Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Βουτιά θανάτου για3χρονο κοριτσάκι στη θεσσαλονίκη





ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Βουτιά θάντου για τρίχρονο κοριτσάκι απο τετραόροφη οικοδομή στη Θεσσαλονίκη. Το κοριτσάκι άνέβηκε σε ένα έπιπλο που είχε στο μπαλκόνι η οικογένεια και έπεσε στο κενό όταν ξέφυγε της προσοχής της μητέρας του.
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Τώρ κλέβουν και φάστφούντ!!!


ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 Στην ψύχρα μπροστά στις κάμερσ και καρε΄καρέ η ληστεία σε φάστφουντ στην Αθήνα, βούτηξαν την τακειακή, βγήκαν έξω , την έριξαν πάνω σε καρότσα αγορτικού φορτηγού και εξαφανίστηκαν. βέβαια η κάμερα έγραφε και η αστυνομία θεωρεί ότι σε λίγερσ ώρεσ θα συληφθούνοι λεβέντες αυτοί. ''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com..






ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΚΑΨΕΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Τρίτη, 7 Απρίλιος 2009





Στα ίχνη των δραστών της "περίεργης" εμπρηστικής επίθεσης εναντίον δύο αφύλακτων μηχανημάτων της 24ης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου που είχε λάβει χώρα πριν ένα χρόνο περίπου και είχε προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες της περιοχής, φαίνεται πως βρίσκονται τώρα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές και ότι σύντομα επίκειται η σύλληψη και η παραδειγματική τους τιμωρία.
Η εμπρηστική αυτή ενέργεια εκ προθέσεως εναντίον μηχανημάτων του Ελληνικού Στρατού είχε σημειωθεί Παρασκευή προς Σάββατο 12 Απριλίου και η ώρα μία μετά τα μεσάνυχτα στην παραλιακή περιοχή "Γκρέμια" κοντά στον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Λιτοχώρου.
Οι άγνωστοι εμπρηστές, οι οποίοι είχαν δράσει υπό την κάλυψη του σκότους, περιέλουσαν με εύφλεκτο υλικό τα δύο βαρέα μηχανήματα του Στρατού, έναν φορτωτή και μία μπουλντόζα, και τα πυρπόλησαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές, κυρίως στα κοβούκλια των οχημάτων.
Τα δύο αυτά μηχανήματα, πέραν της χρήσης για στρατιωτικές εργασίες, χρησιμοποιούνταν επίσης συχνά για απόδοση κοινωνικού έργου στην ευρύτερη περιοχή του Λιτοχώρου με το εξειδικευμένο στρατιωτικό τους προσωπικό σε περιπτώσεις, όπου ζητούσε η τοπική αρχή την αποστολή τους σε δυσχερείς καταστάσεις.
Η παραλιακή περιοχή όπου είχε σημειωθεί το εμπρηστικό συμβάν απέχει 5 χιλιομέτρα από το Στρατόπεδο Λιτοχώρου και ανήκει στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τα στρατιωτικά οχήματα χρησιμοποιούνταν εκεί για την διάνοιξη δρόμου. (απο ΛΕΥΤΕΡΙΑ).
''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Δέν άντεξε ο Βασίλης.

Τρίτη, 7 Απρίλιος 2009





ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 Τραγικές στιγμές έζησε η μητέρα του Βασίλη Κουφολιά που δέν άντεξε.Δέν έγινε ακόμη γνωστό πώς δέν άντεξε, άν ήταν τόσο πολυτραυματισμένος και δέν άντεξε για δύο μέρες.
kraxtis-gr.blogspot.com

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα-Το μέλλον που μας αρνούνται (Μέρος 1ο)

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Έχεις δοκιμάσει τη ρύπανση, είναι η αιθαλομίχλη και άλλα δηλητηριώδη που αιωρούνται στον αέρα που αναπνέουμε.

• Σε αρκετές πόλεις στον κόσμο, όπως στο Los Angeles, Mexico City και τελευταία από την Κίνα, θ’ ακούσεις από το ραδιόφωνο ή την τηλεόραση συναγερμούς όπως:
• Προσοχή, σήμερα τα η ρύπανση στον αέρα είναι υψηλή.
• Παιδιά και ηλικιωμένοι δεν πρέπει να κυκλοφορούν έξω.
• Μην προπονήστε σε υπαίθρια αγωνίσματα.
• Οι πάσχοντες από άσθμα να χρησιμοποιούν συνέχεια την συσκευή εισπνοής.
• Οι υπόλοιποι να αποφύγουν να κυκλοφορούν ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν να φορούν μάσκα.
• Για την επίλυση αυτής της κατάστασης, μια λύση δημιουργήθηκε περίπου πριν από 10 χρόνια.
• Το 1996, παράγονται τα πρώτα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ήταν τα EV1 (ηλεκτρικό όχημα 1), κατασκευάσθηκαν στις ΗΠΑ από την General Motors και άρχισαν να βόλτα στους δρόμους της Καλιφόρνια.
Ήταν γρήγορα αυτοκίνητα πιάνοντας τα 100 km σε 9’’ !

• Ήταν και αθόρυβα!


• Δεν δημιουργούσαν πρόβλημα στην ατμόσφαιρα ούτε είχαν εξάτμιση.



• Μπορούσαν εύκολα να επαναφορτισθούν στο σπίτι σας ή στο χώρο στάθμευσης ενός εμπορικού κέντρου.
• 10 χρόνια αργότερα αυτά τα αυτοκίνητα του μέλλοντος εξαφανίσθηκαν.
• Πώς είναι αυτό δυνατό? Γιατί συνέβει?
• Κατ’ αρχάς δεν μπορούσατε ν’ αγοράσετε αυτά τ’ αυτοκίνητα, μπορούσατε μόνο να τα νοικιάσετε και όταν τελείωνε η ενοικίαση δεν υπήρχε η δυνα τότητα να τ’ αγοράσετε.
• Η General Motors απέσυρε όλα τα EV1, παρά την αντίθεση των χρηστών τους.
Στο T shirt μπορείς να διαβάσεις: Save the EV1, και κατόπιν…
…ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ…

… ΌΛΑ !!!

Η συνέχεια στο 2ο μέρος...σύντομα

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

.

Καλό ταξίδι Βασίλη...

Τρίτη, 7 Απρίλιος 2009

Καλό ταξίδι Βασίλη...

Νεκρός ανασύρθηκε ο Βασίλης τελικά.Να σαι καλά αγόρι μου.Άρε μάνα μόνο εσένα σκεφτόμαστε τώρα....

Ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα στην Καλλιθέα

7 Απρ 2009



Με το κλείσιμο στις 14.35 προσπάθησαν να ληστέψουν το υποκατάστημα ΑΤΕ Καλλιθέας Πέσανε πιστολιές σπάσανε και τις εσωτερικές γυάλινες πόρτες. Ευτυχώς οι υπάλληλοι είναι καλά όλοι.


Διαβάστε περισσότερα...

Ληστεία τώρα στην Αγροτική Τράπεζα στην Καλλιθέα

Ληστεία πρίν από λίγο στην Αγροτική Τράπεζα στην Καλλιθέα...Η enimerwsi-gr ήταν μπροστά...Σε λίγο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή...Έπεσαν πυροβολισμοί, σπάσαν οι τζαμαρίες....Νεώτερα σε λίγο...


Διαβάστε περισσότερα...

Νεκρός ο Βασίλης Κουφολιάς

Τρίτη, 7 Απρίλιος 2009

Βρέθηκε νεκρός εχθές το βράδυ, ο 28χρονος φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς κάτω από κορμούς δένδρων.

Η οικογένεια του το έμαθε σήμερα το πρωί.

Η αδελφή του βρίσκεται στο νοσοκομείο, με σπασμένο χέρι.

http://infopress-gr.blogspot.com

Καμπανάκι για έκρηξη ανεργίας

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - Π.Α

Σε κίνδυνο βρίσκονται 200.000 θέσεις εργασίας στη χώρα μας εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν 192.708 επιχειρήσεις από την κρίση και βλέπουν τις απολύσεις ως διέξοδο, ενώ οι 60.000 θέσεις, εάν δεν ληφθούν μέτρα άμεσα, θεωρούνται ήδη χαμένες, καθώς 38.110 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σε παρουσίαση έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου η Κάππα Research με θέμα: "οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις".

