Κυριακή 24 Μαΐου 2009

Στο "επεισόδιο» με το Κοράνι και τις διαδηλώσεις Αφγανών και άλλων λαθρομεταναστών «κρύβονται» πολλές παράμετροι.

Κυριακή, 24 Μάϊος 2009

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το «επεισόδιο» αφορά την χαρακτηριζόμενη ως απερίσκεπτη πράξη ενός αστυνομικού ο οποίος έσκισε μερικές σελίδες ενός κορανίου σύμφωνα με μια εκδοχή. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή δεν επρόκειτο για σελίδες της ιεράς βίβλου των μωαμεθανών αλλά για σελίδες όπου υπήρχαν γραμμένες προσευχές και παράγραφοι του κορανίου. Και οι εκδοχές θα μπορούσε να είναι.άπειρες!
Τελικά μήπως το «επεισόδιο» απετέλεσε την αφορμή για επεισοδιακές διαδηλώσεις στην Αθήνα και αλλού και, δυστυχώς, έφερε και πάλι βίαια στο προσκήνιο το γνωστό θέμα των μεταναστών - νομίμων και λαθραίων - που με περισσή αφέλεια μοιάζει να αγνοούμε Ηγέτες, Κόμματα και Πολίτες αυτού του Κράτους.
Το θέμα με τους απροσδιόριστου αριθμού ασιατικής καταγωγής και μουσουλμανικής πίστης λαθρομετανάστες αλλά και τους λαθρομετανάστες από άλλες χώρες που υπάρχουν συγκεντρωμένοι σε μεγάλους αριθμούς στο κέντρο της Αθήνας και σε μικρότερους σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια (όπως και το σχετικό θέμα που αφορά στους Τούρκους λαθρεμπόρους) πιστεύω ότι κρύβει πολλές άγνωστες στην ελληνική κοινή γνώμη παραμέτρους και πτυχές.
Ένα ελάχιστο μέρος αυτών θα ήθελα να αποκαλύψω ΞΑΝΑ σήμερα θέτοντας ένα ερώτημα, παραδέχομαι, απολύτως και εντυπωσιακά ΑΦΕΛΕΣ, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στην ηλικία (ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΤΙΤΛΟ Η ΕΔΩ!!!!ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ) που βρίσκομαι:...
ΠΩΣ μπορεί κάποιος από τους πολλούς - είτε μισθοδοτούμενους είτε κακόπιστους ή ακόμα και ηλίθιους δήθεν προστάτες των «δήθεν» προσφύγων ( σε μιa χώρα προσφύγων και ξενιτεμένων όπως η Ελλάδα και εκατομμύρια Έλληνες όπως και εγώ που είμαι γιός Πόντιου πατέρα και Σμυρνιάς μητέρας και έφαγα την μισή μου ζωή στην ξενιτιά) - να απαντήσει στο δικό μου ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΟ ερώτημα:
Εφόσον, όπως μας πληροφορούν τα ΜΜΕ, οι Τούρκοι λαθρέμποροι μεταφορείς - διακινητές λαθρομεταναστών χρεώνουν περίπου 2000 ευρώ κατά κεφαλήν ως κόστος μεταφοράς και εγκατάλειψης στα ελληνικά παράλια των Αφγανών λαθρομεταναστών.
Θα μας πούνε οι «καλοθελητές» ΠΟΥ τα βρήκαν αυτά τα χρήματα τα άτομα (και το πράγμα θεριεύει αριθμητικά όταν πρόκειται για οικογένειες δηλαδή 2000 ευρώ επί 3, 4, ή ακόμη και 5 μέλη της ίδιας οικογένειας μας δίνουν αθροίσματα ύψους 6 ή 8 ή 10,000 ευρώ;;;!!!!)
ΕΠΙΜΕΝΩ στο ερώτημά μου για να ξεσκεπαστούν, επί τέλους, κάποια πράγματα που ΚΑΝΕΙΣ, μα ΚΑΝΕΙΣ δεν θέτει σε απλά αριθμητικά μεγέθη:
ΠΟΥ τα βρήκαν οι λαθρομετανάστες αυτά τα ποσά όταν το μέσο ΜΗΝΙΑΤΙΚΟ εισόδημα στο Αφγανιστάν είναι λιγότερο από - ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ, φίλες και φίλοι μου - 17 (ναι, ναι, ναι, ΔΕΚΑΕΠΤΑ ) ευρώ!!!!
(Και επειδή αποφάσισα να είμαι ρηξικέλευθος σήμερα, σημειώστε ότι το μέσο μηνιαίο εισόδημα στο Πακιστάν - χώρα από την οποία οι μετακινητές λαθρομεταναστών επίσης μας φέρνουν πολλά άτομα, είναι περίπου 30, ναι, ναι, ναι ΤΡΙΑΝΤΑ ευρώ!!!)
Για να αποκτήσουν αυτά τα χρήματα ΠΟΣΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ χρειάστηκε να εργαστούν; Και μάλιστα, ΕΑΝ έμεναν στη χώρα τους θα ανήκαν ΣΙΓΟΥΡΑ στις κοινωνικές - οικονομικές τάξεις των πολύ πλουσίων...
Οπότε, μεταξύ μας, να κάνω ακόμη ΔΥΟ ΑΦΕΛΕΣΤΑΤΑ, ίσως και ανόητα για πανεπιστημιακό δάσκαλο ερωτήματα:
α/ τις φυτείες οπίου στο Αφγανιστάν τις κατέστρεψαν τα συμμαχικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ ή προτίμησαν να ΜΗΝ ασχοληθούν με αυτήν την παράμετρο της τραγικής πραγματικότητας που - πέρα από τους Ταλιμπάν και τον Μπιν Λάντεν - αναδεικνύει το Αφγανιστάν σε πρώτη παγκοσμίως παραγωγό χώρα ΟΠΙΟΥ; Και,
β/ Εάν αυτοί οι χιλιάδες νεαροί μουσουλμάνοι - νόμιμοι και λαθραίοι μετανάστες - που μπορούν να διαδηλώνουν και να καταστρέφουν το Κέντρο ης Αθήνας με «ΑΦΟΡΜΗ» το ελεγχόμενα περίεργο «επεισόδιο» με τον ομόθρησκό τους και τις σελίδες προσευχών αποφασίσουν να ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ, σκεφθείτε ποιος και πώς θα τους.αναχαιτίσει;

kraxtis-gr.blogspot.com

Το παρασκήνιο της αποχώρησης της Μarfin από την Κύπρο


Κυριακή 24 Μαΐου 2009 - ΤΟ ΒΗΜΑ
Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ |


Τα πυρά του κ. Α. Βγενόπουλου εις βάρος του κυπριακού οικονομικού συστήματος

Την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι οκ. Α. Βγενόπουλος κάλεσε σε γεύμα τους οικονομικούς συντάκτες των κυπριακών εφημερίδων, στο πολυτελές Ηilton της Λευκωσίας, ιδιοκτησίας της Μarfin, για να τους ανακοινώσει την απόφασή του να μεταφέρει την έδρα της Μarfin από την Κύπρο στην Ελλάδα. Η ατμόσφαιρα παρά το λουκούλλειο μενού του Ηilton που προσφέρθηκε (κοτόπουλο, με λιαστές ντομάτες και γαρίδες) ήταν βαριά, αφού είχε προηγηθεί πολιτική αντιπαράθεση στη Μεγαλόνησο για το ποιοι πολιτικοί είχαν ευθύνες για τη δυσάρεστη αυτή οικονομική εξέλιξη, «ευθεία βολή», όπως χαρακτηρίστηκε, στην κυπριακή οικονομία και στο τραπεζικό της σύστημα. Ενας από τους δημοσιογράφους θέλησε να διασκεδάσει κάπως την κατάσταση και ρώτησε τον ισχυρό άνδρα της Μarfin κάτι για τον... Παναθηναϊκό. Ο κ. Βγενόπουλος δεν άφησε περιθώρια ούτε για αστεϊσμούς ούτε για ανέκδοτα και, παίρνοντας μια ρουφηξιά από το πούρο του και πίνοντας μια γουλιά νερό γεμάτο με παγάκια, είπε ορθάκοφτά στον έκπληκτο δημοσιογράφο: «Εδώ ήρθαμε να συζητήσουμε σοβαρά θέματα.Ο Παναθηναϊκός είναι ένα χόμπι...».

ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΕΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ!!
kraxtis-gr.blogspot.com

5εκ ευρώ θα πάρει ο Λαζόπουλος απο τον ALPHA

Κυριακή, 24 Μάϊος 2009 ( tefteri)

Πολύ χρήμα θα πέσει στον Λάκη και θα μείνει στον ALPHA από την στιγμή που το θέμα του Κοντομηνά έχει λήξει και θα παραμείνει στον σταθμό.Ο Λαζόπουλος θα πάρει όμως και πολλά χρήματα για τις εκπομπές που θα κάνει. Λογικά όμως τα φέρνει με τις διαφημίσεις και με την φόρα που δίνει στον σταθμό.Ο Λαζόπουλος για την νέα χρονιά θα πάρει κοντά στα 5εκ ευρώ, ποσό που κανένας άλλο δεν έχει πάρει στην Ελληνική τηλεόραση για τον αριθμό των εκπομπών που θα κάνει.Αλλά και κανείς δεν σημειώνει τα νούμερα του!
kraxtis-gr.blogspot.com

ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΕΒΕΙΑ ΣΤΟ ΚΟΡΑΝΙ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΧΟΡΕΥΟΥΝ (Ο,25ΔΕΥΤ)ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009 - (anopetra)




ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΝΑ ΧΟΡΕΥΑΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΜΩΑΜΕΘ!!
kraxtis-gr.blogspot.com

Τον «ήπιε» ο Καραμανλής στην Λάρισα! Τρεις και ο … παπαγάλος!

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/5/2009
http://piazzadelpopolo.blogspot.com
Αυτό που θα παρακολουθήσετε είναι εικόνες από την περίμετρο της Κεντρικής Πλατείας Λάρισας. Το «Π» που δημιουργείται και αποτελείται από τις οδούς Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κύπρου και Παπαναστασίου. Είναι τραβηγμένες στην υποτιθέμενη ώρα αιχμής.. Στη μέση είναι η πλατεία που όπως θα δείτε στις άκρες της δεν υπάρχει κόσμος. Ο κόσμος ήταν συγκεντρωμένος στο μέσο της πλατείας (αφαιρέστε σιντριβάνι, δέντρα, εξέδρα) με τις χαρακτηριστικές κορδέλες να κρατάνε κοντά τον κόσμο στο κέντρο για να «φαινόμαστε πολλοί»!!!

