ ΒΟΥ θα προσθέσω μόνο μία άποψη. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του στα όσα εκφράζει για την πορεία της χώρας μας. Για τη θέση της στον Ευρωπαϊκό χώρο και όχι μόνο τον γεωγραφικό. Για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν απ αυτές τις σχέσεις.

Ο απομονωτισμός, όπως τον έζησε η Αλβανία και τα αποτελέσματα του οποίου είναι ορατά και δια «γυμνού οφθαλμού», δεν αφήνουν καν περιθώρια σχολίου.

Το μόνο που θα προσθέσω είναι το γεγονός της ύπαρξης μιας άλλης άποψης, η οποία αν δεν υπήρχε δεν θα μας έδινε αφορμή για να πούμε και εμείς τα επιχειρήματά μας, όπως στην προκειμένη περίπτωση τα εκφράζει ο ΘΟΥ ΒΟΥ και με τον οποίο, για άλλη μια φορά θα πω και θα ολοκληρώσω, ότι συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Μια ζωή ...παυσίπονα

ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΙΝΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
giorgis@massavetas.gr

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται η κατάσταση της οικονομίας μας τις τελευταίες δεκαετίες, θυμίζει τους στρατιωτικούς γιατρούς του παλιού καιρού. Οι οποίοι, μη έχοντας και πολλές δυνατότητες, εφάρμοζαν την ίδια μέθοδο θεραπείας προς αντιμετώπιση πάσης νόσου και παντός παθήματος: Πάρε μια ασπιρίνη. Αλλά ακόμη και αυτοί, σε κάποιες περιπτώσεις, όταν διαπίστωναν σοβαρότερα προβλήματα, σταματούσαν το παιχνίδι με τα παυσίπονα και έστελναν τον πάσχοντα στο στρατιωτικό νοσοκομείο.

Εδώ, όλα τα ...ιατρικά συμβούλια, εγχώρια και διεθνή, -από τον ΟΟΣΑ ως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- διαπιστώνουν εκτεταμένες κακοήθειες στην ελληνική οικονομία. Καρκινώματα που απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις. Και μάλιστα άμεσες, αμεσότατες.

Αντ αυτών παρακολουθούμε τους οικονομικούς εγκεφάλους της κυβέρνησης να καταφεύγουν και πάλι στη μέθοδο των στρατιωτικών γιατρών. Στις γνωστές ασπιρίνες. Βάλε πάλι ένα φόρο στα καύσιμα και στα τσιγάρα και ούτω καθεξής. Επιβάρυνση δηλαδή των έμμεσων φόρων επί δικαίων και αδίκων. Κυρίως επί «δικαίων». Επί χαμηλόμισθων και συνταξιούχων, ημιαπασχολούμενων και καταχρεωμένων μικροεπιχειρηματιών. Διότι αυτούς πονάει το αν η βενζίνη θα ακριβύνει μερικά λεπτά το λίτρο. Οι «άδικοι», και κυρίως όσοι ζουν και πλουτίζουν από την παραοικονομία, σιγά να μην ...ιδρώσουν.

Εδώ χρειάζονται δραματικές αποφάσεις για την περιστολή των δαπανών του ίδιου του κράτους. Και τολμηρές αποφάσεις για την φορολόγηση των «λειτουργών» της παραοικονομίας.

Δε λέω, καλό το έκτακτο τέλος στα θηριώδη ι.χ. Αλλά δεν φτάνει. Έχεις άνθρωπε λεφτά για να πηγαίνεις στο καζίνο, ε θα πληρώσεις και ένα καλό εισιτήριο, π.χ. 100 ευρώ, στο κράτος. Και θα είναι υποχρεωτική η καταγραφή των στοιχείων των εισερχόμενων, ώστε να ...προηγούνται σε φορολογικούς ελέγχους. Το ίδιο και στα άντρα με τα «φρουτάκια», που τάχα προβληματίζεστε αν πρέπει να τα νομιμοποιήσετε, ενώ γνωρίζετε ότι έχει γεμίσει και πάλι η Ελλάδα, επειδή απλώς κάποιοι αστυνομικοί τα πιάνουν για να κάνουν ότι δεν βλέπουν. (Φίλος έκανε ντου να μαζέψει τον εικοσάχρονο γιο του από ένα τέτοιο, σε κεντρικότατο δρόμο στην Καλλιθέα, και μέτρησε είκοσι μηχανάκια και τρεις «φουσκωτούς» στην είσοδο. Κι ακόμη αναρωτιέται, αν πέρασε ποτέ από εκεί αστυνομικός).

Αν δεν θίξετε συμφέροντα, και πρωτίστως τα άνομα, τελικά θα βουλιάξουμε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

«Olympus Marathon» - Εκκίνηση την Κυριακή από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου


ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 (ΠΟΛΙΤΕΙΑ)
Από τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου θα ξεκινήσουν στις 6.05 το πρωί της Κυριακής οι ορεινοί δρομείς του «Olympus Marathon» και, αφού σκαρφαλώσουν στις πλαγιές του βουνού των θεών, μέχρι το οροπέδιο των Μουσών, σε υψόμετρο 2.700 μέτρων, θα τερματίσουν τον αγώνα τους στο κεντρικό πάρκο του Λιτοχώρου.

Το Σάββατο στις 5.00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, στο Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου, το Forum των αθλητών, ενώ στις 7.00 θα παρατεθεί δείπνο προς τιμή των αθλητών στον πεζόδρομο του Μουσείου του Δίου. Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη τον παιδικό αγώνα Olympus Kids, στις 8.00 το απόγευμα στο Λιτόχωρο.
Τα μονοπάτια που θα ακολουθήσουν οι αθλητές έχουν καθαριστεί, το νερό έχει μεταφερθεί στους σταθμούς της διαδρομής και όλα είναι έτοιμα για τον αγώνα. Αρκεί βέβαια να το επιτρέψει και ο καιρός, οι προβλέψεις για τον οποίο δεν φαίνεται να είναι και τόσο ευοίωνες.
Να επισημάνουμε πως φέτος υπάρχει μια μερική τροποποίηση της διαδρομής του αγώνα, η οποία θα εφαρμοστεί από φέτος και θα ισχύει στις μελλοντικές διοργανώσεις. Η τροποποίηση γίνεται σε δύο σημεία της διαδρομής και σε συνολικό μήκος 2,5 χιλιομέτρων, δεν επιφέρει αύξηση ή μείωση του συνολικού της μήκους, που παραμένει στα 43,8 χιλιόμετρα, αυξάνεται όμως κατά 30 μέτρα η θετική υψομετρική διαφορά, δηλαδή η ανάβαση.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές με τις δύο τροποποιήσεις ενδυναμώνεται ο ορεινός χαρακτήρας του αγώνα (το ποσοστό ασφάλτου στο σύνολο της διαδρομής μειώνεται στο 13% ενώ αντίστοιχα αυξάνεται το ποσοστό μονοπατιών) εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και την ασφάλεια των αθλητών που θα κινηθούν για πολύ μικρότερη απόσταση ανάμεσα σε κυκλοφορία αυτοκινήτων, πλησιάζοντας προς τον τερματισμό τους.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)