Από την έρευνα προκύπτει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να βλέπει ότι θα χρειαστούν 2 με 3 χρόνια για την έξοδο από την κρίση και σε σχέση με μέτρηση που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο δεν σημειώνεται σημαντική αλλαγή στις προσδοκίες. Μόνο το 12% λέει ότι πάνω από τέσσερα χρόνια θα κρατήσει η κρίση.

Τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες κρίνουν σωστά τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά, όπως σημείωσε στην τοποθέτησή του ο κ. Μίχαλος, "το 60% των επιχειρήσεων σήμερα (που απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους) αντιμετωπίζουν κάποιο είδους πρόβλημα από την κρίση και αν δεν πάρουμε πρόσθετα μέτρα άμεσα, το Σεπτέμβριο θα αντιμετωπίζει πρόβλημα το 70% με 80% των επιχειρήσεων στη χώρα μας και με δεδομένο ότι 38.110 επιχειρήσεις δηλώνουν στην έρευνα ότι κινδυνεύουν να κλείσουν αυτό σημαίνει ότι 60.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν πολύ σύντομα χωρίς δουλειά".

Επίσης με αφορμή το στοιχείο της έρευνας που εμφανίζει ως πλειοψηφούσα άποψη των επιχειρήσεων -που απασχολούν από 1 έως 5 άτομα (55,4%)- ότι δέχονται ως λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης και την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι "για να μην εκμεταλλευτούν επιτήδειοι τη νομοθεσία που υπάρχει ήδη σχετικά με την ελαστικοποίηση του ωραρίου και να διασφαλιστούν τα εισοδήματα των εργαζομένων επιβάλλεται να επεξεργαστεί η κυβέρνηση τη θέσπιση κριτηρίων για την ένταξη συγκεκριμένων επιχειρήσεων σε πρόγραμμα, ώστε να μην μπορεί να γίνει κατάχρηση της διάταξης από ορισμένους μεγάλους και να μειωθεί το εισόδημα των εργαζομένων".

Ο κ. Μίχαλος πρόσθεσε ότι οι επιχειρηματίες είναι διστακτικοί στην πραγματοποίηση επενδύσεων για τα προσεχή χρόνια λόγω της κρίσης και σημείωσε ότι για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας πρόταση του Επιμελητηρίου αποτελεί ένα μέρος των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ να διατεθούν για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για να καλύπτεται μέρος των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων που κινδυνεύουν να χαθούν οι θέσεις τους. Άλλη λύση που έχει προτείνει το Επιμελητήριο είναι να εξελιχθεί ο ΟΑΕΔ σε τέτοιου είδους ταμείο.
Σημειώνεται ότι σε σύγκριση με τη μέτρηση της έρευνας το Δεκέμβριο προκύπτει ότι η εκτίμηση για τις επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας, κινείται προς το δυσμενέστερο: από 38% που ήταν το Δεκέμβριο ανήλθε σε 41,7% στην έρευνα του Μαρτίου.

Σε ότι αφορά στα συμπεράσματα της έρευνας, οι επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται ανάγλυφα στα εξής στοιχεία: 38.000 επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο, 134.000 παρουσιάζουν ζημιές, περίπου 200.000 σκέφτονται να μειώσουν το προσωπικό τους και οι επιχειρηματίες ζητούν περισσότερα μέτρα από την πολιτεία.

Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της διόρθωσης των στρεβλώσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, της μείωσης του δημόσιου τομέα, της διόρθωσης των στρεβλώσεων της αγοράς και ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας καθώς και της ελαστικοποίησης των σχέσεων εργασίας για να αποφευχθούν οι απολύσεις.

Ο κ. Μιχαλος σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του δείγματος που είναι από όλη τη χώρα δηλώνει ουσιαστικά: "πάρτε μέτρα. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη άποψη για λιγότερο ή περισσότερο κρατισμό, όλα κρίνονται σωστά".

Κατασκευές, εμπόριο, τουρισμός είναι οι κλάδοι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιχειρηματιών πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Ακολουθεί με σημαντικό ποσοστό η βιομηχανία, ενώ οι τράπεζες και οι υπηρεσίες κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις.

Ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες είναι οι τρεις κλάδοι που συγκεντρώνουν τις υψηλότερες προσδοκίες για ανάκαμψη και οι επιχειρηματίες στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι στους τρεις αυτούς κλάδους θα επένδυε μακροπρόθεσμα.

Μια στις 6 επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση ενώ πάνω από τις μισές διαπιστώνουν ότι έχουν επηρεαστεί πολύ και αρκετά. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων που παρουσιάζουν μείωση του τζίρου τους.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

.

Παυλίδης: Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - πηγη apn



paylidisΥπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη τάχθηκε τις πρώτες ώρες της Τρίτης η Ολομέλεια της Βουλής με ψήφους 215 υπέρ, 67 κατά, 6 παρών και 6 λευκά. Η ειδική επιτροπή που θα διενεργήσει την προανάκριση θα συσταθεί σε σώμα το απόγευμα της Τρίτης. Αποτελείται από 13 βουλευτές και το πόρισμά της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 27 Απριλίου. Στην ομιλία του ο κ. Παυλίδης δήλωσε ότι δεν παραιτείται και δεν ανεξαρτητοποιείται, καθώς -όπως υποστήριξε- “παραιτούνται όσοι διαφωνούν με το κόμμα και την κυβέρνηση”, ενώ είπε ότι αν ο ίδιος ψήφιζε θα έλεγε “ναι” στην σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

“Δεν παραιτούμαι, δεν ανεξαρτητοποιούμαι”

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ. Υπέρ της διερεύνησης της υπόθεσης Παυλίδη τάχθηκαν οι εισηγητές και ομιλητές όλων των κομμάτων, τονίζοντας ότι αυτό απαιτείται τόσο για την αποκατάσταση της τιμής της πολιτικής, όσο και για την απόδειξη της αθωότητας του πρώην υπουργού. Ακόμη αρκετοί ήταν οι ομιλητές που τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, όπως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, αλλά και από τους εισηγητές της ΝΔ.

“Δεν ανεξαρτητοποιούμαι. Ανεξαρτητοποίηση σημαίνει 150 βουλευτάς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και αν δεν γίνει κάτι άλλο, πάμε για εκλογές. Παραγραφή δηλαδή. Δεν επεδίωξα παραγραφή, καμία απολύτως. Και επιπροσθέτως, δεν παραιτούμαι. Παραιτούνται οι έχοντες διαφωνήσει με το κόμμα, ή την κυβέρνηση. Έχω ζήσει τέτοιες καταστάσεις εδώ. Δεν παραιτούμαι. Παραμένω στη θέση μου, υπήκων εις όσα το Σύνταγμα, οι νόμοι και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει. Και δεν δέχομαι την θεωρία των διευκολύνσεων. Διευκολύνει δηλαδή κανείς το κόμμα, παραδεχόμενος πως είναι κατεργάρης; “Παραμένω στη θέση μου. Αν ψήφιζα απόψε, θα ψήφιζα ναι. Ευχαριστώ” κατέληξε ο κ. Παυλίδης. Με την φράση αυτή, ο πρώην υπουργός Αριστοτέλης Παυλίδης, έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή, επί της πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διαλευκάνει την υπόθεση που τον αφορά.