[via Divaynne]

kraxtis-gr.blogspot.com


Κρις Σπύρου από την Κατερίνη : "Σύντομα θα λειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά"

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009

"Σύντομα θα λειτουργήσουμε στην Αγιά Σοφιά" είπε μεταξύ άλλων σε ομιλία του σε εκδήλωση - αφιέρωμα μνήμης στην Άλωση της Πόλης που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε κατάμεστη από κόσμο αίθουσα κινηματοθεάτρου στο κέντρο της Κατερίνης, ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Κινήματος για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας και Πρόεδρος της Ελληνομαρικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου.
Η άλωση της Πόλης υπήρξε το τραγικότερο ιστορικό γεγονός στην ιστορία του ελληνισμού. Η Αγιά Σοφιά, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο, ο μεγαλοπρεπέστερος Ναός της Χριστιανοσύνης έχει να λειτουργήσει από το 1453 από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου της Άλωσης της Πόλης από τους Τούρκους. Η αλλοίωση του χαρακτήρα του από θρησκευτικό μνημείο σε μουσείο, αποτελεί πολιτιστικό και θρησκευτικό έγκλημα.
Μιλώντας σήμερα στην Κατερίνη ο κ. Σπύρου, ανέδειξε με γλαφυρό τρόπο αυτό το έγκλημα και αναφέρθηκε εκτενώς στο παγκόσμιο κίνημα που υπάρχει για την αποκατάσταση της Αγιάς Σοφιάς, καθώς και στο ότι η Κωνσταντινούπολη έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε πολιτιστική πόλη της Ευρώπης για το έτος 2010 και ότι καμιά πόλη δεν μπορεί να ονομαστεί πολιτιστική αν δεν παρέχει το ελεύθερο δικαίωμα της προσευχής και της ελεύθερης θρησκευτικής έκφρασης, αν δεν πιστεύει στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και εμείς που βαφτιστήκαμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι το δικαίωμα να προσευχηθούμε ελεύθερα στην Αγιά Σοφιά, την Μητέρα εκκλησία των εκκλησιών, όπως κάνουν ακριβώς και οι άλλοι πιστοί των θρησκευτικών δογμάτων στα δικά τους παγκόσμια θρησκευτικά μνημεία.
Και να είστε σίγουροι ότι με τη δική σας βοήθεια, θα το κάνουμε και μάλιστα σύντομα κατέληξε στην ομιλία του ο κ Σπύρου, πρώην γερουσιαστής του αμερικανικού κογκρέσου, πρώην κυβερνήτης της πολιτείας του Νιου Χάμσαϊρ και πρώην πρόεδρος του Δημοκρατικού κόμματος των ΗΠΑ.

kraxtis-gr.blogspot.com

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009













kraxtis-gr.blogspot.com

Νέα εκποίηση εν κρυπτώ! Μπανανία η Πιερία για την ΚΕΔ !


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009
Article Author: ΕΠΤΑ / Βαγγέλης Ζαμαντζάς

Εκποίηση 360 στρεμμάτων στις Αλυκές, αποφάσισε η ΚΕΔ, εν αγνοία μας. 5,8 εκ. ευρώ η αμοιβή του συμβούλου που θα προωθήσει τις εκποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα!
Χωρίς να ρωτήσει κανέναν στην Πιερία και αποφεύγοντας να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο Πύδνας, η ΚΕΔ προχωρά σε μια ακόμη εκποίηση έκτασης φιλέτου στο νομό μας. Μικρότερη έκταση, αλλά στην ίδια περιοχή, επιχείρησε να εκποιήσει και το 2004. Της χάλασαν τότε τα σχέδια ο Δήμος Πύδνας και οι Πιεριείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας !

Εκποίηση 360 στρεμμάτων στις Αλυκές, αποφάσισε η ΚΕΔ, εν αγνοία μας. 5,8 εκ. ευρώ η αμοιβή του συμβούλου που θα προωθήσει τις εκποιήσεις, σε όλη την Ελλάδα! Χωρίς να ρωτήσει κανέναν στην Πιερία και αποφεύγοντας να παραχωρήσει την έκταση στο Δήμο Πύδνας, η ΚΕΔ προχωρά σε μια ακόμη εκποίηση έκτασης φιλέτου στο νομό μας. Μικρότερη έκταση, αλλά στην ίδια περιοχή, επιχείρησε να εκποιήσει και το 2004. Της χάλασαν τότε τα σχέδια ο Δήμος Πύδνας και οι Πιεριείς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ! Δεν πέρασαν ούτε πέντε χρόνια, από τότε που η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, επιχείρησε να εκποιήσει μεγάλη έκταση στα όρια του Δήμου Πύδνας και επανέρχεται, ανακοινώνοντας σύμφωνα με τον Αθηναϊκό τύπο, την πρόθεσή της να βγάλει στο σφυρί, μεταξύ άλλων εκτάσεων ανα την επικράτεια και 359 στρέμματα στις Αλυκές! Η είδηση χτύπησε σαν κεραυνός το δήμαρχο Πύδνας, όταν ρωτήθηκε σχετικώς από την «ΕΠΤΑ», δηλώνοντας ότι αν τελικώς εκποιηθεί η έκταση, δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του Δήμου του και του ίδιου στο δημαρχιακό θώκο, αφού πρόκειται για δημόσια έκταση την οποία ζητά από το 1992 το Κίτρος, μιας και αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.» Το 2004 η προτελευταία απόπειρα εκποίησης της έκτασης, η οποία ματαιώθηκε (δυστυχώς όχι οριστικά, από ότι δείχνουν τα γεγονότα), με την παρέμβαση στην ΚΕΔ των τότε βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας του νομού μας. Τι προβλέπει το σχέδιο της ΚΕΔ Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΕΔ με το πρόσχημα της «αξιοποίησης», ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί και υπό μορφή μακροχρόνιας μίσθωσης-παραχώρησης, στρατόπεδα, παραλίες, οικόπεδα, κτίρια ασφαλιστικών Ταμείων και βουνοπλαγιές, σε ιδιώτες για να μετατραπούν σε τουριστικά θέρετρα, χιονοδρομικά κέντρα, αναψυκτήρια, εστιατόρια κλπ.
Ο βασικός λόγος, όμως είναι, ότι το Δημόσιο προγραμματίζει ένα ακόμη μεγάλο κύμα εκποιήσεων, για να βάλει στα ταμεία του κάτι παραπάνω από 100 εκ. ευρώ, χωρίς να διστάζει στις εκτάσεις προς εκποίηση, να συμπεριλάβει και εκείνες, για τις οποίες οι τοπικές κοινωνίες και η αυτοδιοίκηση, είχαν εκφράσει έντονες διαμαρτυρίες και τελικώς κατάφεραν να σταματήσουν, έστω και στο παρά πέντε. Η υλοποίηση του νέου κύματος εκποιήσεων για «αξιοποίηση» της περιουσίας του Δημοσίου θα γίνει μέσω της ΚΕΔ. Ήδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την επιλογή συμβούλου. Στον διαγωνισμό, ο οποίος έληξε την Πέμπτη, πήραν μέρος 10 κοινοπραξίες, όπου συμμετέχουν τράπεζες, εταιρείες συμβούλων και νομικά γραφεία (Eurobank, Εθνική, Deloitte, Τράπεζα Πειραιώς, Τράπεζα Αττικής, KPMG, PriceWaterHouseCoopers, Grant Thornton κ. ά.), ενώ η αμοιβή του συμβούλου θα είναι 5,8 εκατ. ευρώ (!), όπως αναφέρει η «Καθημερινή» της Παρασκευής.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «ο σύμβουλος θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές τις παραχωρήσεις προς την ΚΕΔ, την αξιολόγηση των ακινήτων και των εναλλακτικών τρόπων εκμετάλλευσης. Στις υποχρεώσεις του συμβούλου είναι η θέσπιση κριτηρίων για την επιλογή των 30 ακινήτων, η καταγραφή τυχόν νομικών ή πολεοδομικών προβλημάτων, η διενέργεια έρευνας αγοράς της περιοχής των προκριθέντων ακινήτων, η διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος (επαφές με φορείς, επενδυτές, τράπεζες κλπ.), η κατάρτιση εναλλακτικών σεναρίων αξιοποίησης και η εξέταση της επενδυτικής βιωσιμότητάς τους, η πρόκριση βιώσιμων λύσεων και η παρουσίαση τρόπων υλοποίησης και διαχείρισής τους. Ο σύμβουλος θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για τη διαφάνεια στους διαγωνισμούς αξιοποίησης ακινήτων, να καταρτίσει κριτήρια για την επιλογή του επενδυτή, να προετοιμάσει τα τεύχη διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχων και να μεταφέρει τεχνογνωσία στην ΚΕΔ», άλλωστε για αυτό θα πληρωθεί με σχεδόν 2 δις δραχμές! Η πρώτη πράξη, παίχτηκε το 2004 Μέσα σ’ αυτές τις εκτάσεις, περιλαμβάνονται και 359 στρέμματα «φιλέτο», στην περιοχή των Αλυκών του Κίτρους. Πρόκειται για μια έκταση η οποία έχει από την μια πλευρά πρόσωπο στην παραλιακή οδό, που συνδέει τις Αλυκές με τον Κορινό ενώ από την άλλη συνορεύει με τα «τηγάνια» των Αλυκών, μια περιοχή που εκατοντάδες πολίτες επισκέπτονται για τις θεραπευτικές ιδιότητες της λάσπης της. Άλλωστε, η ιδιότητα αυτής της λάσπης, είναι αυτή που ανάγκασε την τότε Κοινότητα Κίτρους και μετέπειτα Δήμο Πύδνας, από το 1992 να ζητήσει ένα κομμάτι της έκτασης, ώστε να το αξιοποιήσει και να αναδείξει την περιοχή μια άλλης μορφή τουρισμού, μοναδικού για το νομό μας. Η ΚΕΔ, όχι μόνο δεν παραχώρησε την συγκεκριμένη έκταση, ή έστω ένα κομμάτι της, αλλά το 2004, προσπάθησε να την εκποιήσει. Με αφορμή εκείνη την απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως τότε, ζητώντας ομόφωνα, από τον τότε δήμαρχο Πύδνας, Βαγγέλης Λαγδάρη, μαζί με τους βουλευτές του νομού, να σταματήσει την εκποίηση.
Η αλήθεια είναι, ότι με την ιδέα της εκποίησης τότε δεν ήταν σύμφωνοι ούτε οι κυβερνητικοί βουλευτές, Γ. Κωσνταντόπουλος, Αντ. Καρπούζας και Βαγγέλης Πολύζος, καταφέρνοντας να σταματήσουν την εκποίηση, αφού όπως έγραφε η ΕΠΤΑ (20/12/2004) «το παραθαλάσσιο ακίνητο που έβγαινε στο σφυρί την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου (2004) παραμένει στην κατοχή του Υπουργείου Οικονομικών αφού δεν εμφανίστηκε στα γραφεία της Κ.Ε.Δ., ο επίδοξος αγοραστής.» Το ακίνητο που ήθελε να εκποιήσει η ΚΕΔ τότε ήταν περίπου 100 στρέμματα.
«Ο πρόεδρος της ΚΕΔ, κ. Ξυραδάκης, δεσμεύτηκε πριν την διαδικασία ότι δεν θα δεχτούν καμία προσφορά», είχε πει τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο τότε δήμαρχος Πύδνας, διαβεβαιώνοντας ότι η έκταση δεν πρόκειται να βγει ξανά προς εκποίηση « Δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας. Ότι είπα στο Δημοτικό συμβούλιο αυτό και έγινε. Σταμάτησε οριστικά η υπόθεση της εκποίησης του ακινήτου. Η δημοτική αρχή ενήργησε όπως θα έπρεπε και για αυτό είχαμε το θετικό αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μία μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης και να την αποστείλουμε στο υπουργείο», υποστήριζε ο Β. Λαγδάρης.
Μάλιστα, δηλώσεις είχε κάνει για το θέμα και ο τότε βουλευτής, Βαγγέλης Πολύζος. Τότε ο κ. Πολύζος είχε πει «Ήρθα σε επαφή με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Δούκα, και τον πρόεδρο της ΚΕΔ κ. Ξυραδάκη. Ο τελευταίος μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται το ακίνητο να πουληθεί και μας υποσχέθηκε ότι θα επισκεφτεί την Πιερία για να δει τη συγκεκριμένη έκταση και να διαπιστώσει πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα».
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Ξυραδάκης, επισκέφθηκε την Πιερία, πιθανότατα όχι, αφού μετά από λίγο καιρό αντικαταστάθηκε, αλλά ο αντικαταστάτης του, ο οποίος κάποια στιγμή βρέθηκε στην Ολυμπιακή Ακτή, σίγουρα εκτίμησε την περιοχή και τις προοπτικές της καλύτερα, προφανώς και για αυτό αποφασίζει να εκποιηθεί τριπλάσια από τότε έκταση. Τα ίδια τότε, τα ίδια και σήμερα Πέντε χρόνια μετά, η ΚΕΔ, χωρίς να μπει στον κόπο να κοινοποιήσει τις προθέσεις της, ούτε στο Δήμο Πύδνας, αποφασίζει να εκποιήσει μαζί με εκείνα τα 97 στρέμματα, άλλα 260. Την πρόθεση της ΚΕΔ, πληροφορήθηκε από την ΕΠΤΑ ο δήμαρχος Πύδνας, Δημήτρης Βασιλειάδης, πέφτοντας κυριολεκτικά από τα σύννεφα, αφού όπως λέει, κομμάτι της έκτασης, ζητά ο Δήμος εδώ και πολλά χρόνια από την ΚΕΔ, ώστε να προχωρήσει σε αξιοποίησή του.
«Αποτελεί ένα από τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα ανάπτυξης, του Δήμου μας. Δίπλα απ’ την περιοχή για την οποία γίνεται λόγος, είναι το λιμάνι, οι εγκαταστάσεις των Αλυκών όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια μεγάλη δραστηριότητα, η λασποθεραπεία», δηλώνει ο Δ. Βασιλειάδης. Ο δήμαρχος Πύδνας, ανέφερε ότι από το 2000 ο Δήμος, με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητάει από την ΚΕΔ να του παραχωρηθεί αυτή η έκταση, ώστε να έχει τη δυνατότητα, να κάνει εγκαταστάσεις, που σχετίζονται με τον θεραπευτικό τουρισμό.
Πρόκειται για την απόφαση 164/2000, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, του νεοσύστατου Δήμου Πύδνας, ζητάει από το Υπουργείο Οικονομικών «την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης των κτημάτων, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για την ανάπτυξη του Λιμανιού, του Υγροβιότοπου, την δημιουργία αλσυλλίων πάρκων, τη δημιουργία ιαματικών εγκαταστάσεων με τη χρήση του χώρου των Αλυκών.» Η συνολική έκταση είναι 359 στρέμματα, τελευταία παραχωρήθηκε ένα τμήμα για να γίνει ένα γκαράζ επισκευή σκαφών και το υπόλοιπο κομμάτι, πληροφορηθήκαμε ότι γίνεται προσπάθεια εκποίησης. Η πρώτη απόπειρα εκποίησης έγινε το 2004. «Και τότε επίσης, από τα μέσα ενημέρωσης, είχαμε πληροφορηθεί ότι ξεκινάει διαδικασία εκποίησης. Αντέδρασε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο και μαζί με τους βουλευτές, Γ. Κωνσταντόπουλο, Αντ. Καρπούζα και Β. Πολύζο, καταφέραμε να διακόψουμε τη διαδικασία εκποίησης. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, διαπίστωσα με τρόμο, ότι και πάλι η ΚΕΔ προσπαθεί να ξεπουλήσει το συγκεκριμένο κομμάτι, χωρίς να μας ενημερώσει», συμπληρώνει ο δήμαρχος. Ο κ. Βασιλειάδης, δηλώνει ότι θα επιδιώξει να ενημερώσει για την τροπή του θέματος όλους τους βουλευτές του νομού. «Θα ζητήσω να παρέμβουν για τη διακοπή της διαδικασίας εκποίησης, όπως το έκαναν και στο παρελθόν και θα τους ζητήσω να προχωρήσει η εφαρμογή του άρθρου 206 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, όπου προβλέπει την παραχώρηση τέτοιων εκτάσεων στους Δήμους. Αν ξεπουληθεί αυτή η έκταση, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης, ειδικά εγώ» Ο πρώτος βουλευτής που πληροφορήθηκε την πρόθεση της ΚΕΔ, ήταν ο Γιάννης Αμοιρίδης, ο οποίος εκείνη την ώρα ήταν σε συνάντηση με τον δήμαρχο Πύδνας. «Βρισκόμαστε πάλι μπροστά, σε μια πρακτική η οποία εφαρμόζεται εδώ και κάποια χρόνια και δεν μιλάω για κάτι άγνωστο, αλλά για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου», σχολίασε ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ.
Ο κ. Αμοιρίδης, συμπλήρωσε πως «στο νομό μας το έχουμε ξαναδεί το έργο και αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια εκποίησης μιας μεγάλης παραλιακής ζώνης 360 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή των Αλυκών. Είναι μια έκταση την οποία διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος. Η ΚΕΔ δεν την έχει παραχωρήσει, παρότι προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Μου προκάλεσε ενδιαφέρον η πληροφορία της εφημερίδας σας, ότι εκποιούνται 359 στρέμματα από την ΚΕΔ στην Πύδνα, στην προσπάθεια του Υπουργείου να μαζέψει 103 εκ. ευρώ.», είπε ο βουλευτής Πιερίας.
Συνεχίζοντας εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο αίτημα του Δήμου Πύδνας, λέγοντας: «Είμαι κοντά στη Δημοτική Αρχή. Το είχα νιώσει κοντά στο πετσί μου όταν ήμουν δήμαρχος Κατερίνης. Και τότε προσπάθησαν να πουλήσουν ένα κομμάτι στην Ολυμπιακή Ακτή. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως είναι ένα κομμάτι γης η οποία μπορεί να αποδώσει με σωστές επενδύσεις, με μια αναπτυξιακή μελέτη από το Δήμο αφού του αποδοθεί, ώστε να αποφασίσει η τοπική κοινωνία πως θα την αξιοποιήσει γιατί σ’ αυτήν ανήκει.»
Ολοκληρώνοντας ο Γιάννης Αμοιρίδης, δήλωσε έτοιμος να στηρίξει την όποια πρωτοβουλία αποφασισθεί για την ακύρωση της επιχείρησης εκποίησης, τονίζοντας πως θα στηρίξει κι εκείνος τους υπόλοιπους συναδέλφους του της Πιερίας, οι οποίοι την προηγούμενη φορά αντιδράσανε και σταμάτησαν την εκποίηση, «ώστε να πετύχουμε και πάλι το ίδιο.»

kraxtis-gr.blogspot.com

Έχω έναν παπαγάλο, πολύ μεγάλο!!!

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009 (Γ.ΚΡΟΓΙΑΣ)

Τί είναι ο παπαγάλος; Μεγάλος κατεργάρος!



Όχι για τίποτε άλλο. Απλά, για να μη μας θεωρεί ο κατεργάρος μ@λ@κες!

Edti: Δείτε και αυτό το καταπληκτικό παιχνιδάκι...!
http://www.papagalakias.com/
Απίστευτο!!!

kraxtis-gr.blogspot.com

Το 10λεπτο της Ν.Δ. για τις Ευρωεκλογές...

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009 (Γ.ΚΡΟΓΙΑΣ)

Το 10λεπτο της Ν.Δ. για τις Ευρωεκλογές...

Σε μόλις 3 λεπτά.
Γιατί, όπως λέει και ο Καραμανλής: "αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη πρόκληση, για το παρόν και το μέλλον του τόπου"
Ναι, πρόκληση, σκέτη πρόκληση όμως, της νοημοσύνης μας!




Δείτε το πραγματικό παρακάτω!!!! για να καταλάβετε πόσο προκλητικό είναι...


kraxtis-gr.blogspot.com

Η πρώτη μεγάλη αμφισβήτηση του δικομματισμού

Οι ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 έγιναν χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης

ΓΡΑΦΕΙ ο Ηλίας Νικολακόπουλος

Πέμπτη 28 Μαΐου 2009 (νεα)
Ο Αντώνης Σαμαράς με 8,65% εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές και ισχυροποίησε την πολιτική του παρουσία, παρά τη σφοδρή επίθεση  που είχε δεχθεί όταν προκάλεσε  την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αυτή όμως υπήρξε  και η τελευταία αναλαμπή της Πολιτικής   Άνοιξης
Οκτώ μήνες μετά τη θριαμβευτική επάνοδο στην εξουσία του Αν. Παπανδρέου, με 46,9% στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993, οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν την πρώτη ένδειξη μιας υποβόσκουσας κρίσης του μέχρι τότε κυρίαρχου δικομματισμού.