Ο Αριστοτέλης Παυλίδης, περιέγραψε την εξέλιξη των πραγμάτων, χαρακτηρίζοντας τον καταγγέλλοντα εφοπλιστή Φώτη Μανούση, “αναξιόπιστο και συκοφάντη» και εξέφρασε πικρία κι έκπληξη για την στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στις αιτιάσεις του: “Για το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τρίτα πρόσωπα, δεν θα μιλήσω. Αλλά να υιοθετούνται αποκλειστικά και μόνον, οι θέσεις ενός γνωστού στην αγορά. Μου κάνει εντύπωση, ότι ένας ανακριτής υιοθετεί μόνον τα κατατιθέμενα από τον Μανούση και δύο υπαλλήλους του, που σύρει κάθε φορά. Και αυτοί, πονηρούληδες λένε, «μας είπε ότι είδαμε το τάδε”.

Στην κατακλείδα της ομιλίας του, ο κος Παυλίδης θεώρησε σκόπιμο να διευκρινίσει την στάση που πρόκειται να κρατήσει ως κυβερνητικός βουλευτής: “Μεταξύ υμών, υπάρχουν πρόσωπα που γνωρίζουν την περιπέτεια της ζωής μου. Γι’ αυτό και δεν δέχομαι υποδείξεις, σαν αυτές που βγαίνουν, οδηγίες προς ναυτιλομένους: αβαρία δηλαδή - ναυτικών Ροδίων νόμος - πετάμε το φορτίο στη θάλασσα, άνευ αποζημιώσεως μάλιστα, για να σωθούμε. Όχι κοι συνάδελφοι. Υποδείξεις “κατά συνείδησιν” οι πάντες. Και οι ψηφίζοντες και ο μη ψηφίζων. Εγώ δεν ψηφίζω απόψε, αλλά λειτουργώ κατά συνείδησιν. Δεν αποστασιοποιούμαι, αλλά είμαι μες στα πράγματα”.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Παυλίδης κατέθεσε στη Βουλή παραστατικά της Εθνικής τράπεζας με την εντολή του αδελφού του για ανάληψη 210.000 ευρώ στις 19/7/2005, ως πηγή των χρημάτων για την αγορά του διαμερίσματος της κόρης του, το οποίο αναφέρεται στη δικογραφία.

Ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να μείνει η ΝΔ με δύναμη 150 βουλευτών, δήλωσε ότι δεν απαντά σε σενάρια και τόνισε: “Η θέση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Τη διατύπωσε ο πρωθυπουργός προχθές. Εκείνο που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως αυτή η υπόθεση (Παυλίδη) όπως πρέπει να διερευνώνται όλες οι υποθέσεις. Στόχος και καθήκον είναι να μη μένει καμία σκιά στη τιμή και υπόληψη του πολιτικού κόσμου”, δήλωσε. Ερωτηθείς αν πρέπει ο κ. Αρ. Παυλίδης να παραιτηθεί απάντησε πως ό,τι είχε να πει το είπε.

Οι ομιλητές της ΝΔ αλλά και οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Προκόπης Παυλόπουλος και Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι υπέρ της διαφάνειας παντού, τάχθηκαν υπέρ της κατά συνείδηση ψήφου, απορρίπτοντας την κομματική πειθαρχία. Κατά τη συζήτηση εθίγη και από τους πρώην προέδρους της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα το ζήτημα του χρόνου που έφτασε στη Βουλή ο φάκελος της υπόθεσης, αλλά και το γεγονός ότι οι δικαστικές αρχές προέβησαν και σε έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παυλίδη ενώ θα έπρεπε να στείλουν αμελλητί το φάκελο.

“Μεγάλη εντύπωση προξένησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ. Ευ. Αντώναρος σχετικά με την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι «θα περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν καθαρή θέση”. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη “μισή αλλαγή” της κυβερνητικής στάσης για ψήφο των βουλευτών της κατά συνείδηση στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ως “προϊόν εξαναγκασμού” και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι υποθέσεις του “Βατοπαιδίου” και των “δομημένων ομολόγων”. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι “το πρόβλημα είναι συνολικό” και έκανε λόγο για “κυβέρνηση που παράγει σκάνδαλα, τα οποία επιχειρεί να συγκαλύψει και κινείται διαφορετικά μόνο όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς”.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Μάρκος Μπόλαρης που επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για “συγκάλυψη των υποθέσεων των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS και του Βατοπαιδίου”, ζήτησε από το σώμα “να δώσουμε την ευκαιρία στον πρώην Υπουργό να αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στην δικογραφία, για να μπορεί και ο ίδιος κι εμείς να κυκλοφορούμε έξω χωρίς συναισθήματα ενοχής”.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας είπε ότι αυτό που προέχει είναι να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, ότι η ΝΔ είναι ανοικτή στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση και ότι οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της διαφάνειας, όπως φάνηκε στην υπόθεση των ΤΟΡ-Μ1, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που απέκρουσε τη διερεύνηση υποθέσεων του “ξυστό”, του ναυαγίου “Σάμινα”, των παράνομων ελληνοποιήσεων, με κορυφαία τη “ληστεία” του ΧΑΑ. Ο κ. Τζίμας υπογράμμισε ότι η Βουλή καλείται να δικαιώσει και την αξία της πολιτικής και των πολιτικών, ωστόσο παρατήρησε ότι ο κ. Παυλίδης είναι αυτός που πήγε την υπόθεση στη δικαιοσύνη.

“Παρά το γεγονός ότι η πείρα μας από τη σύσταση επιτροπών δεν είναι ενθαρρυντική, θα αξιοποιήσουμε και την κοινοβουλευτική διαδικασία για να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας στην υπόθεση Παυλίδη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία που δικαιολογούν και επιβάλουν την περαιτέρω διερεύνησή της” είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας. Όπως σημείωσε ο βουλευτής Αττικής του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα σκάνδαλα δεν οφείλονται μόνο στις μίζες και στις συναλλαγές αλλά στην αντιλαϊκή-φιλομονοπωλιακή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου.

Από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Τσούκαλης είπε ότι το περιεχόμενο του διαβιβαστικού της υπόθεσης Παυλίδη δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφισβητήσεις και τάχθηκε υπέρ της σύστασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το καρτέλ της ακτοπλοΐας ζει και βασιλεύει και διαπλέκεται με την εκάστοτε πολιτική εξουσία, συμπέρανε ο κ. Τσούκαλης από την ανάγνωση του εισαγγελικού φακέλου. Κάθε διαφορετική απόφαση για τη σύσταση της επιτροπής, αποτελεί πλήγμα για το κύρος του πολιτικού κόσμου και για την ίδια τη δικαιοσύνη πρόσθεσεεπανέλαβε την πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ανέφερε ότι αν δεν συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, θα είναι πλήγμα και για την πολιτική και για τη δικαιοσύνη.

“Η πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει όλες οι υποθέσεις να διερευνώνται ώστε να προκύπτει πλήρης διαφάνεια για την ύπαρξη ή μη, τυχόν ποινικών ευθυνών. Με αυτή την υπεύθυνη στάση θα προσέλθουμε και στη κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας”, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης.

Από το ΛΑΟΣ, ο Αθανάσιος Πλεύρης συμφώνησε με τη σύσταση της ειδικής επιτροπής και ζήτησε την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να εξισωθεί ο χρόνος παραγραφής αδικημάτων των πολιτικών με αυτόν των πολιτών. Παράλληλα, είπε ότι είναι επαρκέστατα τα στοιχεία του δικαστικού φακέλου για να εξετάσει η Βουλή την υπόθεση και υπογράμμισε ότι όποιος πιστεύει στην αθωότητά του θέλει τη σύσταση της επιτροπής για να αποδείξει ότι κακώς κατηγορείται.

“Η χρονική συγκυρία είναι εξίσου ύποπτη με την ουσία της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα, η διαδικασία να ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Σαφώς πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, όχι όμως εις βάρος της προεκλογικής ατζέντας”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση Παυλίδη ως πρόσχημα για να πει ότι ακολουθεί την προεκλογική της δέσμευση για σεμνότητα και ταπεινότητα. “Αν το κόμμα σας είχε διαδικασίες, θα μπορούσε να είχατε παραπέμψει τον κ. Παυλίδη πριν, το Σεπτέμβρη του 2007 αν ήταν ένοχος. Αν είναι αθώος πρέπει να έχετε την τόλμη να τον υπερασπιστείτε”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης. Παράλληλα, μίλησε για “πολιτικό σύστημα που είναι εξαρτημένο από μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα” και που μπορεί να αλλάξει αν καταλάβουν, όπως είπε, οι βουλευτές τον παντοδύναμο ρόλο που έχουν.