Μέχρι τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες ωστόσο, τίποτα δεν άφηνε να διαφανεί η έκταση της αμφισβήτησης του δικομματισμού, και μάλιστα σε ένα κλίμα σχετικής ευφορίας, με κύριο χαρακτηριστικό την περίοδο χάριτος που είχε εξασφαλίσει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα δύο μεγάλα κόμματα πορεύτηκαν έτσι προς τις ευρωεκλογές με τη βεβαιότητα ότι θα μπορούσαν με μικρές σχετικά απώλειες να επανασυσπειρώσουν την εκλογική τους βάση. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούσε άλλωστε αφ΄ ενός η αισιοδοξία που γεννά η επάνοδος στην εξουσία (για το ΠΑΣΟΚ) και αφ΄ ετέρου η ελπίδα που δημιουργεί η αλλαγή ηγεσίας (για τη Ν.Δ.), με την ανάδειξη ενός εκπροσώπου της νεώτερης γενιάς, του Μιλτ. Έβερτ, στην προεδρία του κόμματος. Παραγνώρισαν όμως εντυπωσιακά τις ριζικές αλλαγές που είχαν επέλθει στη μορφή του εκλογικού ανταγωνισμού και τις οποίες είχε υποβαθμίσει τον Οκτώβριο του 1993 η παρελθοντολογικού τύπου (και τελευταία όπως αποδείχτηκε) αναμέτρηση Παπανδρέου- Μητσοτάκη.

Όμως, το 1994 μακρινή μόνο σχέση διατηρούσε με την «εφ΄ όλης της ύλης» αναμέτρηση που είχε προκαλέσει προ δεκαετίας ο Ευάγγελος Αβέρωφ. Η Ν.Δ. προερχόταν από μία πρόσφατη και βαριά εκλογική ήττα και επιπλέον είχε να αντιμετωπίσει μια διάσπαση- με τη δημιουργία της Πολιτικής Άνοιξης (ΠΟΛ.ΑΝ) του Αντώνη Σαμαρά- η οποία είχε κατορθώσει να επιβιώσει κοινοβουλευτικά, παρά τη σφοδρή επίθεση που δέχτηκε με κατηγορίες περί «προδοσίας» και «μεγάλων συμφερόντων». Γι΄ αυτό και η Ν.Δ.

δεν μπορούσε να θέσει ως διακύβευμα την ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων. Ούτε όμως και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς την αυτοπρόσωπη ενεργό συμμετοχή του Ανδρέα Παπανδρέου (ο οποίος οριακά είχε κατορθώσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας του 1993), μπορούσε να διαμορφώσει τους όρους μιας πολωμένης εθνικού τύπου αναμέτρησης. «Ψυχρές εκλογές»
Οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν έτσι την πρώτη εμπειρία εκλογών νέου τύπου, χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης, με ψηφοδέλτια απολύτως ευρωπαϊκού χαρακτήρα (επικεφαλής για το ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Τσάτσος και για τη Ν.Δ. ο Ευθύμιος Χριστοδούλου) και ήπιους τόνους αντιπαράθεσης. Γι΄ αυτό και χαρακτηρίστηκαν «ψυχρές εκλογές» (Π. Τσίμας, «ΤΑ ΝΕΑ», 9.5.1994), σε αντιδιαστολή με το θερμό και φορτισμένο κλίμα της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών υπήρξε προέκταση και μεγέθυνση αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πρώτης ουσιαστικά «ευρωπαϊκής» αναμέτρησης στην Ελλάδα. Τα δύο μεγάλα κόμματα είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται εντυπωσιακά (-9,2% για το ΠΑΣΟΚ και-6,7% για τη Ν.Δ.), τροφοδοτώντας κυρίως την άνοδο των μικρότερων κομμάτων του κοινοβουλευτικού φάσματος (ΠΟΛ.ΑΝ, ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΑΝΑ), αλλά και ευκαιριακά μορφώματα (Β. Λεβέντης, Δ. Κολλάτος, κ.ά.) που εισέπραξαν αθροιστικά περίπου 370.000 ψήφους.

Τα μεγαλύτερα συγκριτικά κέρδη από τα μικρά κόμματα απέσπασε η ΠΟΛ.ΑΝ. που κατέλαβε την τρίτη θέση και ο ΣΥΝ, ο οποίος είχε παραμείνει εκτός Βουλής μετά τις εκλογές του 1993. Η ΠΟΛ.ΑΝ., έστω και στιγμιαία, φάνηκε να μπορεί να αποτελέσει ένα ενδιάμεσο κόμμα ικανό να απορροφήσει διαρροές όχι μόνον από τη Ν.Δ. αλλά ακόμη και από το ΠΑΣΟΚ. Παρά τον εθνικιστικό πολιτικό λόγο που εξέπεμπε και ορισμένα αυξημένα ποσοστά σε παραδοσιακά συντηρητικές περιοχές (Μεσσηνία, Λακωνία, Καστοριά κ.λπ.), η κύρια δυναμική της προερχόταν από ψηφοφόρους νεώτερων ηλικιών (πάνω από 11% στους κάτω των 35 ετών και κάτω από 5% στους άνω των 65 ετών), οι οποίοι όμως αποδείχτηκαν και οι περισσότερο ευμετάβλητοι. Με την ίδια ευκολία με την οποία η ΠΟΛ.ΑΝ. αποτέλεσε την πρώτη επιλογή για τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής, δύο χρόνια αργότερα οι ίδιοι την εγκατέλειψαν και την άφησαν εκτός Βουλής με το οριακό ποσοστό 2,94%.

Σαφώς ανθεκτικότερη αποδείχτηκε η επανάκαμψη του ΣΥΝ, μετά την τραυματική εμπειρία που αποτέλεσε η πρώτη αυτόνομη καταγραφή του στις βουλευτικές εκλογές του 1993. Σε αντίθεση με την ΠΟΛ.ΑΝ. ο ΣΥΝ μπόρεσε να προσεγγίσει ένα εκλογικό ακροατήριο με συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά (μισθωτοί με ανώτερη μόρφωση και ελεύθεροι επαγγελματίες) το οποίο, ανάλογα με τη συγκυρία, κυμαινόταν μεταξύ ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ.

«Ψήφος ευτελισμού»
Σε γενικές πάντως γραμμές ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της διευρυμένης ρευστότητας που αποτυπώθηκε στις ευρωεκλογές ήταν ότι δεν ακολούθησε πιστά τη λογική μιας αυστηρής παραταξιακής διαίρεσης. Έτσι, οι διαρροές της Ν.Δ. μόνον κατά το ήμισυ κατευθύνθηκαν προς τα όμορα κόμματα της ΠΟΛ. ΑΝ και της ΔΗΑΝΑ, ενώ σε αξιοσημείωτο βαθμό τροφοδότησαν και την «ψήφο ευτελισμού». Αντίστοιχη παρατήρηση ισχύει και για τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες επίσης μόνο κατά το ήμισυ κατευθύνθηκαν προς το ΚΚΕ και τον ΣΥΝ. Ας σημειωθεί επίσης ότι καταγράφηκαν αμφίδρομες μετατοπίσεις, έστω και περιορισμένης έκτασης, μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., φαινόμενο πρωτόγνωρο για τα έως τότε δεδομένα. Με την έννοια αυτή οι ευρωεκλογές του 1994 αποτέλεσαν προάγγελο των εκλογικών εξελίξεων και μεταλλάξεων που ακολούθησαν μετά το 1996.

ΠΑΣΟΚ (-9,2%) και Ν.Δ. (-6,7%) είδαν τη δύναμή τους να μειώνεται εντυπωσιακά τροφοδοτώντας την άνοδο μικρότερων κομμάτων ή και ευκαιριακών μορφωμάτων

Το όριο του 3% και η αποτυχία της ΔΗΑΝΑ

Η ΜΟΝΗ ουσιαστική αλλαγή που ενσωματώθηκε στον εκλογικό νόμο για τις ευρωεκλογές από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ήταν η καθιέρωση φραγμού 3% επί των εγκύρων για την εκπροσώπηση ενός κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ισχύει από το 1990 και για τις βουλευτικές εκλογές. Η ρύθμιση αυτή στην πρώτη εφαρμογή της το 1994, δεν επέτρεψε στη ΔΗΑΝΑ να εκλέξει ως ευρωβουλευτή τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Κωστή Στεφανόπουλο, παρ΄ όλο που συγκέντρωσε υψηλότερο ποσοστό (2,80%) από αυτό με το οποίο είχαν εκπροσωπηθεί στο παρελθόν το κόμμα Προοδευτικών το 1981, η ΕΠΕΝ το 1984 και ίδια η ΔΗΑΝΑ το 1989. Η αποτυχία αυτή αποδείχτηκε όμως τελικά τυχερή για τον πρόεδρο της ΔΗΑΝΑ. Λίγους μήνες αργότερα εκλέχτηκε, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΠΟΛ.ΑΝ., Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αξίωμα το οποίο τίμησε επάξια επί 10 χρόνια.


Η παρουσία των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η ΠΡΩΤΗ εκλογή ευρωβουλευτών από τον χώρο της Οικολογίας πραγματοποιήθηκε το 1984, με κύρια συνιστώσα τους Γερμανούς Πράσινους, οι οποίοι τον προηγούμενο χρόνο ξεπερνώντας το όριο του 5% είχαν πετύχει την είσοδό τους και στη γερμανική Βουλή. Οι 11 όμως ευρωβουλευτές του 1984 που αναφέρονταν στο οικολογικό κίνημα (7 Γερμανοί, 2 Βέλγοι και 2 Ολλανδοί) δεν κατόρθωσαν, λόγω ιδεολογικών διαφορών, να συγκροτήσουν ενιαία ομάδα και εντάχθηκαν σε μια ευρύτερη και ετερόκλητη συμμαχία που ονομάστηκε Ουράνιο Τόξο. Έτσι, η πρώτη αυτόνομη παρουσία των Οικολόγων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακολούθησε την ιδιαίτερη επιτυχία που κατέγραψαν στις ευρωεκλογές του 1989: συγκεντρώνοντας περίπου το 10% των ψήφων σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξέλεξαν 26 ευρωβουλευτές (8 Γερμανούς, 8 Γάλλους, 5 Ιταλούς, 3 Βέλγους και 2 Ολλανδούς) και αναδείχθηκαν τέταρτη δύναμη, αμέσως μετά τα τρία παραδοσιακά ευρωπαϊκά κόμματα (Σοσιαλιστές, Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθερους).

Την επιτυχία τους αυτή επανέλαβαν και στις ευρωεκλογές του 1944, διαμορφώνοντας μια σχετικά σταθερή επιρροή, περί το 10%.

Σταδιακά, μάλιστα, η παρουσία τους εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (η Ανατολική Ευρώπη αποτελεί για τους Οικολόγους «μαύρη τρύπα»), αλλά η δύναμή τους σε ορισμένες χώρες εμφανίζει σημαντικές διακυμάνσεις από εκλογή σε εκλογή.


Το πρώτο exit-poll και οι «αναποφάσιστοι»

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ του 1994 εγκαινιάστηκαν και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Μega, οι «δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά τμήματα» (exit-polls). Είχε προηγηθεί μια αντίστοιχη προσπάθεια, πάντα από το Μega, στις παραμονές των βουλευτικών εκλογών του 1993, η οποία όμως ματαιώθηκε με παρέμβαση του υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών Ιωάννη Γεωργάκη. Η αιτιολογία ήταν ότι «η διενέργεια δημοσκοπήσεων κατά την ημέρα της ψηφοφορίας (...) επηρεάζει την ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης», όπως ανέφερε μια προγενέστερη εγκύκλιος, που είχε εκδοθεί στις παραμονές των εκλογών του 1990 και την υπέγραφαν οι (τότε) υπηρεσιακοί υπουργοί Προκόπης Παυλόπουλος, Θεόδωρος Κατριβάνος και Κωνσταντίνος Σταμάτης. Το επιχείρημα αυτό δύσκολα όμως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης κανείς δεν διανοείτο να απαγορεύσει τη διεξαγωγή exit-polls.

Η επιτυχία που σημείωσε το σχετικό εγχείρημα, από στατιστική αλλά και επικοινωνιακή άποψη, ανέδειξε την κρίσιμη διαφορά μεταξύ προεκλογικών ερευνών που καταγράφουν την «πρόθεση ψήφου»- και επομένως εμπεριέχουν αναγκαστικά μια μερίδα «αναποφάσιστων»και των exit-polls τα οποία προσεγγίζουν την πράξη της ψήφου. Η διαφορά αυτή αποδείχτηκε καθοριστική στη συγκυρία των «ψυχρών» ευρωεκλογών του 1994. Όπως προκύπτει από την εκ των υστέρων ανάλυση των απαντήσεων, το εκλογικό σώμα που ψήφισε στις 12 Ιουνίου μπορούσε να χωριστεί σε δύο σαφώς διακριτά υποσύνολα (βλ. το σχετικό διάγραμμα). Περίπου το 80% ήταν σταθεροποιημένοι ψηφοφόροι με διαμορφωμένη απόφαση ψήφου πολύ πριν αρχίσει η προεκλογική εκστρατεία και οι προτιμήσεις τους αντιστοιχούσαν περίπου σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «φυσιολογικό» αποτέλεσμα, με βάση τις εμπειρίες της δεκαετίας του ΄80 (ΠΑΣΟΚ 42,9%, Ν.Δ. 37,1%, ΚΚΕ 6,0%, ΠΟΛ. ΑΝ 6,0%, ΣΥΝ 4,5%, ΔΗΑΝΑ 1,2% και Λοιπά 2,3%). Το υπόλοιπο όμως 20% του εκλογικού σώματος, με ισχυρή παρουσία στις νεώτερες ηλικίες, (περίπου 1 στους 3), διαμόρφωσε την απόφαση ψήφου στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (οι μισοί μάλιστα το τελευταίο Σαββατοκύριακο) καταλήγοντας σε απρόσμενες, για τα δεδομένα της εποχής, επιλογές: ΠΑΣΟΚ 15,8%, Ν.Δ. 14,3%, ΠΟΛ. ΑΝ 20,3%, ΚΚΕ 7,4%, ΣΥΝ 13,3%, ΔΗΑΝΑ 8,9%, Λοιπά 20,0%.

Την πρωτόγνωρη αυτή διασπορά ψήφων ήταν πρακτικά αδύνατον να προβλέψουν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμιά αντίστοιχη προηγούμενη εμπειρία.
Οι επικεφαλής των κομμάτων

Οι ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου του 1994 αποτέλεσαν την πρώτη εμπειρία εκλογών νέου τύπου, χωρίς μαζικές προεκλογικές συγκεντρώσεις, με καθοριστικό τον ρόλο της ιδιωτικής τηλεόρασης, με ψηφοδέλτια απολύτως ευρωπαϊκού χαρακτήρα και ήπιους τόνους αντιπαράθεσης.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος που είχε εκλεγεί βουλευτής με την Ε.Κ.-Ν.Δ. το 1974 και ο οποίος επανεκλέχθηκε το 1999 και συνέβαλε στη διαμόρφωση της συνταγματικής συνθήκης, η επικύρωση της οποίας ακόμα εκκρεμεί.

Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν.Δ.

ήταν ο οικονομολόγος Ευθύμιος Χριστοδούλου, πρώην ευρωβουλευτής την περίοδο 1984-89, ο οποίος στη συνέχεια είχε διατελέσει διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και υπουργός Εθνικής Οικονομίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Η κρίση φέρνει περισσότερους στις κάλπες

Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής σημειώνεται στην Ελλάδα (66%) και στην Ιρλανδία
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ θεαματικά το ποσοστό των Ευρωπαίων που προτίθενται να απόσχουν από την κάλπη των ευρωεκλογών, με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής να σημειώνεται στην Ελλάδα (66%) και στην Ιρλανδία. Αυτό δείχνει δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οποία επίσης καταδεικνύει πως η οικονομική κρίση αποτελεί με συντριπτικά ποσοστά το κυρίαρχο ζήτημα για τους πολίτες της Ένωσης- με τους Έλληνες να έχουν και πάλι την πρωτιά στην ανησυχία και στην απαισιοδοξία.

Σύμφωνα με την εταιρεία ΤΝS Οpinion που διεξήγαγε την έρευνα, κατά μέσον όρο το 49% των Ευρωπαίων δηλώνει ότι κατά πάσα πιθανότητα θα ψηφίσει, με το 43% να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα προσέλθει στην κάλπη. Αντιστοίχως, 10% δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει. Στην προηγούμενη μέτρηση, πριν από έναν μήνα, μόνο το 34% δήλωνε ότι πράγματι θα πήγαινε στην κάλπη.

Στην Ελλάδα, το 66% δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα ψηφίσει, ενώ το 8% δηλώνει εξίσου κατηγορηματικά ότι θα απόσχει. Υψηλά ποσοστά συμμετοχής εμφανίζουν επίσης η Ιρλανδία και το Βέλγιο (όπου διεξάγονται ταυτοχρόνως και τοπικές εκλογές). Στην άλλη άκρη, μεγάλα ποσοστά αποχής αναμένονται στη Βρετανία, τη Λετονία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία. Ακόμη η έρευνα δείχνει ότι το 90% των Ευρωπαίων πιστεύει πως η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει πολύ σοβαρές ή αρκετά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στην Ελλάδα και τη Σλοβακία με 98% και το χαμηλότερο στην Πορτογαλία με 80%.

Αντιστοίχως, το 90% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων πιστεύει ότι η οικονομική κρίση έχει ήδη σοβαρές συνέπειες για την οικονομία των χωρών τους. Και πάλι, η Ελλάδα έχει την πρωτιά, μαζί με την Εσθονία, με ποσοστό 97%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό σημειώνεται στη Δανία με 77%.

Περισσότερο από το μισό των ερωτηθέντων (58%) δηλώνει πως ήδη νιώθει τις επιπτώσεις της κρίσης στην προσωπική ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό 88% παρουσιάζεται στην Ελλάδα και στην Ουγγαρία, ενώ το χαμηλότερο στις σκανδιναβικές χώρες.

Ωστόσο, οι Έλληνες είναι και αυτοί που δείχνουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Ένωση για να διαχειριστεί την κρίση, με ποσοστό 28%, ενώ πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερα προστατευμένοι εάν τα μέτρα παίρνονταν σε συντονισμό με τις άλλες χώρες-μέλη, με ποσοστό 78% (μόνο η Εσθονία έχει μεγαλύτερο με 83%).

Οι πολίτες της Ελλάδας αποδεικνύονται οι πλέον φανατικοί ευρωπαϊστές, υποστηρίζοντας περισσότερο από όλους τον μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δράσεων, την επίβλεψη και παρακολούθηση από την Ένωση των δραστηριοτήτων των περισσότερων διεθνών οικονομικών ομίλων, την επίβλεψη της διάσωσης του κεντρικού χρηματοπιστωτικού οργανισμού από το κράτος και έναν πιο σημαντικό ρόλο της Ένωσης στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.
kraxtis-gr.blogspot.com

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009

kraxtis-gr.blogspot.com

Στοιχεία για προμελετημένη φυγή Χριστοφοράκου


ΚΥΡΙΑΚΗ 24/5/2009 Πηγή:ANT1

Πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η φυγή του Μιχάλη Χριστοφοράκου στη Γερμανία ήταν μια πολύ καλή προμελετημένη κίνηση.

Σιγή ιχθύος τηρείται, επισήμως από τις γερμανικές αρχές, που έχουν πλέον στα χέρια τους το ένταλμα σύλληψης, ανεπισήμως ωστόσο, όπως αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται να εκδοθεί χωρίς τη θέλησή του.

Ενδεικτική είναι και η αντίδραση του Γερμανού δικηγόρου του κ. Χριστοφοράκου που εντόπισε ο ΑΝΤ1 και μίλησε για πρώτη φορά για τον πελάτη του, γελώντας με νόημα όταν ρωτήθηκε για τις επόμενες κινήσεις του.

Εν τω μεταξύ, στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού νοσηλεύεται, μετά από καρδιακό επεισόδιο, ο προφυλακισμένος Εμμανουήλ Σταυριανός, πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάδος.

Τρεις ακόμη κατηγορούμενοι, Γιώργος Σκαρπέλης πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, Ηλίας Γεωργίου και Χρήστος Καραβέλας, πρώην στελέχη της Siemens, έχουν πάρει προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή στις 29 Μαΐου.

kraxtis-gr.blogspot.com

Αιχμές Π. Δούκα για τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια


ΚΥΡΙΑΚΗ 24/5/2009 Πηγή:ANT1



Αίσθηση προκαλεί η συνέντευξη του Πέτρου Δούκα στην εφημερίδα «ΒΗΜΑ» της Κυριακής.

Ο κ. Δούκας αφήνει σαφείς αιχμές σε όσους υποστηρίζουν τον αποκλεισμό από τα ψηφοδέλτια, στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί στην υπόθεση του Βατοπαιδίου. Ας ξεκινήσουν, τονίζει, την κάθαρση από τους εαυτούς τους.

Παράλληλα, ο κ. Δούκας υπογραμμίζει «Δεν μου κάνει κανείς χατίρι με το να είμαι στο ψηφοδέλτιο, οι μάχες, υπογραμμίζει, δεν κερδίζονται από ανθρωπάκια που ψάχνουν Ιφιγένειες για να επιβιώσουν οι ίδιοι.

kraxtis-gr.blogspot.com

Συνέντευξη Μπακογιάννη στο Βήμα


ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΙΟΥ 2009

`Η κάλπη στέλνει πάντα καθαρά μηνύματα. Δεν χρειάζεται Πυθία για να διαπιστώσει κάποιος αν ένα μήνυμα είναι θετικό ή αρνητικό. Η κυβέρνηση όμως δεν κρίνεται στις ευρωεκλογές. Οι κυβερνήσεις κρίνονται στις εθνικές εκλογές, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής, ενώ στο ερώτημα αν στις ευρωεκλογές κρίνεται ο Κ. Καραμανλής και η στρατηγική του, απαντά ότι "στις 8 Ιουνίου κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία και ο Κ. Καραμανλής θα είναι πρωθυπουργός".