“Εντολοδόχος των βουλευτών είναι μόνο ο ελληνικός λαός που τους ψηφίζει και τους στέλνει στο Κοινοβούλιο, Θα πρέπει αυτό όλοι να το συνειδητοποιήσουμε γιατί μόνο τότε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα” πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

“Ερωτηματικά για τη στάση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης” διέκρινε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας πως “δεν μπορούμε να αντιληφθούμε γιατί οι δικαστικές αρχές, προέβησαν σε έρευνες για τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Παυλίδη, χωρίς να στείλουν το φάκελο στη Βουλή. Την απάντηση αυτή δεν την πήραμε ποτέ, δεδομένου ότι πρόκειται για σαφέστατη παραβίαση του Συντάγματος”. Ο κ. Παπουτσής κάνοντας ένα γενικότερο σχόλιο με αφορμή την υπόθεση, ανέφερε ακόμα: “Όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχουν υποθέσεις με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, που παρέμειναν εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου, με ευθύνη της ΝΔ και της κυβέρνησής της. Τον επόμενο χρόνο, καλό θα ήταν η Δικαιοσύνη, να ολοκληρώσει τη διαδικασία για το Βατοπαίδι, την Siemens, την υπόθεση των ομολόγων και των υποκλοπών και να ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης από το Κοινοβούλιο. Γιατί η ΝΔ έχω την εντύπωση, πως ψάχνει να βρει προσχήματα για να οδηγηθούμε σε εκλογές χωρίς τη διερεύνηση αυτών των σκανδάλων”.

Καθαρό και ευανάγνωστο μήνυμα πρέπει να στείλει η Βουλή προς τον ελληνικό λαό ότι δεν ευνοεί τον συμψηφισμό και τη συγκάλυψη. Δεν πρέπει μέσα στο κλίμα της παρακμής, της σήψης και της ηττοπάθειας να νιώσει ότι προχωρούμε σε συμψηφισμό σκανδάλων, είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Κατά τον κ. Βενιζέλο η υπόθεση Παυλίδη συνιστά από μέρους της δικαιοσύνης παραβίαση του Συντάγματος και ζήτησε αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως αντισυνταγματικό αυτό που η ίδια υιοθετεί με την πρότασή της για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει την υπόθεση Παυλίδη, επισήμανε σε παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας. Το ΠΑΣΟΚ με καλεί να ασκήσω πειθαρχικό έλεγχο στον ανακριτή κ. Ζαβιτσιάνο για την αντισυνταγματική πρακτική που ακολούθησε, να πάρει τα στοιχεία, να μην τα στείλει αμελλητί στη Βουλή, να καταλήξει σε οιωνεί πόρισμα και μετά να το στείλει στο κοινοβούλιο. Το ΠΑΣΟΚ όμως, συνέχισε ο κ. Δένδιας, “υιοθετεί απολύτως την περιγραφή” του ανακριτή για την υπόθεση, επιβραβεύοντας την “πρόδηλη” αντισυνταγματικότητα του: “Εάν υπάρχει περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, ποιος την εκδηλώνει; Ο κ. Ζαβιτσιάνος ή αξιωματική αντιπολίτευση”; αναρωτήθηκε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, ρώτησε εάν “υπάρχει νοσηρός εγκέφαλος, που δέχεται ότι η κυβέρνηση, που δήθεν μπορούσε να ελέγξει τη δικαστική λειτουργία, οργάνωσε παραμονές ευρωεκλογών, να έρθει καταγγελτικό πόρισμα για στέλεχός της στη Βουλή; Αυτονοήτως αποδεικνύεται ότι ουδεμία προσπάθεια επηρεασμού υπήρξε από την κυβέρνηση, ούτε θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε να γίνει”.

Εμείς, κατέληξε ο κ. Δένδιας, δεν λέμε (στους βουλευτές) να ψηφίσουμε (την πρόταση). Επιτρέπουμε στον καθένα, αυτό που επιβάλλεται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, να ψηφίσει δηλαδή κατά συνείδηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ζήτησε από την κυβέρνηση να πει, εάν οι βουλευτές της ΝΔ, που θα ψηφίσουν κατά συνείδηση υπέρ της σύστασης της προκαταρκτικής επιτροπής, θα συμπράττουν με το ΠΑΣΟΚ στην αντίφαση που κατήγγειλε ο υπουργός ή θα έχουν ενεργήσει κατά συνείδηση;

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

Επίσκεψη Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον νομό Κορινθίας την Τετάρτη 8 Απριλίου


ΤΡΙΤΗ 07/04/2009 14:09

O εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα επισκεφθεί αύριο, Τετάρτη 8 Απριλίου, τον Νομό Κορινθίας.

Στις 7.00 μ.μ. θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Στις 8.30 μ.μ., ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πραγματοποιήσει ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση (κέντρο «Φοντανέλα», Άγιος Ιωάννης Κιάτου).

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009




Gadgets με την υποστήριξη Googl
-

Πικρή αλήθεια

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009



Μια από τις σημαντικές ομιλίες της χθεσινής συνεδρίασης ήταν αυτή του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος σημείωσε:

Λυπάμαι για τα όσα είπε προηγουμένως ο κύριος Υπουργός Εσωτερικών. Η Κυβέρνηση είναι αμετανόητη και κινείται κάτω από το επίπεδο των περιστάσεων. Πότε θα καταλάβετε επιτέλους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριοι της Κυβέρνησης, ότι αυτό είναι το διαρθρωτικό σας σφάλμα, ότι από το 2004 δεν νιώσατε ότι έχετε την ευθύνη του τόπου, αλλά θέλετε να αντιπολιτεύεστε την ανάμνηση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και σε κάθε τι που σας συμβαίνει –κακό- αντιτάσσετε κάτι αντίστοιχο από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.; Αυτό είναι που τελικά δεν σας επέτρεψε να έχετε μια δημιουργική πορεία, να αφήσετε κάτι μετά από πέντε χρόνια, να εγγράψετε το όνομα του Πρωθυπουργού σας και το δικό σας με θετικό πρόσημο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία του τόπου. Εάν συνεχίσετε έτσι, τότε θα φτάσετε στις εκλογές αποσαρθρωμένοι και αυτό δεν με ενδιαφέρει, αλλά με ενδιαφέρει η επίπτωση στο δημόσιο βίο, στην ποιότητα του πολιτικού συστήματος, στην αισθητική της δημόσιας ζωής την οποία την καταρρακώνετε με αυτή τη μικρολογική, μικροκομματική, παλαιοκομματική αντίληψη που βλάπτει εσάς, αλλά βλάπτει και τη πατρίδα μας. Θα έρθουμε στη Βουλή για να μετρήσουμε τα σκάνδαλα των μεν με τα σκάνδαλα των δε και θα στείλουμε αυτό το μήνυμα; Το μήνυμα, τι; Της αυτοταπείνωσης και του αυτοεξευτελισμού του πολιτικού κόσμου; Σας καλώ να συνέλθετε για το καλό της Δημοκρατίας, για το καλό της ελληνικής οικονομίας, για το μέλλον των παιδιών μας και μόνον έτσι θα βρείτε και το δρόμο σας κάποτε ως παράταξη γιατί έχετε χάσει πλήρως τη πυξίδα και τη προοπτική.

Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα από όλα ότι τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση του κρατικού μηχανισμού είναι πραγματικά γεγονότα και κανείς δεν τα αμφισβητεί .

Ο Βενιζέλος όμως είπε το αυτονόητο...

Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να εκλεγεί για να "εκδικηθεί" την προηγούμενη... απο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά σχολιάζουν την επικαιρότητα

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Ετοιμάζονται για κουνουποπόλεμος οι Δήμοι της Πιερίας, καθότι η παγκόσμια κρίση δεν αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τα κουνούπια… βέβαια, θα συναντήσουν κι αυτά τις δυσκολίες τους, αφού μέχρι να θεριέψουν και με το ρυθμό που πάει η κρίση, σε πολλούς από μας, δεν θα έχει μείνει ούτε ρανίδα αίματος…


«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας», δηλώνει ο Υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου…
Και μην ξανακούσω κανένα να λέει, «τα καλύτερα έρχονται»!!!


Σχεδόν δίπλα-δίπλα, στη διημερίδα της σχολής Γονέων οι επικεφαλής δυο εκκλησιών: Ο (και) οικοδεσπότης Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Ούτε έναν, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ φιλοξένησε η Εφορεία Φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μελών της.

Γι’ αυτό, θεώρησε καθήκον της να τους ευχαριστήσει και δημόσια.

«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε», αναφέρουν, «τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Κων. Γκιουλέκα, τους βουλευτές του νομού μας κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, κ. Αντώνη Καρπούζα και Κώστα Κουκοδήμο, τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης».

Τα εύσημα και από την άοκνη εργάτρια του θεάτρου εδώ και πολλές δεκαετίες και διευθύντρια παραγωγής του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, πήρε ο ΠΗΓΑΣΟΣ.

Η κ. Βούλα Γεωργιάδου, που βρέθηκε την Κυριακή στην Κατερίνη για να (αποκλειστικά) παρακολουθήσει την παράσταση του ΠΗΓΑΣΟΥ «Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια», που στηρίζεται στο νέο ποιητικό έργο του Κατερινιώτη Αντώνη Κάλφα, αναγνώρισε (ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και η ίδια) το δύσκολον του εγχειρήματος και επαίνεσε όλους τους συντελεστές της παράστασης για το αποτέλεσμα.

Δεν παρέλειψε δε, μαθαίνοντας τα ιστορικά καθέκαστα του ΠΗΓΑΣΟΥ, να εκφράσει και το θαυμασμό της για την επιμονή των μελών του θιάσου να παράγουν θέατρο στην πόλη, σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από κεντρικούς και τοπικούς φορείς.

Για να καταλάβω … όλος αυτός ο σαματάς περί οικονομικής κρίσης, σήμαινε απλά ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μεγάλου κυβισμού;

Σχεδόν δίπλα-δίπλα, στη διημερίδα της σχολής Γονέων οι επικεφαλής δυο εκκλησιών: Ο (και) οικοδεσπότης Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Ούτε έναν, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ φιλοξένησε η Εφορεία Φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μελών της.

Γι’ αυτό, θεώρησε καθήκον της να τους ευχαριστήσει και δημόσια.

«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε», αναφέρουν, «τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Κων. Γκιουλέκα, τους βουλευτές του νομού μας κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, κ. Αντώνη Καρπούζα και Κώστα Κουκοδήμο, τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης».

Τα εύσημα και από την άοκνη εργάτρια του θεάτρου εδώ και πολλές δεκαετίες και διευθύντρια παραγωγής του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, πήρε ο ΠΗΓΑΣΟΣ.

Η κ. Βούλα Γεωργιάδου, που βρέθηκε την Κυριακή στην Κατερίνη για να (αποκλειστικά) παρακολουθήσει την παράσταση του ΠΗΓΑΣΟΥ «Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια», που στηρίζεται στο νέο ποιητικό έργο του Κατερινιώτη Αντώνη Κάλφα, αναγνώρισε (ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και η ίδια) το δύσκολον του εγχειρήματος και επαίνεσε όλους τους συντελεστές της παράστασης για το αποτέλεσμα.

Δεν παρέλειψε δε, μαθαίνοντας τα ιστορικά καθέκαστα του ΠΗΓΑΣΟΥ, να εκφράσει και το θαυμασμό της για την επιμονή των μελών του θιάσου να παράγουν θέατρο στην πόλη, σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από κεντρικούς και τοπικούς φορείς.

Για να καταλάβω … όλος αυτός ο σαματάς περί οικονομικής κρίσης, σήμαινε απλά ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μεγάλου κυβισμού;

Σχεδόν δίπλα-δίπλα, στη διημερίδα της σχολής Γονέων οι επικεφαλής δυο εκκλησιών: Ο (και) οικοδεσπότης Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Ούτε έναν, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ φιλοξένησε η Εφορεία Φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μελών της.

Γι’ αυτό, θεώρησε καθήκον της να τους ευχαριστήσει και δημόσια.

«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε», αναφέρουν, «τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Κων. Γκιουλέκα, τους βουλευτές του νομού μας κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, κ. Αντώνη Καρπούζα και Κώστα Κουκοδήμο, τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης».

Τα εύσημα και από την άοκνη εργάτρια του θεάτρου εδώ και πολλές δεκαετίες και διευθύντρια παραγωγής του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, πήρε ο ΠΗΓΑΣΟΣ.

Η κ. Βούλα Γεωργιάδου, που βρέθηκε την Κυριακή στην Κατερίνη για να (αποκλειστικά) παρακολουθήσει την παράσταση του ΠΗΓΑΣΟΥ «Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια», που στηρίζεται στο νέο ποιητικό έργο του Κατερινιώτη Αντώνη Κάλφα, αναγνώρισε (ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και η ίδια) το δύσκολον του εγχειρήματος και επαίνεσε όλους τους συντελεστές της παράστασης για το αποτέλεσμα.

Δεν παρέλειψε δε, μαθαίνοντας τα ιστορικά καθέκαστα του ΠΗΓΑΣΟΥ, να εκφράσει και το θαυμασμό της για την επιμονή των μελών του θιάσου να παράγουν θέατρο στην πόλη, σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από κεντρικούς και τοπικούς φορείς.

Για να καταλάβω … όλος αυτός ο σαματάς περί οικονομικής κρίσης, σήμαινε απλά ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μεγάλου κυβισμού;

Σχεδόν δίπλα-δίπλα, στη διημερίδα της σχολής Γονέων οι επικεφαλής δυο εκκλησιών: Ο (και) οικοδεσπότης Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα και ο ποιμένας της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης.

Ούτε έναν, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ φιλοξένησε η Εφορεία Φωτογραφίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας των μελών της.

Γι’ αυτό, θεώρησε καθήκον της να τους ευχαριστήσει και δημόσια.

«Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε», αναφέρουν, «τον υφυπουργό εσωτερικών κ. Κων. Γκιουλέκα, τους βουλευτές του νομού μας κ. Γεώργιο Κωνσταντόπουλο, κ. Αντώνη Καρπούζα και Κώστα Κουκοδήμο, τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Σάββα Χιονίδη και όλους όσους μας τίμησαν με τη παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης».

Τα εύσημα και από την άοκνη εργάτρια του θεάτρου εδώ και πολλές δεκαετίες και διευθύντρια παραγωγής του ΚΘΒΕ στη Θεσσαλονίκη, πήρε ο ΠΗΓΑΣΟΣ.

Η κ. Βούλα Γεωργιάδου, που βρέθηκε την Κυριακή στην Κατερίνη για να (αποκλειστικά) παρακολουθήσει την παράσταση του ΠΗΓΑΣΟΥ «Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια», που στηρίζεται στο νέο ποιητικό έργο του Κατερινιώτη Αντώνη Κάλφα, αναγνώρισε (ως ηθοποιός και σκηνοθέτης και η ίδια) το δύσκολον του εγχειρήματος και επαίνεσε όλους τους συντελεστές της παράστασης για το αποτέλεσμα.

Δεν παρέλειψε δε, μαθαίνοντας τα ιστορικά καθέκαστα του ΠΗΓΑΣΟΥ, να εκφράσει και το θαυμασμό της για την επιμονή των μελών του θιάσου να παράγουν θέατρο στην πόλη, σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες και την απουσία οικονομικής ενίσχυσης από κεντρικούς και τοπικούς φορείς.