Η κα Μπακογιάννη αρνείται ότι η κυβέρνηση ακολουθεί "τακτική πόλωσης" και προσάπτει την κατηγορία στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι "εν μέσω κρίσης δημαγωγούν, λαϊκίζουν και πολώνουν το πολιτικό κλίμα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να έχει για την οικονομία".

Στη λογική αυτή εντάσσει και τη φράση περί "σοσιαλισμού ή βαρβαρότητας", η οποία όπως ειπώθηκε " διαστρεβλώνει και τη σημασία της ιστορικής αναφοράς από την οποία υποτίθεται ότι εμπνεύστηκε".

Απαντώντας για "τα παπαγαλάκια" των τηλεοπτικών σποτ, λέει "το βρίσκω εξυπνο" και "δεν απέχει απ΄όσα ζούμε".

Στην παρατήρηση για τη δύσκολη κατάσταση την οποία περιγράφουν για τη ΝΔ οι δημοσκοπήσεις, απαντά ότι είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, όπως για όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δεν παραγνωρίζει ότι η θέση της κυβέρνησης έχει επιβαρυνθεί και από ζητήματα διαφθοράς, ένα τίμημα που πληρώνει ο πολιτικός κόσμος, εν μέρει άδικα, εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος έπρεπε να έχει αλλάξει από καιρό. Πηγή ΑΠΕ
kraxtis-gr.blogspot.com

Γ. Παπανδρέου: «Τι θα αλλάξω σε κράτος και οικονομία». Αποκλειστικά στην "Η"

Γ. Παπανδρέου: «Τι θα αλλάξω σε κράτος και οικονομία». Αποκλειστικά στην  Η

Πυροβολισμοί στο κέντρο της Αθήνας

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.5.2009 - alphatv.gr


Ρεπορτάζ: Δ. Περγελής

Πυροβολισμούς αντάλλαξαν τα ξημερώματα της Κυριακής αστυνομικοί με δύο ληστές στο κέντρο της Αθήνας. Οι αλβανοί ληστές πλησίασαν δύο γυναίκες στην περιοχή του Μετς και με την απειλή όπλου τους άρπαξαν τις τσάντες. Αστυνομικοί που περιπολούσαν κατάφεραν να εντοπίσουν τους δράστες. Προσπάθησαν να τους ακινητοποιήσουν, όμως ο ένας εξ αυτών τους απείλησε με όπλο.
Τότε, ο ένας αστυνομικός πυροβόλησε δύο φορές για εκφοβισμό στον αέρα, όμως ο ένοπλος δράστης κατάφερε να διαφύγει, ενώ συνελήφθη ο 25χρονος συνεργός του.
kraxtis-gr.blogspot.com

Να «παγώσουν» οι φόροι ζητά το Δ.Ν.Τ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.5.2009 - alphatv.gr


Να «παγώσει» τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην κυβέρνηση, στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία, την οποία παρουσιάζει το «Βήμα της Κυριακής».
Οι ελεγκτές του διεθνούς οργανισμού προτείνουν επίσης την κατάργηση των εκπτώσεων στη φορολογία που απολαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, μηχανικοί, πιλότοι και άλλοι, μέσω της αυτοτελούς φορολόγησης.
Τάσσονται κατά των αυξήσεων στην έμμεση φορολογία, καθώς όπως υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις ανεβάζουν τις τιμές των αγαθών και καθιστούν τα ελληνικά προϊόντα και τις υπηρεσίες λιγότερο ανταγωνιστικά.

kraxtis-gr.blogspot.com

Ευρω-μηνύματα γυναικών

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.5.2009 -alphatv.gr


Ρεπορτάζ: Κ. Αθανασιάδη

Ισχυρό αριθμητικά και όχι μόνο, το εκλογικό σώμα των γυναικών παίρνει θέση για τις ευρωεκλογές. Γυναίκες, νοικοκυρές, μικρές, μεγάλες, ψηλές, κοντές, ξανθές, μελαχρινές, ευρωπαίες ψηφοφόροι στην λαϊκή, στην καφετέρια, στο δρόμο... Περισσότερες στον αριθμό από τους άνδρες αποκαλύπτουν τις διαθέσεις τους για τις εκλογές. Η 38χρονη Ευαγγελία ψηφίζει αποχή. Η Διαμαντω όμως που εργάζεται σε λαϊκή αγορά θα ψηφίσει. Περιμένει πως και πως την 7η Ιουνίου και ο λόγος είναι ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ρεπό. Πρωί βράδυ κόβει ...αγκινάρες, βλήτα, έχει και ένα λινό κουστουμάκι που δεν το έχει φορέσει ούτε μια φορά. Ευκαιρία είναι...

kraxtis-gr.blogspot.com

Παπαγάλοι εναντίον βαρβαρότητας

ΚΥΡΙΑΚΗ 24.5.2009 - alphatv.gr


Ρεπορτάζ: Δ. Αλειφερόπουλος

Τα «πράσινα» παπαγαλάκια της Νέας Δημοκρατίας και η... γαλάζια βαρβαρότητα του ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει σε μπελάδες τα επικοινωνιακά επιτελεία των δυο μεγάλων κομμάτων. Μαξίμου και Ρηγίλλης ήδη ανησυχούν μήπως οι πράσινοι παπαγάλοι γίνουν τελικά πράσινο σύνθημα. Στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν επιθυμούν η καμπάνια τους να έχει την τύχη των πράσινων παπαγάλων στο σπότ.. Ετοιμάζονται για το δεύτερο γύρο τηλεοπτικών μηνυμάτων καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ για ... γκρίζα χρώματα.
Την ίδια ώρα σε δημοσκόπηση της ΜRΒ για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η διάφορα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καταγράφεται στις 2,8 μονάδες, ενώ το 29,2% των ερωτηθέντων δηλώνει πως είναι πιθανό να μην προσέλθει στην κάλπη. Το βαρόμετρο της Public Issue για την Καθημερινή καταγράφει διάφορα 6 μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ενώ την έκπληξη φαίνεται πως κάνουν οι οικολόγοι με 7% παίρνοντας κεφάλι από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα.

kraxtis-gr.blogspot.com

Πώς πλούτισε η «παπαγαλίνα» της Ν.Δ.


26 Μαΐου 2009, 13:27

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Το πρόσωπο των ημερών στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι αναμφίβολα η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου, η οποία ως εκπρόσωπος Τύπου προπαγανδίζει το έργο της Ν.Δ. και προβάλλει ούτε λίγο ούτε πολύ μια χώρα που έχει καταπολεμήσει την ανεργία, οι συνταξιούχοι της τρώνε με χρυσά κουτάλια, έχει εξαφανίσει τα λουκέτα των επιχειρήσεων, δημιούργησε μια οικονομία-πρότυπο και εξάλειψε τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Ολαός όμως λέει πως «ο χορτάτος δεν μπορεί να καταλάβει τον πεινασμένο» και η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου είναι «χορτάτη», επειδή μαζί με τον σύζυγό της κ. Δημήτρη Καραΐσκο και τον φίλο τους από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ κ. Σάκη Ανδριανόπουλο ανέπτυξαν χρυσοφόρες μπίζνες με τα σκουπίδια. Με... σύμμαχο τις κομματικές γνωριμίες τους καταφέρνουν τα τελευταία χρόνια να «κερδίζουν» όλους τους διαγωνισμούς που γίνονται σε «γαλάζιους» δήμους και αφορούν από κάδους μέχρι απορριμματοφόρα. Μάλιστα στους παλιούς κομματικούς φίλους όχι απλώς δεν κάνουν εκπτώσεις, αλλά χρεώνουν υψηλότερες τιμές απ’ ό,τι σε άλλους που δεν είναι και... τόσο φίλοι. Ετσι, για παράδειγμα, έναν κάδο που η εταιρεία τον πουλάει επίσημα 240 ευρώ, στον Δήμο Αθηναίων τον πούλησε 486,40 ευρώ.

Αλλά κι αυτοί καθαυτοί οι διαγωνισμοί απ’ άκρου εις άκρον της χώρας, ύψους δε κάδων εκατομμυρίων, καταγγέλλονται ως φωτογραφικοί και πολλοί απ’ αυτούς έχουν φτάσει στα εισαγγελικά γραφεία για διερεύνηση. Το περιβάλλον όμως της «Περιβαλλοντικής», η οποία τώρα έχει απορροφηθεί από τη μητρική HELESI, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία με κατα θέσεις εκατομμυρίων, μετοχές και ακίνητα που φτάνουν μέχρι τη Μύκονο. Κατά συνέπεια, είναι λογικό η κυρία Πατριανάκου να μη βλέπει καμιά οικονομική κρίση και ανένα πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και να θεωρεί την αγανάκτηση του κόσμου αποτέλεσμα της προπαγάνδας των «παπαγάλων».

Αλλωστε τώρα που η ίδια παίζει το προσωπικό της στοίχημα στην πολιτική κονίστρα της Ν.Δ., αφού πρώτα έκανε το πέρασμά της και από την Πολιτική Ανοιξη των κυρίων Σαμαρά, Κακλαμάνη κ.λπ., δεν κατέχει μετοχές της HELESI, καθώς τις πούλησε με την ένταξή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2007. Το γεγονός ότι ο σύζυγός της παραμένει μέτοχος και διευθυντικό στέλεχος στην εν λόγω εταιρεία, η οποία γιγαντώθηκε τα τελευταία χρόνια και έφτασε να δημιουργήσει μέχρι και αεροπορική εταιρεία («Athens Airways») είναι κατά νεοδημοκρατική φιλοσοφία νόμιμο. Και ως γνωστόν, στις μέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό»!

Mπίζνες με ερωτηματικά

Μία εβδομάδα λοιπόν μετά τις αποκαλύψεις μας για τις «μυστήριες» μπίζνες της υπεύθυνης επικοινωνίας της Ν.Δ. για τις ευρωεκλογές κυρίας Πατριανάκου, έρχεται μια νέα υπόθεση που προκαλεί μεγάλα ερωτήματα.

Ο λόγος για τις καταγγελίες εις βάρος της εταιρείας HELESI, της οποίας μέτοχος και σημαίνον στέλεχος με έμφαση στις διεθνείς δραστηριότητες είναι ο σύζυγος της βουλευτού Επικρατείας της Ν.Δ. κυρίας Πατριανάκου, κ. Καραΐσκος. Η HELESI είναι η συνέχεια της εταιρείας «Περιβαλλοντική», στην οποία η ίδια η πολιτικός συμμετείχε μετοχικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», αλλά και καταγγελίες της παράταξης του Δήμου Αθηναίων «Ανοιχτή Πόλη», η εν λόγω εταιρεία χάρη στις ισχυρές πλάτες των πολιτικών φίλων της έχει επικρατήσει σε όλες τις αναθέσεις του δήμου της πρωτεύουσας με μια σειρά μη διαφανών διαδικασιών. Σαν να μην έφτανε αυτό, η HELESI καταγγέλλεται ότι υπερκοστολογώντας τις προμήθειές της κέρδισε χρήματα εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, και φυσικά του φορολογούμενου πολίτη.

Πρόκειται για υπόθεση η οποία ύστερα από καταγγελίες έφτασε την προηγούμενη εβδομάδα στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, καθώς η δημοτική αρχή της πόλης αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον δημοτικό σύμβουλο κ. Ρήγα Αξελό για περίεργες προμήθειες απορριμματοφόρων οχημά των και λοιπού μηχανολογικού, καθαριστικού εξοπλισμού, αξίας 57.344.768 ευρώ και 3,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, όμως, οι καταγγελίες κάνουν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό, που σκόπιμα αλλοίωσε την εκτιμώμενη αξία του έργου, ώστε να μην προκληθεί διεθνές ενδιαφέρον και η δουλειά να πάει στην HELESI.

«Φόρτωσαν» την Αθήνα με χρέη για να κερδίσουν οι ημέτεροι

Ηδη από τις αρχές της άνοιξης, ο Τύπος ασχολήθηκε με τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για απορριμματοφόρα και άλλα τροχοφόρα ύψους 57.344.768 ευρώ, εκ των οποίων 29.990.000 ευρώ είναι το κόστος αγοράς και 27.354.768 ευρώ το κόστος πενταετούς συντήρησης, με χρηματοδοτική μίσθωση από δύο εταιρείες leasing αυτές όλως τυχαίως προσέφεραν προϊόντα ενός και μόνου κατασκευαστή: της HELESI A.E. Κοινώς, η δουλειά έσπασε στα δύο, οι δύο εταιρείες leasing επωφελήθηκαν, όμως ο μεγαλύτερος κερδισμένος υπήρξε η εταιρεία στην οποία ο σύζυγος της κυρίας Πατριανάκου είναι μέτοχος και στέλεχος. Η αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων, θεωρώντας περίεργο το γεγονός πώς ένας τόσο μεγάλος σε ποσό διαγωνισμός δεν προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον, ξεκίνησε έρευνα. Τι αποκάλυψε λοιπόν το «ξεψάχνισμα»;

Οπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση του δήμου σε υπόμνημα ενώπιον της Επιτροπής του άρθρου 152 της Περιφέρειας Αττικής, υπήρξε παράτυπη δημοσίευση του διαγωνισμού στην Εφημερίδα της Ε.Ε. Μία παρατυπία, όμως, η οποία ήταν βολική για την HELESI. Ειδικότερα, η έρευνα απέδειξε πως το κείμενο για έναν τόσο σοβαρό διαγωνισμό περιείχε μη ακριβή στοιχεία. Εσφαλμένα δηλαδή αναγράφεται πως το έργο δεν αφορά στα 57 εκατ. ευρώ αλλά μόλις σε 488.880 ευρώ! Σύμφωνα με την καταγγελία το εσφαλμένο ποσό, καθώς και η αναγραφή της εγγύησης, η οποία έφτανε για το εν λόγω έργο τα 2.867.238 ευρώ, αποθάρρυνε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει, αφού κανείς δεν καταθέτει εγγύηση για ένα έργο χαμηλότερης αξίας. Κάπως έτσι παραπλανήθηκαν όσοι διεθνείς όμιλοι ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό και φυσικά ευνοήθηκε η νικήτρια και μοναδική συμμετέχουσα HELESI. Hταν όμως τέτοιου μεγέθους η παραπλάνηση των διεθνών ανταγωνιστών της HELESI, που, όπως παρουσιάζουμε, προκάλεσε ακόμα και την οργή του υφυπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Θανάση Νάκου.

Ο τελευταίος, θεωρώντας πως μια τέτοια πράξη από τη μεριά της δημοτικής αρχής είναι απαράδεκτη και πως ο διαγωνισμός θα πρέπει να επανεξεταστεί, με την εγκύκλιο 7, της 23ης Φεβρουαρίου 2009 (αρ. πρωτ. 10829), ρητά και κατηγορηματικά επιπλήττει τους υπεύθυνους. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «κατά τη διακήρυξη δημόσιων συμβάσεων η αναθέτουσα αρχή δεν μπορεί να επιτρέπει συμμετοχή στον διαγωνισμό σε χρηματοπιστωτικούς φορείς που επικαλούνται ιδιότητες κατασκευαστών και προμηθευτών».

Η δουλειά με τους κάδους

Ας δούμε όμως και τη συνέχεια των περίεργων αναθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν από την αντιπολίτευση του Δήμου Αθηναίων στο ΣτΕ, η προμήθεια 5.000 κάδων των 1.100 λίτρων και 4.000 επιστύλιων καλαθιών που αφορά σε διεθνή διαγωνισμό προϋπολογισμού 3.887.468 ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί με τα μισά χρήματα. Εγγραφο αποδεικνύει πως οι εν λόγω κάδοι, χωρητικότητας 1.100 λίτρων, ενώ στον Δήμο Αθηναίων κόστισαν ανά τεμάχιο 486, 40 ευρώ, σε άλλον δήμο, αυτόν του Αγρινίου, κοστολογήθηκαν από το ίδιο ακριβώς επιχειρηματικό σχήμα στα 187 ευρώ χωρίς ΦΠΑ! Πώς όμως κοστολόγησε η HELESI το ίδιο ακριβώς έργο; Το κάθε τεμάχιο κοστίζει στον δημότη της Αθήνας 320 ευρώ, στα οποία όμως προστίθενται κόστος τοποθέτησης 16,40 ευρώ ανά τεμάχιο και κόστος συντήρησης στην πενταετία 150 ευρώ. Δηλαδή, συνολικά πληρώσαμε 486,4 ευρώ το τεμάχιο, αν και καμία εταιρεία σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς δεν βάζει κόστος συντήρησης, καθώς πάγια είναι η τακτική να δίδεται εγγύηση για το εν λόγω διάστημα.

Το «ΘΕΜΑ» όμως αποφάσισε να κάνει τη δική του έρευνα αγοράς. Λίγο μετά τον διαγωνισμό που κατοχυρώθηκε στην εταιρεία το 2008, ζητήσαμε και πήραμε από την επιχείρηση HELESI προφορά για ακριβώς τους ίδιους κάδους που πούλησε στην Αθήνα. Περιέργως, το κάθε τεμάχιο αυτή τη φορά κόστιζε 240 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ. «Πρόκειται για καταφανώς φθηνότερη προσφορά, η οποία αποδεικνύει το πλιάτσικο που έγινε εις βάρος των πολιτών της Αθήνας, οι οποίοι πλήρωσαν το έργο παραπάνω από το διπλάσιο», αναφέρουν στελέχη της δημοτικής αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε πως, αν και διεθνής ο διαγωνισμός, σε αυτόν συμμετείχαν μόνο δύο εταιρείες leasing, προσφέροντας όμως προϊόντα όλως τυχαίως και οι δύο από τον ίδιο κατασκευαστή: τη HELESI. Πηγές, πάντως, αναφέρουν πως η πρόσβαση των ανθρώπων της HELESI στον μηχανισμό του δημάρχου Αθηναίων κ. Νικήτα Κακλαμάνη είναι μεγάλη, κι αυτό επειδή οι πρώτοι «πάτησαν» στην καλή επαφή που οι δύο πολιτικοί είχαν από την περίοδο της συγκατοίκησής τους στο κόμμα της Πολιτικής Ανοιξης του κ. ΑντώνηΣαμαρά.

Οι μισές αλήθειες της «γαλάζιας» Φένιας

Αγωγή με την οποία αξιώνει 1.337.960 ευρώ, αλλά και επιστολή απέστειλε στο «ΘΕΜΑ» μία από τις πλουσιότερες Ελλη νίδες βουλευτίνες η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου. Η «γαλάζια» Φένια επιδιώ κει να αναστρέψει ντοκου μέντα και αδιάσειστα στοι χεία όσων κατήγγειλαν τις εις βάρος των συμφερό ντων του Δήμου Μαραθώ να αναθέσεις στην εταιρεία «Περιβαλλοντική». Ας δού με βήμα-βήμα τα εσκεμ μένα «λάθη» που η ίδια έκανε: - Δηλώνει η κυρία Πατριανάκου: «Mετά την εκλογή μου στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. (Ιούλιος 2004) παραιτήθηκα από το Δ.Σ. της εταιρείας. Εκτοτε δεν μετείχα σε καμία απόφαση της διοίκησής της». Εγγραφο που σήμερα όμως πα ρουσιάζουμε και το οποίο φέρει ημερομηνία 2 Μαΐου 2006, αναφέρει ξεκάθαρα πως τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της κ. Δ. Καραΐσκος παρέμεναν μέτοχοι στην «Περιβαλλοντική ΑΤΕΒΕ» και μετά την τοποθέτησή της στο κόμμα. Σαφώς, η κυρία Πατριανάκου παραι τήθηκε. Ομως εδώ αποφάσισε να μας πει τη μισή αλήθεια, κι αυτό διότι η παραίτησή της αφορούσε στη διεύθυνση πωλήσεων που κατείχε, όχι όμως και τα μερίσματα που ως μέτοχος λάμβανε κανονικά ακόμα και μετά την τοποθέτησή της σε θέση ευθύνης από τη Ν.Δ. Επομένως, οι συμ βάσεις του 2005 με τον Δή μο Μαραθώνα είναι φυσιο λογικό να της απέφεραν σημαντικά κέρδη.