Για να καταλάβω … όλος αυτός ο σαματάς περί οικονομικής κρίσης, σήμαινε απλά ότι κάποιοι δεν μπορούσαν να αγοράσουν καινούργιο αυτοκίνητο, μεγάλου κυβισμού;

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com

Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009
Μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι
Τεχνική και τεχνογνωσιακή στήριξη στο Σύνδεσμο Βόρειας Πιερίας, ο οποίος έχει πλέον την ευθύνη λειτουργίας του έργου, θα προσφέρουν Νομαρχία και Δήμος Κατερίνης
Για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, ο νομάρχης Πιερίας, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην υπόθεση της υδροδότησης της βόρειας Πιερίας, από το φράγμα της Μόρνας, αυτήν τη φορά με αφορμή την παράδοση των διυλιστηρίων στο Σύνδεσμο της Βόρειας Πιερίας και την έναρξη λειτουργίας του έργου. Ο νομάρχης Πιερίας, διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος θα έχει την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας, ενώ ζήτησε από τους δημάρχους σωστή και χρηστή διαχείριση του διυλισμένου νερού, για να μην πάει ούτε μια σταγόνα χαμένη… Εδώ και δύο μέρες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαστεργίου, το νερό από το φράγμα της Μόρνας και αφού διυλιστεί από τα υπερσύγχρονα διυλιστήρια της περιοχής, καταλήγει στον αγωγό που το μεταφέρει στη Βόρεια Πιερία.
Περίπου άλλες 48 ώρες, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, θα χρειαστούν μέχρι το νερό να γεμίσει τον αγωγό και το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο έχει συνολικό μήκος πάνω από 180 χιλιόμετρα.
Ο αγωγός από τα διυλιστήρια και προς τη βόρεια Πιερία, δεν έχει παρουσιάσει κανένα πρόβλημα και πολύ σύντομα ένα όνειρο πολλών ετών, θα γίνει πραγματικότητα για τους 21 χιλιάδες κατοίκους της Βόρειας Πιερίας, οι οποίοι περιμένουν να υδροδοτηθούν από τη Μόρνα.
Παρόλα αυτά, η διαχείριση του νερού του φράγματος, συνεχίζει να απασχολεί σοβαρά τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, αλλά και το Σύνδεσμο της Βόρειας Πιερίας, ο οποίος έχει την κύρια ευθύνη του έργου, εδώ και λίγες μέρες.
Χθες το πρωί, στο Διοικητήριο, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του κ. Παπαστεργίου και με την παρουσία των δημάρχων Κολινδρού, Αιγινίου, Μεθώνης, Πύδνας, Ελαφίνας, Κορινού, αλλά και Κατερίνης.
Αυτό που επισημάνθηκε, είναι ότι όλο το βάρος πλέον θα πρέπει να δοθεί στην σωστή διαχείριση του νερού, ενώ προτεραιότητα στον προγραμματισμό των δήμων θα πρέπει να είναι η κατασκευή υδατοδεξαμενών χωρητικότητας τουλάχιστον 300 κυβικών νερού, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, ώστε τις νυχτερινές ώρες, κατά τις οποίες η κατανάλωση είναι μειωμένη, το διυλισμένο νερό από τη Μόρνα, να καταλήγει σ’ αυτές και όχι να χάνεται άσκοπα. «Το θέμα της διαχείρισης του έργου, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 180 χιλιόμετρα δικτύου αγωγών», είναι από τα σοβαρότερα που πρέπει να διαχειριστεί ο Σύνδεσμος, ανέφερε σε δηλώσεις του ο νομάρχης Πιερίας, συμπληρώνοντας ότι στις μέχρι τώρα αρμοδιότητες του Συνδέσμου, είναι και η λειτουργία των διυλιστηρίων, από την οποία εξαρτάται η ποιότητα του νερού.
Ο Γιώργος Παπαστεργίου, μιλώντας για τα αποτελέσματα της συνάντησης, επεσήμανε ότι υπάρχει συμφωνία από όλους ότι χρειάζεται σωστή, χρηστή και προγραμματισμένη διαχείριση του νερού.
«Όσα φράγματα και να γίνουν, όσο νερό και να στείλουμε, αν δεν υπάρξει καλή διαχείριση του νερού, δεν πρόκειται το νερό να φθάσει. Για αυτό και είναι πολύ σημαντικό, συμφωνήσαμε όλοι μαζί, ότι αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνονται από το Μέτρο «Διαχείριση και Διανομή Ύδατος για το Πόσιμο Νερό» από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» είπε χαρακτηριστικά ο Νομάρχης, καλώντας τους δημάρχους της βόρειας Πιερίας να καταθέσουν μία συνολική ενιαία πρόταση την οποία θα αναλάβει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση μιας και έχει διαχειριστική επάρκεια για την κατασκευή σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα, μεγαλύτερων υδατοδεξαμενών, ώστε να μην πάει ούτε σταγόνα νερού χαμένη.
Στη λειτουργία των διυλιστηρίων σήμερα και μετά την παράδοσή τους στο Σύνδεσμο της βόρειας Πιερίας, αναφέρθηκε και ο Νομάρχης, τονίζοντας ότι για τη λειτουργία τους, χρειάζεται εμπειρία. «Συζητήσαμε το πώς θα λειτουργήσει σωστά ένα τόσο μεγάλο εργοστάσιο το οποίο διασφαλίζει την ποιότητα του νερού», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος, δεν έχει μόνο την οικονομική στήριξη δήμων και Νομαρχίας, αλλά και την τεχνική υποστήριξη των υπηρεσιών τους. «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, με την εμπειρία του Δήμου Κατερίνης και της ΔΕΥΑΚ, σε ό,τι χρειαστεί ο Σύνδεσμος και η Ν.Α. Πιερίας ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα της αποθήκευσης, αλλά και της διαχείρισης του νερού», ανέφερε στις δηλώσεις του, ο δήμαρχος Κατερίνης, εκτιμώντας ότι η τεχνογνωσία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Κατερίνης, μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά για την καλύτερη λειτουργία των διυλιστηρίων. Στα μέχρι στιγμής προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη λειτουργία του έργου, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Ελαφίνας. Ο Πασχάλης Κατσάρας, δικαιολόγησε τα όποια μικροπροβλήματα έχουν παρατηρηθεί, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε, μικρό ή μεγάλο έργο, από τη στιγμή που παραδίδεται μέχρι που να λειτουργήσει πλήρως, παρουσιάζει προβλήματα στη διαχείριση, ή στις κατασκευές. Κανένα έργο δεν έχει κατασκευαστεί χωρίς να χρειαστεί να γίνουν συμπληρωματικές επεμβάσεις, είπε ο κ. Κατσάρας, ο οποίος εκτίμησε ότι ακόμη και φέτος (η υδροδότηση από τη Μόρνα) θα λύσει το πρόβλημα, ίσως κατά 80% ή και 100%, τουλάχιστον για την περιοχή του.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com

.

Flash στα Γεγονότα με την Κατερίνα Τσαλού


ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Να που ήρθε και η Άνοιξη. Για όσους είχαν την ευκαιρία να αποδράσουν το διήμερο πάει καλώς.

Για τους υπόλοιπους… υπομονή.

Αρχίζουμε να μετράμε αντίστροφα για το Άγιο Πάσχα. Τα της πολιτικής επικαιρότητας βέβαια είναι στην κορυφή της ατζέντας αλλά αυτό δεν μας πτοεί.

Σαββατοκύριακο με συναθροίσεις και συνάξεις …δημοσιογραφικές και όχι μόνο στο προσκήνιο.

Τώρα «χτυπάμε» 24 ώρες το 24ωρο.

Μεσημέρι Σαββάτου και στον κεντρικό πεζόδρομο είναι τα νέα του διημέρου και οι παραπολιτικές ειδήσεις.

Στο σταντ της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας πετύχαμε πολλούς και μη εξαιρετέους.

Έγιναν κορυφαίες συναντήσεις, αντηλάγησαν χειραψίες, άστραψαν τα φλας.

Ο Βαγγέλης Πολύζος τα λέει με τον δήμαρχο Πέτρας Θωμά Παπαδημητρίου.