Λέει ακολούθως πως «τα… δήθεν ολυμπιακά έργα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ ήταν ένα όχημα αξίας 95 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ και ένας σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων αξίας 193 χιλ. ευρώ πλέον ΦΠΑ για τα οποία υπεγράφησαν νομίμως οι συμβάσεις και εμπρόθεσμα για τους Aγώνες (Ιούνιος 2004). Ο εξοπλισμός ο οποίος παρεδόθη το 2005 είναι σε υλοποίηση σχετικής συμβάσεως η οποία υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2005». Και πά λι φαίνεται πως η κυρία Πατριανάκου αποφάσισε να πάρει «διαζύγιο» με την απόλυτη αλήθεια, κι αυτό διότι έγγραφο που επανα δημοσιεύουμε σήμερα αποδεικνύει πως το εν λόγω έργο παρατύπως υπο γράφηκε και ανατέθηκε στην «Περιβαλλοντική». Οπως ο τότε δήμαρχος του Μαραθώνα κ. Ευάγγελος Μέξης αναφέρει στο πρακτικό με αριθμό 11/24-5 2004: «Προκειμένου ο δή μος να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προτείνεται η λήψη δανείου 966.800 ευρώ». Eξάλλου σε επιστο λή του ο νυν δήμαρχος Μα ραθώνα κ. Σπυρίδων Ζα γάρης αναφέρει: «Πράγματι, το 2004 ψηφίσαμε υπέρ της λήψης δανείου για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων»! Πώς η μέτοχος της «Περιβαλλοντικής» και εξέ χον στέλεχος της Ν.Δ., που θέλει να ασκεί δημόσιο έλεγχο, επέτρεψε μια τέ τοια ανάθεση; Πάντως, μια ματιά στο «πόθεν έσχες» της «γαλάζιας» Φένιας αποδει κνύει ότι οι επαγγελματικές της ανησυχίες τη δικαίωσαν. Aπό απλό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ σήμερα βρέθηκε σύμφωνα με το επίσημο «πόθεν έσχες» της να είναι κάτοχος με τον σύζυγό της 11 κατοικιών, να διαθέτει καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ και μετοχές αξίας 1,28 εκατ. ευρώ.

Εξοχικό έχει χτίσει στον Λούλο της Μυκόνου η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου.

Η αγορά του συγκεκρι μένου οικοπέδου απο τελεί τμήμα μιας αγοραπωλησίας-μαμούθ για τα δεδο μένα του νησιού, το 1993, επί κυβερνήσεως Νέας Δημο κρατίας, όταν 56 στρέμματα της Ιεράς Μο νής Παναγίας Τουρλιανής αγοράστηκαν με ένα συμβό λαιο από διά φορους ιδιώτες μεταξύ των οποίων ο σύζυ γος της κυρίας Πατριανάκου, κ. Δημήτρης Καραΐσκος, ο πατέρας του τέως δημάρχου Μυκόνου και κουμπάρος της βουλευτή Επικρατείας κ. Χρήστος Βερώνης και δύοαστυνομικοί-φρουροί του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη! Η σχέση της εκπροσώπου Τύπου του κυ βερνώντος κόμ ματος για τις ευ ρωεκλογές με το Νησί των Ανέ μων χρονολογεί ται από το 1990, όταν επί οικου μενικής κυβέρ νησης τοποθετήθηκε σε ηλι κία 28 ετών από τον τότε πρωθυπουργό κ. Τζαννή Τζαννετάκη νομάρχης Κυ κλάδων.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον κ. Μητσο τάκη βρήκε την κυρία Πα τριανάκου στον νομαρχιακό θώκο, από τον οποίο απο χώρησε τον Νοέμβριο του 1991 επικαλούμενη οικογε νειακούς λόγους. Την περίο δο εκείνη η Μονή Παναγίας Τουρλιανής είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την πώ ληση μιας έκτασης-φιλέτο 56 στρεμμάτων στην περιοχή Λούλος, με θέα στην παραλία της Αγίας Αννας. Στην επαναληπτική δη μοπρασία του προνομιακού ψώματος με θέα το απέρα ντο γαλάζιο στις 17 Ιανουα ρίου 1993, ο πλειοδότης, εκτός του εαυτού του, πα ραστάθηκε ως πληρεξούσιος και αντιπρόσωπος και άλλων ατόμων, μεταξύ των οποίων οι κύριοι Βερώνης και Κα ραΐσκος και δύο αστυνομι κοί του κ. Μητσοτάκη, ένας εκ των οποίων ήταν ο κ. Μανούσος Γρυλλάκης.

Ο κ. Γρυλλάκης είναι ακόμα και σήμερα, παρότι έχει συντα ξιοδοτηθεί, ο εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη, στον οποίο ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμπι στεύτηκε την ασφάλειά του από το 1978, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Στο μεταξύ, το τίμημα της αγοράς ορίστηκε στα 112 εκατ. δραχμές και στις 5 Φε βρουαρίου 1993 συντάχτηκε το συμβόλαιο-πωλητήριο στο γραφείο του συμβολαιο γράφου Αθηνών κ. Δημή τριου Κουφόπουλου. Στην υπογραφή του συμ βολαίου παρέστη ως εκπρό σωπος της Μονής ο αρχι μανδρίτης Δωρόθεος. Δέ κα χρόνια αργότερα, το 2003, το ζεύγος Πατριανάκου - Κα ραΐσκου, πολιτικοί μηχανι κοί και οι δύο, έχτισαν την παραθεριστική τους κατοι κία που εντάσσεται σε ένα συγκρότημα τεσσάρων πα ραδοσιακών κατοικιών με καθαρά νησιώτικη αρχιτε κτονική και άφθονη χρήση πέτρας στις εξωτερικές επι φάνειες. Η παραθεριστική μεζο νέτα βρίσκεται σε ήσυχο μέ ρος, μακριά από τα αδιάκρι τα βλέμματα των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού, κά τι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Μυκόνου δεν γνωρίζουν ότι η κυρία Πα τριανάκου το Πάσχα και το καλοκαίρι κυρίως, αλλά ακό μα και τριήμερα αργιών, χα λαρώνει από το βαρύ πολιτι κό της πρόγραμμα στο μπαλ κόνι της με θέα το Αιγαίο. Το ησυχαστήριο της βου λευτή της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει μία κρεβατο κάμαρα και ένα μπάνιο στο υπόγειο και μία σαλοτραπε ζαρία με ένα ακόμα υπνο δωμάτιο στο ισόγειο. Το λιτό εσωτερικό του συμπληρώ νεται αρμονικά από ένα τζά κι σε οβάλ διάκοσμο και ξύ λινο ταβάνι σε σκούρα από χρωση. Οι μεσίτες του νησι ού, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», εκτιμούν ότι η σημερινή εμπορική αξία του εξοχικού που βρίσκεται κοντά στην περιοχή Καλαφάτης ξεπερ νά το 1 εκατ. ευρώ. Το κλι μακωτό συγκρότημα των τεσσάρων κατοικιών διαθέ τει επίσης στο πίσω μέρος ξεχωριστό μπάρμπεκιου για κάθε ιδιοκτήτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να απολαύ σει τη θέα από το ξύλινο κιό σκι της μπροστινής πέτρινης βεράντας. Δάφνες, πολύ χρωμα λουλούδια και κατα πράσινοι θάμνοι φροντίζουν για τις ήρεμες και ξέγνοια στες οικογενειακές στιγμές της κυρίας Πατριανάκου τα απογεύματα του καλοκαιρι ού, μακριά από τη βουή της Αθήνας και τις υποχρεώσεις της στη Βουλή.

Kαταγγελίες για αδιαφανείς διαγωνισμούς και στη Μύκονο

Καταγγελίες για αδια φανείς δημόσιους διαγωνισμούς εκατομμυ ρίων ευρώ, εισαγγελική έρευνα για αδικήματα με σκοπό την προνομιακή με ταχείριση της εταιρείας αποκομιδής απορριμμά των «Περιβαλλοντική Α.Ε.», επανειλημμένες αναφορές στο Σώμα Επι θεωρητών Ελεγκτών Δη μόσιας Διοίκησης και μία κουμπαριά συνθέτουν το παζλ της σχέσης της βου λευτή Επικρατείας της Ν.Δ. κυρίας Φεβρωνίας Πατριανάκου με το Νησί των Ανέμων. Κεντρικό πρόσωπο στο επιχειρείν της εταιρείας της κυρίας Πατριανάκου στη Μύκονο αποτελεί ο επί 18 συναπτά έτη δήμαρχος του νησιού και κουμπάρος της κ. Χρήστος Βερώνης, ο οποίος παραιτήθηκε χω ρίς να δώσει διευκρινίσεις τον περασμένο Ιανουάριο.

Τον Απρίλιο του 2007 η δημαρχιακή επιτροπή υπό τον κ. Bερώνη κατακύρω σε υπέρ της «Περιβαλλο ντικής» δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για τρίμηνες υπηρεσίες καθαριότητας στο νησί, ύψους 200.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός των αντι δράσεων στον τοπικό Τύ πο προκάλεσε την εντονό τατη διαμαρτυρία των υπό λοιπων εταιρειών που έλα βαν μέρος στον διαγωνι σμό και οι οποίες μίλησαν για μη διαφανή διαδικασία.

Ειδικότερα, η εταιρεία ΠΕΡΜΕ ΕΠΕ με επείγου σα επιστολή της προς τον Δήμο Μυκόνου και την Πε ριφέρεια Αιγαίου κατήγ γειλε τους όρους του δια γωνισμού, «που δεν δια σφαλίζουν τις συνθήκες αφάνειας και την ανά πτυξη ανταγωνισμού που είναι απαραίτητος σε κάθε δημόσιο έργο» και «φωτο γράφιζαν», όπως υποστη ρίζει, την εταιρεία της κυρίας Πατριανάκου, με απο τέλεσμα «η ανωτέρω εται ρεία να είναι η μοναδική που καλύπτει όλες τις προ ϋποθέσεις συμμετοχής και στην ουσία ο δήμος σας "διά φαινομενικού" διαγωνι σμού προβαίνει σε απευ είας ανάθεση του έργου»!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η εταιρεία «Lobbe Tzilalis», που έκανε λόγο για όρους που «δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη ενός υγιούς αντα γωνισμού». Ακολούθησε νέος δια γωνισμός για το ίδιο αντι κείμενο στις 8/4/2008, τριετούς διάρκειας και ύψους 3 εκατ. ευρώ! Ομως ο θόρυβος που είχε ξε σπάσει και η είσοδος της κυρίας Πατριανάκου στη Βουλή φαίνεται πως οδή γησαν την «Περιβαλλοντι κή» να μην καταθέσει προ σφορά. Το πλέον ενδιαφέρον στην υπόθεση αυτή είναι ότι ο δήμος ακύρωσε τον διαγωνισμό αυτόν, παρά το ότι συμμετείχε μία εται ρεία, αν και οι όροι της δια κήρυξης επέτρεπαν την κατακύρωσή του έστω και αν είχε υποβληθεί μία προ σφορά. Ως εκ τούτου, η συμμε τέχουσα εταιρεία ΠΕΡΜΕ ΕΠΕ έστειλε εξώδικο στον δήμο καταγγέλλοντας πρω τοφανείς μεθοδεύσεις. Μετά τα παραπάνω, η ει σαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κυρία Ευσταθία Σαλμά διέταξε στις 3/6/2008 με την ΑΒΜ Α08/146 τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τους διαγωνισμούς και για την ενδεχόμενη τέλε ση αξιόποινων πράξεων, ζητώντας να της προσκο μιστούν οι δύο επίμαχοι φάκελοι, τα πρακτικά διε ξαγωγής των δημοπρα σιών, η σύμβαση με την ανάδοχη εταιρεία και το χρηματικό ένταλμα