Μπορεί να μην έχουν την ίδια άποψη για την Ντόρα αλλά έχουν άλλα πολλά κοινά… Πιστέψτε με.

Ο δήμαρχος Πέτρας υπέγραψε ως υποστηρικτής της πρωτοβουλίας για τη δωρεά οργάνων.

Να βρει πολλούς μιμητές η προσπάθεια παρακαλώ.

Το επιστημονικό διήμερο της Σχολής Γονέων-Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του Σαββατοκύριακου.

Εξέχουσες προσωπικότητες, αξιόλογοι ομιλητές αλλά όχι ο αναμενόμενος κόσμος.

Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που θα μας απασχολήσουν την εβδομάδα που τώρα ξεκινάει.

Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη. Ο Παυλίδης στα πρωτοσέλιδα όλων των κυριακάτικων εφημερίδων.

Συννεφιασμένος ουρανός είναι οι γαλάζιοι τις τελευταίες ημέρες.

Ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.

Κρίσιμη ημέρα η σημερινή για τις πολιτικές εξελίξεις. Κάποιοι «βλέπουν» διπλή κάλπη τον Ιούνιο.

Και διπλή και τριπλή, αφού μας «τρώει» το τριήμερο, άστα –βράστα.

Επικοινωνιακά λάθη εντοπίζουν οι αναλυτές στην κυβέρνηση. Να’ταν μόνο η επικοινωνία.

Η κοινωνία να δείτε πόσα λάθη μετράει.

Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι ήδη το άρωμα των ευρωεκλογών είναι έντονο. Πολιτικές εκδηλώσεις οργανώνονται από τώρα.

Θέλετε κι άλλα νέα εσείς από το μέτωπο των δηλώσεων νομάρχη-δημάρχου Πέτρας.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας.

Θα έχουμε την ευκαιρία όλο το καλοκαίρι, καθώς φαίνεται, να ασχολούμαστε με το περιβόητο φράγμα της Μόρνας.

Και να μετράμε δηλώσεις.

Μ’αυτά και μ’αυτά ξεκινάμε την εβδομάδα και ας ελπίσουμε ότι θα είναι ακόμη πιο ανοιξιάτικη.

Καλή μας ημέρα.

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009

Συνεχίζουν τα φιλολαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Φτηνό αυτοκίνητο στο λαό. Μάλιστα κύριοι κερδίζετε από 300 ευρώ έως 20.000 ευρώ ανάλογα με το αυτοκίνητο που θα επιλέξετε.

***

Το μέτρο πάρθηκε για να στηριχθεί ο κλάδος του αυτοκινήτου. Δώρον-άδωρον. Και ως συνήθως μέτρα παρμένα στο γόνατο για να κάνουμε το χατίρι της Μέρκελ και του Σαρκοζί καθότι εμείς δεν παράγουμε ούτε παπάκι.

***

Σπεύσατε πάντως Έλληνες όσοι θέλετε ν’αγοράσετε μια Ferrari ή Lamborghini κερδίζετε 20.000 ευρώ. Τώρα, όσοι θέλετε ένα κουρσάκι για να κάνετε τη δουλειά σας, τζίφος. Όπου φτωχός κι η μοίρα του.

***

Ο κλάδος ζητάει απόσυρση αλλά δυστυχώς δεν το επιτρέπει η διεθνής κρίση. Έτσι λένε οι ειδήμονες και κάνουν χρήση της κρίσης όπου τους βολεύει.

***

Αυτά είναι τα ευχάριστα. Φαντασθείτε τώρα πως είναι τα δυσάρεστα. Πάρα του μη έχοντος παίρνεις μόνο υποσχέσεις, όπως εμείς από την κυβέρνηση. Όταν πρόκειται όμως να πάρουν αυτοί από εμάς τότε το παρά του μη έχοντος δεν ισχύει. Θα τα βρουν τα ρεμάλια. Εφτάψυχοι είναι οι Έλληνες.

***

Λένε λοιπόν ότι θέλουν να βάλουν χέρι σ’ένα μισθό των δημοσίων υπαλλήλων για να διευκολύνουν την καταβολή του εφάπαξ στους αναμένοντες.

***

Είναι βλέπετε η αλληλεγγύη των γενεών. Έβαλαν τα ταμεία μέσα και τώρα το ρίχνουν στην υποχρεωτική φιλανθρωπία.

***

Σκέφτονται ακόμη να καταργήσουν το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών. Εκείνο που κατάργησαν και επανέφεραν και θα το ξανακαταργήσουν. Όπως και με τα τεκμήρια που θα καταργούσαν, τα πήραν πίσω και θα τα ξαναφέρουν.

***

Κι αν ακόμη δεν υπάρχει διαφωνία επί της ουσίας σκεφθείτε πόσο σοβαροί είμαστε και πόσο εμπιστοσύνη μπορεί να’χει κάποιος στο οικονομικό περιβάλλον.

***

Η φιλοσοφία αυτής της κυβέρνησης ταυτίζεται με τη φιλοσοφία της ξεπεσμένης αριστοκρατίας. Όλα για το θεαθήναι. Οι υπήκοοι είναι υπήκοοι και οι ευγενείς, ευγενείς.

***

Δεν εξηγείται άλλως η αφοσίωση της στην προστασία των λίγων ακόμη και σε καιρούς που η κερδοφορία τους προκαλεί.

***

Θα μου πείτε ότι εσχάτως με τον κεφαλικό φόρο κάτι πάει να κάνει. Θα διαφωνήσω. Μόνο 76 Έλληνες δυστυχώς δήλωσαν εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ.

***

Ε, αυτοί λοιπόν που κλήθηκαν να δώσουν 20.000 έκτακτο φόρο τα παίρνουν πίσω μόνο με την αγορά ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.

Ποιον δουλεύει ο Παπαθανασίου; Αφού είναι σαρξ εκ της σαρκός μεταπρατών και μεγαλεμπόρων, για μας θα νοιαστεί;

***

Σημειώστε το. Δεν θα τα καταφέρει με την κρίση αυτή η κυβέρνηση. Αυτή η ίδια είναι η κρίση και χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει.

***

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

.

Περισσότεροι από 150 νεκροί από τον σεισμό της Ιταλίας

ΤΡΙΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2009 - ΑΠΕ

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την Ιταλία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το πρωί την κεντρική Ιταλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa οερισσότεροι από 150 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ 1500 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό, ενώ ο τελευταίος απολογισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έκανε λόγο για 108 νεκρούς.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι 1500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την υπηρεσία προστασίας του Πολίτη ο αριθμός των αστέγων μπορεί να φτάσει τους 50.000.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Ansa, οι άστεγοι στην περιοχή μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 70.000.

«Μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται δύο φοιτητές, ο ένας εκ των οποίων είναι από την Τσεχική Δημοκρατία», ανέφερε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή. «Θέλω να πω κάτι σημαντικό, κανένας δεν θα εγκαταλειφθεί στην τύχη του», σημείωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε επίσης για «χιλιάδες» αστέγους, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας κάνει λόγο για 45.000 ως 50.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους. Ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι αυτήν τη στιγμή στήνεται ένα χωριό με σκηνές, το οποίο θα μπορέσει να φιλοξενήσει από 16.000 ως 20.000 ανθρώπους, και ότι αυτό μπορεί να είναι έτοιμο το βράδυ.

Ξύπνησε μνήμες του 1980

Πρόκειται για τον πιο φονικό σεισμό που έχει πλήξει την Ιταλία από το 1980, όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών είχε προκαλέσει το θάνατο 2.735 ανθρώπων στις νότιες περιοχές της χώρας.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και διόρισε τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Γκουίντο Μπερτολάζο συντονιστή των επιχειρήσεων διάσωσης.

Ο Μπερλουσκόνι ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στη Μόσχα και αναχώρησε για την Λ' Ακουίλα. «Ανέβαλα το ταξίδι στη Μόσχα γιατί θεωρώ πως η κατάσταση είναι τέτοια που η παρουσία του αρχηγού της κυβέρνησης στην περιοχή θα είναι χρήσιμη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι τα θύματα θα είναι πολλά, το ίδιο και οι τραυματίες και τα κτίρια που κατέρρευσαν», τόνισε ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος εκτιμά πως θα χρειαστεί «πολύς χρόνος» για να επουλωθούν οι πληγές της καταστροφής.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, περισσότερα από δέκα χιλιάδες σπίτια και κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός, εκτός από την κεντρική Ιταλία, και στη Ρώμη. Η πλέον πληγείσα περιοχή, κατά την αστυνομία, είναι αυτή της Παγκανίκα, όπου έχουν καταρρεύσει κτήρια και πολλά έχουν υποστεί ζημιές. Η σεισμική δόνηση ξύπνησε στους κατοίκους της περιοχής τις αλγεινές μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1997.

Το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 95 χιλιόμετρα από τη Ρώμη σε βάθος 10 χιλιομέτρων. Αρχικά το ινστιτούτο είχε ανακοινώσει πως το μέγεθος του σεισμού είναι 6,3 βαθμοί.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης αυτής των 60.000 κατοίκων επλήγη ιδιαίτερα. Μια εκκλησία κατέρρευσε, καθώς και τμήμα της φοιτητικής εστίας. Επίσης ένα νοσοκομείο εκκενώθηκε για το φόβο των μετασεισμών.

Όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου η πρόσβαση στην πόλη είναι πολύ δύσκολη και πυροσβέστες από τη Ρώμη κατευθύνονται προς την περιοχή.

Μια Ελληνίδα στους τραυματίες

Μια Ελληνίδα φοιτήτρια τραυματίστηκε και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ο αδελφός της αγνοείται δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ Κασσίμης στην κρατική τηλεόραση, τονίζοντας ότι ή ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη βρίσκεται σε ετοιμότητα για τη βοήθεια των Ελλήνων φοιτητών που έχουν ανάγκη από έγγραφα ή άλλη βοήθεια.

Οι ελληνικές διπλωματικές αρχές επίσης οργανώνονται για την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών προς την Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν, ενώ για τον σκοπό αυτό υπάρχει προσφορά της Aegean για δωρεάν μεταφορά τους.

Ο κ. Κασσίμης τόνισε επίσης ότι ένα C-130 είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να αναχωρήσει ανά πάσα στιγμή μεταφέροντας διασώστες προς την πληγείσα περιοχή (100 χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης) εφόσον ζητηθεί από την ιταλική πλευρά.

Πολλοί κάτοικοι της Λ'Ακουιλα εγκαταλείπουν την πόλη

Πολλοί κάτοικοι της Λ'Ακουιλα της κεντρικής Ιταλίας, που επλήγη από το σεισμό των 5,8 βαθμών, άρχισαν να εγκαταλείπουν την πόλη φοβούμενοι πιθανούς μετασεισμούς, μετέδωσε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με βαλίτσες και κουβέρτες, εκατοντάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς τις εξόδους της πόλης.

Συνεργεία διάσωσης με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους ερευνούν τα ερείπια πολλών σπιτιών της Λ'Ακουιλα, μιας πόλης 60.000 κατοίκων στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού σε βάθος 5 χιλιομέτρων.

Συλλυπητήρια Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για τον σημερινό καταστρεπτικό σεισμό.

Η Μέρκελ δήλωσε ότι συγκλονίστηκε όταν έμαθε για την καταστροφή στην κεντρική Ιταλία η οποία «προκάλεσε πολλούς νεκρούς και τραυματίες και άφησε άστεγους πάρα πολλούς ανθρώπους».

Η καγκελάριος εκφράζει τη «μεγάλη της συμπάθεια» στις οικογένειες των θυμάτων και εύχεται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Αργά το βράδυ αναμένονται στην Αθήνα Έλληνες φοιτητές

Στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αναμένεται στις 23:30 το αεροσκάφος Airbus Α321 της AEGEAN, το οποίο μεταφέρει 90 Έλληνες φοιτητές από την περιοχή της Λ' Ακουίλα της Ιταλίας όπου επλήγη από το φονικό σεισμό.

Το αεροσκάφος, το οποίο είναι 195 θέσεων, αναμένεται να αναχωρήσει από την Ιταλία στις 20:35 τοπική ώρα.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει από νωρίς το πρωί ότι θα μεταφέρει δωρεάν τους Έλληνες φοιτητές, ενώ την όλη επιχείρηση συντονίζει κλιμάκιο της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, που βρίσκεται ήδη στην πληγείσα περιοχή.

Αίσιο τέλος στην αγωνία δύο Κύπριων φοιτητριών

Αίσιο τέλος είχε η δραματική περιπέτεια δύο Κύπριων φοιτητριών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του σπιτιού στο οποίο διέμεναν, στην ιταλική πόλη Λ' Άκουιλα.

Η Νιόβη Μιχαήλ, που εγκλωβίστηκε με μια συμφοιτήτριά της όταν κατέρρευσε μέρος του υπνοδωματίου τους, είχε την ψυχραιμία να τηλεφωνήσει με το κινητό της στον πατέρα της στη Λευκωσία, στις 4.30 την αυγή. Όπως δήλωσε ο πατέρας της, του είπε πως ήταν εγκλωβισμένη και τον ρώτησε τι έπρεπε να κάνει.

Ο πατέρας της, Ανδρέας, της είπε να παραμείνει ψύχραιμη και να καταφύγει κάτω από ένα στερεό σημείο του δωματίου, για το ενδεχόμενο να ακολουθούσαν μετασεισμοί. Τη συμβούλευσε ακόμη να μη χρησιμοποιεί πολύ το τηλέφωνό της για να διατηρήσει την μπαταρία του.

Ταυτόχρονα, ο πατέρας τηλεφώνησε στο Αρχηγείο της Κυπριακής Αστυνομίας, που με τη σειρά του κινητοποίησε την Ιταλική Ιντερπόλ. Οι δύο φοιτήτριες πέρασαν δύο ώρες αγωνίας, μέχρι που ανασύρθηκαν μέσα από μια τρύπα στον τοίχο του σπιτιού.

Γύρω στο μεσημέρι, ο πρόξενος της Κύπρου στη Ρώμη, Ιάκωβος Κιρακοσιάν, παρέλαβε τις δύο φοιτήτριες και τις μετέφερε στην ιταλική πρωτεύουσα, από όπου αύριο θα πετάξουν προς την Κύπρο μέσω Αθηνών. Μια τρίτη Κύπρια φοιτήτρια στη Λ' Άκουιλα γλίτωσε την αγωνία του σεισμού γιατί αναχώρησε νωρίτερα για ταξίδι στις Βρυξέλλες.

Βοήθεια 50.000 δολαρίων χορηγούν οι ΗΠΑ

Επείγουσα βοήθεια ύψους 50.000 δολαρίων ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει στην Ιταλία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για να συμβάλλει στις προσπάθειες αρωγής μετά τον ισχυρό σεισμό.

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των νεκρών εξαιτίας του σεισμού. Ο πρεσβευτής μας στη Ρώμη θα δώσει επείγουσα βοήθεια ύψους 50.000 δολαρίων», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Ιταλία ενημέρωσε τις αμερικανικές αρχές ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη αποστολής ομάδας διασωστών. Ο Ρόμπερτ Γουντ πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την ύπαρξη Αμερικανών μεταξύ των θυμάτων.

Ομάδα ειδικών αποστολή από τη Θεσσαλονίκη την Λ'Άκουιλα

Την επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης θέτει στη διάθεση της σεισμόπληκτης ιταλικής πόλης Λ'Άκουιλα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Λ' Άκουιλα, Μάσιμο Τσιαλέντε, ο κ. Παπαγεωργόπουλος γνωστοποιεί την πρόθεση του δήμου Θεσσαλονίκης να στείλει άμεσα κλιμάκιο της ομάδας, με κατάλληλο εξοπλισμό, προκειμένου να συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλουν τα σωστικά συνεργεία.

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' - kraxtis-gr.blogspot.com.

.